Autor Wątek: Systemy bezpieczeństwa - sens stosowania - dyskusja ogólna  (Przeczytany 2200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Systemy bezpieczeństwa - sens stosowania - dyskusja ogólna
« dnia: 28 - Lipiec - 2016 - 18:16:54 »
Wycięte z tematu o poduszkach w Golf IV. Wszelkie dyskusje o sensie (lub nie) stosowania poduszek powietrznych, systemów ABS, ESP itd proszę pisać w tym temacie.

Wesol normalnie mnie prowokujesz do dalszej dyskusji w tym temacie .Nie będę taki i dodam ziarenko stresu może ktoś się trochę zastanowi czy w tym co mówię jest choć trochę prawdy .
Poduszki powietrzne są niby dla naszego bezpieczeństwa (zaraz sprecyzuję słowo niby ).Jeśli konstruktor chce tak dbać o bezpieczeństwo powinien tak skonstruować system poduszek jak ich odpalania że nie powinny występować jakiekolwiek anomalia mogące wyłączyć ten system .Mówiąc krótko zamontowane raz i bezawaryjne do końca życia auta (lub kierowcy ).A tak nie jest ,bo nie jeden słyszał że w modelu golfa dosyć częstą usterką jest choćby nieszczęsna kostka pod fotelem pasażera na której dochodzi do przerwania obwodu (i naturalnie odpalenia komunikatu na liczniku ).Jak każdy dołoży do tego problemy z modułami czy czujnikami to system zaczyna wypadać blado a skoro ma być bezpieczny to powinien być bezawaryjny .A teraz wrócę do słowa "niby "bezpieczny .Jak powiem że poduszki są jak wożenie bomby to mnie wszyscy zakrzyczą by nie powiedzieć gorzej .Więc wrzucę ziarenko niepokoju .Autor tego tematu napisał że problem ma opanowany bo znalazł się magik ,podłubał i wskrzesił moduł .Jakie trzeba mieć zaufanie do takiej osoby że jego ingerencja nie spowoduje samoczynnego wystrzału w najmniej oczekiwanym momencie( i nie mam na myśli kolizji ) .Kolejną sprawą jest fakt o którym wspomniałem że poduszki są takie bezpieczne że jak wozimy pociechę to je wyłączamy .A na dokładkę podrzucę jeszcze jedną sprawę do przemyślenia .Co w sytuacji kierowcy który prowadzi auto w okularach (czy to takich przeciwsłonecznych czy takich z zalecenia okulisty ).Jak będzie wyglądał po takim wystrzale poduszki powietrznej .Zamiast połamanego nosa będzie tylko niewidomy (w najlepszym wypadku ).Niech każdy sobie to przemyśli po swojemu .

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ATD
  • Moc: 100 KM
Odp: Odp: [mk4] błąd poduszki
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Lipiec - 2016 - 19:49:13 »
Wesoł bo teraz powiem mnie bardzo zaciekawiłeś, że pomimo błędu poduszki zadziałają ?? Byłem przekonany, że nie. Jezeli to prawda to także twoja teoria gulasz słabnie, ponieważ pomimo błędu i tak poduszki zostaną odpalone. W takim razie bląd wyskakiwał by po to żeby zasygnalizować, że coś jest nie tak i żeby to sprawdzić i było by to logiczne. A co do tego, że usterka wtyczek pod fotelami jest to owszem, ale nie wspomniałeś, że dzieje się to po latach eksploatacji i napierdzielonych setkach tysiecy kilometrow. Jak w twoim super silniku bez jak to mówisz wodotrysków, po setkach tysięcy kilometrów puści uszczelka pod zaworami i będzie się silnik pocił to też uważasz, że jest to spisek konstruktorów ? Czy może zmęczenie materiału którego nie da się uniknąć, tak jak to ma miejsce z wtyczkami pod fotelami.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Lipiec - 2016 - 22:56:28 »
Tak działać działa nawet z błędem. Odpali wszystko mimo że kontrolka się będzie świecić.  To tylko informacja dla kierowcy. Gulasz dla ciebie to pewnie wtyczki pod siedzeniem powinny być jak od przedłużacza. To czy system jest skomplikowany? Ja uważam że jest dość uproszczony zgłębiajac kiedyś budowę i działanie całości bo gdzies jeszcze mam sterownik od poduszek właśnie z golfa 4. Ciebie to pewnie masz rację mocno przerasta ta budowa systemu. Większość systemów w aucie cie przerasta raczej.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Lipiec - 2016 - 06:19:22 »
Nie wiem dlaczego  praktycznie w każdej wypowiedzi próbujesz zrobić ze mnie osobę ograniczoną umysłowo (ale to twoja sprawa ).Pozwolisz że sprostuję twoją wypowiedź która wprowadza dość mocno w błąd .Jak zawsze wspominasz tylko połowę prawdy nie odpali poduszki jeśli usterka tego uniemożliwia .Jak będzie wypięta kostka raczej nie odpali (chociaż  twierdzisz inaczej ).Wszelkiego rodzaju przerwy uniemożliwiają zadziałanie poduszek ,uszkodzony moduł też uniemożliwia ich odpalenie ,uszkodzone czujniki też spowodują wyłączenie systemu .Po to jest zrobiona kontrolka która sygnalizuje że jest awaria .A skoro się pali to znaczy że układ jest niesprawny (chociaż Wesol twierdzi że jest sprawny i zadziała ,a kontroleczkę zrobili tak sobie by było bardziej kolorowo na liczniku).Nie jeden pewnie widział poduszki powietrzne montowane w drzwiach autor tego rozwiązania dość szybko zorientował się że wiązki przechodzące ze słupków do drzwi ulegają uszkodzeniom (spękaniom ,przerwaniom )i zaczęto pakować je w fotele lub kurtyny .Cały czas kombinują z kształtami jak i ilościami poduszek a ludzie nadal giną w wypadkach (co świadczy że system nie jest idealny )a ma on głównie za zadanie poprawić bezpieczeństwo a nie zapewnić .Wszystko opierają na statystykach i dlatego widzą statystyczną poprawę .Bo raczej w mniejszości jeździ blondynek z fotelem tak przysuniętym do kierownicy by najlepiej siedziały przed nią .Żadna nie zdaje sobie sprawy że jak taka poduszka kierownicy odpali a ona będzie praktycznie na niej siedzieć to nie ucierpi tylko makijaż .Jest wiele sytuacji prosto z życia gdzie poduszka może narobić więcej zła niż pożytku .Ilu z was prowadzi auto według wytycznych trzymając kierownicę za 15 trzecia .Trzymanie w innej pozycji przy wystrzale łamie ręce (nie każdy zdaje sobie z tego sprawę ) 

Tagi wątku: