Autor Wątek: TPMS - system kontroli ciśnienia w oponach  (Przeczytany 30418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grabson79

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: System kontroli ciśnienia w oponach TPMS
« Odpowiedź #25 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 21:34:36 »
Masz system oparty o ABS (ew. może coś nie tak z ustawieniami oprogramowania samochodu). W wersji z pomiarem ciśnienia miałbyś możliwość wyboru pełnego lub częściowego załadowania (wliczając ciśnienie komfortowe). Nie wiem jak wyglądają standardowe wentyle, te z czujnikami są dość sztywne z srebrnymi plastikowymi kapturkami.

Dokładnie tak mi się wydaje.
Pytanie, czy TPMS zakładany jest na etapie produkcji czy dokładany przez dealera?
Sprawdziłem formularz zamówienia i opcja jest zaznaczona i zapłacona....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #26 dnia: 29 - Sierpnia - 2017 - 21:58:49 »
TPMS można dołożyć również w trakcie eksploatacji (konstrukcja w TIGu jest banalnie prosta, opiera sie na 4 czujnikach w kołach, anteny odbiorczej w zderzaku i 4 kabelkach gdzie 2 ida do Gatewaya a reszta to zasilanie :) ) zresztą skoro zapłaciłeś to muszą to zamontować...

Offline grabson79

« Odpowiedź #27 dnia: 06 - Września - 2017 - 21:13:58 »
Byłem dziś w serwisie, trzech specow mieszało i szukało brakującego TPMS, No i oczywiście go nie znaleźli. Byli w lekkim szoku a sprzedawca wysłał zapytanie do fabryki, żeby dowiedzieć się co się stało
Nie bardzo byli w stanie powiedzieć czy mogą to dołożyć czy zaproponują mi w zamian coś innego lub zwrot kasy. Poczekamy co odpowiedzą z Wolfsburga 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #28 dnia: 07 - Września - 2017 - 12:33:46 »
@grabson79 sprawdź czy czegoś jeszcze nie brakuje.. a tak serio no masakra... niby wszystko zapisane, wysłane, przekazywane cyfrowo a nie przez sygnały świetlne/dymne a nadal potrafią się wkraść błędy i braki. przecież wszystko jest z przekazywane do apki która generuje kod kreskowy a potem z tego kodu dobierane są elementy do montażu.
Chyba na naklejce wypisane są wszystkie dodatki (za pomocą kodów) - sprawdź czy jest tam kod TPMS

@wojo skąd pochodzą takie piękne schematy? Zeby nie było szukałem bo nie lubię pytać zanim sam nie skapituluje po poszukiwaniach
patrzyłem w wątku: Tiguan II - dane tech. info. manual -> dane techniczne TIG 2, ale tam jest link tylko do cennika
szukałem w VW Club Polska -> VW :: GARAGE->ABC Techniczna->Diagnostyka VAG

to jest to ??:
VW Club Polska -> VW :: GARAGE->ABC Techniczna-> ETKA Online, dekodery i inne: ETKA Online wyskakuje mi strona po rosyjsku... czy któryś z katalogów części?

Offline wojo

« Odpowiedź #29 dnia: 07 - Września - 2017 - 12:46:11 »
Ja w 99% korzystam z ETKA 7.5 -> 8 na komputerze oraz ELSA która niesety troche kuleje bo nie ma jeszcze po polsku opisów dla modeli od 2016r w górę

Offline omen

« Odpowiedź #30 dnia: 07 - Września - 2017 - 13:23:10 »
może głupie pytanie ale gdzie jest dostępna ETKA? Na wstawianych schematach widzę adres: ifinterface.com (mi ta strona otwiera się po rosyjsku i są tam dostępne CarProg2, rpi-can 3.18.7+ i rpi-can 3.12.35+

ufff udało mi się przełączyć na język angielski ;]
https://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1

CarProg2 to jest to :] i jest po POLSKU :]

HA i znalazłem nawet obrazek który wkleiłeś.

Jedyny problem - trochę trzeba wiedzieć czego się szuka, ale to pewnie kwestia wprawy.

wybrałem rocznik 2018 J+ i tu mam pytanie: w zależności jaki VIN się wybierze z listy po prawej wyskakują inne rzeczy.... z tego co sprawdziłem ty wybrałeś VIN AD1, przy wyborze 5N2 mam wrażenie że to TIG 1 mimo ze z roku 2018?? w RUS nie klikałem ;>

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
Odp: System ontroli ciśnienia w oponach TPMS
« Odpowiedź #31 dnia: 07 - Września - 2017 - 13:35:30 »
@omen: Tak, dla Tiguana 2 należy wybierać wersję AD1. 5N jest również widoczna ponieważ była dalej oferowana na niektórych rynkach poza Europą - np. w USA Tiguan 2 wchodzi dopiero teraz i tylko jako AllSpace.

@grabson79: Co do brakującego wyposażenia - sam zostałem zmuszony odebrać samochód bez dwóch domawianych w późniejszym okresie elementów wyposażenia. Alternatywą było kolejne minimum 3 miesiące czekania (bez gwarancji że nie przedłuży się do 6 miesięcy jak zamówienie pierwotne). W moim przypadku doposażenie w serwisie nie wchodziło w grę ("nie da się"), ale można było negocjować w zakresie akcesoriów/kół zimowych. Montaż TPMS nie wygląda na specjalnie skomplikowany, ale jak widać ASO i importer miewają różne podejścia co do poprawiania fabryki... Jeśli również "nie da się" to proponuję walczyć o rekompensatę w innej formie.

Podziękował: omen

Offline wojo

« Odpowiedź #32 dnia: 07 - Września - 2017 - 13:39:37 »
Jeżeli masz elektryczną klapę lub Asystent martwego pola to montaż TPMS zajmuje 20 min

Dodano:  07 - Września - 2017  -  13:42:06
Jedyny problem - trochę trzeba wiedzieć czego się szuka, ale to pewnie kwestia wprawy.

ja już klikam 8 lat więc praktycznie z zamknietymi oczami znajduje ;)

Przydatne jak doposażasz auta w różne ficzery (zazwyczaj nie oplaca sie kupowac wiekszosci wyposazenia przy zamawianiu auta bo duzo taniej wyjdzie dolozenie)

Offline omen

« Odpowiedź #33 dnia: 07 - Września - 2017 - 14:02:00 »
@wojo echh to może ja za dużo rzeczy dołożyłem przy zakupie ;/ no ale patrząc np na elektryczną klapę parę tych rzeczy trzeba dołożyć (wiedziałem to wcześniej a jak dziś zobaczyłem jak wypunktowałeś elementy w wątku "termin odbiioru auta" to stwierdziłem że dobrze zrobiłem)
System Easy Open / Easy Close - dla Pakietu Premium kosztuje 1440. Ciężko powiedzieć czy to dużo czy mało ale jak widać ułatwia montaż np TPMS.
Rozumiem, że jak się ma elektr. klapę lub asystenta martwego pola to wiązka już jest i można się w nią wpiąć bez konieczności ciągnięcia kabli?

Asystenta martwego pola (System Side Assist Plus) również wziąłem bo zależało mi na nim a nie wyobrażałem sobie kupowania obudów do lusterek, ciągnięcia przewodów (no chyba ze wiązka już jest w lusterku) nie mówiąc o czujnikach po bokach zderzaka. No i Side assist Plus był razem z asystentem jazdy w korku.

DCC również można dołożyć taniej z tego co widziałem, choć ja na chwilę obecna nie jestem zainteresowany DCC.

Przydatne jak doposażasz auta w różne ficzery (zazwyczaj nie oplaca sie kupowac wiekszosci wyposazenia przy zamawianiu auta bo duzo taniej wyjdzie dolozenie)
tylko trzeba wiedzieć co sie z czym łączy i co warto wziąć aby ułatwić sobie (lub w ogóle umożliwić) dołożenie kolejnych rzeczy. Ja tej wiedzy niestety nie posiadałem i zamawiałem rzeczy które wg mnie trudno byłoby dołożyć.

Offline arekp

« Odpowiedź #34 dnia: 07 - Września - 2017 - 17:36:25 »
Asystenta martwego pola (System Side Assist Plus) również wziąłem bo zależało mi na nim a nie wyobrażałem sobie kupowania obudów do lusterek, ciągnięcia przewodów (no chyba ze wiązka już jest w lusterku) nie mówiąc o czujnikach po bokach zderzaka

PRzy Side Assist nie ma czujników po bokach.

Offline wojo

« Odpowiedź #35 dnia: 07 - Września - 2017 - 19:01:48 »
Rozumiem, że jak się ma elektr. klapę lub asystenta martwego pola to wiązka już jest i można się w nią wpiąć bez konieczności ciągnięcia kabli?

Dokładnie, kwestia podpięcia sie pod CAN plus zasilanie

Asystenta martwego pola (System Side Assist Plus) również wziąłem bo zależało mi na nim a nie wyobrażałem sobie kupowania obudów do lusterek, ciągnięcia przewodów (no chyba ze wiązka już jest w lusterku) nie mówiąc o czujnikach po bokach zderzaka. No i Side assist Plus był razem z asystentem jazdy w korku.

Side Assist jak i kamery 360 to jest chyba najbardziej upierdliwe i najdroższe do zamontowania. Sama zmiana obudowy lusterka ci nic nie da bo trzeba też kupić lampki i TYLKO oryginalne bo zamiennik nie bedzie działał oraz przeprowadzić kabelki do lampki przez obudowe mocowania co jest nie lada wyzwaniem :) (dlatego najlepiej jak kupować to juz kompletne)

tylko trzeba wiedzieć co sie z czym łączy i co warto wziąć aby ułatwić sobie (lub w ogóle umożliwić) dołożenie kolejnych rzeczy. Ja tej wiedzy niestety nie posiadałem i zamawiałem rzeczy które wg mnie trudno byłoby dołożyć.

Wszystko jest do ogarniecia... jak lubisz troche majsterkować i znasz sie troche na alektryce/elektronice i potrafisz odczytać schematy to dasz rade (choc na poczatku lepiej zrobic to z kims kto ma pojecie ;) )

Dodano:  07 - Września - 2017  -  19:04:50
System Easy Open / Easy Close - dla Pakietu Premium kosztuje 1440. Ciężko powiedzieć czy to dużo czy mało ale jak widać ułatwia montaż np TPMS.

To jest zdecydowanie bardzo opłacalny zakup przy zamawianiu bo dokładając później wyjdzie podobnie lub nawet drożej

Offline kalex

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #36 dnia: 20 - Marca - 2018 - 20:33:41 »
Odkopię temat.  Właśnie się lekko wkurzyłem , bo zastanawiałem się dlaczego mi nie wyświetla wartości ciśnienia w kołach. Patrzę a wentylki w oponach mam "zwykłe".  Jak się chyba okazuje w wersji Highline "Sygnalizacja spadku ciśnienia w oponach" - to nie to samo co w opcji dodatkowej " system kontroli ciśnienia w oponach".  Wprawdzie wziąłem gotowca z salonu, ale czujniki to miałem w autach w 2006 roku  :curve:     Jest to o tyle dziwne że w mojej konfiguracji nie ma żadnego zestawu naprawczego/dojazdówki. Dają opony samouszczelniające a w razie "w" dzwoń na assistance.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #37 dnia: 20 - Marca - 2018 - 21:03:53 »
Jest jak piszesz. Jak chcesz mieć coś więcej niż rozwiązanie oparte o ABS (tanie w eksploatacji i dające w miarę radę) to trzeba dokupić wspomniany system.

Offline TMP

« Odpowiedź #38 dnia: 20 - Marca - 2018 - 21:04:47 »
Zapewne mowa o Allspace. Rzeczywiście, w przeciwieństwie do "zwykłego" Tiguana w tej wersji w przypadku HL nie ma nawet zestawu naprawczego (za to jest w TL/CL)... Ktoś ewidentnie miał poczucie humoru tworząc specyfikację. Sygnalizacja spadku ciśnienia w oponach to podstawowy system oparty o czujniki ABS - tu akurat standard wygląda tak samo w Allspace jak i w "zwykłym" modelu.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #39 dnia: 20 - Marca - 2018 - 21:16:59 »
Akurat jak są opony samouszczelniające to nie widzę sensu posiadania pełnego zestawu naprawczego - no chyba, że sam kompresor, aby czasem samemu dopompować koła.
Taka opona jak się przebije to sama się uszczelni i trzyma ciśnienie, nawet po wyjęciu "ciała obcego" - sprawdzone w praktyce.
No chyba, że ktoś nożem z boku ciachnie. Ale to wtedy zestaw naprawczy i tak nie pomoże.

Offline TMP

« Odpowiedź #40 dnia: 20 - Marca - 2018 - 22:37:42 »
Funkcja samouszczelnienia oczywiście jest pożądana, ale obawiam się że ma większe ograniczenia niż cięcie nożem w bok. Oficjalnie "obsługuje" ciała obce o średnicy 5 mm (zapewne przy przebiciu pod kątem prostym). Dlatego też miło, że mimo opon samouszczelniających oraz coraz to nowych oszczędności w kolejnych rocznikach modelowych w "zwykłym" Tiguanie w każdej wersji w standardzie dalej występuje 18" dojazdówka (oprócz BiTDI).

Oczywiście w Allspace z trzecim rzędem siedzeń byłoby to niemożliwe, ale przy standardowych dwóch rzędach i silniku innym niż 240KM BiTDI brak dojazdówki wygląda raczej na kolejną oszczędność.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #41 dnia: 20 - Marca - 2018 - 22:52:12 »
Oczywiście w Allspace z trzecim rzędem siedzeń byłoby to niemożliwe

W modelu Allspace w każdej wersji (oczywiście oprócz BiTDI), nawet z trzecim rzędem siedzeń możesz domówić dojazdówkę 18".

Offline omen

« Odpowiedź #42 dnia: 21 - Marca - 2018 - 11:07:51 »
Słowo klucz - DOMÓWIĆ

Wg. mnie w allspace jest kilka oszczędności które kłują w oczy - ale pewnie nie chcieli aby był zbyt drogi (bo w sumie różnica jak na większy samochód nie jest astronomiczna vs standardowy tig).

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #43 dnia: 21 - Marca - 2018 - 11:56:09 »
Z drugiej strony można się zastanawiać po co komu koło zapasowe. :)
Opony samouszczelniające - w większości przypadków po przebiciu można jechać dalej.
Assistance jest - więc jak już nie da rady jechać to dzwonimy i kłopot z głowy.
Przez ostatnie 20 lat ani razu sam nie wymieniałem koła w aucie miejskim więc patrząc z tej perspektywy koło zapasowe jest dla mnie zbędne.

No chyba, że mówimy o ostrej jeździe offroadowej to tam się przydaje. Na takie akcje bez koła zapasowego nie ruszam się - oczywiście nie dotyczy to Tiga. :)

Offline omen

« Odpowiedź #44 dnia: 21 - Marca - 2018 - 13:26:19 »
Czekanie 2h na assistance jadąc np do znajomych na działkę? Do celu 5km, do domu 200. Do najbliższego "dużego" miasta 50 km.
Można zostawić auto i pójść na piwo, ale potem może być problem z legalnością prowadzenia.
Wymiana nawet na dojazdówkę max 10 min i to robiąc to pierwszy raz - dojazd do celu 5 minut.

Jakiś czas temu jechałem do Wrocławia. Nie miałem niedoczasu, ale też nie był to wyjazd rekreacyjny więc byłem umówiony na konkretną godzinę.
Jakieś ustrojstwo przy wpadnięciu w "dziurę" rozerwało mi oponę (samouszczelniająca nie dałaby rady na 100%). Czekanie nawet 30 min (a wątpię żeby w tyle przyjechali) na assisstance trochę mi się nie uśmiechało. Dojazdówka i byłem na czas.

Awaria opony za granicą?? Tam już nie zrobią za free, czasem opłaca się zabrać "flaka" do najbliższego miasteczka i naprawić w poniedziałek niż zastanawiać ile kosztuje mobilny serwis i czy w ogóle ubezpieczenie to obejmuje.

Szkoda że nie mam faktury z warsztatu z Francji za wulkanizację w niedzielę - można za to kilka dojazdówek kupić ;>

P.S. wg mnie najważniejsze jest to, że jest miejsce na dojazdówke. To czy tig allspace jest tańszy dzięki temu że w standardzie jej nie ma, czy po prostu VW zarabia dzieki temu więcej - ciężko powiedzieć :P

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #45 dnia: 22 - Marca - 2018 - 10:40:14 »
Wracając do czujników TPMS - poczytałem sobie trochę więcej na ten temat, podzwoniłem do firm sprzedających felgi i takie czujniki. I teraz zastanawiam się czy jednak nie domówić tej opcji.

Mam dwa pytania:
  • Czy jeśli nie ma bezpośredniego systemu kontroli ciśnienia TPMS w aucie to czy da się go serwisowo dołożyć żeby pokazywały się informacje o ciśnieniu w poszczególnych oponach. A może taki odbiornik jest w standardzie i wystarczy tylko czujniki na felgi założyć i będzie działać?
  • Jeśli jest taki system i kupuję drugi komplet kół z nowymi czujnikami np. na zimę, co wtedy? Podobno nowe Tiguany mają system, który automatycznie rozpoznaje nowe czujniki, wystarczy ileś kilometrów przejechać z prędkością powyżej 30 km/h - serwisowo nic nie trzeba robić. Czy faktycznie tak jest?

Offline TMP

« Odpowiedź #46 dnia: 22 - Marca - 2018 - 10:51:51 »
1) Da się - spójrz na posty @wojo na tej stronie.
2) Tak, pisałem o tym na poprzedniej stronie :).

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #47 dnia: 22 - Marca - 2018 - 11:16:15 »
Dzięki, przeoczyłem.

Tyle, że mi w serwisie powiedzieli (specjalnie zadzwoniłem się zapytać), że może i się da dołożyć odbiornik i czujniki, ale oprogramowanie jest fabrycznie przypisane do auta i nie da się zmienić na inne (takie z obsługą czujników). Fakt, że potwierdzili, że nigdy tego nie robili - może jeszcze nie wiedzą jak. :)

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #48 dnia: 25 - Marca - 2018 - 14:12:33 »
TPMS można dołożyć również w trakcie eksploatacji (konstrukcja w TIGu jest banalnie prosta, opiera sie na 4 czujnikach w kołach, anteny odbiorczej w zderzaku i 4 kabelkach gdzie 2 ida do Gatewaya a reszta to zasilanie )

A jak wygląda wtedy kwestia aktualizacji oprogramowania dla DP? Zakładam, że trzeba zaktualizować do takiej wersji, która to obsługuje.
Co w przypadku jak później  podczas rutynowego przeglądu serwisowego wgrają mi nowsze oprogramowanie powiązane z moim VIN? Fabrycznie nie było czujników TPMS, na serwerach VW nie ma o tym informacji. Czy wtedy mi zniknie obsługa czujników i trzeba będzie znowu "samemu" aktualizować oprogramowanie?

Offline Pro_Tre

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #49 dnia: 26 - Marca - 2018 - 10:45:54 »
Taka ciekawostka. Nie mam systemu TPMS tylko "tradycyjny" oparty na ABS. Wczoraj jechałem na autostradzie, podczas hamowania przed bramkami wyświetlił mi się komunikat o spadku ciśnienia w jednym z kół. Za bramkami obejrzałem koło, wszystko ok. Podjechałem na najbliższą stację, sprawdziłem ciśnienie i faktycznie okazało się, że w jednym z kół brakuje powietrza. Jak dla mnie ten podstawowy system spisuje się ok.

Tagi wątku: