Autor Wątek: 1.4 TSI 160 KM - brak mocy, słabo odpala, dymi na biało  (Przeczytany 10405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline duchu1000

• :: StartLine
  • VW: Scirocco III
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVD
  • Napęd: FWD
  • Rej: KBR
1.4 TSI 160 KM - brak mocy, słabo odpala, dymi na biało
« dnia: 21 - Stycznia - 2017 - 05:56:59 »
Witam mam problem z moim Scirocco 1.4 TSI 160 KM
2-miesiące temu robiłem uszczelkę pod głowicą i niestety teraz zaczął brać płyn i dławi się od 3 tyś. obrotów.
2-tygodnie temu miałem tak samo ale problem ustał, to znowu uszczelka ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.4 TSI 160 KM - brak mocy, słabo odpala, dymi na biało
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Stycznia - 2017 - 08:53:29 »
By podpowiedzieć coś mądrego wypadałoby mieć trochę więcej informacji .Czy przy wymianie uszczelki była planowana (wyrównywana )głowica ? Czy sprawdzał ktoś płaszczyznę bloku silnika ?Jakiej grubości została zastosowana uszczelka przy wymianie ?Czy głowica była sprawdzana na szczelność (czy nie jest pęknięta )?Czy wóz po naprawie uszczelki nie został przegrzany (czy układ chłodzenia jest sprawny drożność węży , wentylatory).Czy była sprawdzana szczelność układu chłodzenia ?
Sprawa dławienia się na wyższych obrotach może lecz nie musi być związana zaraz z uszkodzeniem o którym wspominasz .
Jakie masz objawy obecnie co zaobserwowałeś ? Czym dokładniej opiszesz podasz najwięcej szczegółów (nawet drobiazgi )tym trafniejsza będzie podpowiedź co może boleć twoje auto .Warto też wspomnieć czy samemu chcesz usunąć usterkę czy potrzebujesz tylko informacji by naprowadzić mechanika   

Offline duchu1000

« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Stycznia - 2017 - 14:26:04 »
Głowica była sprawdzana oraz były robione uszczelniacze grubość nie mam pojęcia jaka była grubość uszczelki
sprawa jest tego typu że powyżej 3 tysięcy obrotów z tłumika leci gęsty biały dym .
chcę się dowiedzieć co to może być bo różnie bywa z tymi mechanikami  :evil:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Stycznia - 2017 - 20:27:21 »
Gęsty biały / siwy / niebieskawy dym może być spowodowany dostającym się płynem chłodniczym do cylindra /cylindrów lub układu wydechowego.
Podobny objaw może dawać przepalanie oleju silnikowego - poprzez uszkodzone uszczelniacze zaworowe, uszkodzoną uszczelkę, pękniętą głowicę itp.
Parę podstawowych pytań:
- czy ubywa dość drastycznie płynu chłodzącego czy oleju?
- czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma emulsji w postaci płynu wymieszanego z olejem (wizualnie przypomina majonez)?
- czy po wyjęciu bagnetu oleju nie zaobserwowałeś podobnej mikstury ?

Sorki że męczę cię taką ilością pytań ale nikt z obecnych na forum nie widzi jak wygląda dymienie twojego wozu i możemy opierać się tylko na tym co opiszesz.
Z twojego opisu można tylko wywnioskować że kopci na wyższych obrotach by postawić diagnozę co jest tego powodem trochę mało informacji.
Może chociaż czy dym ma zapach smrodu przepalonego oleju czy utrzymuje się dość długo w powietrzu czy raczej  krótko i jest słodkawy (co wskazywałoby na płyn chłodniczy). 

Offline duchu1000

« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 11:45:41 »
Olej i płyn mają normalny kolor, nie ma powietrza w układzie chłodzenia oraz poziom oleju jest w porządku.

Płyn chłodniczy dostaje się do układu spalania, bo leci gęsty biały dym ?
Czy może tak być, że przez zawór EGR ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 14:27:52 »
Jeśli twój zawór EGR jest z chłodniczką, to jak najbardziej może być taki objaw o którym mówisz. Ale czy twój zawór EGR jest z chłodnicą ?

Może chociaż kod silnika lub rocznik wozu podasz  ::)

Offline duchu1000

« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 18:09:24 »
Kodu silnik nie wiem ale rocznik 2008 rok.

[gmod]Kody silnika ->>> https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,scirocco_3.html[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Stycznia - 2017 - 20:09:10 »
Żeby nie było że snuję jakieś banialuki podrzucam materiał który warto przeczytać w całości .
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/1-4-tsi-grozi-powaznymi-awariami/grxb9
Wyraźnie wspominają w nim co może być przyczyną usterki w twoim wozie .

Offline Kubikzstg

« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 23:41:36 »
Witam,
Problem wygląda w ten sposób, że jakoś 2 tygodnie temu zaczął mi źle odpalać, strasznie długo kręcił i jakby nie odpalał na wszystkie cylindry, które po czasie ~2 sec się załączały, problem z odpalaniem jest głównie na zimnym silniku, choć często zdaża się również na rozgrzanym, krótko mówiąc nie ma na to zasady, dzisiaj po problematycznym uruchomieniu sam po 2/3 sekundach zgasł.
Tydzień temu pojawił się problem z dymieniem na zimnym silniku, spalił mi pół litra oleju przez około 300 km, dymi jak złapie obciążenie przy ruszaniu na przykład, na wolnych obrotach nie czuć zapachu oleju.
Auto ma moc, choć czasami przy przyspieszaniu potrafi przerwać na krótka chwilkę

Zaznaczę, że 7 tyś km(pół roku) temu był robiony remont generalny, 2 tłoki, wszystkie pierścienie, głowica regenerowana, magnetyczna pompa wody.Zalali mi to olejem shell'a, bo prawdopodobnie lepiej wypłukuje, rzekomo po Castrolu zawory były zabrudzone.

Auto aktualnie stoi u mechanika, który powiedział mi,że bez wyjęcia silnika nic się nie da zrobić, wszędzie sucho. chociaz 3 msc temu jeszcze przed naprawa generalna widzialem spod dołu, że lekko się poci olejem, nie wiem czy ma to jakies znaczenie
Aktualne ciśnienie na cylindrach to 13bar, na kompie wszystkie parametry w porządku, turbina nawet nie gwiżdże, odma w porządku, zaworek również. Wszyscy mechanicy u których byłem załamują ręce.

Dym, który się wydobywa z rury na tym filmiku to jeszcze nic, dopiero pod obciążeniem zostawia za sobą chmurę.
Mechanik każe mi jeździć, ja jednak nie chce ryzykować.
Jakieś sugestie ?

Offline d_holka

« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Lipca - 2018 - 00:11:27 »
Udalo ci sie rozwiazac problem? Mam te same objawy

Offline bmarcin3

• Moc: 125 KM
« Odpowiedź #10 dnia: 26 - Lipca - 2018 - 10:21:09 »
Cześć.
Mam problem z Scirocco 1.4 TSI 160km kod silnika CAVD.
Auto nie wkręca się powyżej 3 tys obrotów.
Miałem sytuację, że na zimnym silniku (3 min od odpalenia)  musiałem przyspieszyć i się zdziwiłem.
Myślałem, ze to jakieś zabezpieczenie przeciw pałowaniu na zimnym, jednak gdy auto się nagrzało problem nie zniknął.
Zniknął dopiero po wyłączeniu i włączeniu silnika. Po dojechaniu do pracy zgasiłem auto. Po 8h jak wracałem do domu wszystko było ok.
Na drugi dzień rano to samo, wskazówka na 90 a auto dalej nie przekracza 3tys.
W czym może być problem?

Tagi wątku: