Autor Wątek: LISTA FUCKUPÓW - Tiguan II  (Przeczytany 58024 razy)

Offline PiotrTig

• :: StartLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DW
Odp: LISTA FUCKUPÓW w nowym modelu
« Odpowiedź #75 dnia: 04 - Grudnia - 2018 - 03:30:24 »
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4motion, odebrany w lipcu 2018, przebieg 9900 km.

- podczas jazdy po kostce brukowej zauważyłem, że światła LED drżą jak w starej ciężarówce. 

W serwisie VW, stwierdzili:
- do tej pory nikt nie zwrócił uwagi na ten problem
- jeden z mechaników był bardziej dociekliwy i zaczął lekko uderzać w maskę Tiguana przy włączonych światłach i oba reflektory LED-owe zaczęły drżeć po czym stwierdził, że reflektory nie są uszkodzone bo obie lampy drżą, a to oznacza, że nie mogą być obie uszkodzone  :D :D :D
Zastanawiam się, czy reklamować tą usterkę, czy ten model tak ma, jak mówi serwis VW.

- podczas jazdy po łuku w lewo oraz na rondzie z lewej strony przodu auta jest słyszalny hałas (ocieranie), hałas narasta im większy jest kąt skrętu auta.
Zgłaszałem to już dwukrotnie w serwisie VW we Wrocławiu, jednak serwis po 2-godzinach testu nie był w stanie znaleźć usterki.
Stwierdzili, żebym dalej jeździł autem i przyjechał ponownie gdy problem zacznie narastać.
Zmieniłem koła na zimowe i problem występuje dalej.

Offline DrWredman

• :: TrendLine
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #76 dnia: 05 - Grudnia - 2018 - 15:51:23 »
Jeśli hałas na łuku to stawiam na przegub. Pewnie pękła osłona napchało się piachu i stąd ten hałas. Uwaga, niekoniecznie musi to być przegub lewy. Czasami źródło dźwięku może zmylić. No i mamy w sumie 4 przeguby, bo są wewnętrzne i zewnętrzne. Jeśli rzeczywiście pękła osłona to łatwo znajdziesz.

Offline kucyk

• Skrzynia: MT
« Odpowiedź #77 dnia: 05 - Grudnia - 2018 - 16:11:30 »
W moim Tiguanie nic takiego nie ma miejsca, a wiem o czym mówisz, bo miałem na tydzień wypożyczonego T-Roca i światła właśnie w nim latały tak jakby ktoś je zapomniał dokręcić. Strumień światła drżał na każdej nierówności. Od razu zwróciłem na to uwagę.

Offline cieju1

• Kod: DFGA
« Odpowiedź #78 dnia: 17 - Grudnia - 2018 - 09:07:11 »
Witam.

Przy przebiegu 20 tys. pojawił się kolejny problem. Przy pierwszym uruchomieniu rano wywala komunikat że system hamowania podczas cofania jest niedostępny. Dzieje się tak tylko podczas pierwszego uruchomienia, później przez cały dzień jest ok.

Offline kalex

« Odpowiedź #79 dnia: 18 - Grudnia - 2018 - 12:42:16 »
jest słyszalny hałas (ocieranie)
Jak masz DSG - to to.

Offline foxter11

« Odpowiedź #80 dnia: 19 - Grudnia - 2018 - 10:54:00 »
Właśnie - co jest z tym DSG, że tak grzechocze "na luzie" (w sensie bez wciśniętego gazu) na rondzie? Jeśli wcisnę gaz to grzechotanie mija. TTTM czy coś dzieje się ze skrzynią - w sumie mam ten dźwięk od nowości.

Offline cieju1

« Odpowiedź #81 dnia: 21 - Grudnia - 2018 - 13:22:46 »
U mnie to samo od nowości.

Offline Yanc

• VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: PSE
« Odpowiedź #82 dnia: 23 - Grudnia - 2018 - 20:34:10 »
Nietypowy (podobno - według serwisu) fuckup:

Po pierwszej nocy w garażu oszalał u mnie system czujników parkowania - tzn. co ok 5-6 sekund dawał głośny dźwięk i wyświetlał komunikat o awarii czujników parkowania gdy dźwignia skrzyni biegów była w pozycji D lub P, przy R głośnik sygnału nie dawał, ale czujniki nie działały (znak wykrzyknika na ekranie w strefie działania czujników).  Zdemontowałem głośniczek systemu parkowania żeby w ogóle dało się jechać bez rozstroju nerwowego i problem się zmienił - teraz nie mam hałasu, a ostrzeżenie o awarii czujników pojawia się tylko raz, gdy wrzucam bieg wsteczny. W serwisie stwierdzono awarię głośniczka, który maja mi wymienić i na który zresztą cały czas czekam - już ponad 4 tygodnie. Najpierw czujniki parkowania nie działały w ogóle, a jakieś dwa tygodnie temu ni stąd ni zowąd zaczęły działać tylne czujniki, tyle że bez dźwięku, ostrzeżenia mam tylko wizualne. Głośniczek jest cały czas zdemontowany.

Offline DrWredman

« Odpowiedź #83 dnia: 24 - Grudnia - 2018 - 13:30:55 »
Właśnie - co jest z tym DSG, że tak grzechocze "na luzie" (w sensie bez wciśniętego gazu) na rondzie? Jeśli wcisnę gaz to grzechotanie mija. TTTM czy coś dzieje się ze skrzynią - w sumie mam ten dźwięk od nowości.
Jeśli od nowości, to na dziendobry wymienili mi bendiks zanim odebrałem nowe auto, usłyszałem ze cos hałasuje.
Wymieniono tez antenę od nawigacji bo nie działała na AID.

Offline kristek

• Rej: OP
« Odpowiedź #84 dnia: 25 - Lutego - 2019 - 18:32:39 »
Witam,
Kierownice wymienili i po temacie.
14000 km przejechane i na razie reszta działa.

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu.
Pozdrawiam

Offline Yanc

• VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Rej: PSE
« Odpowiedź #85 dnia: 27 - Lutego - 2019 - 14:23:09 »
Odnośnie mojego wcześniejszego posta - zamek w tylnych drzwiach wymieniony, problemy z czujnikami zniknęły po wgraniu nowego oprogramowania komputera pokładowego. Póki co wszystko działa jak należy.

Offline SinSinSin

• Silnik: 2.0 TDi
« Odpowiedź #86 dnia: 22 - Kwietnia - 2019 - 14:27:30 »
Tiguan Allspace CL ,TDI 190 KM , 4Motion- czas użytkowania: 2 tygodnie .
Pierwszy fuckup to tylko jeden haczyk (zawieszka) w bagażniku na jakieś zakupy, torbe , siatkę . W moim Yeti MY2014 są 4 haczyki i to jeszcze ruchome .
Drugi fuckup to brak zwykłego, hamskiego tempomatu .

Pozdrowienia!

Offline TsMaster1

• Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: PO
« Odpowiedź #87 dnia: 01 - Października - 2019 - 00:46:35 »
Takie 2 ciekawostki u mnie ujawnione przy odbiorze:
- nie mogę zarejestrować auta w WeConnect, bo niby mam nieprawidłowy numer VIN; telefon niby paruje się z nadajnikiem, ale nie pyta o pin i nie ma połączenia.
- na Discover Media z nawigacją w ogóle nie ma ikonki CAR-NET - a powinienem mieć

Sprawa zgłoszona przez serwis do Niemców i czekamy...

Offline TsMaster1

• Rej: PO
« Odpowiedź #88 dnia: 10 - Października - 2019 - 22:34:25 »
ciąg dalszy...
Okazało się, że problem brakującego car-net dotyczy większej liczby aut i póki co producent nie ustalił rozwiązania :(

Offline jaukiuki

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKZA
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WX
Pokrywa akumulatora
« Odpowiedź #89 dnia: 10 - Listopada - 2019 - 23:33:28 »
Tydzień temu odebrałem swojego Tiguana i przy okazji zwróciłem uwagę na to, że akumulator nie ma żadnej pokrywy osłaniającej go z góry, tylko nad dodatnim zaciskiem jest taki mały "daszek". Sprzedawca zapewniał mnie, że tak już jest w VW...nie wiem bo nie miałem nigdy VW ale np. na filmiku z testów VW Tiguana z  2016 roku na kanale Autocentrum "Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 KM, 2016 - test AutoCentrum.pl #271" widać, że akumulator jest zakryty od 20 minuty (to mój pierwszy post i nie mogę dodawać linków, stąd opis ;)

Jak to jest u Was w Tigach z 2019? Potwierdzacie, że nie ma takiej osłony. W salonie sprawdzałem w innych stojących i też nie było...

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #90 dnia: 24 - Lutego - 2020 - 23:47:42 »
@jaukiuki
No nie na osłony i u mnie.

Drugi fuckup to brak zwykłego, hamskiego tempomatu .
A niby po co jak jest ACC
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline kalex

« Odpowiedź #91 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 15:48:51 »
Jak ACC fiknie podczas mocnego deszczu, śniegu albo cokolwiek , to nie masz tempomatu. Mnie się tak raz stało w długiej trasie i nie było fajnie.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #92 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 16:23:27 »
Ja mogę 800 km jechać bez tempomatu i jest przyjemnie :) mam tempomat

Offline DrWredman

« Odpowiedź #93 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 19:59:44 »
Brak zwykłego tempomatu jest podyktowane naszym bezpieczeństwem. Łatwo się przyzwyczaić do tempomatu aktywnego, który wyłącza naszą czujność. Gdyby działał zwykły tempomat podczas awarii aktywnego wielu z nas mogłoby mu zaufać i zareagować za późno. Gdy nie działa wcale zmusza nas do większej koncentracji i zdejmujemy nogę z gazu. Mnie taka awaria zdażyła się tylko kilka razy a jeżdżę zarówno Tiguanem i Kodiakiem już ponad 2 lata.

Offline sonicamp1

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #94 dnia: 08 - Stycznia - 2021 - 20:51:18 »
Tiguan II 2.0 TDI 115 KM:
- nie działa rozpoznawanie znaków w Polsce - Discover Media
- problem z uruchamianiem zimnego silnika - (silnik uruchamia się dopiero po 3.5 - 4 sek. pracy rozrusznika) - wymiana sterownika pompy paliwa nie pomogła - usterka nadal występuje i jest w trakcie analizy przez producenta. Co ciekawe zimny silnik odpala na tzw"dotyk" dopiero po 5-krotnych próbach włączenia i wyłączenia zapłonu (podgrzaniu świec żarowych).
- opony letnie Pirelli Scorpion Verde 215/65/17 - wszystkie 4-szt opon, posiadają boczną zewnętrzną deformację struktury w dwóch miejscach. Przyczyną są dwa zgrubienia wewnątrz opony zaznaczone na zdjęciach strzałkami. Trzecie szerokie zgrubienie to fabryczne łączenie opony które pomimo swoich rozmiarów - nie zdeformowało zew. struktury opony w tym miejscu.

Usterka zgłoszona, na razie brak informacji o rozpatrzeniu reklamacji.

Cześć, mialem podobnie w T II z 2018r DFGA w moim przypadku  pomogła za drugim razem wymiana filtra paliwa ,tylko tym razem dobrze oczyściłem wszystkie krawędzie i uszczelkę filtra nawilżyłem paliwem(diesel) tak żeby była pewność ze dobrze siądzie i się spasuje spróbuj w moim T II DFGA zrobiło różnice pali na tyk czy ciepły czy zimny -powodzenia

Offline sedael

• VW: Golf VII
  • Rej: WA
« Odpowiedź #95 dnia: 05 - Marca - 2021 - 10:45:57 »
- zaraz po wyjechaniu z salonu zapaliło się "ACC: brak widoczności czujnika" i "Front Assist: brak widoczności czujnika".
A nie było przypadkiem opadów śniegu? w VW ten czujnik jest wbudowany w logo na atrapie.

Mam Golfa z końcówki 2019 i jak logo się zabrudzi to ACC przestaje działać.
A jak ACC przestaje to i tempomat nie działa...

Dodano: 5 - Marzec - 2021 - 10:47:51
Jak ACC fiknie podczas mocnego deszczu, śniegu albo cokolwiek , to nie masz tempomatu. Mnie się tak raz stało w długiej trasie i nie było fajnie.
Ten czujnik w logo u mnie dwukrotnie przestał działać przy śniegu - był zalepiony.

Aż dziwne, że nie dodali jakiegoś prostego ogrzewania czy coś... w Audi ten problem nie występuje :(

Offline MarekZS

• :: StartLine
  • Rej: ZS
Wyjacy MOST po 120tys km....
« Odpowiedź #96 dnia: 23 - Marca - 2021 - 14:52:58 »
Witam, miał ktoś z tym problem przy takim przebiegu ?
Ewentualnie jakaś firma od regeneracji którą polecanie ew gdzie zakupić używany ( allegro?) i na co zwrócić uwagę.
Dzięki za odpowiedzi.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
Odp: Wyjacy MOST po 120tys km....
« Odpowiedź #97 dnia: 23 - Marca - 2021 - 16:07:25 »
Potwierdzone w stu procentach że most a nie łożysko, haldex itp..?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
Odp: Wyjacy MOST po 120tys km....
« Odpowiedź #98 dnia: 15 - Stycznia - 2022 - 09:48:58 »
Witam, miał ktoś z tym problem przy takim przebiegu ?
Ewentualnie jakaś firma od regeneracji którą polecanie ew gdzie zakupić używany ( allegro?) i na co zwrócić uwagę.
Dzięki za odpowiedzi.
Miałem padniętą pompę Haldex 5 generacji już przy przebiegu 100 tyś.
 Jeśli chodzi o tylny most, to osobiście zrobił bym najpierw wymianę oleju i zobaczył czy nie ma opiłków w starym.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline koraln

• VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Comfortline
  • Rej: SG
« Odpowiedź #99 dnia: 30 - Stycznia - 2022 - 15:21:31 »
Ten samochód to jeżdżący f*ck-up.
Oto moje spostrzeżenia po półrocznym używaniu go.

Mój pojazd to Tiguan 2021 1,5 Life.

System infotainment to porażka totalna. Kiedy telefon połączy się poprzez Android Auto (App Connect) i muszę na chwilę wyjść z auta z telefonem w kieszeni np. aby zamknąć bramę, no to już koniec, nie połączy się ponownie. Trzeba resetować system poprzez naciśnięcie lewej gałki na 10 sekund. Wtedy radio nagradza mnie nieprzyjemnym strzałem w głośniki, tak jakby wybuchała opona albo jakaś poduszka powietrzna.
Robi się też tak samo czasem w czasie jazdy, kiedy telefon mam w kieszeni spodni. Chcąc więc mieć pewność, że nawigacja mnie nie zawiedzie muszę pamiętać, aby go mieć w schowku między fotelami, co z kolei grozi zapomnieniem telefonu z auta przy wyjściu. Mega uciążliwe.
Przegięciem jest, że czasami nawigacja Google Maps na ekranie głównym pokazuje (i mówi) że trzeba skręcić a na wyświetlaczu digital cockpit pokazuje jechać dalej prosto. Ale to może akurat wina Android Auto.
Inne aplikacje (poprzez App Connect) raz działają a raz nie. System jest bardzo kapryśny i co chwilę muszę go resetować, bo się coś zacina, coś nie działa.
Sterowanie gestami jest chyba za karę. Jak można było takie coś skonstruować? Jasne, można przewijać główne menu palcem, ale najpierw trzeba sobie trafić w wyjątkowo małą kropkę!
Radio internetowe zaczęło działać dopiero po ponad miesięcznej walce z VW, w dodatku nie chce działać poprzez wbudowaną kartę eSIM, pomimo, że mam wykupiony abonament. Muszę więc udostępniać internet z telefonu.
W poprzednim aucie (Golf 7) była super sprawa z przyciskiem telefonu na kierownicy. Wystarczyło go 3 razy nacisnąć i już się dzwoniło do ostatnio wybieranego numeru albo po jednokrotnym naciśnięciu było się już w menu telefonu.
Tutaj trzeba się przeklikać przez całe główne menu. Nie ma szans zrobić tego bez odrywania wzroku od drogi. Jak dla mnie to kolejny krok wstecz jeśli chodzi o ergonomię, tym bardziej, że na kierownicy jest miejsce na przycisk do obsługi telefonu.

Klima: sterowanie dotykowe klimą jest jeszcze gorsze! Nie ma szans przestawić czegokolwiek nie odrywając wzroku od jezdni. W poprzednim aucie  bez problemu można było wszystko wyczuć. Suwaki dotykowe są cholernie nieprecyzyjne i łatwo jest coś przypadkowo przestawić. Zimą nie ma szans na obsługę w rękawiczkach.
W dodatku geniusze z VW zapomnieli przewidzieć, że ktoś może potrzebować puścić sobie jednocześnie nadmuch na szybę oraz na dysze na środku deski. Niestety, nie ma tu takiej opcji. Można mieć albo na szybę albo na dysze. Nie da się na raz w oba te miejsca. Ewentualnie we wszystkie 3 miejsca na raz ale wtedy latem, kiedy się jedzie np. bez skarpetek w sandałkach 😊 to katar jest od razu, bo nie da się wyłączyć zimnego nadmuchu na nogi. Do bani.

Światło cofania: jest tylko jedno i to do tego składające się z 3 diod takich mniej więcej jak w latarka w telefonach. Super, jak na auto, które w podstawie jest za ok 100 tys. Oszczędność godna Dacii Logan. Efekt jest taki, że na nieoświetlonej drodze trzeba sobie doświetlać stopem lub awaryjnymi jak to się robiło w autach z PRL-u. Kolejny krok wstecz w rozwoju.

Główne światła (mam podstawowe LEDy) są w miarę jasne ale za to bardzo krótki jest ich zasięg. Sprawiają wrażenie jakby źle ustawionych.

W poprzednim aucie (G7) w głównym schowku przed pasażerem było wyłożone tzw. misiem, czyli flokiem. Tutaj ordynarny plastik. Cokolwiek twardego się tam wrzuci to grzechocze i lata na strony na zakrętach.
Szkoda też, że nie ma roletki między siedzeniami tak jak jest w Golfach lub Passatach albo najwyższych wersjach Tiguana.

Jeśli ktoś natomiast chce szybko otworzyć schowek przy lewym kolanie to się przeliczy. Uchwyt jest tak zrobiony, że się wyślizguje z ręki. Trzeba naprawdę mocno go chwycić i otwierać pooowwoolllii. Zero ergonomii.

Zawieszenie jest fatalnie zestrojone, jest zbyt sztywne, bardzo niekomfortowe, szczególnie przy przejeżdżaniu np. torów kolejowych lub podobnych nierówności. Strasznie wtedy dudni. O wiele tańsze auta w tej kategorii wygrywają.

Auto ma tendencje do żabkowania przy ruszaniu albo przy jeździe w korku. Bardzo denerwujące zjawisko.

A na koniec: można sobie podejrzeć status auta w aplikacji na telefonie. Szkoda tylko, że się ona uruchamia wieki! Trwa to tak długo, że aż mi podświetlenie telefonu wygasza. Masakra jakaś.

W sumie to już mój 6 Volkswagen (lub Volkswagenowaty), którym jeżdżę i przyniósł największe rozczarowanie. Za tyle pieniędzy człowiek spodziewa się bardziej dopracowanego auta. Następnym razem chyba będzie rozwód…
Szkoda, że ludzie z VW tego nie czytają a powinna być to dla nich lektura obowiązkowa, bo sporo z tych spraw można by w miarę łatwo wyeliminować.

Tagi wątku: