Autor Wątek: KEYLESS ACCSESS - nie działa zamykanie auta  (Przeczytany 10734 razy)

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
KEYLESS ACCSESS - nie działa zamykanie auta
« dnia: 01 - Lutego - 2017 - 15:07:51 »
Witam
Przestało działać zamykanie samochodu z systemem Keyless Accsess poprzez dotknięcie czujnika na klamce.
Otwieranie działa tylko zamykać muszę kluczykiem.

Coś musiałem przestawić w ustawieniach ale nie mam już pomysłu gdzie dalej szukać.

asta

• Gość
Odp: KEYLESS ACCSESS - nie działa zamykanie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Lutego - 2017 - 15:56:35 »
A coś gmerałeś i przestało działać, kluczykiem w zamku czy przyciskiem?
A jak od strony pasażera?

Offline Toomasz

« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Lutego - 2017 - 16:47:48 »
Tylko w ustawieniach coś zmieniałem - jakieś oświetlenia i może za dużo pogrzebałem.
Żadnym kluczykiem nie grzebałem i po stronie pasażera też zamykanie nie działa.

p.s. zmieniłem nazwę kierowcy - może to coś z tym ma wspólnego ???

asta

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Lutego - 2017 - 19:31:32 »
Spróbuj może pomoże >Ustawienia fabryczne<>Otwieranie i zamykanie< i reset

Podziękował: Toomasz

Offline Toomasz

« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Lutego - 2017 - 20:28:02 »
Spróbuję tak ale przedtem jeszcze może zmienię na inny profil kierowcy, lub gościa - ciekawe czy to coś zmieni.

Dodano:  02 - Lutego - 2017  -  08:42:06
Zresetowałem i nic nie dało. Dalej muszę nacisnąć zamykanie w kluczyku żeby zamknąć auto. Otwieranie działa bez problemu.

Kolejne testy za mną. Jak włączę domykanie szyb to przy otwartych oknach zamykanie działa prawidłowo. Domyka szyby i się zamyka ale na tym koniec. Otwiera poprawnie ale bez otwartych szyb dotknięciem już nie zamknę - muszę użyć kluczyka. Chyba czeka mnie serwis.

Dodano:  05 - Lutego - 2017  -  10:37:49
Znalazłem przyczynę nie zamykania się auta z systemem Keyless Accsess poprzez dotknięcie czujnika na klamce. Otóż rozwiązanie jest trochę dziwne i niewiele ma wspólnego z systemem zamykania ale jestem też ciekaw czy to jest we wszystkich modelach czy tylko u mnie. Możecie przetestować "dla przyszłych pokoleń" czy w waszych autach będzie to samo.

Żeby system działał w ustawieniach 'Czas i data' - 'Źródło sygnału czasu' należy wybrać 'ręcznie' a nie 'GPS'. Po przestawieniu GPS zamykanie przez dotyk przestaje działać   :P  a po ustawieniu 'ręcznie' działa prawidłowo  :D

Oczywiście trzeba jeszcze uruchomić auto po przestawieniu (przynajmniej u mnie) i dopiero wtedy system się zmienia - CIEKAWE PRAWDA ???

Pozdrawiam

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Lutego - 2017 - 16:43:37 »
U mnie działa bez problemu przy ustawianiu czasu przez GPS.

Offline Toomasz

« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Lutego - 2017 - 19:41:13 »
A u mnie niestety nie - jakieś błędy programowe. Przy okazji zgłoszę w serwisie.

Offline genas1

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Marca - 2025 - 10:01:03 »
Witam Panowie, przepraszam jeżeli to nie ten dział , ale staram się poszukać odpowiedzi na poniższy temat .
Mam Volkswagena CC z 2015 roku.
Niestety od dłuższego czasu mam duży problem z systemem Keyless.
Po zakupie auta system działał w miarę poprawnie, niestety po jakimś czasie zaczął działać sporadycznie aż zamilkł na stałe. Stwierdziłem, że może dorobię kluczyk i okazało się, że kluczyka nie można doprogramować do modułu. Nie ukrywam, że byłem w Poznaniu u bardzo dobrego fachowca i diagnoza -  moduł komfortu.
Zdecydowałem się na zakup nowego modułu komfortu w serwisie Volkswagena ( koszt nie mały bo 3 tys. zł).
Zainstalowałem nowy moduł i niestety system Keyless nadal nie działa .
Ponownie pojechałem do fachowca od kluczy i niestety nadal brak możliwości dokodowania klucza.
W końcu stwierdziłem, że będę korzystał z auta bez Keyless gdyż nigdzie nie mogę rozwiązać tego problemu.
Niestety ostatnim czasem zaczął szwankować jedyny sprawny kluczyk , po prostu  bardzo kiepsko reaguje auto na pilota , myślałem, że to mróz ale temperatura się zmieniła a problem nadal jest.
Panowie, szukam jakiegoś dobre fachowca lub jakieś dobre porady co można zrobić gdyż obawiam się, że w końcu nie otworzę auta (baterię wymieniałem).

Tagi wątku: