Autor Wątek: ŚWIATŁA DZIENNE - moduł świateł długich do jazdy dziennej  (Przeczytany 34698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ŚWIATŁA DZIENNE - moduł świateł długich do jazdy dziennej
« dnia: 10 - Lipca - 2014 - 19:56:36 »
Czy ktoś już coś takiego stosował i może się podzielić opinią na ten temat ?
Moduły świateł DŁUGICH DO JAZDY DZIENNEJ DRL

Offline bolotelewidz

• :: TrendLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AFT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WP
Odp: Moduł świateł długich do jazdy dziennej DRL
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Października - 2014 - 01:30:14 »
Podbiję temat, bo mnie też interesuje ten moduł  ::)

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SM
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Października - 2014 - 09:53:09 »
Nie podobają mi się światła ledowe na autach wiekowych 10-15-letnich i więcej, może własnie takie rozwiązanie byłoby najrozsądniejszym wyjściem aby po oszczędzać żarówki w aucie  ::) I dosyć fajna jest ta funkcja dojścia do garażu/domu :P

Ktoś z Was kupił i użytkuje te moduły ? Pochwalcie się swoją wiedzą :D

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Października - 2014 - 10:08:43 »
LED y do jazdy dziennej tak naprawdę tylko fabrycznie montowane wyglądają fajnie - reszta wygląda raczej słabo.
Co do żarnika od świateł drogowych to jest rozwiązanie stosowane w niektórych samochodach np. w BMW. Nie jestem pewien czy takie rozwiązanie będzie dobrze spisywało się na 2 włóknowych żarówkach i czy nie odbije się to negatywnie na trwałości żarówek.
Volkswageny które mają długie do jazdy dziennej mają dwuwłóknowe żarówki.
Też z chęcią poczytam opinie użytkowników takiego rozwiązania.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Maja - 2015 - 17:52:04 »
Podbijam temat bo jestem zainteresowany instalacją tego typu modułu do mojego Sharana.
Głównie interesują mnie praktyczne uwagi z użytkowania tego typu modułu w autach z pojedynczym reflektorem typu halogen + żarówka H4.

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Maja - 2015 - 17:15:39 »
 Artur, taki moduł po pierwsze to jest nielegalny, o ile na lampach nie ma oznaczenia  DRL, a w 15 letnich autach takich oznaczeń na ogół nie ma. Druga sprawa to żarówek (czy lamp) w ten sposób nie oszczędzisz, a tylko szybciej je zniszczysz. Trzecia rzecz, to po włączeniu w nocy normalnych świateł drogowych będziesz musiał trochę zaczekać zanim zaczną one świecić pełną mocą. To wynika z jakichś tam właściwości żarówek.
 Wracając do legalności, to wiadomo jeden policjant się przyczepi, a inny nie. Na przeglądzie też byłoby dobrze, żeby diagnosta tego nie zauważył. Sprawa ma się nieco lepiej w lampach, które w jednym kloszu (i jednej żarówce) mają światła mijania i drogowe. Aż tak nie rzuca się to w oczy. Gorzej jak np. w sharanie polifcie, mijania są po  zew. stronie lampy, a drogowe już bliżej środka auta. Z daleka widać, że drogowe służą za dzienne.
 Mam podobny moduł, ale leży na półce. Zdemontowałem go po kilku tygodniach. Ogólnie pomysł mi się podoba, ale w rzeczywistości to tak jak z LED'ami. Fajne są jak są oryginalne. Tak samo fajne są światła dzienne w miejscu drogowych, ale w autach, które już z takim rozwiązaniem wyjechały z fabryki - i do takich nikt się nie przyczepi, bo są legalne, a te modzone już nie.  :question: :question:
Marcin

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Maja - 2015 - 11:32:06 »
Fajnie by było usłyszeć zdanie tych co to używają :P Aspekt prawny jest ważny ale akurat mało istotny w tym temacie a ten co się zapytał chyba jest dorosły i zna przepisy ?  To dział o elektryce a nie przepisach  :evilmrgrin:
Też czekam na opinie z praktyki stosowania a nie zasłyszane gdzieś tam teorie spiskowe.
Pozdrawiam teoretyków :vwclubpolska:

Offline red

• S7
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Maja - 2015 - 12:04:26 »
Jak ktoś odczuwa potrzebę stosowania takiego wynalazku to powinien zamontować i używać a swoje wrażenia i opinie zamieścić np. tutaj żeby inni mogli łatwiej podjąć decyzję o kupnie lub wiedzieli że tego typu wynalazki należy omijać szerokim łukiem.

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Maja - 2015 - 12:11:01 »
Jak ktoś odczuwa potrzebę stosowania takiego wynalazku to powinien zamontować i używać a swoje wrażenia i opinie zamieścić np. tutaj żeby inni mogli łatwiej podjąć decyzję o kupnie lub wiedzieli że tego typu wynalazki należy omijać szerokim łukiem.
A używałeś lub masz z tym jakieś doświadczenie że tak odradzasz ?

Fora chyba po to są aby wymieniać się doświadczaniami a nie teoriami wyssanymi z palca? A może się mylę i tutaj na forum nie można dyskutować na tematy drażliwe ? Jak na razie nikt nic mądrego nie napisał oprócz odradzam i na co to komu....sorry ale nie chce się już pisać nawet :curve:

Offline red

• S7
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Maja - 2015 - 12:22:55 »
Czy ja odradzam?  Napisałem żebyś nie zakładał tego? Napisałem jakąś teorię? Każdy może a nawet powinien  mieć własne zdanie na ten temat.
Najprościej zamontować i sprawdzić na własnej skórze (raczej na swoim samochodzie).

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Maja - 2015 - 14:12:57 »
Nikt tu niczego nie odradza.  Poza tym 5 postów wyżej jasno napisałem, że miałem taki moduł zamontowany, ale z niego zrezygnowałem, bo moich oczekiwań nie spełnił. Dla mnie sprawa legalności miała również duże  znaczenie.
Moim zdaniem, każdy musi sam zdecydować czy chce mieć coś takiego w swoim aucie. Mi to rozwiązanie się podobało. Ciekawie to wygląda i nie trzeba nic wiercić i szpecić auta dodatkowymi lampkami.   Ale są też wady, np. to, że razem z tymi pseudo dziennymi lekko świeci kontrolka świateł drogowych na zegarach. Nie wiem czy to dotyczy każdego modelu auta, ale u mnie tak było. Podobno da się to jakoś obejść modząc lekko elektronikę zegarów, ale ja nie miałem zamiaru się za to zabierać. Poza tym mimo, że żarówka świeci tylko na około 20% mocy, to wydaję mi się, że i tak lekko oślepia. Być może tylko ja miałem takie wrażenie. Dodatkowo po dłuższej jeździe i przełączeniu na zwykłe drogowe trzeba trochę zaczekać, aż żarówki się rozkręcą i zaczną świecić pełną mocą. W ciągu miesiąca wymieniłem obydwie żarówki od świateł drogowych, ale być może to tylko przypadek. Do tego dochodzi kwestia prawna. Nie uśmiecha mi się przekonywać policjanta na drugim końcu polski, że zaraz to wymontuję i światełka będą już ori.
Trochę za dużo tych minusów jak dla mnie. Dlatego moduł trafił na półkę i jeżdżę na zwykłych św. mijania. Sami zdecydujcie czy warto.
Marcin

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Maja - 2015 - 14:27:58 »
To ze to jest nielegalne to inan sprawa. To ze czasami to odpowiednie służby scigaja a czasami nie to druga. Mi chodzi raczej oto ze nie widze sensu wykozystywac swiatel drogowych jak mamy mijania i mozna sobuie spokojnie podpiac taki modul pod mijania. Chce ktos to moz eumniejszyc troche pradu by te zarowki slabiej swiecily. TO czy bedą one przez to dluzej swiecic czy nie to sa zdania podzielone i chyba ze 10 lat temu na forum elektrody o tym dumano  testowano. Umniejszyc prad chyba mozna zgodnie z prawem gdyz opel wprowadzal takei cos do aut jako kampania do astr G i chyba jakiejs corsy bo zarowki sie przepalaly za czesto. Skoro mozna podpiac sobie w szereg opronice jaks czy tam diode w celu umniejszenia napiecia z 13.6 V na 13.1 V to chyab mozna tez i ustawic sobie na 11 czy 10V. Jak tam sobei kto chce.

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Maja - 2015 - 17:26:23 »
Częściowo wesol masz rację. Tylko po co podpinać to pod mijania? Albo po co zmniejszać napięcie na mijania? Przecież na św. mijania można jeździć bez żadnych kombinacji.  Ten moduł podpina się pod drogowe dlatego, że strumień światła z drogowych biegnie na wprost, a właśnie na wprost powinny świecić światła dzienne. Mijania świecą w dół.
Marcin

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Maja - 2015 - 21:01:45 »
No nie wiem czy maja tak swiecic na wprost te dzienne. Ale na pewno jest ograniczenie ilosci luxów,lumenów czy tam kandeli. Problem jednak w tym ze nie wolno dlubac w oswietleniu i jesli cos jest z przeznaczeniem pewnym to co by nie robil przy tym to nie wolno uzywac do czegos innego. Za uzywanie podczas jazdy swiatel drogowych gdzie sa inni uzytkownicy jest mandat do 500 zl.
O zmnaiejszaniu pisalem dlatego ze po cos zmniejszaja na tych drogowych to chyba na mijania tez by trzeba bylo co nie. Nie oto chodzi ze kogos to razi czy cos tylko o ten aspekt pseldo oszczedzania pradu i te pitolenia ze auto bedzie mniej palic paliwa.
Fajne bylo w viki B i astrach G ze mialy taki wtyczki do swiatel dziennych praktycnzie w standardzie w aucie. Wtyczka byla podklejona do instalacji. Wystarczylo wcisnac przekanik do switel skandynawskich i juz mielismy automatyczne swiatla dzienne. To mysle, ze ma sens jakis. Nie podswietlala sie rejestracja, bo po co za dnia niby ma sie podswietlac. Wkazniki na szafie chyba tez. Odpalasz auto i jak zgasnie kontrolka od cisnienia oleju to jakies 3 sekundy po tym zapalaja sie switla dzienne.

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 24 - Maja - 2015 - 23:01:46 »
No właśnie tak na wprost mają świecić te dzienne. Nie inaczej. A co do oszczędności prądu i paliwa to  nawet jeśli taka oszczędność jest, to ile ?? Jeden kieliszek  na 100 km? Gra chyba nie warta świeczki.  To, że nie wolno grzebać przy światłach to inna bajka. Ale właśnie fajny pomysł tu zapodałeś. Po co kombinować z ledami albo z modułem od świateł drogowych??  Lepiej coś zmodzić tak jak u skandynawów. Tak by mijania włączały się automatycznie po zapaleniu silnika, ale bez podświetlenia szafy i tyłka w aucie.
Marcin

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Maja - 2015 - 06:39:18 »
Tak mialem w swojej AG kiedys. Tyle ze te przekazniki skandynawskie do opla to kosztowaly w aso cos kolo 200-270 zl wiec kazdy modzil inaczje. Z takim Kryzskiem z VU zesmy zmodzili taki przekaznik wlasnie na podobnej zsadzie. Viki miala jeszcze tak ze osobno byly sterowane swiatla pozycyjne z lewej strony i prawej a astra tylko jeden kable jako calosc ale generalnie to samo bylo. Zmodzilismy ten przekaznik z opoznieniem by po odpaleniu swiatla zlaczaly sie dopiero po kilku sekundach od zgasniecie kontorlki cisnienia oleju. Zdnych kabli nie trzeb abylo ciagnac bo gotowa wiazka byla w astrze i viki pod to juz. Wtyczka 8 pinowa i tam juz wszystko bylo. Wlaczenie reczne pozycyjnych wlacznikiem powodowalo wlaczenie podswietlania szafu i rejestracji ale wylaczenie mijania. DOpiero wlczenie pelne pokretla na mijania dawalo pelna prace swiatel.  Ai jeszcze jedno na automatycznym tym przekazniku nie mozna bylo zalaczyc switel drogowych bo po co za dnia drogowe-niepotrzebne. Migniecie swiatlami dzialalao oczewiscie.
Wlasne chcialem cos takiego zapodac u siebie w sga- taki automat mijania i tyle. Po co wiecej kombinowac. Czasu tylko i checi tylko brak.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Maja - 2015 - 06:58:48 »
Tak mialem w swojej AG kiedys. Tyle ze te przekazniki skandynawskie do opla to kosztowaly w aso cos kolo 200-270 zl wiec kazdy modzil inaczje. Z takim Kryzskiem z VU zesmy zmodzili taki przekaznik wlasnie na podobnej zsadzie. Viki miala jeszcze tak ze osobno byly sterowane swiatla pozycyjne z lewej strony i prawej a astra tylko jeden kable jako calosc ale generalnie to samo bylo. Zmodzilismy ten przekaznik z opoznieniem by po odpaleniu swiatla zlaczaly sie dopiero po kilku sekundach od zgasniecie kontorlki cisnienia oleju. Zdnych kabli nie trzeb abylo ciagnac bo gotowa wiazka byla w astrze i viki pod to juz. Wtyczka 8 pinowa i tam juz wszystko bylo. Wlaczenie reczne pozycyjnych wlacznikiem powodowalo wlaczenie podswietlania szafu i rejestracji ale wylaczenie mijania. DOpiero wlczenie pelne pokretla na mijania dawalo pelna prace swiatel.  Ai jeszcze jedno na automatycznym tym przekazniku nie mozna bylo zalaczyc switel drogowych bo po co za dnia drogowe-niepotrzebne. Migniecie swiatlami dzialalao oczewiscie.
Wlasne chcialem cos takiego zapodac u siebie w sga- taki automat mijania i tyle. Po co wiecej kombinowac. Czasu tylko i checi tylko brak.
To mi osobiście bardziej pasuje - rozwiązanie genialne w swojej  prostocie , tanie, bez skutków ubocznych i co najważniejsze w pełni legalne
Jak zrobisz u siebie to wrzuć opis i zdjęcia na forum - myślę że kilka osób chętnie skorzysta z tego patentu.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 25 - Maja - 2015 - 13:38:33 »
Miałem takie rozwiązanie w T4 sprowadzonej z Skandynawii, działało to bardzo dobrze choć było dużym dziwactwem w roku 97.
A może by pogadać z producentem tych modułów czy nie zrobił by czegoś takiego do samych mijania i bez możliwości regulacji mocy tak aby żarówką nie się działo ?
Było by to świetne i zgodne z prawem rozwiązanie szczególnie dla aut z reflektorem halogenowym i żarówką H4.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Maja - 2015 - 14:53:18 »
Do tego nie potrzeba raczej żadnego modułu, wystarczy połączyć kilka kabli i przekaźnik - jak będę miał czas to popatrzę na schemat i postaram się zrobić schemat chyba że ktoś mnie ubiegnie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Maja - 2015 - 16:57:17 »
Panowie po co komplikować sobie życie .Kupę lat temu grzebałem przy citroenie w którym padł orginalny przełącznik włączania świateł .Pamiętam iż był nie do zdobycia w wersji używki tylko orginał z serwisu cena powalała na kolana więc zmostkowałem kabelek z alternatora z plusowym włączającym światła .Efekt był taki jak zaczynał ładować alternator włączały się światła .jak gasił silnik gasły .Z takim patentem jeździł 2 lata po czym sprzedał wóz i następny kulał się nie przerabiając nic .Prościej się już nie da Przekaźniki ,bezpieczniki orginalne tylko jeden dołożony kabelek.Nie wiem jak w nowych rodem z Nasa gdzie Can i moduły i sterowniki ale kiedyś życie było prostrze

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Maja - 2015 - 17:24:21 »
W starym Pasacie B3 może bym i tak zrobił ale Sharan jest bardziej skomplikowanym autem i może nie znieść prowizorki. Poczekam na coś z przekaźnikiem i raczej gotowca bo grzebać samemu nie zamierzam :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Maja - 2015 - 18:32:07 »
Niestety nowoczesne auta są rodem z NASA a efekt końcowy i tak jest taki sam jak w starym klekocie po wciśnięciu lub przekręceniu włącznika światła mają się zapalić .Oczywiście genialni konstruktorzy umilają życie i ładują badziewia i max elektroniki po to by było bardziej awaryjne i bolesne po kieszeni dla właściciela gabloty.Osobiście jestem za jak najprostszym rozwiązaniem a co za tym idzie mniej awaryjne a ewentualna naprawa nie koniecznie musi być poprzedzona podłączeniem kompa do auta.Wiem że zaraz będą zdania typu że czasy poszły do przodu i tego się nie zmieni (ja jestem przykładem że można ułatwić sobie życie w niektórych miejscach wyrzucając elektronikę a efekt końcowy nie odbiega od efektu jakie założył konstruktor )Jeśli zależy komuś na tym by światła świeciły jeszcze jakiś czas po ich wyłączeniu nie trzeba budować układu czasowego jaki najczęściej serwują producenci .Wystarczy przekaźnik z odpowiednio dobranym kondensatorem jego wartość (pojemność)wydłuży lub skróci czas podtrzymujący styki przekaźnika.Naprawdę da się zrobić wiele tematów prościej i łatwiej a co za tym idzie mniej awaryjnie (ale nie to mieli na uwadze projektując nowoczesne auta)Nie jestem też totalnie przeciwko elektronice na scianie niech sobie wisi plazemka i pilocik do niej jest jak najbardziej ok. ale deski od sroczyka nie chcę na pilota podnoszonej bo jak padnie bateryjka to będę zmuszony narobić na deskę .Tam gdzie jest potrzebna i ma umilać życie jest ok. ale na przykładzie auta to chyba sami przyznacie że grubo przesadzili .No ale odbiegłem od tematu .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 26 - Maja - 2015 - 19:34:56 »
Elektronika fajna jest, ale szkoda ze sie lubi tak w autach kiepszczyć. Tak to fajne bajery. Fajene jest to ze mozna sobie regulowac czy to poziom swiecenia swiatel tylnych czy prace wycieraczek czy inne bzdety, ale tez uwazam, ze bez tych niektorych pierdół bym sie bez problemu obył. Fajne jest podgrzewanie siedzen czy szyby przedniej, klima itd. ale naprawde bez przesady i niektore elelemnty to mysle ze powoli wdrazaja dla ludzi tzw inwalidów drogowch.
Co do światel automatycznych mozna by to realizowac na kilka sposobów. Najlepiej dawac zawsze sterowanie przez przekaznik. Albo sie wpinamy przed wlacznik albo za wlacznikiem czyli praktycznie w zarowki. Wersja na walcznik mysle ze jest najlepsza. Sterowanie najprostsze to po przekreceniu kluczyka na zaplon dac sterowanie na przekaznik ktory zalaczy nam kabelki odpowiednie za wlacznikem swiatel. Mozna zalaczac same mijania, ale mozna i zalaczyc mijania z pozycyjnymi to bedzie caly komplet. Osobiscie uwazam ze pomysl w tych nowych autach ze maja swiecic same dziene przednie bez tylnych swiatel pozycyjnych to raczje kiepsi pomysl. Nie ma co zalowac paru wat na tył. To najprostszy sposób ale mozna sobie nieco wzbogacic taki wlacznik swiatel o np. odciecie swiatel takich przy zaciagnietym hamulcu recznym czy zwloke czasową zmontowac ( bardzo prosty uklad). Przydac sie to moze gdy auto zimowa pora przed odpaleniem podgrzewamy swiece zarowe. Szkoda pradu zeby szedl juz na swiecace swiatla. Mozna oczewiscie dac tez na kabel od wzbudzenia altka itd itd.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #23 dnia: 30 - Maja - 2015 - 14:44:29 »
Nie wiem jak jest w innych modelach ale w sharanie temat skandynawskich świateł jest genialnie prosty - wystarczy w kostce włącznika świateł zmostkować pin 3 (wolny) i 4 i wszystko działa. Jednym moim zdaniem mankamentem jest fakt że światła świecą po włączeniu zapłonu ale to też da się łatwo przerobić.

Dodano:  04 - Października - 2018  -  22:58:56
Ameryki nie odkryłem to wiem ale to genialny w swej prostocie pomysł a do tego chyba taniej się już nie da 
Jako ciekawostkę mogę napisać że oryginalnie mostkowane były te kable w wersjach między innymi na rynek skandynawski.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #24 dnia: 31 - Maja - 2015 - 08:06:21 »
Dlatego mam zamiar wstawić zwykły wyłącznik albo przekaźnik który załączy światła po uruchomieniu silnika - w bardzo prosty sposób można to zrobić.
Co do sytuacji o których piszesz to kilkuminutowe świecenie świateł podczas diagnostyki dla zdrowego akumulatora nie zaszkodzi, odpalanie to też nie problem bo zasilanie jest z linii X czyli w czasie rozruchu prądu brak.  Najgorzej by było jak po mroźnej nocy trzeba trochę dłużej podgrzac świece - wtedy trochę prądu te światełka zabiorą.  Ja na takie akcje mam ogrzewanie postojowe więc póki co jest ok.

Tagi wątku: