Autor Wątek: 2.0 TDI-CR - opiłki metalu w oleju silnikowym (temat medialny)  (Przeczytany 172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
2.0 TDI-CR - opiłki metalu w oleju silnikowym (temat medialny)
« dnia: 11 - Lutego - 2025 - 09:40:45 »
Cześć, ktoś mi podesłał link do artykułu, dotyczący Passata B8 2.0 TDI z 2016 roku w którym po serwisie olejowym w ASO VAG, odkryto opiłki metalu w oleju silnikowym.
https://gloswielkopolski.pl/pancerne-2-0-tdi-w-volkswagenie-zniszczone-po-wymianie-oleju-w-autoryzowanym-serwisie-w-poznaniu-wlasciciel-chce-wymiany-silnika-na-nowy/ar/c4p2-27247435

Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi opiniami.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
Odp: 2.0 TDI-CR - opiłki metalu w oleju silnikowym (temat medialny)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Lutego - 2025 - 11:28:55 »
Chciałoby się by pod pojęciem ASO krył się jednolity, wysoki poziom usług. ALE:
1. **W rzeczywistości wszystko zależy od miejsca i ludzi.**
2. Auto sprowadzone z Niemiec z 2016 roku ma już rocznikowo 9 lat i mogło przejść niemal wszystko co sobie można wyobrazić... Więc trudno powiedzieć kto tu winny. Nie dziwię się też, że zbyt wiele nie sprawdzają przy wymianie oleju.
PS.
Ja też miałem co najmniej 2 wpadki z różnymi ASO VAG:
1. W Skodzie od nowości był sporadyczny problem z ESP (nieciekawe i niebezpieczne objawy bo przyhamowywał jak chciałem szybko skręcić i przyśpieszyć). Diagnozowany kilka razy w chyba co najmniej 3 różnych ASO na gwarancji i po gwarancji - auto trzymali, pieniądze wzięli i *nic* nie pomogli. Ostatecznie sam zdiagnozowałem i wymieniłem czujnik (pod siedzeniem pasażera) i od tego czasu zero problemów.
2. W Tigu, ASO zgłosił mi konieczność wymiany tulei wahacza. Mój mechanik powiedział, że są w bardzo dobrym stanie. Przy kolejnych przeglądach (w ramach pakietu serwisowego) już o tym nie wspominali.

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Kod: DGVA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Lutego - 2025 - 11:36:59 »
Chciałoby się by pod pojęciem ASO krył się jednolity, wysoki poziom usług.
(...)
Auto sprowadzone z Niemiec z 2016 roku ma już rocznikowo 9 lat i mogło przejść niemal wszystko co sobie można wyobrazić...
Problem ASO znany nie od dziś, płacą śmieszne pieniądze mechanikom a Ci lepsi otwierają własne warsztaty. Właścicielowi auta można tylko współczuć teraz, bo batalia z pewnością będzie długa, a i właśnie ze względu na wiek samochodu ciężko będzie dowieść racji.

W Tigu, ASO zgłosił mi konieczność wymiany tulei wahacza. Mój mechanik powiedział, że są w bardzo dobrym stanie. Przy kolejnych przeglądach (w ramach pakietu serwisowego) już o tym nie wspominali.
Jeśli to ta tulejka z tyłu wahacza to się nie dziwię, jest z nimi problem, czasem potrafi się nawet ściąć kołnierz tulei a gniazdo z okręgu staje się elipsą i zostaje wymiana wahacza. Ciężko jest to nawet "wyczuć" z samochodu. Słyszałem o przypadku w którym klient w przebiegu poniżej 10 000 kilometrów miał z tym problem.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Lutego - 2025 - 11:41:57 »
Pompowanie treści artykułu poprzez pisanie "pancerne silniki 2.0 TDI"  :D Pancerne to były 1.9 TDI VP typu 1Z, AFN czy ASV, później z pancernością to już nie było nic wspólnego. "...poprzedni właściciel nie serwisował samochodu zgodnie z interwałem przewidzianym przez producenta.
- Ten samochód, z racji niewykonania pierwszego przeglądu w ciągu pierwszych 30 tys. km – przegląd wykonano dopiero przy stanie licznika 34471km - utracił gwarancję na silnik jeszcze w 2016 roku. Klient mógł o tym nie wiedzieć, ale ten fakt oraz dzisiejszy przebieg ponad 230 tys. km". Nie ma o czym rozmawiać.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Lutego - 2025 - 12:08:24 »
Pierwsze 1.9 TDI PD też zdają się być dość pancerne. Jak np BJB, który mam w 1 aucie i dbam o drugie z tym samym i od 20 lat zero poważnych problemów.
Później to już różnie...
Przy czym niedawne problemy z nowymi Audi 2.0 TDI utwierdzają mnie w przekonaniu, że z nowymi to naprawdę los na loterii! Nigdy nie wiadomo co akurat spiep... i wyjdzie za kilka lat.
Ps. @doggie, 2-3 lata później nie ma żadnych objawów problemów z tulejami i nikt nic nie zgłasza przy naprawach/przeglądach, więc zakładam, że ASO zmyśliło.

Tagi wątku: