Autor Wątek: ŚWIATŁA DZIENNE - moduł świateł długich do jazdy dziennej  (Przeczytany 34699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Moduł świateł długich do jazdy dziennej DRL
« Odpowiedź #25 dnia: 31 - Maja - 2015 - 08:32:25 »
No jeśli będzie włączniczek ,przekaźniczek to zmienia postać rzeczy .Kilka wypowiedzi wcześniej pisałem jak podłączyłem to w cytrynie kabelkiem od alternatora .Czyli zamiast wykorzystywania zworki włącznik-plus po zapłonie, włącznik -plus z alternatora .Czyli jeden kabelek i nic więcej.W moim przypadku działało bezproblemowo ,nie wiem czy w twoim wozie zda egzamin bo jest zdecydowanie więcej układów elektronicznych i czy bezkarnie można zabrać prądu z kabelka alternatora ,czy nie będzie to miało wpływu na inne podzespoły elektroniczne np.licznik

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #26 dnia: 31 - Maja - 2015 - 09:56:24 »
,nie wiem czy w twoim wozie zda egzamin bo jest zdecydowanie więcej układów elektronicznych i czy bezkarnie można zabrać prądu z kabelka alternatora ,czy nie będzie to miało wpływu na inne podzespoły elektroniczne np.licznik
Zabranie prądu ze wzbudzenia alternatora rzeczywiście mogłoby coś namieszać w elektronice, i właśnie dlatego trzeba zastosować przekaźnik. Kabelkiem z alternatora pójdzie tylko sygnał na przekaźnik, a cały prąd do świateł trafi już z akumulatora. Takie rozwiązanie jest pewne i bezpieczne. 
Marcin

Offline marek19

• :: TrendLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: 1Z
  • Moc: 90 KM
  • Rej: OP
« Odpowiedź #27 dnia: 31 - Maja - 2015 - 10:18:39 »
Pomysł świetny i chyba dość łatwy w zrealizowaniu w prawie każdym aucie. Ciekawy jestem czy da się to wykonać w pasku b4 i jakiego przekaźnika tam użyć ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #28 dnia: 31 - Maja - 2015 - 10:54:17 »
Podłączenie bezpośrednie lini X i kabla od świateł spowoduje możliwość zmiany na długie a to mało fajne moim zdaniem - połączenie jakie zrobiłem w swoim samochodzie uniemożliwia załączenie długich ale sygnal świetlny działa jak trzeba.
Co do przekaznika to w sharanie TDI jest o tyle latwo że kabel ze wzbudzenia alternatora idzie do dogrzewacza i łatwo podpiąć się tam. Przekaźnik zwykły jaki wpadnie w ręce to da się zrobić - na cewkę  z jednej strony wzbudzenie a z drugiej masa a na styki z jednej strony pin 3 a z drugiej nr 4 i cała filozofia.

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WG
Światła dzienne zamiast długich regulator 30% mocy - ktoś stosował?
« Odpowiedź #29 dnia: 13 - Marca - 2018 - 10:26:41 »
Na znanym portalu aukcyjnym są w sprzedaży takie regulatory. Czy ktoś to montował i może podzielić się informacjami? Jak to jest z legalnością tego typu rozwiązania?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Światła dzienne zamiast długich regulator 30% mocy - ktoś stosował?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 - Marca - 2018 - 11:06:39 »
Temat dość mocno "wałkowany" na fordklubpolska.pl, u nas na forum niestety nie znalazł aprobaty i chętnych do montażu.
Myślałem kiedyś o zastosowaniu takiego "urządzenia" ale przy moich reflektorach z żarówkami H4, to raczej mija się z celem.
Gdybym posiadał reflektory z rozdzielonymi światłami krótkimi/długimi na żarówkach H7 i H1, to z całą pewnością już dawno zakupiłbym taki regulator. Mam paru znajomych z fordami, którzy od paru lat na tym jeżdżą i jak na razie wszyscy twierdzą, że układ sprawuje się świetnie a policja do tego się nie czepia.

Z punktu widzenia Polskiego prawa - jest to nielegalne bo bez homologacji, ale z praktycznego punktu widzenia dużo lepsze niż niehomologowane tanie światła LED, które ledwo widać w mijanym aucie a policja i diagności lekceważą całkowicie ten problem.

Tagi wątku: