Autor Wątek: ROZRUSZNIK - różne problemy  (Przeczytany 4238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline borowko.t

• :: TrendLine
  • VW: Jetta II
  • Silnik: 1.6
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PGS
ROZRUSZNIK - różne problemy
« dnia: 24 - Września - 2016 - 08:56:37 »
Witam.
Samochód Jetta II 1.6 Pb.
Co zrobiłem.  Rozrusznik padł, rozpadł się plastik z satelitami, rozwalił magnesy na obudowie.
Mając inny sprawny ale od nowszego auta złożyłem z dwóch jednego.
Że starego uzyłem: obudowę bendiksa, bo kwestia mocowania do silnika, oś napędzająca bendiks, bo są różnice w kierunku skrętu zebatki, tej wchodzacej w bendix.
Dokupiłem nowy bendiks, odpowiednio skretny i z taką samą liczbą zębów
Z zamiennika użyłem obudowy z magnesem, wirnik i szczotkotrzymacz.
Rozrusznik sprawdziłem. Kręci i wyrzuca mechanizm.
Po włożeniu do auta nadal słychać stukniecie wybijanego bendiksa szum i kręcenie rozrusznika ale mechanizm nie zazebia.
Tulejka prowadząca oś rozrusznika w skrzyni jest ok.  Zęby na wiencu wydają się być całe. Akumulator ok. Podłączenie pradu w aucie ok.
Silnik nie zatarty.
CO JEST NIE TAK. PROSZĘ TYLKO NIE ZGADUJCIE. opisałem dość dokładnie.
Czy fakt wirnika, szczotkotrzymacza może mieć wpływ na kierunek kręcenia. Ale przecież wybija a to zebatka skretna decyduje.
Czy może zazebia ale nie kręci wiencem albo wieniec kręci się ale luźno o ile to możliwe. Chyba bym słyszał pisk, hałas.
Wirnik podmieniłem, na oko identyczne a może nie i rozrusznik za słaby.
Pozdrawiam

Na forum obowiązują zasady polskiej pisowni i proszę się do nich stosować. Posty napisane w tym stylu trafiają do kosza. Dziękuję.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: [Jetta II] Rozrusznik, co jest grane?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Września - 2016 - 15:44:49 »
Użyłeś obudowy z magnesami z rozrusznika który kręci w drugą stronę .Masz dwa wyjścia dokupić obudowę z magnesami lub poprzekładać magnesy które zmienią kierunek obrotów .Po za tym wszystko OK.

Offline borowko.t

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Września - 2016 - 17:31:51 »
Nie sądziłem że to tak działa, myślałem, że o kierunku kręcenia decyduje os, bo ma skretna zebatke lub bieguny, a tych się nie zmieni. Widać trzeba powtórzyć sobie fizykę. Dzięki. Poszukam innego, bo to właśnie popękane magnesy zmusiły do naprawy. Pozdrawiam

Wysłane z mojego JY-G4S przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Września - 2016 - 17:42:47 »
By kręcił w drugą stronę wystarczy " pożonglować" magnesami (tym bardziej że większość jest mocowana za pomocą blaszek).Lub jeszcze prościej jeśli boisz się że coś pomotasz to wystarczy odwrócić cały korpus wycinając wcięcie na kabel zasilający (plecionkę miedzianą z gumą jako izolator na wejściu do obudowy ) i zaślepiając orginalny .
Powodzenia .

Offline borowko.t

« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Września - 2016 - 17:44:43 »
Ale. Mam do tego pytanie. Bo przecież mam wszystko z tamtego rozrusznika.  Czy jeśli użyje tą obudowę. Wyciągnę z niej oś z zebatkami na tę że skrętem w drugą stronę i założę oczywiście odwrotny bendiks. Będzie ok. Zostawię tylko moją obudowę do przymocowania w samochodzie i elekromagnez do bendixa.

Spróbuję jutro pożonglowac jeśli się da zdjąć i założyć bez bólu. Sprubuję na tym zepsutym. Mam, rozumiem zdjąć magnes odkręcić o 180 stopni i założyć,tak z każdym. Tak?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Września - 2016 - 17:55:22 »
VW stosował dwa rodzaje rozruszników (chodzi o obroty w prawo lub w lewo ).Jeśli masz wirnik na którym są skrętne wyżłobienia (prowadzenie bendiksa ) w przeciwnym kierunku jakie miałeś w swoim starym to będzie lipa .
Co do magnesów to jeśli w starym jeszcze nie powyjmowałeś to masz ułatwione zadanie .Jeśli rozleciał ci się jeden czy dwa to wrzuć z nowego w starą obudowę sprawdzając ich biegunowość (może być tym kawałkiem połamanego, sprawdzisz który odpycha a który przyciąga ,wymienisz te które potrzebujesz i obudowa z magnesami będzie git )

Offline borowko.t

« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Września - 2016 - 18:58:18 »
No i wszystko wiem. Dziekuje. Zamykam. Problem.

Dodano:  25 - Września - 2016  -  23:54:35
Winien jestem  odpowiedzi co się udało.  Wymieniłem porostu uszkodzone magnesy, ale wcześniej myślałem o tym odwracaniu. Chyba trzeba tu wyjaśnić, że w zasadzie polegało by to na odwracaniu dołem do góry a tak się nie da z powodu wycięcia. Trzeba więc je pozmieniać miejscami. Przyciąganie zamienić z odpychaniem

Tagi wątku: