Cześć,
Rozglądam się o jakiegoś czasu za kupnem golfa plusa, jednak mam mały dylemat. Chodzi o to, iż nie wiem jaki silnik wybrać, tak aby był jak najmniej awaryjny, ale za to jeździł przyzwoicie. Nie potrzebuje go do ścigania się na mieście, ani żadnego szpanowania. Potrzebuje dla rodziny troszkę większego auta. Obecnie użytkuje forda z silnikiem dieslowym i póki co jest wszystko ok. Nie mam jakiś preferencji co do silnika może być diesel może być benzyna. Miałem zarówno jeden jak i drugi, przy dobrym ich serwisowaniu każdy jest trwały. Jednak jedno musi zostać zachowane, czyli automatyczna skrzynia biegów. Chciałbym prosić Was Drodzy Koledzy i Koleżanki o pomoc w wyborze. Czytając różne fora, artykuły itp. ludzie polecają 1.9 TDI 105 KM, 1.6 102KM czy 1.4 TSI 140KM, bo w czasach które chce kupić, czyli do 2008 roku piszą żeby omijać 2.0 TDI 140KM. Co sądzicie na ten temat? Możecie przybliżyć mi, co lepiej wybrać. Czy silniki benzynowe z grupy VW mają także dwumas- 1.4 TSI czy 1.6? Jak z ich trwałością, gdyż nie ukrywam, iż jest kilka godnych uwagi do kupna 1.4 TSI 140KM z DSG, ale czy warto? Może lepiej szukać niezawodnego 1.9 TDI i dołożyć trochę koników chipem albo mapą? Proszę pomóżcie.