Witam.
Dość dużo podróżuję po EU i PL, od stycznia bardzo intensywnie korzystam z nawigacji w telefonie i ostrzegacza o zdarzeniach drogowych.
Jeżeli kabel USB mam podpięty do samochodowego radia, to bateria mimo włączonych aplikacji i internetu, cały czas jest na 100%.
Problemem jest ładowarka samochodowa 1A i 2A , które nie doładowują baterii w HTC Desire 610 przy włączonych aplikacjach: TT Go Mobil i Yanosik i opcjach internetu. Korzystam z oryginalnej ładowarki HP CLA05D-050B 5V 1A, która pochodzi z kompletu palmtopa HP hx 4700, więc oryginał i stabilna.
Testowałem już ładowarkę Forever 5V 2A, która w miarę doładowywała baterię w moim HTC przez 2-3 miesiące aż pojawił się na ekranie komunikat: ta ładowarka jest nie oryginalna i koniec ze współpracą. Wczoraj od kumpla ze sklepu wziąłem na próbę ładowarkę Reverse 5V 2A ale ta mimo że włączona i ładuje, to nie bardzo widać aby dawała radę, bo poziom naładowania baterii przez półgodziny ładowania nie wzrósł nawet o 1%. Czytałem też na rożnych forach opinie, że często nawet oryginalne ładowarki 1A firmy HTC nie dają rady doładować baterii przy włączonych dość prądożernych aplikacjach GPS i internecie.
I jak to jest że domowa ładowarka Nokia o mocy 1,2 A przy włączonych tych samych aplikacjach i opcjach, doładowuje baterię dość szybko a 1 Amper-owa samochodowa nie daje rady doładować baterii w telefonie. Czy ktoś może to łopatologicznie objaśnić ?
Szukając rozwiązania problemu, znalazłem w necie oryginalną ładowarkę samochodową firmy HTC z większym natężeniem niż 1A:
CC C600 2A 10W i mam pytanie czy ktoś już przerabiał ten temat i ma sprawdzone rozwiązanie ?
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne sugestie