0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zbyt dużo zmiennych, żeby w takim teście jednoznacznie ocenić wpływ systemu start-stop na spalanie. Warunki nigdy nie są identyczne, a najczęściej zawodzi najsłabsze ogniwo między siedzeniem i kierownicą.
Warto go poczytać i przyswoić trochę danych
Również nie chciało mi się wierzyć w te różnice w spalaniu. Bez start-stop podczas zatrzymania auto bierze około 0,7 l/h, więc nie ma takiej możliwości, że ten system odpowiada za 15-20% różnicy w spalaniu jak u kolegi.
A jak się ma wyłączanie silnika systemem start-stop do trwałości turbiny, którą w instrukcji nakazują schładzać po ostrzejszej jeździe?
Mam wrażenie, że mając DSG i podchodząc do tego na zasadzie: "od naprawy części, które szybciej się zużywają jest gwarancja i ASO", rzeczywiście można jakąś oszczędność osiągnąć.
wręcz jest zaskakująco niewiarygodny
To samo dotyczy ruszania, nie raz i nie dwa dojeżdżając powoli do świateł, zatrzymuję się dosłownie na ułamek sekundy, w tym czasie zapala się światło zielone a system nie wiedzieć czemu wyłącza mi silnik
nie zauważyłem żadnego mniejszego spalania
widać że każdy czyta go jak chce i jak mu pasuje.
Nie znam Twojego stylu jazdy, ale większość osób niestety auta firmowe traktuje na zasadzie "but w podłogę", a przy takiej jeździe chyba tylko system punktów karnych może Ci obniżyć spalanie (po 24. punktach spalanie spada do 0 ). I jeszcze raz powiem: to wszystko zależy od warunków, w jakich auto jest używane.
Najwyraźniej mnie nie znasz ale sugerujesz że jestem jak inni, którzy uważają że ich jazda jest szczytem szczytów
Czy rozrusznik odpalając silnik częściej zużywa się szybciej ?
Czy elementy współpracujące w silniku w momencie odpalania (bez ciśnienia oleju który je smaruje) zużywają się szybciej ?
Co z takim drobiazgiem jak system wyłączy silnik po ostrej jeździe (autostrada )jak zjedziemy na parking (czas na pracę na wolnych obrotach w celu schłodzenia turbiny ).
Czy częste gaszenie i odpalanie ma wpływ na pobór prądu a co za tym idzie obciążenie alternatora ?
Czy gdy alternator wytwarza więcej prądu by ten system obsłużyć nie odbija się to na zużyciu większej ilości paliwa ?
jest inny rozrusznik, niż w autach bez tego systemu (hot-start). Jest on wzmocniony
Napiszę jeszcze raz: turbina nie musi się schłodzić! po jeździe
Elementy są smarowane olejem, który jeszcze pozostał rozlany po silniku, a ciśnienie na powrót jest wytworzone w kilkadziesiąt ms po starcie silnika
tutaj jest po prostu mocniejszy alternator (180A zamiast 140A).
komutator wirnika jest taki sam jak w zwykłym .Uzwojenia też ma takie same jak w zwykłym a i izolacja kabelków taka sama
Czy widziałeś turbinę która po ostrej jeździe potrafi zacząć świecić .Czy jak wyłączysz silnik z tak rozgrzaną turbiną olej który ją smaruje nie zacznie się w niej smażyć tworząc nagar
Powinieneś taką wersję przekazać wszystkim których spotkała usterka obróconej panewki .Do tego typu usterki (mowa naturalnie o w miarę świeżym wozie z małym przebiegiem )dochodzi właśnie przy próbie uruchomienia silnika a nie podczas jazdy .
Większość aut wyposażona jest w alternatory 90A jak mają dużo " wodotrysków" to pakują w nie 120A a do sprzętów z tym systemem 140A to min .Pytanie proste czy alternator o większej mocy daje większe obciążenie a czy to nie przekłada się na ilość paliwa .
No i taki drobiazg jeśli system wyłączy silnik a czas wyłączenia będzie dość krótki ponowna próba uruchomienia jest poprzedzona większą dawką (paliwa ) do rozruchu to czy nie oszczędniej wyjdzie nie gasić silnika (mowa o wyłączaniu na kilka sekund ).
bo o dwu-masie nie wspomnę
Jednym słowem cudowny system tylko nie do końca przemyślany pod względem poprawienia żywotności .
Ten system nie ma wydłużać żywotności czegokolwiek. On ma oszczędzać paliwo
Że to co niby pozornie zaoszczędzi się na paliwie posiadając ten system dołoży się w cenie akumulatora
.Nie dla wszystkich i nie wszędzie będzie przydatny ,potrzebny ,przynoszący korzyści .
10.8L/100km - co jest średnią z odcinka 12km (ok. 45 minut jazdy). wyszło mi 2.1L/100km różnicy w stosunku do dnia wczorajszego.