Autor Wątek: VW-NEWS: Golf 8  (Przeczytany 11021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
VW-NEWS: Golf 8
« dnia: 23 - Lipca - 2016 - 15:13:57 »
Jak twierdzi niemiecka gazeta motoryzacyjna „Auto Bild”, Golf VIII generacji pojawi się nie wcześniej jak w 2019 roku. To nieco później niż się początkowo spodziewano. Dodatkowy czas ma pozwolić Volkswagenowi na dopracowanie swojego najważniejszego modelu.

Volkswagen Golf to ikona "kompaktów" i od lat najpopularniejszy samochód w Europie. Jednak Niemcy z Volkswagena wiedzą, że nie można spoczywać na laurach i za nazwą musi też iść udany pojazd. Pewnie dlatego dali sobie nieco więcej czasu na dopracowanie nowej generacji Golfa. Wystarczy wspomnieć, że od czasu „Golfa czwórki” czas pomiędzy kolejnymi odsłonami wynosił 5-6 lat. Tym razem może to być nawet 7 lat oczekiwania na kolejną generację.

Dzięki konserwatywnej stylistyce, Volkswageny nie starzeją się mocno, więc od strony wizualnej Golf na pewno jeszcze nie potrzebuje nowej wersji. Również technologicznie cały czas należy do liderów, dlatego niemiecka marka dała sobie więcej czasu na opracowanie nowego modelu. Zgodnie z nowym hasłem Volkswagena, ósma generacja Golfa ma mieć „widoczną jakość”, co zapewne wpłynie na wykonanie wnętrza. Jednak „Auto Bild” twierdzi, że nawet nie wybrano jeszcze ostatecznego wyglądu nowego modelu i cały czas brane pod rozwagę są dwa projekty o roboczej nazwie "VW EA 380". Oba modele, które przeszły do finałowej fazy, znacząco się od siebie różnią, ale w obu przypadkach czas eksperymentów dawno już minął.

Pierwszy projekt jest niższy od Golfa VII, ale tylna część pojazdu została nieco wydłużona, co trochę zmieniło sylwetkę auta. Druga propozycja jest bardziej stonowana i ponadczasowa. Tylną klapę umieszczono tu jeszcze bardziej pionowo, a wszystkie przetłoczenia i załamania przebiegają inaczej niż w obecnie produkowanej generacji, ale mimo wszystko dość podobnie. Który projekt zwycięży? Jak to zazwyczaj w VW bywa, skończy się pewnie na kompromisie i zmiksowaniem obu propozycji.Dopiero na początku września tego roku, zaraz po wakacyjnej przerwie w Wolfsburgu, zapadnie ostateczna decyzja jak będzie wyglądał Golf VIII.

Pierwsze plotki mówią, że nowy Golf będzie kontynuował trend zmniejszania masy samochodów i ma być o kolejne 35-70 kg lżejszy od aktualnie oferowanego modelu. Wzrosnąć ma za to rozstaw osi, co przełoży się na większą ilość miejsca w kabinie. Z drugiej strony można liczyć, że długość całego nadwozia nie ulegnie dużej zmianie, aby zachować kompaktowe rozmiary samochodu.

Z technicznego punktu widzenia Golf VIII przebije obecnego Passata. Długa lista " technicznych nowości" ma zawierać między innymi: cyfrowy kokpit, światła LED, jeszcze więcej trybów jazdy, wyświetlacz head-up czy asystenta parkowania. Zapowiada sie też że nowy Golf będzie potrafił autonomicznie jeździć - VW zapowiedział, że przedstawi gotową technikę dokładnie w chwili rynkowej premiery modelu w 2019 r.

Także w napędach nastąpi niemałe zamieszanie: 4-cylindrowe silniki 1.2 zostaną zastąpione 3-cylindrowymi motorami 1.0. W nowym Golfie 3-cylindrowe motory będą miały do 110 KM Drugim silnikiem będzie wprowadzany tej jesieni doładowany silnik o pojemności 1498 cm. Silnik 1.5 TSI będzie wytwarzany w kilku wariantach mocy, od 110 do 160 KM. W sportowym GTI i ultra-sportowym Golfie R nadal będzie stosowany 4-cylindrowy silnik 2.0 który zostanie "rozkręcony' do maksymalnie 420 KM. W przypadku hybryd firma jednak na tanie w produkcji jednostki wolnossące.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: VW-News: Golf VIII
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Października - 2019 - 12:10:47 »
Przyszła pora na zmianę warty, najchętniej kupowanego kompaktu w europie ;)
Volkswagen premierę nowej generacji Golfa VIII, zorganizował w miejscu narodzin jego prapradziadka Golfa I

Obecnych fanów Golfa z pewnością ucieszy wiadomość, że najnowszy pięciodrzwiowy hatchback wygląda najdynamiczniej w dziejach, jednak zwartych proporcji nie da się pomylić z proporcjami żadnego innego modelu. Dodatkowo jego twarz definiują seryjne (!) reflektory LED o charakterystycznej grafice. Przód został spłaszczony i pochyla się nisko nad jezdnią. Tył poprowadzono znacznie wyżej niż dotychczas. Volkswagen twierdzi, że każdy element nadwozia zaprojektowano od nowa i dopracowano aerodynamiczne, w efekcie powierzchnia czołowa Golfa VIII została zmniejszona do 2.21 m2, a współczynnik oporu powietrza do CX 0.275 !
Tyle zachodu ma przełożyć się na oszczędne zużycie paliwa oraz akustyczny komfort w kabinie.

Spore zmiany pod karoserią
Jeszcze większą pracą popisali się inżynierowie odpowiedzialni za to, co kryje się pod skórą. VW Golf ósmej generacji jest pierwszym autem skonstruowanym na nowej platformie MQB z nieznacznie dłuższym rozstawem osi (2636 mm). Zastosowanie tej architektury pozwoliło nie tylko opracować jeszcze obszerniejszą kabinę niż w "siódemce", ale co ważniejsze uwolniło drogę do totalnej cyfryzacji. Otwarcie drzwi rozpoczyna festiwal elektronicznych nowości – już na pierwszy rzut oka widać, że VW największy ciężar położył na multimedia i łączność. Miejsce pracy kierowcy zdominowały wielkie ekrany. Golf VIII jest pierwszym kompaktem, który już seryjnie będzie oferowany z cyfrowym zestawem wskaźników (10,25 cala) w miejscu analogowych zegarów. Zamiast fabrycznego ekranu 8,25 cala do obsługi pokładowych systemów można wybrać jeden z dwóch 10-calowych wyświetlaczy. W połączeniu z rozbudowaną nawigacją Discover Pro powstaje wtedy Innovision Cockpit – na wzór rozwiązania zastosowanego w obecnym Touaregu. Lekko licząc ok. 75 proc. górnej części deski zajmują ekrany. Do tego na szybie tuż przed prowadzącym dochodzi pokaźny wyświetlacz head-up. Kokpit pozbawiono tradycyjnych przycisków i pokręteł. Sterowanie poszczególnymi funkcjami odbywa się za pomocą dotyku – na opuszki palców błyskawicznie reaguje nie tylko zespół przełączników świateł po lewej stronie kierownicy lecz także cała konsola środkowa (poszczególne dają haptyczną informację zwrotną; delikatna wibracja).

Co pod maską ?
Na początku sprzedaży  dostępne będą 3-cylindrowy 1.0 o mocy 90 i 110 KM oraz 4-cylindrowy 1.5 o mocy 130 i 150 KM z systemem odłączania połowy z czterech cylindrów. Jednostki od 110 KM będą tworzyć 48-woltowy napęd eTSI mild-hybrid (łagodna hybryda; wspomaganie silnikiem elektrycznym). Pierwsze skrzypce w takim zespole gra silnik spalinowy. Do życia obudzi go wpięty między silnik a 7-biegową przekładnię DSG rozrusznik-alternator, pracujący w 48-woltowej sieci. Ten układ pozwala sprawniej ruszać, a także "żeglować" z wyłączonym sercem spalinowym i rekuperować energię podczas hamowania. Odzyskany w ten sposób prąd trafia do akumulatora, a paliwo o 10 proc. wolniej ubywa ze zbiornika. Nieco później do oferty dołączy 2.0 TSI w trzech poziomach mocy przewidziany do Golfa GTI, GTI TCR i najostrzejszej ponad 300-konnej odmiany "R".

Do kompletu, będą również dwa nowe turbodiesle 2.0 TDI 115 KM i 150 KM a w niedalekiej przyszłości, także usportowiony Golf GTD.

Golf pojawi się też jako hybryda plug-in, czyli z możliwością ładowania z gniazdka. VW zestawił jednostkę 1.4 TSI z silnikiem elektrycznym, 6-biegowym DSG oraz akumulatorem litowo-jonowy ze zwiększoną o 50% pojemnością (13 kWh). Taką konfigurację zaoferują w dwóch odmianach: pierwszą o mocy 204 KM opracowano pod kątem jak największego zasięgu (w trybie elektrycznym ok. 80 km), a druga dzięki 245 KM ma zapewnić sportowe osiągi Golfa GTE.

W Polsce nowego Golfa VIII będzie można zamawiać pod koniec tego roku, wtedy też Volkswagen ujawni cenniki.
Pierwsze auta będzie można obierać wiosną 2020 roku.

Podziękował: przemko, src

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Listopada - 2019 - 20:52:13 »
Objechałem prawie wszystkie salony w poszukiwaniu auta kompaktowego. Ostatecznie wybór padł na nowego golfa.
11 listopada będzie jeszcze premiera nowej skody octavii, ale traktuję tę premierę tylko jako ciekawostkę.
Czekam z niecierpliwością na cennik golfa i gdy tylko się pojawi, to zamierzam złożyć zamówienie.
Jakie macie odczucia po premierze Golfa VIII ? 

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Skrzynia: MT
  • Rej: SPI
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 09:55:57 »
Jakie macie odczucia po premierze Golfa VIII ?
Dużo zmian we wnętrzu w kierunku komputeryzacji i nowoczesność. Pewnie jednym to się spodoba a innym nie  ;)

Ogólnie prezentuje się bardzo dobrze  :thumbup:

--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 13:15:02 »
Przód mi się absolutnie nie podoba, tył OK, środek OK. Gdybym miał iść w kompakt to poszedłbym w Corollę Hybrid

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 16:38:40 »
Jeszcze nigdy nie jeździłem golfem, więc do wyboru auta kompaktowego podchodzę zdroworozsądkowo. Golf wcale nie był moim faworytem. Jednak jeżdżąc po innych salonach, zawsze znajdowałem jakieś wady, które dyskwalifikowały daną markę. Nie ma samochodów bez wad, a Golf tak jak wiele osób mówi, jest po prostu kompromisem. Odnośnie wyglądu zewnętrznego, to duże zmiany nie zaszły. Mi się podoba. Pewny jestem za to dobrego wyciszenia, dobrego wykończenia, wygodnych foteli, niskiego spalania, komfortu jazdy, wystarczającej ilości miejsca w środku, niskiej utraty wartości i zastosowania nowoczesnych technologii. Najbardziej zaskakuje mnie możliwość dokupienia (również okresowo) nowych funkcji do już użytkowanego auta. Ciekawe co to będą za funkcje? (nawigacja na pewno). Ekranów dotykowych się nie boję, ponieważ od roku mam z nimi do czynienia w A6. Sprawują się bardzo dobrze i oprócz ciągłych śladów palców na ekranach, nie widzę więcej wad. Najwięcej obawiam się cennika (bo mogą przesadzić) oraz kiepskiego standardowego wyposażenia. Jeśli chodzi o corollę, to brałem ją pod uwagę, ale gdy dowiedziałem się, że niedługo będzie można zamówić nowego golfa, to zrezygnowałem. Brałem jeszcze pod uwagę Focusa, Mazdę 3, Kię Xceed, Skodę Scalę itd. Ale wracając do Toyoty, to moim zdaniem wygląda rewelacyjnie. Ale na tym plusy się kończą. Jest mniej miejsca niż w golfie 7, brak android auto, skrzynia CVT mi nie odpowiada, leasing jest mniej korzystny niż w VW, hybrydy nie są wcale tak oszczędne, jak je reklamują (Toyota Yaris hybrid pali średnio 6 litrów, a miała 4). Wyciszenie pewnie też będzie gorsze niż w golfie, bo Toyoty i Mazdy zawsze miały z tym problem. Warto obejrzeć test corolli, którą przeprowadził na YouTube Marek Drives. Mówi w nim dużo o wadach nowej Corolli. Poza tym wsiadasz do golfa, nawet starszego i czujesz się jak u siebie. Może golf przegrywa jeszcze z Toyotą  pod względem awaryjności, ale po to jest gwarancja, żeby nie martwić się podczas użytkowania.

Offline sween

• :: TrendLine
  • VW: T-Roc
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
GOLF VIII - testy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 20:02:44 »
Pojawiają się powoli testy nowego Golfa 8  ;)

Offline waldi919

• VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
Odp: GOLF VIII - testy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Grudnia - 2019 - 19:19:06 »
W porównaniu do poprzednika mk7, wygląda dość zachowawczo ale to raczej jego zaleta niż wada.
Mnie się podoba :thumbup:

PS. dane techniczne na forum już od dawna: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,golf8.html  :smoking:

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #8 dnia: 05 - Grudnia - 2019 - 08:44:55 »
Test nowego golfa na Autogefuhl potwierdził, że golf jest najlepiej wyciszonym autem w swojej klasie. Testujący o tym mówi. Przy spokojnej jeździe silnik 1.5TSI, który chcę zamówić spalił poniżej 5 litrów. Obecnie wybieram pomiędzy nową octavią, a golfem. Czekam z niecierpliwością na cenniki obydwu samochodów, ponieważ chcę szybko złożyć zamówienie. Uczestniczę też w ciekawej dyskusji, która toczy się na forum skody. Na razie wygląda na to, że octavia będzie dużo droższa od golfa. Jeśli tak będzie, to na pewno wybiorę golfa.

Dodano:  07 - Grudnia - 2019  -  00:54:45
Na niemieckiej stronie można już nowego golfa konfigurować.

Dodano: 11 - Grudzień - 2019 - 20:53:35
Na YouTube pojawił się pierwszy polski test nowego golfa. Czekam na cenniki i składam zamówienie.

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
Euro NCAP Crash & Safety Tests Golf VIII
« Odpowiedź #9 dnia: 23 - Grudnia - 2019 - 10:48:25 »
Witam, pojawił się filmik z crash testu i nie tylko - najnowszego Golfa 8

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #10 dnia: 15 - Lutego - 2020 - 19:57:10 »
Dodaję test golfa z silnikiem, który zamówiłem. Może ktoś jeszcze skusi się na ten wynalazek :D
https://antyweb.pl/nowy-volkswagen-golf-8-z-1-5-etsi-dsg-i-mild-hybrid-48v-test

Offline waldi919

• VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
« Odpowiedź #11 dnia: 16 - Lutego - 2020 - 09:08:14 »
Ciekawy test ale napis "golf" na tylnej klapie pod znaczkiem, to wizerunkowa "klapa" :evilwink:
Inni producenci robią, to zdecydowanie ładniej i przyjemniej dla oka, choćby Fokus czy nowa Puma.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Lutego - 2020 - 17:14:49 »
Może masz rację, ale mówiąc szczerze, to na znaczek nie zwróciłem nawet uwagi. Zgodzisz się chyba ze mną, że są ważniejsze rzeczy do sprawdzenia, podczas wyboru auta. Tutaj mogę wszystkich zapewnić, że nowy golf jest bardzo dobrze wyciszony. Rozpędzając się do 160km/h w kabinie było nadal w miarę cicho. Silnik 1.5TSI 150KM, który testowałem jest dość dynamiczny i spala mało paliwa. Zawieszenie jest szokująco komfortowe, jak na auto kompaktowe. Oczywiście przy ustawieniach DCC na komfort. Nowe fotele ergoActive są bardzo wygodne, a ręczna skrzynia biegów pracuje lekko i precyzyjnie. W każdym samochodzie można się do czegoś doczepić, ale podsumowując całość, uważam że golf jest najlepszym autem w swojej klasie. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia bezawaryjności, której nie da się na razie ocenić i porównać do innych marek.

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #13 dnia: 18 - Lutego - 2020 - 15:21:03 »
Szczerze mówiąc nie wiem czemu się tak nakręcacie. W rzeczy samej Golf nr 8, to nr 7 do którego dodali więcej elektroniki i zmienili szczególiki w wyglądzie (między innymi ciut dłuższy). Reszta jest ta sama. Lepiej byłoby mówić o kolejnym face liftingu nr 7 niż nowej 8 generacji. Byłem niedawno w firmowym serwisie i tamtejszy pracownik potwierdził,że tak właśnie jest.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #14 dnia: 18 - Lutego - 2020 - 19:20:47 »
Wcale nie nakręcam się nowym golfem, ponieważ na co dzień jeżdżę kilkukrotnie droższym samochodem i wiem co to luksus i komfort. Dla jednych będzie to FL, a dla innych zupełnie nowy model golfa. Ja należę do tych drugich, ponieważ silnik 1.5 TSI EVO mHEV 150KM DSG jest nową konstrukcją, która nie była dostępna w 7. Deska rozdzielcza też jest zupełnie inna, a fotele ergoActive są jeszcze wygodniejsze. Uważam również, że 8 jest lepiej wyciszona od 7 i bardziej komfortowa. Z tego co czytałem, słyszałem i oglądałem, to 7 nie była zbyt komfortowa. Mam na myśli stuki dochodzące z zawieszenia, które występowały podczas jazdy po nierównościach. W nowym modelu tego nie ma. Przynajmniej przy zawieszeniu DCC(takie testowałem). Myślę, że różnic pomiędzy 7 a 8 znalazłoby się jeszcze więcej, ale za krótko jeździłem nowym modelem, żeby je wychwycić. A to, że wygląd zewnętrzny prawie się nie zmienił o niczym nie świadczy. Poza tym na jakiej podstawie pracownik serwisu może stwierdzić, że to tylko FL, jak nie jeździł nowym modelem.   

Dodano: 07 - Marzec - 2020 - 10:08:09
Potwierdza się to, co napisałem wcześniej.
Nowy golf jest bardzo dobrze wyciszony, a silnik 1.5 e-TSI 150 KM bardzo mało pali.

Offline Apotar

Odp: VW-NEWS: Golf VIII
« Odpowiedź #15 dnia: 14 - Marca - 2020 - 08:53:32 »
Test porównawczy z  tygodnika "Motor" (nr 19/6-05-2020) Golfa VII z silnikiem diesla nie potwierdza, że Golf VIII jest wyraźnie cichszy.
Wprawdzie jest różnica 1dB na niekorzyść starszego, ale diesel może być głośniejszy to normalne.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Marca - 2020 - 10:23:39 »
Myślę, że Twoje wątpliwości dotyczące wyciszenia nowego golfa rozwieje ten test, który wrzucam poniżej. Jest to opinia użytkownika poprzedniej generacji, który potwierdza to, o czym ja również pisałem. Golf 8 jest autem dużo lepiej wyciszonym od poprzednika.
Jeśli nie chcesz oglądać całego testu, to zacznij od 26 minuty.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 23:18:11 »
Parę filmików w temacie ósemki:

Dobrze dobrana muza robi swoje  :vwclubpolska:

Podziękował: przemko

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Tylko co trzeci nowy Volkswagen Golf 8 zjeżdża sprawny z taśmy?
« Odpowiedź #18 dnia: 30 - Maja - 2020 - 23:09:09 »
Niepokojące wieści z świata motoryzacji
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tylko-co-trzeci-nowy-volkswagen-golf-zjezdza-sprawny-z-tasmy-niemieckie-media/xp1qx2m

Podziękował: janusz07

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #19 dnia: 04 - Czerwca - 2020 - 09:45:38 »
Faktycznie są to niepokojące wieści.
Dane rejestracji za maj potwierdzają moje wcześniejsze spostrzeżenia, że VW traci w Polsce rynek.
Co ciekawego skoda nadal sprzedaje się bardzo dobrze i walczy o pierwsze miejsce z toyotą.

Rejestracje nowych samochodów w maju:
- Toyota 2830 sztuk,
- Skoda 2735,
- Kia 1539,
- VW 1289.

Kia już wyprzedziła volkswagena (dla mnie to sensacja) a takie marki jak Dacia, Mercedes i BMW są już blisko.
Jeśli chodzi o podział na modele, to Fabia jest na pierwszym miejscu z wynikiem 772 sztuki, Corolla 754, Octavia 716.
Golf z wynikiem 374 sztuk znalazł się na 9 miejscu.

Offline Apotar

« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Lutego - 2021 - 11:51:29 »
Nieco krytycznie:

Tagi wątku: