Autor Wątek: WIFI - internet w aucie  (Przeczytany 15597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
WIFI - internet w aucie
« dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 13:57:13 »
ś czasu zastanawiam się gdzie optymalnie przy radiu DM podpiąć ewentualnie opcjonalnego CarStick'a z modemem LTE.

Ja dotychczas po prostu włączałem mobilną "mydelniczkę". Teraz rozważam Huawei CarFi i wpięcie w bagażniku po prawej.

Offline Kabe

• VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
Odp: WIFI - internet w aucie
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 19:35:48 »
Teraz rozważam Huawei CarFi i wpięcie w bagażniku po prawej.
Też to rozważałem na początku, ale CarFi nie ma autostartu i po każdym odpaleniu auta i pojawieniu się zasilania w gnieździe zapalniczki trzeba nacisnąć na nim przycisk Power

Offline arekp

« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 20:02:16 »
Z tym autostartem skucha, też o tym nie wiedziałem :) W wolnej chwili pewnie mimo to zamówię i będę kombinował przeróbkę na autostart.

Offline Kabe

« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 20:13:21 »
Teraz szukam po szufladach, bo gdzieś miałem modem USB...
Miej tylko na uwadze, że musi to być modem USB z funkcja Access Point (ruter/HotSpot WiFi). Tylko kilka modali na rynku to ma, np. Huawei E8372b (LTE), Media-Tech MT4220 (3G), ...
Z dużym prawdopodobieństwem ten z szuflady to modem bez funkcji rutera WiFi niestety

Offline WuWojtas

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Grudnia - 2016 - 21:17:05 »
Kurde, nie pomyślałem o tym! Jutro sprawdzę co mam, ale pewnie to zwykły modem USB...
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 08:53:46 »
Cześć

Ja kupiłem coś takiego HUAWEI E5251.
Można bez problemu znaleźć na Allegro w cenie około 100zł.
Jest to modem - niestety tylko 3G plus router WiFi.
Podstawowa zaleta że ma swój akumulator, więc nawet jeżeli go podłączymy do zasilania w samochodzie, a ono nie będzie działało to urządzenia cały czas będzie w stanie czuwania - nawet to 200h.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:02:17 »
Jedyne rozwiązanie które na razie mi się podoba i wydaje się bezobsługowe, to modem USB z wbudowaną funkcją rutera WiFi wpięty przez przejściówkę do gniazda zapalniczki w bagażniku (sam modem poprzez kabel można położyć nawet za siedzeniami czy nawet pod podłogą bagażnika). Wtedy po każdym odpaleniu auta kilka sekund później pojawi się sieć WiFi do której podłączy się radio DM do internetu + ewentualnie inne urządzenie jeśli ktoś potrzebuje, np. tablet dziecka itp.

Kabe kupiłeś i testowałeś jakieś rozwiązanie? Jeśli ktoś już podłączał w bagażniku taki modem to mógłby napisać gdzie, co i za ile kupił (cały komplet)?

Offline arekp

« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:27:31 »
Podstawowa zaleta że ma swój akumulator, więc nawet jeżeli go podłączymy do zasilania w samochodzie, a ono nie będzie działało to urządzenia cały czas będzie w stanie czuwania - nawet to 200h.

Nie jestem pewien czy z trybu czuwania wybudzi się samoczynnie. W sensie, jeśli pójdzie w sleep to spodziewam się wyłączonego nadajnika.

Kolejna sprawa, pamiętaj że latem samochód nagrzewa się we wnętrzu do wysokich temperatur. Zimą znów w samochodzie będą niskie temperatury - nawet jeśli w nocy garażujesz, to narażasz baterię na skoki temperatury w ciągu dnia.

Osobiście nie jestem przekonany do pozostawiania takich urządzeń w środku i do tego włączonych.

Offline arljazz

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:55:18 »
Nie jestem pewien czy z trybu czuwania wybudzi się samoczynnie. W sensie, jeśli pójdzie w sleep to spodziewam się wyłączonego nadajnika.

Kolejna sprawa, pamiętaj że latem samochód nagrzewa się we wnętrzu do wysokich temperatur. Zimą znów w samochodzie będą niskie temperatury - nawet jeśli w nocy garażujesz, to narażasz baterię na skoki temperatury w ciągu dnia.

Osobiście nie jestem przekonany do pozostawiania takich urządzeń w środku i do tego włączonych.
Z tego co zauważyłem to wyłączone jest modem do momentu aż ktoś po WiFi nie zażąda dostępu do sieci.

Offline Kabe

« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Grudnia - 2016 - 10:55:56 »
Kabe kupiłeś i testowałeś jakieś rozwiązanie? Jeśli ktoś już podłączał w bagażniku taki modem to mógłby napisać gdzie, co i za ile kupił (cały komplet)?
Nie kupiłem bo mój Tiguan będzie w marcu 2017 dopiero

Offline Raku71

« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Grudnia - 2016 - 22:28:43 »
Hej
A orientuje się ktoś czy warto kupić ten oryginalny CarStick? On jest LTE? Jak znam życie i ceny VW to raczej chyba nie.

Pozdrawiam

Offline WuWojtas

« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Grudnia - 2016 - 06:23:49 »
Witam,

nie wiem jak oryginalny CarStick, ale ja kupiłem na Allegro Huawei E8372. Wpiąłem na stałe do gniazda w bagażniku. Jest szybki i bezobsługowy. Działa rewelacyjnie.
------------------------------------------------------------------------------------

Offline arekp

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Grudnia - 2016 - 06:54:36 »
Wpiąłem na stałe do gniazda w bagażniku.

W którym miejscu w bagażniku masz port? Pytam, ponieważ nie zauważyłem nic poza zapalniczką po prawej ... lub w DM nie ma USB w bagażniku (wiem, że masz DP).

Offline Kabe

« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Grudnia - 2016 - 09:34:33 »
W którym miejscu w bagażniku masz port? Pytam, ponieważ nie zauważyłem nic poza zapalniczką po prawej ... lub w DM nie ma USB w bagażniku (wiem, że masz DP).
Nie ma usb w bagażniku.
Musisz kupić standardowy adapter z zapalniczki na usb.

Offline WuWojtas

« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Grudnia - 2016 - 19:19:55 »
Tak, chodziło mi o gniazdo zasilania 12V i najtańszy zasilacz USB do zapalniczki

Offline arekp

« Odpowiedź #15 dnia: 28 - Grudnia - 2016 - 19:20:47 »
Nie ma usb w bagażniku.

Dopiero jak się dokładnie wczytałem w parametry urządzenia, zrozumiałem o czym piszecie :) Nie wiedziałem, że są "routery mobilne" w postaci sticka USB i wystarczy je tylko zasilić. Super sprawa. Tym bardziej, że z opisu wynika że ma złącza do anteny zewnętrznej.

Offline Raku71

« Odpowiedź #16 dnia: 30 - Grudnia - 2016 - 09:54:39 »
Tańszą opcją jest Media-Tech 4220 za 100 zł. Też wykorzystałem gniazdo zapalniczki w bagażniku dzięki czemu wolne pozostaje USB na muzykę. Smiga aż miło tylko minusem jest brak LTE. Ale jeśli ktoś chce używać net tylko dla potrzeb systemu samochodowego to LTE nie jest potrzebny.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #17 dnia: 30 - Grudnia - 2016 - 16:44:21 »
Rozumiem że chcecie mieć mobilny internet w samochodzie ale czy nie łatwiej jest udostępnić sieć w telefonie niż kombinować z przenośnym routerem ???  Mając DM na pokładzie i tak w czasie postoju nic nie sprawdzisz bo zasilanie w gnieździe zapalniczki przestanie działać = brak sieci. Telefon będzie udostępniał dane dla wszystkich w aucie - chyba że nie macie tego w swoim abonamencie.
Ja mam "bez limitu" i to się sprawdza na wyjazdach czy w samochodzie.

Offline Kabe

« Odpowiedź #18 dnia: 16 - Marca - 2017 - 18:17:44 »
Zamieszczam zdjęcie jak ja dostarczam internet do radia w swoim Tiguanie. Może komuś będzie pomocne :-)

Zestaw:
- modem LTE z ruterem WiFI na USB: MT4222 (Media Tech)
- kabel przedłużacz USB 10cm
- ładowarka USB do zapalniczki: MT6219 (Media Tech - tylko ten model znalazłem z gniazdami USB z boku, a takie wydają się optymalne w tym miejscu)
- kawałek taśmy z rzepami, ~20cm (samoprzylepna i skleiłem obie strony taśmy z sobą)

Modem przymocowałem taśmą z rzepami do kratki która jest w tym miejscu bagażnika, dlatego niezbędny był 10cm kabelek.
Cała instalacja wydaje się bezpieczna nawet przy mocno zapakowanym bagażniku.

Offline arekp

« Odpowiedź #19 dnia: 17 - Marca - 2017 - 12:14:38 »
Kabe, czy sprawdzałeś już ile danych zużywasz miesięcznie?

Podpinasz telefon/tablet do samochodowego WIFI, czy tylko korzystasz z niego na potrzeby samochodu?

Offline Kabe

« Odpowiedź #20 dnia: 17 - Marca - 2017 - 18:03:43 »
Sprawdziłem i wychodzi że za okres ~30 dni i równocześnie przejechanych 2000km, samochód użył ~75MB internetu (incydentalne podłączenie tabletu odfiltrowałem, bo to ewidentnie widać po ilości danych).
Samochód z tego co widzę używa internetu (pewnie dane o korkach) cyklicznie co około 15-18 minut i pobiera wtedy kilkadziesiąt kB danych (np. 34kB, lub 66kB) więc naprawdę mało, raz na jakiś czas mam pobranie kilkaset kB (np. 327kB) i incydentalnie 1MB do kilku mega (może sprawdzałem jak działa czytanie wiadomości lub coś podobnego, ceny paliw, dane o stacjach paliw). 

Offline Wiewior

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #21 dnia: 02 - Kwietnia - 2017 - 22:47:14 »
Mam sony z2, ustawiłem sobie Smart connect tak, że przy włączeniu samochodu i samoistnym połączeniu bluetooth telefon odpala tethering - wygodne, nie trzeba samemu włączać w telefonie. Mam pakiet 4 GB, samochód w ciągu miesiąca intensywnej jazdy zużyje góra100 mb jak się korzysta ze wszystkiego co zabiera internet. Uważam że nie ma sensu kupowanie modemów i płacić te 20-30 zł na miesiąc, taniej wyjdzie nawet wykupić dodatkowy pakiet internetu w telefonie jak bawić się modemami.

Offline arekp

« Odpowiedź #22 dnia: 03 - Kwietnia - 2017 - 02:33:58 »
Udostępnianie netu z telefonu powoduje większe zużycie baterii (tworzenie i obsługa połączeń w ramach AP).

Oczywiście, telefon można podłączyć kablem do ładowania. Ale nie za każdym razem go podładowujemy, więc czasem pozostaje w kieszeni, jak pozostaje w kieszeni, to będzie się grzać i bardziej siać radiem żeby się "przebić". A co kiedy chcę być off-line dla świata, ale online dla usług w samochodzie?

Jak dla mnie, jest wiele powodów dla których nie chcę udostępniać połączenia z telefonu.

Co do wykupowania pakietów, używam do tego celu karty Aero2 z wykupionym za 2PLN pakietem 500MB. Koszt żaden, jedynym więc tematem jest modem.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #23 dnia: 03 - Kwietnia - 2017 - 13:33:55 »
Smart connect
Mam sony z2, ustawiłem sobie Smart connect tak, że przy włączeniu samochodu i samoistnym połączeniu bluetooth telefon odpala tethering - wygodne, nie trzeba samemu włączać w telefonie.

Coś takiego tylko do Samsunga na Androida ??? Znacie??? Macie ??? Używacie ???

Offline Wiewior

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #24 dnia: 03 - Kwietnia - 2017 - 21:31:41 »
A co kiedy chcę być off-line dla świata, ale online dla usług w samochodzie?
Jak kto lubi, podałem przykład jak najprościej korzystać z internetu w samochodzie. Obecnie niemal w każdej umowie z operatorem wrzucają jakiś pakiet danych, i nie są to duże pieniądze. W orange na przykład za 30 zł netto mam 4gb internetu, nielimitowane połączenia/smsy. Tych gigabajtów nie jest się w stanie wykorzystać, jeżeli korzysta się także z wifi domowego/publicznego. Oczywiście orange nie polecam, na południu mają bardzo słaby zasięg. W każdym razie jest to dużo prostszy patent od bawienia się z modemem, przejściówkami, przedłużkami :) Co zaś się tyczy baterii... to jest smartfon, jak bateria wytrzyma do końca dnia na jednym ładowaniu to jest szczyt możliwości :) I tak najwięcej zeżre wyświetlacz, ale... z ciekawości sprawdzę jak będę mieć dłuższą trasę, taką godzinną, dwugodzinną ile zużyje baterii tethering :)

Coś takiego tylko do Samsunga na Androida ??? Znacie??? Macie ??? Używacie ???
Kolego, musisz sprawdzić, może akurat da się zainstalować z google play smart connect. A jak nie, to trzeba szukać czegoś jak menadżer zadań (menadżer zdarzeń), który po jakimś "zdarzeniu", jak na przykład łączność z BT w samochodzie, rozpoczyna "akcję" w postaci włączenia tetheringu. W smart connect jest o tyle dobrze, że po "zdarzeniu kończącym", czyli u mnie rozłączenie z systemem bt, włącza się wifi w telefonie, przez co tethering się wyłącza.

Podziękował: Toomasz

Tagi wątku: