Jedynie mam pewne wątpliwości co do zastosowania innych rozmiarów opon na przedniej i tylnej osi przy napędzie 4Motion. Z tego co wiem koła powinny mieć taką samą średnicę żeby napęd działał sprawnie.
Nawiążę do odpowiedzi
@red-a, która w pełni oddaje to czego uczyli bardziej doświadczeni ludzie w zakresie napędów 4x4.
Od dnia zakupu mojego pierwszego auta z napędem quattro, minęło już 20-lat, ale od pierwszego dnia posiadania takiego auta, wpajano Mi, jedną podstawową zasadę użytkowaniu auta z napędem 4x4: na wszystkich kołach - ZAWSZE muszą być takie same opony!
Co należy przez to rozumieć:
- 4-opony tego samego producenta, (pewność tych samych parametrów)
- 4-opony z takim samym bieżnikiem, (pewność tej samej przyczepności)
- 4-opony o tej samej średnicy zewnętrznej, (zmniejszenie naprężeń w układach rozdzielających napęd)
- 4-opony o tej samej szerokości, (pewność tej samej przyczepności)
- 4-opony z tego samego rocznika (bardzo ważne przy zimówkach)
W sytuacjach awaryjnych (np. przebite koło) można zastosować tak zwaną "dojazdówkę" o innej średnicy, ale należy pamiętać aby przejechać na niej jak najkrótszy dystans i niezwłocznie zmienić na koło pasujące do reszty na aucie.
jak mam kupić opony zimowe to widzę w tym bezsens (tym bardziej że przetestowałem i nie widzę w tym kolosalnej różnicy).
Za takimi stwierdzeniami przemawia brak wiedzy i doświadczenia w temacie zimówek.
Nie zgadzam się z tym w żadnym calu i w każdym momencie mogę każdemu niedowiarkowi udowodnić wyższość jazdy na dobrych (firmowych) zimowych oponach w stosunku do typowych opon letnich w typowo zimowych warunkach.
Gulasz.... czy ty wszędzie musisz wypisywać te swoje głupoty o oponach zimowych?
Naprawdę się kiedyś zdenerwuję i zaproszę Cię do siebie, zatankuję auto i zabiorę Cię na lotnisko w Ułężu ( koszta przyjazdu też pokrywam ) i zobaczysz, że gadasz takie głupoty, że aż uszy gniją ( w zastraszającym tempie ) ......
Na forum nie ma i nie będzie aprobaty na tak agresywne wyrażanie swoich myśli w stosunku do innych forumowiczów, weź to
@przemo mocno pod uwagę przy formułowaniu następnych swoich publicznych wypowiedzi!