Autor Wątek: Zmywarka Bosch SL1501B (SGS43E82EU/21) cieknie woda z uszczelki drzwi ?  (Przeczytany 7518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Witam.
Może ktoś miał podobny problem ze swoją zmywarką i rozwiązał go ze skutkiem pozytywnym.

Sprawa dotyczy zmywarki Bosch SL1501B (SGS43E82EU/21) widocznej na zdjęciu poniżej:

Od paru tygodni co któreś zmywanie, żona meldowała mi że kapie woda spod uszczelki zamontowanej pod drzwiczkami zmywarki. Dzisiaj nie dość że lało się już na potęgę to jeszcze nie wypompowała całej wody. Z internetu dowiedziałem się, że podobno są w niej czujniki i jak jest poważny wyciek to zmywarka wody może nie wypompować do końca.

Moja uszczelka wyciągnięta z cieknącej zmywarki

Spływ wody w zmywarce

Spływ wody z widocznym śmigiełkiem pompy.

Sprawdziłem śmigiełko pompy i kręci się bez oporów, zostaje wymiana uszczelki i tu moje się pytanie: czy sama wymiana uszczelki pomoże jej odzyskać pełnię sprawności czy może to że nie wypompowała całej wody to większa awaria ?

Tutaj uszczelka która według nr 298534 jest do zmywarki mojego typu: https://north.pl/karta/uszczelka-drzwi-dolna-do-zmywarki-siemens-00298534,728-DT-2453.html

ps. nie wiem co robić, bo właśnie wczoraj znajomi dzwonili mi że zepsuła im się 2-letnia zmywarka i nie maja zamiaru jej naprawiać tylko jadą do sklepu po nową. Ponoć w tej ich zaświeciła się jakaś kontrolka na czerwono czy pomarańczowo i zmywarka nie chce się włączyć. To może być jakaś pierdółka więc zaraz jadę po nią i będę ją sprawdzał.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: Zmywarka Bosch SL1501B (SGS43E82EU/21) cieknie woda z uszczelki drzwi ?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Lipca - 2016 - 15:00:20 »
Wymień uszczelkę przez którą leje się woda i powinno być ok.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Lipca - 2016 - 16:51:32 »
Wymień uszczelkę przez którą leje się woda i powinno być ok.
Właśnie przywiozłem 2-letnią zmywarkę Whirlpoola, która generuje błąd zapienienia i w sumie w pierwszej kolejności spróbuję rozwiązać ten problem. Jak naprawa wyjdzie drożej od uszczelki, to wtedy ją zamówię i wymienię.

Offline Krabel

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DDZ
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Maja - 2022 - 19:17:25 »
Proszę mnie nie linczować, ale z góry przepraszam.
Mam dość podobny problem, jak autor tematu, chodzi o zmywarkę Bosch i wyskakujący błąd E22.
Korzystałem z różnych poradników m.in z https://efakty24.pl/jak-rozwiazac-problem-ze-zmywarka-bosch-blad-e22/, ale nic nie pomaga.
Dodatkowo po włączeniu obojętnie jakiego programu wyskakuje nagle błąd E15. pomocy!! Co robić?

Tagi wątku: