Autor Wątek: WIFI - internet w aucie  (Przeczytany 15598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davep

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WGR
Odp: WIFI - internet w aucie
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Kwietnia - 2017 - 08:52:25 »
Coś takiego tylko do Samsunga na Androida ??? Znacie??? Macie ??? Używacie ???

Llama, Tasker, Automate...
Możliwość przełączania transmisji danych, tetheringu często zależy od wersji androida i koniecznych do tego uprawnień.

Podziękował: Toomasz

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Kwietnia - 2017 - 09:38:21 »
Uważam że nie ma sensu kupowanie modemów i płacić te 20-30 zł na miesiąc, taniej wyjdzie nawet wykupić dodatkowy pakiet internetu w telefonie jak bawić się modemami.
Jestem przekonany, że powinniśmy ten temat potraktować jako zestaw kilku różnych rozwiązań jak można dostarczyć Internet do naszego Tiguana. Co dla kogo jest najwygodniejsze, opłacalne czy najtańsze to już indywidualna sprawa czy decyzja.
Ja np. mam 4 karty sim w ramach jednego abonamentu i wspólnego limitu danych, więc włożenie dedykowanego sim nie robi mi różnicy i nie zwiększa kosztów. Do tego poszukiwałem alternatywy dla fabrycznego pakietu telefonicznego Business którego świadomie nie zamówiłem nie chcąc płacić 1960pln. Z tego pakietu potrzebowałem tylko modemu LTE do internetu (pomijam fakt, że do fabrycznego rozwiązania również potrzebna jest dedykowana karta sim w samochodzie). W moim przypadku wydałem na modem z wcześniej opisanymi dodatkami ~200pln zamiast płacić za pakiet telefoniczny. Jeśli chodzi o moją wygodę na codzień nie odczuwam różnicy czy miałbym fabryczny pakiet czy obecny modem.
Tak więc każdy musi podjąć swoją indywidualną decyzję, bo najczęściej potrzebuje i oczekuje czegoś innego.

Offline Mutek

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #27 dnia: 30 - Kwietnia - 2017 - 22:58:04 »
Ktoś z was może używa oryginalnego CarSticka? U mnie  pokazuje tylko połączenie 3G. Nie wiem czy tak ma być, czy może kwestia ustawień.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Offline Kabe

« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 16:42:32 »
Świeża informacja zgłoszona od użytkowników Passata:
"W najnowszym cenniku pojawiła się opcja Car-Net Security & Service, która z założenia wymaga stałego podłączenia do internetu i gniazdo karty SIM jest w schowku bez względu na typ instalacji telefonicznej (Basic, Comfort, Business)."

Czy ktoś ma wiedzę lub pytał jak to jest w Tiguanie obecnie, pewnie w RM2018?

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 21:31:33 »
troche nie do konca jest tak jak piszesz... to stałe połączenie z "internetem" jest w samym module odpowiadającym za tą funkcje - karta sim lub cos innego jest wrzucone na stałe w urządzenie i nie masz do tego dostepu.

Jeździłem Arteonem ktory ma fabrycznie już to i przy DM nie miał karty SIM w schowku

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #30 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 21:53:54 »
Świeża informacja zgłoszona od użytkowników Passata:
"W najnowszym cenniku pojawiła się opcja Car-Net Security & Service, która z założenia wymaga stałego podłączenia do internetu i gniazdo karty SIM jest w schowku bez względu na typ instalacji telefonicznej (Basic, Comfort, Business)."

Czy ktoś ma wiedzę lub pytał jak to jest w Tiguanie obecnie, pewnie w RM2018?
Ja mam S&S w RM2017, moduł ma swoją, wbudowaną kartę SIM (pewnie jakąś emulację) a także swoją niezależną baterię i głośniki (używane w wypadku braku zasilania lub awarii głośników Infotainment). Mikrofon jest ten sam co w zestawie głośnomówiącym. Przez tą kartę pracuje część usług (lokalizacja pojazdu/stan oświetlenia/uruchamianie świateł i sygnału dźwiękowego/prędkość/strefy/infolinia/telefon alarmowy ew. automatycznie w razie wypadku/wzywanie serwisu/raport o stanie pojazdu/autoalarm online/sterowanie ew. webasto/dane jazdy/telefon z serwisu). Inne realizowane są standardowo (informacje o ruchu drogowym/inne usługi car-net/update on-line wysyłanie punktów do nawigacji itp.) i potrzebne jest połączenie z internetem.

System używa tej samej anteny co Business i zdaje się połączenie RSAP jest rozłączane (nie wiem jak z włożoną kartą SIM) po naciśnięciu przycisku. Nie jestem pewien czy dzieje się tak za każdym razem, czy tylko w niektórych przypadkach (jak np. wzywanie pomocy).

Offline Wolf

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #31 dnia: 16 - Listopada - 2017 - 09:25:21 »
w moim przypadku przy DM udzielałem a właściwie próbowałem udzielać hot spot z iPhone 6 i jak to zwykle z ogryzkiem bywa  bardzo chętnie udziela sieci ale w swoim gronie ,tak więc raz było a raz nie muszę włączyć opcję lub wyłączyć by załapało tak więc pięknie dziękuję kolegom za wskazanie alternatywy w postaci modemu z punktem dostępu który to nawet mogę wykorzystać w razie potrzeby choćby do PC i nie za ponad 500 zł (car stick lte) w serwisie udzielono mi info iż ,,jak sama nazwa wskazuje będzie działać tylko w aucie' pełen profesjonalizm nkie chce mi się w to wierzyć modem to modem ale za taką kasę też nie chce mi się sprawdzać

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #32 dnia: 31 - Maja - 2018 - 17:46:57 »
Wyjazd na wakacje w końcu zmobilizował.

Mam i ja połączenie ze światem :-)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #33 dnia: 31 - Maja - 2018 - 18:49:22 »
U mnie jeździ w tym miejscu od dłuższego czasu, ale wpięty bezpośrednio w ładowarkę z portami USB. Wręcz zapomniałem, że go tam mam.

Sprawdza się wyśmienicie z kartą AERO i wykupionym pakietem 500MB za 2 PLN/30 dni - pakiety kupione razy "n" i automatycznie się aktywują po wygaśnięciu poprzedniego.

Offline Kabe

« Odpowiedź #34 dnia: 31 - Maja - 2018 - 20:31:04 »
Ponad rok temu podłączyłem modem podobnie jak @Rober_em i zapomniałem o temacie, karta którą używam w aucie również działa w roamingu.
Według mnie lepiej mieć 2-3 sposoby dostarczenia netu do auta i każdy wybierze co mu pasuje, wedlug niego jest najtańsze i najwygodniejsze

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #35 dnia: 31 - Maja - 2018 - 21:59:48 »
Robiłem tak do tej pory i powiem tak:
1. Mam Iphona (może z androidem to działa lepiej), ale trzeba za każdym razem odpalić połączenie ręcznie - kilkanaście sekund co najmniej. Wiem, że są aplikacje, w których można niby to zautomatyzować, ale nawet jak mam odpalony hotspot w telefonie, to nie zawsze DM łączy WiFi, przeważnie trzeba jej pomóc, a to już upierdliwe jest.
2. Hotspot w telefonie działający cały czas bardzo szybko wykańcza baterię, a telefon non stop na kablu - znowu - upierdliwe.
3. Telefon na hotspocie dość mocno się grzeje - w lecie mało komfortowo się wtedy z niego korzysta.
4. Miałem i tak dodatkową kartę sim z internetem, którą dali mi gratis do dwóch abonamentów na firmę, więc choćby z racji limitów roamingowych na transfer danych, warto mieć jedną kartę do wykorzystania więcej. W kraju też mam nielimitowany transfer, ale w roamingu już limit jest - zdaje się ok. 3GB.

Tagi wątku: