Autor Wątek: AdBlue - zużycie i dolewki  (Przeczytany 31498 razy)

Offline tomekt928

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
AdBlue - zużycie i dolewki
« dnia: 11 - Stycznia - 2017 - 23:27:17 »
Stwierdziłem że warto podzielić się czy też zaczerpnąć informacji w tematyce AdBlue w dieslach i Waszego zużycia/doświadczenia.

Użytkuje Tiguana 2.0 napęd przód, od października 2016, na dzisiaj 6.200 km przebiegu i wyskoczyło powiadomienie by dolać max 8.25 L płynu gdyż za 2400 km nie zapale samochodu :)
Byłem dosłownie kilka razy w trasie, głównie jazda w mieście, niemniej jednak mam wrażenie że nawet ciągła jazda w mieście nie skutkowałoby szybszym dolaniem płynu czy  też w trasie rzadszym...

Czy macie już podobne przemyślenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: AdBlue - zużycie i dolewki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Stycznia - 2017 - 08:01:33 »
mam wrażenie że nawet ciągła jazda w mieście nie skutkowałoby szybszym dolaniem płynu czy  też w trasie rzadszym...

W teorii, zużycie AdBlue jest ściśle związane ze zużyciem paliwa. Czyli im więcej ON przejeździsz, tym więcej AdBlue zużyjesz.

Offline kuba73

• Rej: WF
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Stycznia - 2017 - 14:55:30 »
Przy przebiegu prawie 6700km, komputer podaje dolewkę adblue maks 8L. Jak odbierałem auto z salonu to zasięg adblue wynosił trochę powyżej 8600km wiec wydaje mi się że w chyba zbiornik w aucie nie był napełniony do końca :neutral:

Offline arekp

« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Stycznia - 2017 - 19:23:35 »
Sprawdzałem w międzyczasie, różne źródła podają różne wartości, ale większość pisze o zużyciu AdBlue w ilości 5% zużywanego paliwa.

Czyli dla 8l/100km ON zużywane jest 0,4l/100km AdBlue.

Jeśli po 6500 km podaje Ci, że masz dolać max 8,5l, to wychodzi dużo mniejsze zużycie - zakładając pełny zbiornik AdBlue na starcie i te 8,5l jako uzupełnienie do maksimum zbiorniczka.

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Stycznia - 2017 - 19:13:14 »
AdBlue w nowych silnikach VW działa trochę wydajniej, niż piszą w Wikipedii:)

Ludzie piszą o ok 1l/1000km, więc mniej więcej zgadza się to w twoim przypadku. Myślę, że nie ma się co spinać. Rożnie pisano o dokładności komputera. Nie ma tez pewności, że zalano ten zbiornik do pełna. Zalej na maksa, pojeździj trochę i napisz ile wychodzi z tankowań.

Offline tomekt928

• Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Stycznia - 2017 - 12:17:46 »
Oczywiście jestem bardzo spokojny co do tego, zastanawiałem się tylko czy zużycie AdBlue wynika ze zużycia i czy może być różne w zależności od tryby jazdy /miasto, trasa/ ale widzę że równe i można traktować jako backup'owe.

Dolałem do pełna i teraz pokazuje 9000km.
Zobaczymy z czasem.
Tomek

Offline kuba73

« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 13:05:15 »
U mnie przy przebiegu 7736km pojawił się komunikat o konieczności dolania Adblue bo za 2400km nie będzie możliwe uruchomienie silnika. Dolałem maksymalną ilość wskazywaną przez komputer czyli 9L. Po dolewce zasięg Adblue wynosił 9000 km.
Swoją drogę ciekawe przy pierwszym wyświetleniu komunikatu (czyli przy pozostałym zasięgu Adblue wynoszącym 2400km) ile można jeszcze bezpieczenie przejechać kilometrów bez ryzyka unieruchomienia samochodu? Instrukcja podaje ze zignorowanie tego komunikatu skutkuje brakiem możliwości uruchomienia silnika ale na pewno jest jakis margines bezpieczeństwa ...

Offline E65

• Rej: SBL
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 16:29:31 »
Witam, czy do tankowania Adblue używacie specjalnego węża - np. taki dostępny na allegro

I gdzie kupujecie Adblue ?

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 16:30:34 »
I gdzie kupujecie Adblue ?

Na stacji paliw 1,49/l   ;-)

Offline E65

• Rej: SBL
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 16:39:07 »
Dziękuję myślałem że na stacji to tylko do ciężarów bo otwór wlewowy trochę mały

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Maja - 2017 - 19:55:45 »
Z moich doświadczeń, po 19000 przebiegu wynika, że AdBlue jest wciągane w tempie 1l/1000km.
Na Orlen mają 18-to litrowe kanisterki w cenie ok. 70zł = ok. 3,9zł/l.
I to jest moim zdaniem rozsądne rozwiązanie.
Taniej wychodzi z dystrybutora (podobno ok. 1,4zł/l) ale jest jedno ALE:
warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania całego układu dozowania AdBlue (szczególnie w zimie) jest używanie środka o bardzo wysokiej czystości a dystrybutory dla ciężarówek jakoś nie wzbudzają mojego zaufania - wolę hermetycznie zamknięty kanisterek.

Offline Vlodi75

• Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Maja - 2017 - 21:10:58 »
U mnie pierwsze tankowanie adblue było przy 12tys.km przebiegu i zatankowałem całą bańkę 10 litrową.
Ogólnie jazda spokojna 50/50 trasa/miasto.
Płyn oryg. Vw zakupiony na allegro w cenie 65zł/kanister - 10l.

Offline kuba73

« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Czerwca - 2017 - 17:51:15 »
U mnie pierwsze tankowanie adblue było przy 12tys.km przebiegu i zatankowałem całą bańkę 10 litrową.
Vlodi75 przy jakim zasięgu Adblue zatankowałeś 10 litrów Adblue?. Ja przy pierwszym wyświetleniu komunikatu o Adblue ("za 2400km nie bedzie możliwe uruchomieniu silnika") dolałem 9 L Adblue. Gdzieś czytałem ze najlepiej dolewać jak największe ilości świeżego płynu do zbiornika tzn zeby zostało zostawało jak najmniej "starego" płynu. Ciekawe ile jeszcze udałby się przejechać kilometrów z tych 2400km bez ryzyka unieruchomienia silnika? (a co za tym idzie dolać jeszcze więcej świeżego Adblue)

Offline Vlodi75

• Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Czerwca - 2017 - 12:34:21 »
Nie pamiętam dokładnie ale było chyba około 1000 km. Napewno przed kazdym uruchomieniem silnika pojawiał mi się już komunikat na wyświetlaczu o konieczności uzupełnienia ad-blue oraz małymi literkami informacja że ilość do zatankowania ad-blue to MAX 10L. Specjalnie czekałem do tego komunikatu MAX 10-litrów żeby nie bawić się w żadne dolewki tylko opróżnić kanister do końca.

Offline wojtekpz

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: NE
« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 21:22:58 »
Komunikat o tym, że za 1000 km nie odpalę auta i sygnalizacja dźwiękowa pojawiła się przy przebiegu 7700 km. Informowało mnie, że max mogę nalać 10,25l AdBlue. Zaraz też podjechałem do BP i zatankowałem z dość sterylnego dystrybutora 10l. Cena 2,14 PLN/l. Komunikat nie znikł od razu. Pojawiał się systematycznie przez kilka kolejnych uruchomień silnika.
Auta używam przeważnie w mieście i pewnie stąd zwiększone zużycie niebieskiego... Chociaż może to też wynikać że jednak ten BiTDI pali wyraźnie więcej - średnia z 8300 km - 8,01 l (7,5l - z wyświetlacza)

moje tankowania:
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/85474

Offline foxter11

« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Września - 2018 - 20:31:06 »
Wlew AdBlue w Tiguanie jest przy wlewie paliwa, przez co wydawało mi się, że najlepiej tankować to na stacji.
Niedługo czeka mnie pierwsze uzupełnienie i chciałem zapytać czy ktoś z Was uzupełnia z dystrybutorów na Lotosie lub BP, bo przy wydawaniu samochodu powiedziano mi, że lepiej nie tankować z dystrybutorów bo są przeznaczone dla ciężarówek i mają za wysokie ciśnienie. Czy to prawda, czy potrzebna jest jakaś specjalna technika, czy lepiej lać z baniaka?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Września - 2018 - 20:51:47 »
AdBlue leję zazwyczaj do 5-litrowej bańki, czasami na Orlenie a czasami na Lotosie i raz czy dwa na BP.
Na Orlenie i Lotosie lejesz bez problemu mimo dość dużego ciśnienia a na BP musisz wziąć od obsługi specjalną przejściówkę, bo z tej co jest przy dystrybutorze nie nalejesz AdBlue do baku osobówki - jest zabezpieczenie i mimo naciskania niewiele leci.

Najlepiej podjechać na stację paliw i samem przetestować - musisz dłonią regulować nacisk na pistolet i uważać przy końcówce bo może chlapnąć.
Za pierwszym razem jest trudniej a później to już z górki ;)

Podziękował: foxter11

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #17 dnia: 26 - Września - 2018 - 18:28:34 »
uzupełniałem na stacji Moya bo w Goleniowie tylko tam jest dystrybutor i nie było żadnych problemów a poza tym z dystrybutora jest o wiele taniej niż kupowanie w bańkach 3 lub 5 l na stacjach benzynowych gdzie nie ma dystrybutorów

Offline wojtekpz

• Rej: NE
« Odpowiedź #18 dnia: 26 - Września - 2018 - 22:20:40 »
Adblue nalewam na stacji BP pod Elblągiem. Żadnych przejściówek, sterylnie, kulturka :) cena ok. 21 PLN / 10l. Starcza na 8 tys.km

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #19 dnia: 28 - Września - 2018 - 10:45:46 »
Ja mam po drodze dystrybutor na LukOil - bez żadnych problemów. Raz na wyjeździe mi się zdarzyło kupić baniak na stacji i uzupełnić - też bez problemu..

Offline K9Darek

« Odpowiedź #20 dnia: 28 - Września - 2018 - 10:57:28 »
Bzdura z tym ciśnieniem. Tankowałem dziesiątki razy AdBlue do ciężarówki i mi jakoś ręki nie urwało. Jest przybliżone do tego co w pistoletach z paliwem. Co do cen to rzeczywiście w bańkach jest zawsze dużo drożej. Zawsze podczas tankowania można sobie bańkę napełnić i zostawić w domu.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #21 dnia: 28 - Września - 2018 - 11:09:15 »
na stacji BP pod Elblągiem. Żadnych przejściówek
Na BP w Gliwicach na ul. Tarnogórskiej jest na pewno przejściówka ;)

Wiem to na pewno, bo do dwóch 5L baniek - lałem tam AdBlue przez dobre 10-15 minut dziwiąc się że leci słabo i trzeba "podpompować" ręcznie, naciskając co chwilę na pistolet :o

Jak poszedłem do kasy, to pan z obsługi uświadomił mnie, że pistolet ma "zabezpieczanie" przed nalewaniem do małych pojemników lub zbiorników w osobówkach i dopiero zastosowanie specjalnej końcówki, pozwala swobodnie nalać do małych pojemników.
Tak naprawdę, to nie bardzo rozumiem po co to zabezpieczenie ale śmiałem się z siebie razem z panem z obsługi i następnym razem będę już świadom co należy zrobić aby obsługa nie miała ze mnie "polewki"  xd

Gdyby ktoś się zastanawiał do czego jest mi potrzebne AdBlue w bańkach: AdBlue - inne zastosowania :evilwink:

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #22 dnia: 16 - Września - 2022 - 09:14:18 »
Zatankowałem ostatnio 15l na orlenie z dystrybutora - starczy na około 15tyś km.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Yanc

• VW: Tiguan Allspace
  • Rej: PSE
« Odpowiedź #23 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 07:13:39 »
Dane z moich samochodów:

Tiguan II z 2018 roku, silnik 150KM, napęd na przód, na 122426 km wlałem w sumie 57,5 litra AdBlue, co daje zużycie średnie na poziomie 2130 km na 1 l, przy zużyciu ON 6,06 l /100km.

Tiguan Allspace z 2019 roku, silnik BiT 240KM, 4motion - na przejechane 46116 km zużycie wyniosło 29,58 litra, czyli średnio 1560 km na 1 litrze przy zużyciu ON 7,39/100km

Dane o przebiegach obliczone z rzeczywistych tankowań, nie z komputera pokładowego.

O ile w małych Tiguanie zużycie jest mniej więcej stałe w czasie, o tyle w "dużym" spalanie AdBlue rośnie - z pierwszego tankowania AdBlue wyciągnąłem ok 3000 km na litrze, teraz około 1000 km

Podziękował: Marcino

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #24 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 10:35:54 »
U mnie Tiguan II z 2018 roku, silnik 150KM tak samo i nie mam danych ale na oko to tak z 1l na 1000km, moze nawet wiecej przejadę. Idzie gdzieś odczytać z danych VCD'sem ?
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: