Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Tiguan II  (Przeczytany 107460 razy)

Offline Lew94

• :: StartLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PO
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Tiguan II
« Odpowiedź #350 dnia: 06 - Listopada - 2020 - 18:46:45 »
Witam serdecznie!

Mam pytanie: jakie kapselki (dekielki) kupić do felg Tulsa 17 cali w Tiguanie Allspace, żeby były takie same jak fabryczne?

Ukradli mi ostatnio niestety cały komplet, chcę kupić nowe zamienniki z Allegro, żeby wyglądały identycznie jak fabryczne (w ASO są kilka razy droższe, a to podobno dość chodliwy towar, więc nie warto), ale nie wiem, jaki jest ich rozmiar (ile mm) oraz kod fabryczny. Czy ktoś może się orientuje i mógłby poratować w tym temacie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline arturo101

• VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZST
« Odpowiedź #351 dnia: 14 - Listopada - 2020 - 15:19:02 »
Witam.
@sebisebi , jestem zainteresowany tymi oponami, o których pisałeś na forum.
Aktualne ?  :)

Offline Bart25

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II FL
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WI
« Odpowiedź #352 dnia: 14 - Listopada - 2020 - 17:16:15 »
Siema forum,

jestem kompletnie zielony jesli chodzi o felgi do Tiguana i chyba ogolnie. Tzn wiem co mi sie podoba a co nie :)

Dla kontekstu, we wczesniejszych autach mialem rozmiar felg taki ze podmienialem opony.

We wrzesniu tego roku odebralem tiguana na 19 Sebringach z pakietu rline, z nadchodzaca zima i brakiem doswiadczenia zastanawiam sie nad:

• zejsciem do 17 (czy to w ogole ma sens)
  • jesli tak, to jaki FABRYCZNY jest rozmiar felg z wszystkimi jego parametrami (et rozstaw itp itd)

Wiem z doswiadczenia ze czeste przezucanie opon na feldze konczy sie ich uszkodzeniem predzej czy pozniej. Dlatego tez zastanawiam sie nad zakupem 17.

Zanim ktos mi wyskoczy z wyszukiwarka itp to odpowiem ze przeczytalem caly ten watek i wciaz nie jestem w 100% doszkolony, poniewaz pojawiaja sie rozne rozmiary. Tzn. wiem ze szerokosc felgi wplywa bezposrednio na szerokosc opony i jej profil ale bardziej zastanawiam sie czy moge kupic do swojego tiguana takie oto felgi:
allegro.pl/oferta/nowe-oryginalne-alufelgi-vw-17-tiguan-grafit-9379538383
Sprzedawca zapewnia ze tak. W instrukcji do auta nie znalazlem zas informacji nt tego jakie konkretnie powinny byc felgi natomiast ze szerokosc felgi gdzies tam byla wspomniana (chyba przy lancuchach) 7,5?

Lubie konkrety i fabryczne rozwiazania wiec chcialbym uzyskac gdzies informacji pod tym katem felga X rozmiar X Z Y.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Jakby ktos mogl tez jeszcze polecic jakas alternatywe do allegro gdzie kupie "fabryczne" felgi i nie w salonie bo tam wyrzygali mi taka cena ze stwierdzilem ze to rozboj w bialy dzien to bede wdzieczny.

Co do 17 to oryginalne VW mają takie parametry szerokość 7.0 rozstaw 5x112 ET:40 Otwór Centralny 57.1 Mówiąc szczerze ja bym na twoim miejscu przemyślał czy nie kupić zamienników. Ja do swojego kupiłem zamienniki, w 99,9% felgi oryginalne  są produkowane  w tych samych zakładach co zamienniki. Lepiej dołożyć do lepszych opon ;)
Do mojego skomponowałem taki zestawik:
1. borbet-t10-17 grafit
2. 215/65/17  XL Bridgestone LM005
i mam nadzieje, ze się sprawdzi :)

Offline daal

• Wersja: Comfortline
  • Rej: GA
« Odpowiedź #353 dnia: 21 - Listopada - 2020 - 13:47:10 »
Ja mam taki komplecik:

1. Felgi ALUTEC Freeze Polar 17 cali srebrne
2. Opony Yokohama BluEarth Winter V905  215/65/17

Uważam że wygląda super

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #354 dnia: 21 - Listopada - 2020 - 20:59:09 »
Uważam że wygląda super
To jest zawsze rzecz subiektywna, najwazniejsze że ci się podobają

17 do Tiga II to zdecydowanie za małe koło, minimum 18. Wiem, to również kwestia subiektywna

Offline Bart25

« Odpowiedź #355 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 12:16:28 »
To jest zawsze rzecz subiektywna, najwazniejsze że ci się podobają

17 do Tiga II to zdecydowanie za małe koło, minimum 18. Wiem, to również kwestia subiektywna

Racja rzecz gustu, ale jednak na zimę lepsza jest mniejsza średnica. Przede wszystkim w ślad za mniejszą średnicą felgi idzie mniejsza szerokość opony. Węższe opony łatwiej nabierają przyczepności na śliskiej drodze. Dzięki mniejszej powierzchni styku, uzyskuje się większy nacisk na pojedyncze koło, co ułatwia sprawne ruszenie z miejsca. Na youtube jest materiał Zachar Off, gdzie właśnie Tig allspace ma założone większe koła i nie daje rady przy przeciąganiu liny chyba z kodiaqiem na węższych gumach.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #356 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 13:04:30 »
W tym teście to tylko przypuszczenia, że mogą to być opony. Równie dobrze kierowca Skody mógł minimalnie wcześniej puścisz sprzęgło/hamulec. W trzecim podejściu był niemalże remis, więc dla mnie nie ma podstaw, aby wskazać że opony 235 są zdecydowanie lepsze od 255. Poza tym test na lodzie jest dla mnie bez sensu

Poza tym zawsze można założyć węższą oponę do 18 cali zamiast 17stu

Offline Bart25

« Odpowiedź #357 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 16:00:42 »
@doggie

Jasne, filmik był tylko do zobrazowania, co do szerokości opony to jest pewnik, że węższa ma lepsza przyczepność- zwykła fizyka :) 
Tak więc sam rozmiar felgi faktycznie większego znaczenia nie ma, ale już szerokość opony tak ;)

Podziękował: doggie

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #358 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 16:52:26 »
@Bart25
Wiadomo! Dlatego np. F1 jeździ na oponach szerokości 1 cm (ograniczone by zbyt szybko nie wchodzili w zakręty), ale prawdziwi twardziele marzą o... żyletkach! ;)

Podziękował: doggie

Offline Bart25

« Odpowiedź #359 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 18:22:43 »
@Frodo
Aleś dał porównanie.... mówimy o zimówkach a raczej F1 z jazda zimową ma nie wiele wspólnego, po drugie wystarczy trochę pomyśleć, że przy oponach mówimy o proporcjonalnym dopasowaniu szerokości, ja wiem że niektórzy mają syndrom wielkości i bardzo by chcieli takim F1 pojeździć...  jako że bolidy jeżdżą po „suchym” wybiera się opony szerokie, które na marginesie lepiej sprawiają się w zakrętach. Węższe opony faktycznie gorzej się sprawują na nawierzchni suchej, ale raczej w zimę dużo takiej nie uświadczysz. Serio nie zawsze co duże i szerokie zawsze jest idealne ;) Możemy wymieniać plusy i minusy szerokich i węższych opon, ale raczej od zawsze na zimę były polecane te węższe (czytaj racjonalnie węższe)

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #360 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 18:18:01 »
W jakiejś mierze było to dyskutowane, ale nadal nie wiem jak to jest.
Czy ktoś znaj jakikolwiek przypadek problemów z używaniem niehomologowanych rozmiarów?
(O ile koła mieszczą się w obrębie pojazdu bo jak wystają to chyba jest wykroczenie i szerokość nie mniejsza niż minimalna homologowana bo jak za mało gumy dotyka ziemi, to pewnie rzeczoznawca może się czepiać jeśli ktoś nie mógł wyhamować.)
Z tego co czytałem warunki OC określa ustawa, więc ubezpieczyciel nie może ograniczać swojej odpowiedzialności...
Są też dystanse do felg z TUV i ABE co tym bardziej sugeruje, że można z tym trochę majsterkować.  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #361 dnia: 01 - Grudnia - 2020 - 18:54:00 »
Czy ktoś znaj jakikolwiek przypadek problemów z używaniem niehomologowanych rozmiarów?
Problemem są przepisy które interpretowane są w różny sposób. Jest przepis mówiący o konieczności stosowania takiego samego rozmiaru (szerokość, wysokość opony) jaki i takiej samej rzeźby bieżnika na jednej osi.Teoretycznie opony na jednej osi muszą być takie same ale praktycznie zakładasz "dojazdówkę" ( koło zapasowe) które ma inną wysokość, szerokość nie wspominając o rzeźbie bieżnika i możesz legalnie na tym jechać. W razie "W" dla ubezpieczalni ważne jest zachowanie minimalnej wysokości/głębokości bieżnika.Jest bieżnik jest ok.A to czy są założone dystanse czy inne modyfikacje to bardziej wnikliwy diagnosta może robić jedynie problemy.Jak opony nie wystają poza zarys nadwozia to i diagnosta nie powinien zbyt wiele dociekać no chyba że posiadasz auto terenowe to i z wystającymi oponami/kołami pojazd pozytywnie przejdzie badanie.Taki kraj, takie przepisy,taka interpretacja bubli jakie stworzyli.
Jak dokonasz modyfikacji /zmian z głową (by mocno nie raziły i przykuwały wzroku panów w mundurkach)to nie będzie problemów. 

Podziękował: Frodo

Offline Berro

• Moc: 190 KM
  • Rej: WP
« Odpowiedź #362 dnia: 17 - Stycznia - 2021 - 11:42:33 »
Drodzy forumowicze ,
 Czy ktoś ma używa lub na doświadczenie z oponami UNIROYAL w swoim TIGUANIE  , używam ich w swoim CADDY i jestem zadowolony w mokre dni szczególnie ;)  interesuje mnie rozmiar 235 / 50  R19 bo tę oponę RAIN SPORT 5  chcę zarzucić na lato jeśli do tego czasu kupię felgi 19' bo zakupiłem auto na 18  i użytkuję zimę w rozmiarze 18 '  . Wszystkie opony Uniroyal które do tej pory użytkowałem spisują się w mokre dni rewelacyjnie .
Co o nich sądzicie ?
pozdrawiam
VW Golf I 1.1 '80 -> T4 1.9 TD '96  -> Caddy III 1.9 TDI DSG '08 -> Golf VI  1.6 TDI  DSG '13 -> Caddy IV 1.6 TDI '15 ->
Tiguan 2.0 TDI  DSG 190 KM 4Motion '18

Offline TheNaturaT

• Silnik: 1.5 ???
« Odpowiedź #363 dnia: 12 - Lutego - 2021 - 18:49:49 »
Witam wszystkich forumowiczów.
Potrzebuję drobnej porady.

Czy felgi: 18"x8 ET30 są akceptowalne?
Opona 235x55x18

Powinny być w obrysie. Niemniej nie mam 100% pewności. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Model T2 FL 2020/21

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #364 dnia: 13 - Lutego - 2021 - 10:51:54 »
@TheNaturaT
Ja mam z tą samą oponą ET45 z dystansami 20 czyli ET25 czyli "wystaje" bardziej o 0,5 cm/stronę i jest super (wcześniej umieściłem zdjęcia).
Przy czym to w T2 R-Line nie FL, więc tak na 95%. ;)

Offline TheNaturaT

• Silnik: 1.5 ???
« Odpowiedź #365 dnia: 13 - Lutego - 2021 - 10:58:20 »
Dziękuję za odpowiedź ;)

Offline Kugler

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #366 dnia: 17 - Marca - 2022 - 11:10:24 »
Witam. W związku ze zbliżającą się wiosną trzeba pomyśleć o oponach.
Co polecacie?
Myślałem o czymś takim
https://www.oponeo.pl/dane-opony/falken-ziex-ze310a-ecorun-215-65-r17-99-v-ao#378392485
https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-ecocontact-6-215-65-r17-99-h-ao#381983424
Co sądzicie?

Offline rocnrola

• Silnik: ?? TDI
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #367 dnia: 01 - Kwietnia - 2022 - 13:35:05 »
Panowie,

Jestem nowym:
- posiadaczem Tiguana z 2018
- użytkownikiem forum

Z racji tego faktu, zieleń bije ode mnie;)
Ktoś próbował zakładać felgi od Tiguana I do II?
Mam akurat opcję, żeby bardzo okazyjnie kupić takie koła (nie te konkretne, ale takie same z wygladu i rozmiaru):
https://www.otomoto.pl/oferta/vw-tiguan-r-line-19-quot-5n0-felgi-aluminiowe-ID6EexJH.html#gallery-open
z oponami
255/40 ZR 19

Te mają ET33, a z tego co widzę w specyfikacji do Tiga z 2018 zaleca się:

255/45/19 i ET38

Myślicie, że to bedzie problem?
Ktoś praktykował?

Pozdrówki

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #368 dnia: 01 - Kwietnia - 2022 - 13:57:09 »
5 mm różnicy w ET to nie problem przy założeniu że J felgi ma tyle samo cali. Poza tym że prędkościomierz będzie lekko zaniżał to nic innego nie będzie się działo

Dodano:  01 - Kwietnia - 2022  -  13:59:42
Ja z kolei do Tiguana I FL R-line zakłądałem w drugą stronę, zimę miałem oryginał 255/40/19 a na lato drugi komplet na tych samych felgach miałem 235/50/19 i było OK

Offline arrrken

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #369 dnia: 06 - Kwietnia - 2022 - 19:24:19 »
Może mieliście, lub macie jakieś doświadczenia z oponami Pirelli Powergy 255/45 r19. Jak tak to prosiłbym o opinię na temat opony jak się zachowują w Tiguanie . Na oponeo mają dobre oceny. Chodzi mi o spalanie, hałas, czy nie piszczy na zakrętach i  przyczepność. Z góry dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Offline iphone

• Rej: PCH
« Odpowiedź #370 dnia: 12 - Października - 2022 - 18:07:43 »
Czy na felgę 19 szerokość 9 et33 mogę założyć opone 235/55/19 lub 235/50/19 ? Czy będzie to dziwnie wyglądać? ::)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #371 dnia: 12 - Października - 2022 - 20:46:21 »
Ja miałem oponę 235 na feldze 19 calowej i szerokości 9" i wyglądało to normalnie https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,7648.msg44118.html#msg44118

Offline iphone

• Rej: PCH
« Odpowiedź #372 dnia: 13 - Października - 2022 - 16:57:07 »
Dzięki doggie o to właśnie mi chodziło  :thumbup:

Offline cysterniarz

• Kod: DKZA
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #373 dnia: 09 - Marca - 2023 - 20:41:01 »
Może ktoś potwierdzić co ma wiedzę albo jeździ na takich czy do Tiga II 2020 2.0 tsi 4motion wejdzie felga 9"x19 et 33
Aktualnie siedzi felga 7"x17 et 40. Wg kalkulatora nowa będzie wystawać 32mm i wejdzie głębiej 18mm.

Jest to niby felga VW OE ale nie wiem czy do tego modelu tiga.
Znalazłem też takie same felgi też VW OE ale 8.5"x19 z et 38 i ta wyjdzie na zewnątrz 21mm i schowa się 17mm

Czy pierwsza i druga podpasują czy to do innych modeli? czy to zagłębienie 18mm czy 17mm nie będzie obcierało o elementy zawiechy przy max skręconych kołach? Albo czy to odsadzenie na zew. nie spowoduje że opona obetrze o nadkole przy skręcie?

Mam też wątpliwości czy te odsadzenie na zewnątrz 32mm nie wysunie opon poza obrys błotnika. Koła są lekko pochylone więc może się mylę i góra się schowa albo przynajmniej zrówna z błotnikiem.

ktoś coś ?

EDIT: zamówiłem jednak 8,5 et 38 Sebringi. Nie ryzykowałem z et 33 i 9" do T II.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #374 dnia: 10 - Marca - 2023 - 15:49:45 »
Też zaczałem szukać felg wiekszych niż 17".... bede sledził wątek. Ale mozna chyba sprawdzić jakie sa felgi przewidzine w homologacji danego auta i głowy.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: