Autor Wątek: ŻARÓWKI LED do reflektorów H4/H7/H1  (Przeczytany 17753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ŻARÓWKI LED do reflektorów H4/H7/H1
« dnia: 09 - Października - 2016 - 16:40:48 »
Taka ciekawostka :D
Cytuj (zaznaczone)
Coraz więcej samochodów opuszczających fabryki wyposażonych jest w światła oparte na LED-ach. Liczba aut z reflektorami i żarówkami halogenowymi wciąż jest jednak ogromna, a eksperci przewidują, że w ciągu kilku najbliższych lat będzie się utrzymywać. Część właścicieli takich aut będzie mogła wymienić tradycyjne żarówki na niemal identyczne pod względem budowy elementy LED. Firma Philips pokazała już takie rozwiązanie. Póki co jest ono jednak w Europie niedozwolone.
Co o tym sądzicie, pozwolą nam na wsadzenie firmowego LED-a do powszechnego halogenowego reflektora ?
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,LED-rewolucja-w-tradycyjnych-reflektorach,wid,18532932,wiadomosc.html

Podziękował: pretor

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: ŻARÓWKI LED do reflektorów H4/H7/H1
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Października - 2016 - 17:02:08 »
Sądzę że nie prędko trafi to na nasz rynek. To jest biznes i walka o nie małą kasę a nie to by użytkownikom aut robić dobrze.
Cały czas o tym wspominam, że robią nas w konia. Nawet napisali ile wytrzymuje żarówka H7.
Czy nie sądzicie że podane przez nich 450 godzin bezawaryjnej pracy to dla tego że nie potrafią zrobić żarówki która z powodzeniem przeżyłaby trzy razy tyle czy specjalne, zamierzone działanie z ich strony. A zrobić strzał w kolano by przeżyły wóz a nawet właściciela to nie przejdzie.

Offline janusz07

« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Października - 2016 - 17:10:59 »
Widząc cenę za komplet H7 LED (200$), raczej nie kupiłbym ich ale chętnie bym przetestowała jak świecą  ::)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Października - 2016 - 18:27:21 »
Koledzy żarówki led już można kupić na portalach aukcyjnych typu Allegro. Ostatnio przez przypadek znalazłem aukcję kompletu żarówek LED razem z przetwornicami H1,H3,H7 za niecałe 600 złotych. Sam się zastanawiałem czy nie spróbować jak to działa. Przeglądając ostatnio testy żarówek to znaczy porównanie swiatła z żarówki Halogenowej,Xenonu oraz Led. Najlepiej wypada Xenon. Świeci najdalej i ma w miarę równomiernie rozłożoną barwę i jasność na całej odległości. Led Traci światło na odległości oraz musi być bardzo precyzyjnie ustawiony bo w przeciwnym wypadku nie będzie dokładnie oświetlał drogi. Led jest wiązką światła bardzo skupioną i jakiekolwiek przestawienie lub nie doregulowanie lamp skutkuje pogorszeniem widoczności.
Widząc kierowców którzy nie używają regulacji w swoich autach co do ustawiania światła względem obciążenia auta nie chcę wyobrażać sobie jak by założyli Żarówki LED czym by to skutkowało.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Października - 2016 - 20:21:57 »
Trudno nie przyznać Tobie racji .Gdyby miało być bezpieczniej wystarczyło by fachowcy zamiast walki z silniczkami,wiązkami,sterownikami ,czujnikami poziomowania i tą całą galanterią zastosowali rozwiązanie tak banalnie proste że aż bolesne dla ich ego .Wystarczyło by w dolnej części odbłyśnika zastosować odpowiednie obciążenie (w precyzyjnie zamontowanym miejscu) by wkład reflektora łapał grawitacyjnie sam poziom i dla stabilizacji bujania zastosować mały amortyzator .I raz na wieki zakończyłby się problem ze źle ustawionymi lampami w aucie i bez grama elektroniki .Ale byłoby za prosto za łatwo i bezawaryjnie .Więc mamy to co mamy a biznes się kręci. 

Offline janusz07

« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Października - 2016 - 12:05:08 »
@andrew7800, przeczytaj uważnie artykuł do którego dałem link. W nim nie piszą o chińskiej tandecie dostępnej na portalach aukcyjnych tylko o wyrobie renomowanego wytwórcy żarówek.
Cytuj (zaznaczone)
Philips zaprezentował w Europie LED-y, które mogą z powodzeniem zastąpić żarówki H4 czy H7. Są tak ukształtowane, by optymalnie wykorzystywać właściwości odbłyśnika reflektora, potrzebują jedynie elementu zarządzającego ich pracą oraz napięciem i natężeniem prądu. Jak zapewniają eksperci Philipsa, technologia jest bezpieczna, choć żarówki nie nadają się do wszystkich aut. Taki element nie powoduje oślepiania kierowców jadących z naprzeciwka, a sam podczas pracy nagrzewa się znacznie mniej niż tradycyjny odpowiednik. Emitowane światło jest o 150 proc. bielsze niż w przypadku żarówki halogenowej.
Zwróć uwagę na zdanie na zielono, te LED-y są przystosowane do pracy w reflektorze żarnikowym ale nie nadają się do wszystkich takich reflektorów, czego jasno wynika że były prowadzone badania w jakich reflektorach mogą się sprawdzić a w jakich nie.  Wątpię czy te dostępne na Alegro przeszły drogę jakichkolwiek testów, raczej są kupowane na "kilogramy" a wysokie ceny mają podnieść ich wiarygodność do przydatności w aucie i pomijam już fakt braku jakiekolwiek homologacji "chińczyków".

Te LED-y od Philipsa są dla mnie wiarygodne, te z portali aukcyjnych niestety już nie. Pewnie za jakiś czas w końcu pojawią się w Europie i ceny też znormalnieją, to może wtedy ktoś z Nas zakupi i sprawdzi jak się sprawują w zwykłym reflektorze przystosowanym do żarówki H4 i H7.

Odnośnie artykułu z Motoru o porównaniu rożnych źródeł światła w aktualnie produkowanych autach, to w gazetowym tygodniku było porównanie większej ilości aut i przeprowadzonych testów wynikało, że w jednych autach z reflektorami LED, światła świecą lepiej od zwykłych żarówek halogenowych i ksenonów a w innych świecą gorzej lub nawet dużo gorzej.
W autach z najwyższej polki cenowej LEDY-y zazwyczaj świecą dużo lepiej od ksenonów i zwykłych żarówek ale nie jest to regułą i właśnie to pokazał test w Motorze.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Października - 2016 - 17:24:56 »
Doczytałem artykuł i nie wierzę w jeden artykuł tylko czytam też co inni mają do powiedzenia. Jak dokładnie doczytamy informacje dotyczące światła led po przeprowadzonych testach przez różne firmy to Xenon jest optymalną opcją która sprawdza się w wielu warunkach. Spełnia najważniejsze normy które są nam najbardziej potrzebne.
Szkoda że firma Philips dopiero się obudziła bo inni producenci pomyśleli o tym stosunkowo wcześniej. Co do Jasności świecenia 150 % to zgadza się tylko uzyskane jest to dzięki bardzo mocnemu skupieniu wiązki świetlnej. Mimo tak mocnego skupienia led ma ograniczenia w odległości. Świeci pięknie ale blisko co dla kierowcy daje spóźnione reakcje nawet o ponad sekundę na pojawiającą się przeszkodę przed autem. Myślę że kierowcom nie o to chodziło. Najważniejsze jest kilka czynników np:odległość oświetlona przed pojazdem, równomierne rozmieszczenie światła oraz doświetlanie poboczy. Oczywiście chodzi  o światła mijania bo one są najważniejsze w pojeździe. Światła drogowe są tylko dodatkiem i w cale nie muszą tak precyzyjnie świecić aczkolwiek bez nich było by męczące poruszanie się nocą.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Lipca - 2017 - 11:43:16 »
Cześć, czy zakładał ktoś LED-owe zamienniki żarówek halogenowych H4: LED H4 EinParts Flip Chip LED Canbus 12M ?

Wiem że to typowe chińczyki i że nie mają homologacji na Europę ale nie o to pytam, proszę o informację od ludzi którzy mieli z tym już jakiś kontakt i mogą coś o nich powiedzieć.

Te zamienniki są bardzo drogie ale zalet oświetlenia Led w aucie nie sposób nie docenić, tym bardziej że większość nowych aut ma właśnie takie oświetlenie  ::)

Tutaj oryginały Philipsa: https://allegro.pl/philips-zarowka-led-h4-x-treme-ultinon-200-6500k-i6861219157.html

Testy: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/jak-zamontowac-retrofity-led-zamiast-zarowek-h4-lub-h7/8tee9q

Offline tomekhxc

• :: TrendLine
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Kod: ASB
  • Moc: ?? KM
  • Rej: RKL
« Odpowiedź #8 dnia: 18 - Lipca - 2017 - 10:04:07 »
przy 6200k w deszczowe noce może być kiepsko z widocznośccią ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 17:44:39 »
przy 6200k w deszczowe noce może być kiepsko z widocznośccią ;)
W deszczowe noce jest zawsze kiepsko z widocznością i to dotyczy większości dostępnego w autach oświetlenia :D

Intrygują mnie te żarówki, szczególnie że w ostatnim motorze pokazał się test właśnie tych Philipsów i według redakcyjnych testerów, żarówki  bardzo pozytywnie zaskoczyły swoją jakością świecenia. Tylko ta cena, około 600 zł za komplet to dosyć sporo.

Link do opisu montażu i testu: H4 Philips X-treme Ultinon LED Headlight Bulb Review

Czekamy na opinie tych co już je mają i używają  ;)

Offline wojo

• VW: Tiguan II
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #10 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:30:37 »
Ja już miałem okazje przetestować wiele zestawów H7 i H1 LEDowych (do lamp soczewkowych)
To co oferuje Philips jest bardzo ok natomiast cena jest mega z du*y... to samo można kupić u kitajców 3x taniej (można nawet za ok 100zł ale różnie bywa z jakością światła :) )

Osobiście polecam HID markowy a najlepiej to przeróbka na soczewke Bi-Led

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Rej: ONY
« Odpowiedź #11 dnia: 15 - Listopada - 2018 - 01:12:21 »
Panowie firma Philips wypuściła nową i tańszą linię żarówek Led, do starszych samochodów o nazwie Ultinon LED: https://www.philips.pl/c-m-au/lampy-samochodowe/oswietlenie-glowne/najnowszy#filters=CAR_HEADLIGHTS_SU%2CSINGALLING_AND_INTERIOR_LIGHTING_SU%2CFK_CAR_LED&sliders=&support=&price=&priceBoxes=&page=&layout=12.subcategory.p-grid-icon , są sporo tańsze od tych dotychczasowych X-tremeUltinon Led i robią się bardziej przystępne dla zwykłego kowalskiego  ;)

Na allegro komplet H4 za 439 zeta https://allegro.pl/philips-led-hl-h4-ultinon-160-6200k-w21-5w-red-i7226067418.html?reco_id=a75f8db3-e868-11e8-a424-000af7f5f5c0

Offline K9Darek

« Odpowiedź #12 dnia: 25 - Listopada - 2018 - 23:46:35 »
Super, ale nadal nie ma homologacji. Czyli równie dobrze można zamontować wszystko inne, tyle że wielokrotnie taniej i niekoniecznie gorszej jakości.

Offline myszazro

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 SPI
  • Kod: AUS
  • Moc: 102 KM
  • Rej: LZA
« Odpowiedź #13 dnia: 29 - Listopada - 2018 - 17:19:58 »
Z tymi ledami jest jeden poważny problem,nie wytwarzają ciepła,klosze w zimie będą niestety oblodzone.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #14 dnia: 29 - Listopada - 2018 - 18:03:45 »
Myślę że to wyimaginowany problem, większość nowych aut ma LEDy i nikt z użytkowników nie narzeka na zamarznięte klosze ::)

Offline K9Darek

« Odpowiedź #15 dnia: 14 - Grudnia - 2018 - 08:46:10 »
@myszazro
A musisz rano skrobać szyby od wewnątrz?
Oblodzenie oznacza nieszczelność lub kumuluje się ciepłe powietrze, zawierające dużo więcej wilgoci. Ta wilgoć osadza się wewnątrz klosza w wyniku spadku temperatury powietrza a następnie zamarza.
Jeśli LEDy nie ogrzewają wnętrza lampy to nie ma różnicy temperatur i do takiego zjawiska nie dochodzi.

Offline myszazro

« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Grudnia - 2018 - 08:50:19 »
Z zewnątrz

Offline janusz07

« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Grudnia - 2018 - 11:57:53 »
Jak na razie wypowiedzi samych "fachowców" teoretyków, a czy jest wśród Was koledzy choć jeden który ma żarówki LED w reflektorach i może o nich coś napisać z własnego doświadczenia ? Chętnie też przeczytałbym opinie osoby, która ma samochód z fabrycznymi reflektorami LED  ;)

Offline myszazro

« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Grudnia - 2018 - 15:40:15 »
A skąd wiesz że nie miałem tego badziewia akurat ubiegłej zimy miałem i jest tragedia zwłaszcza jak napitala śnieg.

Offline janusz07

« Odpowiedź #19 dnia: 15 - Grudnia - 2018 - 13:02:14 »
@myszazro, kolego jak chcesz być wiarygodny i szanowany, to odzywaj się z sensem i w zrozumiałym dla innych języku. Bo jak na razie, nie napisałeś na forum niczego sensownego a twoje zabawy w "sweterki" i tym podobne są dla mnie mało śmieszne.

PS. Temat z twoim badziewiem, uważam za zamknięty.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Grudnia - 2018 - 23:55:40 »
Panowie, mniej babskiego przekomarzania się a więcej konkretnej rozmowy.

Przyznaję że nie zwróciłem uwagi na to czy auta z lampami wyposażonymi w LEDy nie mają zawsze xenonów a w związku z tym powinny być wyposażone w spryskiwacze? W sumie służą one jako światła do jazdy dziennej i mają być po prostu widoczne a nie oświetlać drogę.
Zaciekawił mnie temat gdyż w każdej chwili mogą wyjść na rynek auta z lampami z oświetleniem laserowym które wydala jeszcze mniej ciepła niż diody LED... Rozwiązaniem będą spryskiwacze czy też dogrzewacze lamp?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Grudnia - 2018 - 08:14:14 »
Panowie temat dotyczy zamontowania żarówek typu LED do zwykłych reflektorów .Te najczęściej nie posiadają żadnych spryskiwaczy czy podgrzewaczy .Został podniesiony problem że po tego typu zmianie może dochodzić do pogorszenia tego co chcieliśmy takim zabiegiem poprawić z powodu obladzania, zamarzania,ośnieżenia reflektorów .I to jest fakt a nie teoria spiskowa .Przy okazji warto się zastanowić co do oświetlenia tyłu pojazdu w LED .Co jest takie nowoczesne i ładne nie musi być zaraz lepsze od tradycyjnego, starego.Tylne lampy też mogą okleić się śniegiem /lodem przez co możemy być mniej widoczni /bezpieczni .Do tylnych lamp LED nie dodają spryskiwaczy i teoretycznie zmiana zwykłych żarówek na LED powinna być bezproblemowa a jest zabroniona !!! .Powód takiego rygorystycznego działania mimo zachowania mocy jak i barwy oświetlenia ?

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #22 dnia: 29 - Grudnia - 2018 - 12:59:50 »
Panowie, coś w temacie LEDów do zwykłych reflektorów ;)
Odnośnie zamarzania kloszów reflektorów LED-owych - jak do tej pory nie zaobserwowałem takiego zjawiska w moim Tigu a mamy zimę ;)
A w załączniku: test żarówek LED dość znanej firmy oświetleniowej, który przeprowadzili redaktorzy "motoru".

Offline Alltrack18

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSB
  • Moc: 180 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #23 dnia: 11 - Marca - 2019 - 19:39:27 »
Mam w golfie top ledy bez spryskiwaczy i też panikowałem przed zimą co to będzie, czy zamarzną itp...... nie zamarły ani razu. Duże opady śniegu przy powolnej jeździe 10km/h jedynie mogą je trochę przysypać.

A teraz temat żarówek led do zwykłej lampy przeciwmgielnej która jest u mnie i tam mam żarówkę halogenową h11 i chce ja zamienić na leda, widziałem filmik na YT testów led c6 z aledrogo za około 60 pln i chyba się na nie zdecyduje, ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi?

Offline lukimaster

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 85 KM
  • Rej: CCH
« Odpowiedź #24 dnia: 14 - Marca - 2019 - 23:18:22 »
Musiałeś coś przerabiać przy mocowaniu w Golfie VII ? Chodzi mi głównie o żarówki mijania (H7). Jesli masz i dasz radę pokaż jakieś foto jak to świeci. ;)

Tagi wątku: