To trzecia generacja EA888. Producent twierdził, że zmodyfikował te pierścienie. Zobaczymy czy to prawda jak juz pojeżdzę tym 220 KM 2.0 TSI. Odbieram za tydzień. W naszym przypadku, jak słusznie zauważyłeś, niewiele to zmienia.
Polecam przeczytać instrukcję obsługi. Zalecają dotarcie/ułożenie silnika na pierwszych 1500 km i podają ogólne zasady jak to zrobić. Standardowo wspominają, żeby nawet po dotarciu poczekać aż silnik będzie ciepły przed butowaniem.
Twierdzą, że jest mocny związek z tym pierwszym okresem (1500 km) a zużyciem oleju.
Zawsze przestrzegam tych zaleceń i moje silniki nigdy nie brały oleju. Mocy/momentu i wpływu na tzw. gifty nie sprawdzałem, auta na pewno przyśpieszały katalogowo.
Dodano: 21 - Sierpień - 2017 - 22:38:08
Podzielicie się swoimi uwagami w temacie apetytu na olej i jak wypadają przeglądy.
U mnie wygląda to tak:
- zużycie oleju (zalany do max przy przeglądzie zerowym) - po 15600 km ubyło 0.2 l
- pierwszy przegląd olejowy wypadnie w okolicach 23700 km
- ułożony wg. instrukcji
- jazda to normalna do ostrzejszej, autostrady miasto 50%/50%, ecodrivingu nie uskuteczniam
Wygląda to nieźle póki co, wydaje się, że od przeglądu do przeglądu bez dolewki da się przejechać.