Autor Wątek: 2.0 TDI-PD - NAGRZEWNICA - przytkana i skoki temperatury  (Przeczytany 24175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mateusz222

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
2.0 TDI-PD - NAGRZEWNICA - przytkana i skoki temperatury
« dnia: 27 - Lutego - 2016 - 23:19:13 »
Witam koledzy,
Mam Passata 2.0 TDI PD [BKP] 140 KM
Auto ma skoki temperatury.
Na postoju zawsze 90 stopni, jazda po mieście 90 stopni, trasa do 100-110 km/h 90 stopni, niestety powyżej tych 110-120, przy utrzymywaniu stałej prędkości temperatura sobie skacze to na 95, to znowu na 90, później znowu w górę, maxymalnie około 100 stopni. Mało tego po zatrzymaniu auta załącza się wentylator, a chłodnica i dolny wąż zimny chociaż termostat wymieniony, stary również sprawdzony i w gorącej wodzie otwiera się tak jak powinien.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI PD [BKP] - skoki temperatury?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Lutego - 2016 - 08:47:29 »
Jak termostat masz sprawdzony i jesteś na niego pewien na 100% pozostaje sprawdzić chłodnicę pod kontem drożności i czy z zewnątrz nie jest zakłócony przepływ powietrza (liście itp.).Warto też sprawdzić czy w układzie chłodzenia nie zaczynają się pojawiać spaliny (większość warsztatów dysponuje już takimi testerami )I pozostaje jeszcze temat samej pompy wody która swój wirnik ma z plastiku dość często potrafi zacząć się obracać sam na ośce .Przy wszystkich ewentualnych usterkach będzie  podobny objaw jak opisujesz.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Lutego - 2016 - 20:31:33 »
Jesli chodzi o termostat to zmienilem na nowy bez sprawdzenia go. Dzialo sie w dalszym ciagu to samo wiec kolejnego dnia rozlozylem wszystko jeazcze raz, wyciagnalem nowy termostat, oba sprawdzilem w goracej wodzie - zarowno nowyjak i stary sie otworzyl. Obecnie zamontowany spowrotem stary. Auto po wymianie odpalone jakies 1,5 godz i temp stala 90stopni. Tydzien jazdy po miescie caly czas 90, pierwsza trasa, predkosc powyzej 120 i temp skacze. O ile dobrze pamietam pompa wody zmieniana w 2014 wraz z wymiana rozrzadu.

Dodano:  29 - Lutego - 2016  -  10:18:00
Z kolei tak na chlopski rozum analizujac temat termostatu i braku droznosci chlodnicy. Skoro chlodnica miala by byc przytkana a termostat sprawny to dlaczego prawy wąż jest gorący a waż biegnacy do termostatu zupelnie zimny (wydaje mi sie ze po trasie robi sie twardy).

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Lutego - 2016 - 15:52:13 »
Z twojego opisu wynika że zaczynają się siupy tylko przy większym deptaniu gazu i przy większych prędkościach .Przy bujaniu się po mieście gdyby drożność chłodnicy była mniejsza dawała by jeszcze radę przy pełnym galopie mogła by być zbyt mało wydajna i będzie taki objaw .Jeśli zaczyna puszczać uszczelka pod głowicą przy wyższych obrotach i obciążeniu spaliny przedostają się do układu chłodzenia i zaworek w korku nie nadąży upuścić ciśnienia .Jeśli jest uszkodzona pompa (wirnik względem ośki )na wolnych obrotach jeździe po mieście jeszcze może się wyrabia przy większym galopie (trasa )wydajność pompy drastycznie spada bo ma większe obroty i większy opór wody(płynu) może to skutkować takimi objawami o których wspominasz .By nie brnąć w niepotrzebne koszta czy rozgrzebywanie połowy wozu najprościej jest zawęzić pole poszukiwań usterki .Sprawdzenie pod kontem spalin w układzie chłodzenia jest dość proste ,szybkie i wcale nie drastycznie drogie.Sprawdzenie pompy wody niestety wymaga rozebrania i oględzin .Sprawdzenie chłodnicy polega na zdjęciu węży i wystarczy puścić przez nią wodę z węża ogrodowego (będzie widać co się z nie wylewa i jak intensywnie ).Podejrzanym może być jeszcze wentylator chłodnicy ale raczej przy kulaniu po mieście bardziej by rzutował (w trasie powietrze samo spełniało by rolę wentylatora nawet jakby nie domagał)
Ja zaczął bym od sprawdzenia spalin w układzie chłodzenia (najlepiej przy dobrze nagrzanym silniku i dodatkowo przy wyższych obrotach)

Dodano:  29 - Lutego - 2016  -  16:05:43
Co do samego węża i jego temperatury tak na chłopski rozum jak pompa będzie za słabo pompować to jeden górny będzie gorący a drugi zimny (bo nie ma obiegu lub jest bardzo słaby i woda przechodząca przez chłodnicę zdąży ostygnąć i co za tym idzie zamknie termostat)
Zbyt mała drożność chłodnicy woda idzie na fula do niej i anemicznie wychodzi z drugiej strony a że przepływa po woli zdąży wychłodzić się na tyle że termostat będzie przymknięty
Jeśli będzie kompresja przedostawać się do układu chłodzenia w najwyższym punkcie robi się parowóz a dolne partie ledwo co ciepłe .Przy większej ilości spalin w układzie pompa wody zacznie spełniać rolę wentylatorka bo nie będzie zanurzona w wodzie więc jej nie będzie tłoczyć po układzie chłodzenia (ale to w ekstremalnych przypadkach)

Dodano:  29 - Lutego - 2016  -  16:25:03
Jeśli nie masz czasu a koniecznie potrzebujesz wóz do codziennej jazdy i możesz poświęcić jeden termostat na odstrzał .To chwilowym wyjściem pomocnym by ogarnąć temat możesz przewiercić otworek 3-4 mm w korpusie termostatu by mimo pełnego zamknięcia przez ten zrobiony otwór woda mogła krążyć po całym układzie .Ogrzewanie w aucie będzie normalnie a ograniczy problemy z nadmiernym grzaniem się całego układu.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Lutego - 2016 - 18:53:19 »
A co gdybym sprobowal zupelnie wyciagnac termostat, by caly czas szlo na duzym obiegu???

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Lutego - 2016 - 20:09:28 »
Na pewno słabo będzie z osiągnięciem właściwej temperatury pracy silnika (i wszystko co jest z tym związane inna dawka paliwa itd. ) .Na pewno bardzo słabe ogrzewanie w kabinie .I na pewno nie rozwiąże problemu (tak sądzę z moich doświadczeń )Lepiej jest postawić wcześniej diagnozę by wiadomo jakie podjąć leczenie .Jak będzie wiadomo co mu dolega łatwiej podpowiedzieć co zrobić i jak usunąć usterkę (nie koniecznie musi być to kosztowne jeśli problem jest akurat w tym momencie z finansami ).Możesz zdiagnozować co go boli we własnym zakresie jak masz chęci .
By sprawdzić czy jest to początek uszkodzonej uszczelki pod głowicą (lub pęknięcia głowicy bo tego też nie można wykluczyć ) a nie chcesz jechać do warsztatu z takiego czy innego powodu .Odpalasz jak jest zimny ,odkręcasz korek zbiorniczka wyrównawczego ,bierzesz jednego (może być bez matury,i nie musi być pełnoletni byle sięgnął do pedału gazu ) .Ty patrzysz co się dzieje w zbiorniczku wyrównawczym a on gazuje.Jeśli zaobserwujesz bomblowanie ,zabrudzenie płynu w postaci czarnego osadu lub tłuste plamy jak po ropie, wyraźne dymienie z otworu zbiorniczka,zapach spalin, jest bardzo duże prawdopodobieństwo że uszczelka lub głowica jest uszkodzona (warto potwierdzić to przyrządem w warsztacie bo usunięcie usterki nie będą tanie )
Sprawdzenie pompy jest bardziej upierdliwe ale wykonalne bez rozbierania wszystkiego w drobny mak .Namierzasz węże od nagrzewnicy (przy grodzi między silnikiem a kabiną) ,odłączasz od nagrzewnicy ,do przewodów podłączasz szlauch ogrodowy około 5m,jak masz zrobiony baipas podnosisz go do góry na około 2 metry,uzupełniasz układ chłodzenia (bo na pewno porozlewasz przy tej akcji i sporo będzie brakować )odpalasz silnik i będziesz czuł czy pompa podoła podnieść słup cieczy na wysokość około 2 m (nie może być zagięty ,drożność baipasu jest bardzo istotna) .Jeśli ciecz będzie bez problemu przepływać to duże prawdopodobieństwo że pompa jest ok .Dla pewności powinieneś powtórzyć tą operację na dobrze zagrzanym silniku (uważaj na wąż ogrodowy bo zrobi się bardzo miękki i możesz się poparzyć )
Sprawdzenie chłodnicy opisałem w wypowiedzi wyżej.
Podałem sposoby które kiedyś testowałem osobiście i się sprawdziły.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Lutego - 2016 - 20:42:05 »
W takim razie bardzo dziekuje za pomocne, konkretne wskazowki. Jak tylko znajde chwile czasu wezme sie za sprawdzanie kolejnych mozliwosci, a nastepnie napisze o postepie dzialan sprawdzajacych.

Dodano:  02 - Marca - 2016  -  20:38:50
Kolejne obserwacje z dnia dzisiejszego, po przejechaniu około 300 km.

Po trasie chłodnica zimna, wąż prowadzący do termostatu zimny, wentylator po zatrzymaniu załączył się kilka jak nie kilkanaście razy. Podczas jazdy jak wcześniej pisałem, powyżej ok 120 km/h temteratura sobie skacze góra dół.

No ale po zatrzymaniu auto postało trochę, ostygło i postanowiłem zrobić kolejne podejście i tak: auto na postoju przej jakies 5-10 min piłowane na jakieś 2.5 - 3 tys obrotów. Złapało temperaturę na zegarach 90 st. Kolejno pierwsze zerknięcie pod maskę chłodnica ciepła, może nawet gorąca, po chwili wąż idący do termostatu również cieplutki. Jeszcze chwile auto utrzymane na wysokich obrotach załącza się wentylator, temp 90 stopni wszystko ciepłe tak jak być powinno.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Marca - 2016 - 22:58:44 »
Warto było zerknąć do zbiorniczka wyrównawczego czy nie widać szarego nalotu sadzy ,tłustych plam na powierzchni.Czy z pod korka zbiorniczka wyrównawczego (lub w koło niego )nie widać narozlewanego płynu (wody )o dziwnym zabarwieniu (nie raz wygląda to jak rdza ).I może najważniejsze o co nie pytałem czy miałeś coś dłubane przy silniku w niedawnym czasie  .Z tego co zaobserwowałeś dzisiejszym sprawdzaniem może jedynie sugerować że chłodnica jest raczej drożna.Jeśli musisz poruszać się autem to staraj się unikać większych prędkości by nie padł zupełnie zanim znajdziesz chwilę na pogrzebanie przy nim .Jak go ugotujesz możesz narobić większego bigosu .Jak musisz przemieszczać się szybciej a wiesz że nabiera mocno temperatury to przynajmniej zrób otworek w termostacie jak wspomniałem lub wyjmij go zupełnie będzie bezpieczniej przebujać się do luźniejszej chwili na postawienie konkretnej diagnozy .

Offline mateusz222

« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Marca - 2016 - 00:36:13 »
auto niedawno kupione, aczkolwiek o ile wiem to w ostatnim czasie nic robione nie było. Z faktur itd wynika, że niby serwisowane, wszystko na bieżąco robione, no ale tego to nigdy nie wiadomo - każdy swoje chwali. Generalnie po zakupie auto przejechało 200 km i wydaje mi się, że tych skoków nie było, przynajmniej nie zwróciłem na to uwagii. Po jakimś czasie zaczęła się pocić chłodnica i jednocześnie zwróciłem uwagę na owy zimny wąż. Tak więc jednocześnie wymieniony był ten termostat i uszczelniona chłodnica proszkiem - obecnie pod autem jest sucho, przejechane około 1000 km i płynu póki co nic nie ubyło. Sprawdzałem stan płynu kilkukrotnie, zresztą spuszczałem również stary i nic takiego nie widziałem. Jeszcze przed chwilą przejechałem się nim i chłodnica zimna, wąż zimny a wiatrak szaleje, moment postał na wysokich obrotach i chłodnica gorąca, termostat otwarty.

Dodano:  03 - Marca - 2016  -  00:37:26
pisząc o tych 200 km chodzi mi o kilometry w trasie, gdyż potem w wiekszości poruszało się po mieście.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 03 - Marca - 2016 - 01:52:28 »
Z tego co piszesz to wnioskuję że raczej jest ok. Wiadomo że jak jedziesz to masz większe chłodzenie niż na postoju przy dzisiejszych warunkach. Jeszcze takie pytanie czy jeździsz na klimie czy nie. Może to mieć związek z wentylatorem na chłodnicy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Marca - 2016 - 06:59:46 »
wymieniony był ten termostat i uszczelniona chłodnica proszkiem - obecnie pod autem jest sucho
To jest dość istotna informacja .Mam nadzieje że zaaplikowałeś ten proszek według wytycznych producenta Bo jak wrzuciłeś zawartość saszetki,pojemniczka (bo są w różnych opakowaniach )na zimnym i zgaszonym silniku i do tego wszystko na raz lub więcej jak instrukcja mówiła to mogło przytkać kanały i może to skutkować takimi objawami jak masz .Bezpieczniejszym jest specyfik do uszczelniania w płynie którego naprawdę dobrze trzeba wymieszać i dolewać dość powoli na odpalonym silniku (nawet jak instrukcja mówi inaczej ).Po tej informacji jednak zbyt mała drożność układu chłodzenia (chłodnicy )jest nadal mocno prawdopodobna jak i przytkanie małych kanalików wodnych przy głowicy .Oczyszczenie by poprawić drożność jest bardziej upierdliwe ale wykonalne.
By wyczyścić cały układ chłodzenia wypada zaopatrzyć się w dość długie węże chłodnicy (patrzysz jakie masz podjeżdżasz na szrot lub sklep ).Chodzi byś był w stanie uzyskać dwa odcinki (nie muszą być zupełnie proste)a ich długość wystarczyła by były zanurzone w dodatkowym zbiorniku imitującym chłodnicę .Sam zbiornik najlepiej (przetestowane)zrobić z bańki 25-30 litrów przeciętej na połowę .Wystarczy by weszło do tego pojemnika /naczynia około 10 lit .Korek od zbiorniczka dobrze dokręcasz by nie przeciekał a prowizoryczny zbiornik postawiony powyżej silnika (czołówka ,akumulator ,filtr powietrza miejsce gdzie będzie wygodnie i długość węży będzie wystarczająca)uzupełniasz wodą ,odpalasz i obserwujesz .Bardzo ładnie będzie widać co wywala z układu ,można wspomóc się preparatami czyszczącymi.Jak woda mocno się zabrudzi czekasz aż ostygnie zmiana wody i zabawa ponownie.Podobnie robię jak trafi się auto gdzie olej dostał się do układu chłodzenia .Tylko tam wpinam ten dodatkowy zbiornik w jeden wąż od chłodnicy i czyszczę razem z nią .Jeśli twoja ledwo co się trzyma wypłukanie jej dokładnie może zrobić z nie sito i będzie tylko do wymiany .Choć ja poleciłbym wymianę chłodnicy już teraz bo na pewno lepsza nie będzie a rozszczelnienie w kolejnym miejscu to kwestia czasu .A może popszedni właściciel już raz wsypywał /wlewał specyfik do uszczelniania ty jeszcze dołożyłeś i jej drożność jak i całego układu jest taka a nie inna i z tego biorą się problemy .

Offline mateusz222

« Odpowiedź #11 dnia: 12 - Marca - 2016 - 16:56:04 »
No więc przepłukałem układ, tak długo go przelewałem aż woda leciała czysta. Poźniej dwa dni pojeździłem na wodzie zdeminaralizowanej, znow zlałem i zalałem nowym płynem. Niestety bez zmian, dalej to samo. Żebym mógł na spokojnie się poruszać autem zrobiłem dziurkę o której pisaliśmy no i w tej chwili auto oczywiście non stop jeździ niedogrzane. W chwili obecnej próbuję znaleźć jakiegoś dobrego mechanika w Poznaniu, niestety większość diagnozy stawia już przez telefon i każdy od razu wie, że jest to uszczelka. Warto zdać się na kogoś takiego?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 12 - Marca - 2016 - 17:54:34 »
Lepiej na niedogrzanym niż go zagotować .Co do diagnozy odnośnie uszczelki czy uszkodzonej głowicy to najpierw odżałuj parę zeta na potwierdzenie zanim padniesz na nie małą monetę związaną z rozgrzebaniem wszystkiego.Zaglądałeś do zbiorniczka na odpalonym i gazowanym silniku .Czy coś bombluje ?Czy widać tłuste oczka jak w rosole ?Czy widać czarny osad?Czy czuć z niego spaliny ? 

Dodano:  12 - Marca - 2016  -  18:14:41
Możesz sprawdzić jeszcze inaczej jak za bardzo nie wiesz o co chodzi z tym zbiorniczkiem wyrównawczym (jeśli masz problem ocenić czy płyn jest czysty i nie możesz wyczuć w nim spalin) .Przejedz nim dość ostro około 2-5 km zatrzymaj się i sprawdź czy węże od chłodnicy są mocno spuchnięte (Jako że jest niedogrzany nie powinieneś się poparzyć .Ostrożnie poluzuj korek od zbiorniczka by upuścić ewentualne ciśnienie .Ponów próbę jeszcze raz 2-5 km i sprawdź ponownie jak po takim krótkim odcinku mimo tego że jest niedogrzany będzie ciśnienie w zbiorniczku jest bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia uszczelki pod głowicą lub samej głowicy .Czy wykluczyłeś pompę wody ? 

Offline mateusz222

« Odpowiedź #13 dnia: 14 - Marca - 2016 - 17:28:04 »
No więc tak płyn jest czysty, przy spuszczaniu również nie było w nimi śladu oleju, nie ma żadnego widocznego, pływającego osadu, nie czuć spalin aczkolwiek przy gazowaniu bombelkuje ( o ile się nie mylę to z powrotu) z kolei jeżeli chodzi o ciśnienie w zbiorniczku to po zrobieniu dziurki w termostacie, korek mogę od razu odkręcić z delikatnym psyknięciem, z kolei wcześniej, kied termostat się nie otwierał i chłodnica była zimna, po jeździe przy odkręcaniu korka napływało płynu do zbiorniczka i ciśnienie było spore. Pompy wody nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, bo niestety średnie mam ku temu warunki. Myślę o odstawieniu go do warsztatu a nie chciał bym by ktoś ciemnotę wciskał.

Dodano:  14 - Marca - 2016  -  18:28:08
Po 3 km weze nie sa jakies nadmiernie twarde czy spuchniete. Cisnienie w zbiorniczku brak.

Dodano:  14 - Marca - 2016  -  21:06:29
i jeszcze jedna rzecz, która przyszła mi do głowy. Jeszcze przed przewierceniem termostatu, w sytuacjach gdzie temperatura wzrastała wydaje mi się ze słyszalne było bulgotanie z deski, jakby z nagrzewnicy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:04:14 »
Gdyby była padnięta uszczelka pod głowicą lub uszkodzona sama głowica mimo przewierconego termostaty zbierałoby się ciśnienie w zbiorniczku ,węże też by puchły (były twarde )ponieważ kompresja przedostająca się do układu chłodzenia daje takie objawy.
To co wcześniej słyszałeś w nagrzewnicy to pewnie była gotująca się woda (płyn ). Pozostaje sprawdzić pompę wody (wredna robota powiązana z rozgrzebaniem dość sporej części wozu) .Lub test jak podpowiadałem wyżej ale skoro nie masz warunków (albo chęci )To niestety musisz odwiedzić znachora od aut (obyś trafił normalnego i kumatego ).

Offline mateusz222

« Odpowiedź #15 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:21:30 »
Warunki tylko i wyłącznie stwarzają tutaj problem, brak garażu, kanału...chłopak z warsztatu z którym miałem okazję dzisiaj rozmawiać również w pierwszej kolejności zasugerował termostat i pompę wody.
Z papierów wynika ze 2 lata temu wraz z rozrządem była robiona pompa wody.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:25:52 »
Dla osoby która nie grzebała jeszcze w takim wozie (a autor tego tematu wspomniał że to nowy nabytek )to nie będzie takie proste .Ale nie mówię że nie wykonalne .Jeśli chciałby pobawić się samemu możemy podpowiedzieć krok po kroku (przynajmniej z mojej strony nie widzę w tym problemu) .Tylko potrzebne są chęci i trochę podstawowych kluczy (no i trochę odwagi ).Ja takie numery robię bez kanału ,garażu itp.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:28:38 »
Mam kilku znajomych wśród mechaników, no ale wiadomo jak to po znajomości - trzeba poczekać na wolną chwilę. A nie chciał bym trafić do kogoś z przypadku wiadomo dlaczego:)

Kolega podpowiada mi też coś o korku od zbiorniczka wyrównawczego, czy może mieć to jakiś wpływ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:36:47 »
Jeśli nie będzie szczelny to może mieć wpływ .Ale miał być w koło mocno nachlapane i od razu rzuciło by się w oczy że coś z nim jest nie tak .I przy luzowaniu nie słyszałbyś syknięcia .Większy wpływ uszkodzenia korka było by na ogrzewanie (słabsze )

Offline mateusz222

« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:40:30 »
Myślę, by jeszcze z tych najprostszych rzeczy wymienić ten korek + termostat na nowy, oryginalny i jeżeli to nie pomoże to wziąć się za tą pompę wody. Z drugiej strony gdyby winić korek to w sytuacji gdy jeszcze nie był przewiercony termostat również nie trzymał by ciśnienie w układzie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:46:15 »
Na pewno nie zaszkodzi ale czy pomorze ?Miałbyś spory niefart by dwa z rzędu były uszkodzone (choć nie takie rzeczy już widziałem )
Stawiam że te dwa co już przetestowałeś a objawy były takie same to i na trzecim będzie podobnie.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #21 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:49:40 »
W sumie oba otwierały się w gorącej wodzie i zarówno jeden jak i drugi na postoju otwierał kiedy na climatronicu pojawiały się okolice 90 st. Myślę, że może nie warto tracić czas, pieniądze i od razu wziąć się za tą pompę.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 14 - Marca - 2016 - 22:56:55 »
Ja miałem nie fart jak w tym samym czasie kupiłem w trzech różnych sklepach termostat Wahlera. Zacinały się i nie otwierały podczas próby sprawdzenia. Musiała to być wadliwa partia ponieważ wszystkie miały ten sam nr.partii. Były mosiężno-stalowe. W końcu dostałem stary sprawny oryginalny termostat u znajomego i było ok. Ten ori był cały mosiężny i z nadrukiem VW Audi firma Wahler.

Jeśli sprawdzany z termometrem to ok, zaś jeśli według szafy to może być różnie. Pompa powinna być wymieniona co drugi rozrząd tak robią w ASO. Ale zawsze warto to sprawdzić.

Offline mateusz222

« Odpowiedź #23 dnia: 14 - Marca - 2016 - 23:01:39 »
@andrew7800, chodzi o to, że oba otwierały się w gorącej wodzie i oba otwierają się na postoju przy temperaturze ok 89 stopni, nie otwierają się tylko podczas jazdy.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 14 - Marca - 2016 - 23:59:51 »
Wydaje mi się że podczas jazdy chłodne powietrze schładza częściowo komorę silnika oraz chłodnicę więc termostat może się nie otwierać na duży obieg tylko wystarcza mały. Jeśli podczas jazdy trzyma na szafie temperaturę 90 stopni to jest ok. Z tego co wcześniej pisałeś węże nie są zbyt twarde, płyn czysty, więc moze wszystko jest ok. Jeszcze ta pompa. To bym sprawdził.

Tagi wątku: