Autor Wątek: WYBÓR SILNIKA - TDI czy TSI ?  (Przeczytany 4651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline boberek1987

• :: StartLine
  • Napęd: FWD
WYBÓR SILNIKA - TDI czy TSI ?
« dnia: 05 - Lutego - 2017 - 19:14:38 »
Cześć,
Rozglądam się o jakiegoś czasu za kupnem golfa plusa, jednak mam mały dylemat. Chodzi o to, iż nie wiem jaki silnik wybrać, tak aby był jak najmniej awaryjny, ale za to jeździł przyzwoicie. Nie potrzebuje go do ścigania się na mieście, ani żadnego szpanowania. Potrzebuje dla rodziny troszkę większego auta. Obecnie użytkuje forda z silnikiem dieslowym i póki co jest wszystko ok. Nie mam jakiś preferencji co do silnika może być diesel może być benzyna. Miałem zarówno jeden jak i drugi, przy dobrym ich serwisowaniu każdy jest trwały. Jednak jedno musi zostać zachowane, czyli automatyczna skrzynia biegów. Chciałbym prosić Was Drodzy Koledzy i Koleżanki o pomoc w wyborze. Czytając różne fora, artykuły itp. ludzie polecają 1.9 TDI 105 KM, 1.6 102KM czy 1.4 TSI 140KM, bo w czasach które chce kupić, czyli do 2008 roku piszą żeby omijać 2.0 TDI 140KM. Co sądzicie na ten temat? Możecie przybliżyć mi, co lepiej wybrać. Czy silniki benzynowe z grupy VW mają także dwumas- 1.4 TSI czy 1.6? Jak z ich trwałością, gdyż nie ukrywam, iż jest kilka godnych uwagi do kupna 1.4 TSI 140KM z DSG, ale czy warto? Może lepiej szukać niezawodnego 1.9 TDI i dołożyć trochę koników chipem albo mapą? Proszę pomóżcie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Zakup - jaki wybrać silnik ?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 11:57:06 »
Witaj, najbezpieczniejszym wyborem byłby silnik 1.6 EFI 102 KM, którego konstrukcja pamięta jeszcze dużo wcześniejsze i mniej zawodne modele VW. Silnik ten nie powala osiągami ani niskim spalaniem benzyny ale za to odwdzięcza się bardzo znikomą awaryjnością (nie mylić z wyeksploatowaniem) i wręcz niesamowitą chęcią współpracy z instalacjami LPG. Silniki 1.9 TDI PD zastosowane w Golfie Plus to nie te same jednostki co wcześniejsze 1.9 TDI VP. Gdybym sam szukał tego modelu w dieslu to wybierałbym tylko spośród tych silników: 1.6 TDI CR (90-105 KM) i 2.0 TDI CR 140 KM. Silniki TDI z system zasilania Common rail produkowane od 2008 roku, są dużo mniej awaryjne od swoich poprzedników na pompo-wtryskach. Nie mniej jednak bardzo dużo zależy od stopnia wyeksploatowania danego egzemplarza i nie odrzucałbym możliwości nabycia modelu Golf Plus z silnikiem 1.9 TDI PD lub 2.0 TDI PD, które byłyby w idealnym stanie i z małym przebiegiem (tzw. rodzynki). Wybór zależy od Ciebie  ;)

2-linki które mogą pomóc:
Golf Plus - dane techniczne
Silnik 1.4 TSI: polecane i odradzane

Podziękował: boberek1987

Offline boberek1987

• :: StartLine
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Marca - 2017 - 21:07:01 »
Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam na oku Golfa Plus z 2008 roku z silnikiem 1.4 122 KM z DSG. Czy może mi ktoś powiedzieć, jaka tam występowała skrzynia tzn. 6 czy 7 stopniowa. Poczytałem trochę o nich i raczej każdy radzi wybrac 6 stopniową bo dluzej wytrzumuje i nie ma z nią bardzo problemów. Może ktoś coś powiedzieć ze swojego doświadczenia?  Bo mam tez na oku golfa z 2008 roku 2.0 TDI CR tez DSG, może lepiej jego wybrać? Ogólnie to wolałbym chyba benzyne, ale w sumie do tej pory tylko dieselami jeździłem i tez bylo fajnie,zwłaszcza jeżeli chodzi o moment obrotowy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Marca - 2017 - 08:53:21 »
Mam na oku golfa plusa z 2008 roku z silnikeim 1.4 122 KM z DSG
Jeżeli był należycie serwisowany i wszelkie bolączki dotyczące tego silnika są usunięte (co jest gwarantowane na papierze), to zostaje jeszcze aspekt skrzyni DSG >>> Dwusprzęgłowe skrzynie biegów - wady, zalety, awaryjność, porady
Zakup Golfa Plus z silnikiem 2.0 TDI i zwykłą manualna skrzynią (jeżeli jest zadbany technicznie), może być dużo mniejszym ryzykiem niż 1.4 TSI ze skrzynią DSG. 

Offline arturgolf+

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: CBY
Odp: WYBÓR SILNIKA - TDI czy TSI ?
« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Listopada - 2020 - 15:59:30 »
Witam właśnie też miałem problem z wyborem silnika zdecydowałem się na 2.0 Tdi 140km 215tys przebiegu zadbany jeżeli rura wydechowa nie będzie czarna i wszystkie podzespoły były sprawne to właśnie skłoniło mnie do zakupu i 6 biegowa skrzynia biegów tylko i wyłącznie manualna  :thumbup:

Tagi wątku: