Autor Wątek: 1.9 TDI PD [AVB] - Pompo-wtryskiwacze podają za dużą ilość paliwa.  (Przeczytany 14730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edek112

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVB
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
Witam, zamierzam zrobić chiptuning. Pojechałem do gościa dziś żeby się dowiedzieć co i jak i czy w ogóle warto. Podpiął do kompa i wszystko gra oprócz pompowtryskiwaczy. Powiedział mi ze są wartości od 2.10 do 1.7 . Zapytał mnie czy mi dymi , szarpie ale żadnych takich objawów nie mam . Mam się martwić? Wymieniać pompowtryskiwacze? Nie znam się kompletnie na tym. A jeśli chodzi o chiptuning to się nie zgodził przez te pompki.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Więcej danych. Wartości to czego są?  Co za auto co za silnik. Logi zapodaj.

Offline edek112

Nie mam logów niestety. Byłem teraz u mechanika i tez sprawdzał pod komp i powiedział ze 1.8 -1.5 w tych granicach na biegu jałowym. Nic więcej mi nie powiedzieli elektryk jak i mechanik. Jedynie mechanik mi powiedział że jak zmieniali usczelkę pod głowicą to pompki ustawił na 270stopni, mówił żebym się umówił na regulacje i wtedy je ustawi na 250. Przykro mi ale więcej danych nie mam. Ogolnie mechanik mówił że trzymają się w normie, a elektryk mówi że podają za dużo, i sam nie wiem co robić. Passat 1.9TDI 101KM AVB 2003r. Wiem że na monitorze u elektryka było coś takiego jak na grafice tylko u mnie wartości były 2.1,1.7,1.7,2,1.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Kod: ATD
  • Skrzynia: MT
Takie wartości korekcji na biegu jalowym to jest dramat, nie dziwię się że odmówił chipa. Ja mam 200 tysięcy na budziku i 0,7 czasem 0,8 na jednym wtryskiwaczu to jest maksymalna odchylka. Sam jestem umówiony na chipa na 17 czerwca u goduli koło krakowa i z necierpliwoscia czekam co wykaże pelna diagnostyka auta. Ogólnie to chyba masz coś niezłe pokręcone z tymi pompkami, bo chyba rzadko się zdarza żeby wszystkie były tak bardzo zużyte ?

Offline edek112

Nie dawno robili mi uszczelkę pod głowicą, możliwe że coś zle zrobili ?
To jest mój wcześniejszy temat http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2199.0.html i tam jest napisane co robili przy silniku.

Offline PiterPiotruś

• clubmen
Poczekajmy na doświadczonych chłopaków to zaraz mam rozjaśnia sytuację czy regulacja wtryskiwaczy, zła regulacja może dawać takie objawy.

Offline wesol

•  -baned-
Jeśli podajesz wartości z grupy 013 to są one i w plusie i w minusie o czym nie mówisz a to też bardzo ważne. 
Nie ma takiej opcji by jakimkolwiek kompem sprawdził że jakaś pompka leje. Czasy mędrca 124 się skończyły dawno temu. Jedz do kogoś kto ci te logi ogarnie bo tak to takie tylko gadanie. Osobiście podejrzewam że masz gniazda pompek w głowicy wyrobione i tu leży problem a wskazuje na to właśnie fakt niedawnego remontu głowicy bo pewnie wtedy pompki zdemontowali. To czy są ustawione na 270 stopni czy na 220 nie ma znaczenia. Ja mam ustawione na 180 stopni. Pompki się nie reguluje. Tylko ustawia naciąg na każdą pompkę by był równy. 
Zrób loga statycznego 013 z odpalania auta i jak chwile pochodzi.
Potem jeszcze dynamicznie z przyspieszania na wysokim biegu np 3 czy 4 .

Offline edek112

Ogarne te logi w poniedziałek i postaram się je wrzucić tu n forum. Mechanik/elektryk może mi je wydrykować?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
Ja np jak robię logi to przesyłam tu
http://vaglog.pl/?l=pl i pięknie wszystko w rameczkach jest. :D

Niestety, tak było kiedyś ale domena już nie istnieje.

Offline edek112

Panowie, pobrałem program VCDS-PL 15.7, kabelek dziś już dojdzie. Więć wrzucę wszystko co będzie potrzebne.

Offline andrew7800

• Clubowicz
Panowie, pobrałem program VCDS-PL 15.7, kabelek dziś już dojdzie. Więć wrzucę wszystko co będzie potrzebne.
Tylko żeby ten kabelek działał z tym VCDS-PL 15.7.

Offline wesol

•  -baned-
Może na wstępie uwaluc ten kabel i pewnie tak będzie bo zapewne tego kabla nie kupiłeś za 2000 zł co nie. Vcds to program i kabel stanowiący całość. Tu się nic nie pobiera z neta ani żadnych aktualizacji nie robi jeśli nie kupiłeś kabla za 2000 zł.

Offline edek112

I lipa. Tak to jest jak się na czymś nie zna i się kupi. Niestety kupiłem jakieś dziadostwo które nazywa się KKL VAG-COM for 409.1 i VCDS nie wykrywa, z interfejsem dostałem płytkę ale i z tej płytki VAGCOM nie widzi. COM w menedzer urządzeń zmieniony na 1-4 (nic nie wykrywa). Jak dziś nic z tym nie zrobię to jutro jade do mechanika niech mi podłączy pod kompa a ja zrobie fory i wstawie.

Offline wesol

•  -baned-
Ludzie powinni się cofnąć do szkoły podstawowej bo nie potrafią ani czytać ze zrozumieniem ani myśleć.

Kupując kabel vag kkl masz tylko mieć sterowniki do interfejsu USB.  Kupując kabel na com żadnych sterowników nie trzeba mieć bo jest podpięty bezpośrednio kabel do kompa do płyty głównej. Na USB podpinamy kabel do kompa. Ten odrazu wykrywa nowy sprzęt wiec odpalamy sterowniki. Kabel jest juz rozpoznawany-ta przelotka na USB co jest w interfejsie. Teraz bierzemy program vag com najlepiej wersje 311.2 odpalamy i idżemy do auta. Podpinamy kabel do wtyczki, odpalamy program vag com. W programie tym w ustawieniach wybieramy np port com 3. Zatwierdza.  Tak samo w menadżerze w Windowsie tez wybieramy na tym naszym sprzęcie ze ma działać na port com 3. Robimy test i juz działa.  Trzeba zainstalować ten program vag com w pełnej wersji by robić logi czy wszystkie kody błędów widzieć.

Offline edek112

Tak, tylko że jak włożyłem kabel KK to wykryło , wszystko ładnie pięknie. Chodzi o to jaką wersję VAG nie wezmę to nie wykrywa. Ustawiałem COM 1-4 i nic. Przy kliknięciu na TEST wyskakuje "Port Status:OK. Interface: Not found".
Próbowałem sterów ze stronki viaken.pl ale bez zmian. Ustawiałem uruchamianie ze zgodnością, wyłączyłem kontrole administratora, zmieniałem konta na kompie, próbowałem na stacjonarce i nic. Więc oświeć mnie co robię zle.
Oprócz tego że nie podszkoliłem się przed zakupem kabelka KK.  Ps. wiem co na czym polegają urządzenia plug and play, ale to nie na temat. Jutro od mechanika wezmę te info które mi podałeś żebym podesłał.

Offline andrew7800

• Clubowicz
Ja też kiedyś miałem taki problem. Spokojnie wszystko doczytaj i próbuj zainstalować po kolei tak jak ma być. Jeśli kupiłeś kabelek to na płytce powinieneś dostać sterowniki które muszą odpowiednio zostać zainstalowane. Tak jak kolega @Wesol pisał. Jeśli te sterowniki nie działają to poszukaj na necie i ściągnij a potem instaluj.
może być też taka możliwość że kupiłeś kabelek który śmiga na 32 bitach a nie 64. To też warto sprawdzić. Na allegro jest tego multum ale nie zawsze wszystko działa tak jak chcemy.

Offline wesol

•  -baned-
Rozbiera kabel i sprawdź na jakim kontrolerze działa.  Wtedy w google znajdziesz odpowiednie stery. Rozumiem ze test robisz na kablu podpiętym do auta no i próbowałeś wpierw na porcie com np 3 potem na innym tez.

Offline edek112

Witam. Powiedzaiłem mechanikowi jakie info chcę uzyskać  a on mi tylko to wydrukował. Mam nadzieje że to coś wam powie.  Ogolnie ten mechanik co wydrukował mi te info powiedział żebym się nie przejmował pompkami. Jedynie żeby zmienić kąt wałka i automatycznie mogą się zmienić wartości pompek. To są wartości na jałowym biegu.

Offline wesol

•  -baned-
Nie wiem co to jest. Znajdź kogoś z okolicy co ogarnia vag com/vcds bo tak to będziemy gdybać.

Offline PiterPiotruś

• clubmen
No to co on dał mu na wydruku to jest ta cała korekcja na biegu jalowym

Offline wesol

•  -baned-
W mg na godzinę?  Szkoda ze nie na tydzień.  Poza tym nie wiem na ile mogę ufać temu sprzetowi czy nie wywala głupot.  Poza tym przy takich korekta na vcds to by auto miało takiego miła i z dołu i pewnie by szatpalo a na wyższych to by się nie dało jeździć bo poza drgawki to jazda niewiele lepsza jak sdi. Aktualnie mam tak w golfowe na podjeździe.  Pompki wysyłam na regenerację do kumpla i się wtedy zobaczy. Kompresja wzorowa bo 32.5 bara na każdym cylindrze.

A i trzeba też dynamicznie logować grupę 013 by coś powiedzieć o pompkach. Na jałowych golf ma największą odchylke 0.80 mg na suw.

Offline edek112

U mnie jest wszystko dobrze. Ładnie się zbiera itp. Oczywiście jak na 101KM.  :D Dwóch mechaników powiedziało żebym się nie przejmował i jeździł, za to elektryk mówił że są w tragicznym stanie( opierał się właśnie o te wartości) I sam nie wiem co robić. Umówiony jestem na piątek na sprawdzenie tych pompek. Powiem mu to
To czy są ustawione na 270 stopni czy na 220 nie ma znaczenia. Pompki się nie reguluje. Tylko ustawia naciąg na każdą pompkę by był równy. 
Ciekawe co odpowie.

Offline wesol

•  -baned-
Ja nie wiem co to za sprzętem było robione i jak się do tego odnieść.  Podepnij vaga vcds to pogadamy a tak to nie będę gdybal. Korekcję to nie wszystko. Kompem nie stwierdzisz zawsze stanu pompek. Ja u siebie w sharanie mam pompki po regeneracji kompleksowej od czyszczenia ich po przyklejania cewek i założone dużo wydajniejsze rozpylacze a korekcję mam troszkę dziwne bo na dwóch około zera a dwie po 0.60 jedna na plusie druga na minusie. To normalne że pompki z wydajnym końcówkami mają poniesione wartości.  Chodzą wręcz wzorowo.

Offline edek112

Witam, byłem dziś u mechanika. Samochód stał u nich cały dzień od 8do 18 . Mówiłem żeby sprawdzili pompki i zmienili klocki hamulcowe przód i tył i płyn hamulcowy. Jeśli chodzi o pompki to mi powiedzieli że u nich pod kompem jest wszystko dobrze i nie ma sensu grzebać, klocki zmienili tylko z tyłu , a płynu w ogóle. Do tego doszły dwa łączniki (jak mogę sprawdzić czy naprawdę wymienili?)bo coś mi się wydaje ze mnie oszukują. Zrobili :
-klocki hamulcowe z tyłu 90zł
-Osłona przekładni kierowniczej 30
-zbieżność 60zł
-2xłącznik stabilizatora 120
-robocina 100zł.
Ten sam zakład mechaniczny robił mi uszczelkę pod głowicą, i dziwi mnie to że przy takich wartościach jakie podają pompki oni w ogóle nie chcieli zajrzeć.

Offline wesol

•  -baned-
Kup kabel ze stronki viakena za te 27 zł i zrób te logi to będziemy rozmawiać bo tak to nie ma sensu ani nikogo oceniać ani się wypowiadać.  Tak jak ja sobie nie życzę by mówić o mnie źle tak i o innych nie będę puki nie zobaczę logów.  Co zrobisz to twoja spraw i twoj decyzja.

Tagi wątku: