Autor Wątek: 1.6 TD - silnik nie odpala  (Przeczytany 16102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mateusz786

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6 TD
  • Napęd: FWD
  • Rej: FKR
1.6 TD - silnik nie odpala
« dnia: 08 - Lutego - 2016 - 10:28:42 »
Witam.
Mam problem z Golfem 1.6 TD, problemy pojawily się po wymianie glowicy.
Na poczatku po wymianie glowicy silnik odpalał ale coś stukało (szklanki na zaworach) oprocz tego nie miał mocy , ciężko wchodził na obroty i ciężko schodził z wysokich obrotów.
Dodatkowo wypadał zapłon na jednym cylindrze.
Teraz już silnik nie odpala wcale. Na samostart próbuje odpalać.
Przewód paliwowy idący od filtra paliwa do pompy oraz filtr paliwa zalałem paliwem i dalej nie chce odpalić.

Proszę o jakąś pomoc bo nie mam już pomysłów.
Pozdrawiam.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TD - silnik nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Lutego - 2016 - 10:42:41 »
Jeśli na samostarcie próbuje się odzywać to już jest nieźle .Weź butelkę wlej ropy zasilanie pompy jak i powrót wrzuć do butelki całość powyżej silnika i kręć .Powinien zagadać jeśli nie będzie chciał to zerknij czy kopci z wydechu .Jeśli nie to sprawdź zaworek od gaszenia (może nie otwierać )Jak będzie kopcił a nie będzie chciał gadać to sprawdź świece żarowe .Jak nic z wymienionych rzeczy nie pomoże to daj znać podpowiem co dalej.

Offline mateusz786

« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Lutego - 2016 - 11:57:18 »
Sprawdzę wszystko i dam znać co wyszło. Co do rozrządu to sprawdzałem 3 razy i wszystko zgadza się na znakach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lutego - 2016 - 17:26:44 »
Gdyby rozrząd był skopany to nie próbował by się odzywać na samostarcie (bezpieczniej jest zamiast samostartu używać plaka lub jak kto woli kokpitu ).Rozrząd jak najbardziej ustawiony na znakach powinien być ok. ale pompa wtryskowa ustawiona na znak to już nie do końca musi być dobrze (mimo że na znaku )Nawet jakbyś miał przestawiony rozrząd o 180 stopni powinien po dłuższym kręceniu odpalić (kupa dymu ale będzie chodził ).Jak rozrząd miałbyś przestawiony o jeden ząb też odpali po dłuższym kręceniu .Dopiero przy przewalonym o 3 zęby pokrzywi zawory.Przy innym ustawieniu rozrządu albo będzie blokowało silnik i nie da się nim obrócić lub będzie kręcił jakby nie było kompresji.
Ale nie będę mieszał wywodami odnośnie ustawienia skoro jesteś pewien że na sto procent jest ok.

Offline mateusz786

« Odpowiedź #4 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 13:24:06 »
Umieściłem butelkę z ropą nad pompą, gdy przechyliłem butelkę poszły bombelki powietrza więc się odpowietrzyło, ale dalej tak samo na placka chce odpalić ale nie może załapać. Jak złapie na placka to zakopci ale później przestaje kopcić. Świece grzeją, zaworek na pompie się otwiera jak ściągam i zakładam kabelek od zaworka to słychać takie tykanie jak zaworek się otwiera. Pomóżcie co dalej :neutral:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 16:14:38 »
Zawziętą bestię posiadasz .Czy jak kręciłeś na ropie nie na plaku kopcił z wydechu czy nie ?Poluzuj wszystkie przewody przy wtryskach (będzie chlapać auto postaw w takim terenie by nie mieć sprzątania po tym co nachlapiesz) .Nakrętki przy wtryskach poluzuj około jednego obrotu (nie odkręcaj zupełnie )Nadal na patencie z butelki ,dźwignia gazu w pozycji na na maxa ,niech ktoś zakręci rozrusznikiem byś widział co się dzieje .Po kilku obrotach powinna tryskać ropa pomiędzy nakrętką a rurką która idzie do wtrysku .Jeśli z wszystkich przewodów będzie tryskać ropa to ok. i możesz zabrać się za sprawdzenie konta wtrysku .Włączasz zapłon by kontrolki świeciły (lub oddzielny kabelek na zaworek w pompie i do plusa aku).Klucz na wał i kręcisz obserwując poluzowaną nakrętkę na pierwszym wtrysku (pierwszy tak dla pewności od strony rozrządu )Jeśli słabo będziesz widział moment kiedy pojawi się ropa przy nakrętce możesz ułatwić sobie sprawę blokując dźwignię gazu na maxa (będzie większa kropla )Jak wyczujesz moment wtrysku (dla pewności powtórz ze dwa razy by mieć pewność za każdym razem zaznaczając na pasku,kółku względem głowicy czy obudowy)Jak będziesz pewien tego położenia w którym pompa ma początek wtrysku,odkręcasz "okienko" w skrzyni i patrzysz czy stoi na żeliwnym znaczniku wieńca (nie chodzi o punkt "0" czy jak to bywa kreski)Jest on dość mocno widoczny nie tak jak "0"Jeśli nie będziesz widział tego znaku to znaczy że pompa jest przestawiona (no chyba że przez pomyłkę zamiast na "0" ustawiałeś rozrząd na ten znacznik ,to rozrząd jest przestawiony około 1,5 zęba)Jeśli w "okienku "nie będzie tego znacznika (nie musi być koniecznie po środku)musisz przestawić pompę (na "fasolkach"mocowanie pompy do flanszy )i przestawić na tyle by ten znacznik był widoczny w okienku skrzyni przy ponowionej próbie kręcenia wałem.Jak uzyskasz założony efekt dokręcasz nakrętki przewodów wtrysków i próba odpalenia .Jak nie zagada to daj znać podpowiem co dalej.
Ale się rozgadałem.

Offline mateusz786

« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 16:52:47 »
Rozumiem o co chodzi z tym ustawieniem wtrysku ten znak od wtrysku na kole zamachowym jest trochę przed punkem zero. Sprawa wyglada tak. Podładowałem akumulator bo od tego krecenia trochę się rozładował i odpowietrzylem przewody wysokiego ciśnienia czyli tak jak pisałeś każdy przewód po kolei odkrecałem od wtrysku i przez każdy przelała się ropa. Po tych czynnościach silnik odpalił i chodził wiele lepiej niż wcześniej tylko trochę twardo pracował. Po ok. 10s zaczął wypadać zapłon na jednym cylindrze i silnik zgasł. Teraz czekam aż aku się naładuje i będę próbował dalej. Może masz jakieś pomysły co dalej? Czy silnik sam musi się odpowietrzyć całkowicie? Aha. Odpalałem silnik z ropą w butelce ale poprowadzoną przez filtr paliwa. Filtr także zalany do pełna ropą.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 17:46:16 »
Patent z butelką ma właśnie na celu wyeliminowanie nieszczelności na filtrze paliwa czy przewodach idących do zbiornika ,przypchanego smoka w zbiorniku jak i wyeliminowanie wstępnej pompy paliwa znajdującej się pompie wtryskowej.Jeśli butelka jest powyżej pompy wyklucza się też nieszczelność na ośce dźwigni gazu z której po podłączeniu prowizorycznego zbiornika w postaci butelki będzie się sączyć ropa .Znalazłem fotkę która może trochę rozjaśnić temat znaków na kole .GMP to górny martwy punkt na który powinieneś mnieć ustawiony rozrząd .6 st. to punkt w którym jest początek tłoczenia pompy na pierwszy wtrysk .Jeszcze bardziej w lewo jest jakby prostokątny nadlew i o ten znak mi chodziło jak będzie widoczny w "okienku " skrzyni (nie musi być idealnie po środku)to powinien gadać bez problemu .Wspominasz że zagadał i zdechł może się zapowietrzył ?nie łyknoł powietrza z butelki lub filtra jak masz go jeszcze podłączonego w układ .Dla łatwiejszej diagnozy przewody od pompy bezpośrednio do butelki bez filtra.

Dodano:  09 - Lutego - 2016  -  18:23:52

Offline mateusz786

« Odpowiedź #8 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 19:16:55 »
Jutro podłącze jeszcze butelke bezpośrednio pod pompe. To zdjęcie trochę mi teraz namieszało bo ja mam rozrząd ustawiny na tym żeliwnym klocku ( u mnie są 2 takie klocki jeden obok drugiego i myślałem ze ten pierwszy to jest punkt zaplonu a drugi to gmp ) a tych miejsc obok tego klocka nie widziałem. Może są u mnie te miejsca co na zdjeciu a ja po prostu nie zwróciłem uwagi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Lutego - 2016 - 06:32:47 »
Zamiast wcięć możesz mieć GMP zaznaczany w postaci krechy z czoła lub bitego 0 .Które jest naprawdę słabo widoczne .

Offline mateusz786

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Lutego - 2016 - 08:52:05 »
To chyba jednak mam źle ustawiony ten rozrząd :confused:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Lutego - 2016 - 16:12:57 »
Nie ma co się zrażać jeśli ustawiłeś na ten odlew (prostokątny )zaworów nie powinno pokrzywić ale dzwonienie silnika było raczej tym spowodowane .Jak ogarniesz to daj znać

Offline mateusz786

« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Lutego - 2016 - 22:44:36 »
Narysowałem rysunek jak u mnie wyglądają te znaki. Znalazłem znak którego wcześniej nie widziałem taki wyżłobiony trójkąt i wydaje mi się, że ten trójkąt to jest GMP. Kręcąc wałem czułem opór sprężania i kręciłem do momentu aż oporu nie było czuć (moment przełamania korbowodu, 1 tłok w GMP ) i właśnie wtedy prawie idealnie ustawiło mi się na znak tego wyżłobionego trójkąta. Co o tym sądzisz ?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/e52f412497e63afd

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 06:44:13 »
Rysunek słabo przekonuje .Jest metoda sprawdzenia GMP by mieć 100% pewność .Ustawiasz wstępnie silnik ( tak jak zrobiłeś na czuja)wykręcasz świecę żarową z pierwszego gara (wiem że mało przyjemne ),w miejsce świecy wciskasz wkręcając przewód igielitowy 10mm (koniecznie przezroczysty )długości około 50cm .Układasz go w taki sposób by nie załamał się(zagioł ),wlewasz do niego około 2 cm oleju silnikowego (to tak dla bezpieczeństwa by w przypadku wlania do cylindra nic się nie stało ).Układasz tak ten przewód by olej był w połowie długości ( naturalnie przewód w poziomie ) Przypomina to poziomicę tylko dużo dłuższym oczkiem ,wykonujesz delikatne ruchy wałem a olej powinien przesuwać się .Przy największym wychyleniu oleju w kierunku niezaślepionego końca wał będzie w GMP .Najlepiej zrobić wtedy swój dobrze widoczny znak na kole .
Z twojego rysunku wynika że znalazłeś znak (wyżłobiony trójkąt )i albo jest to GMP lub znak początku tłoczenia (6 stopni ).Może być tak że masz koło na którym nie będzie żadnego znaku GMP .Ja się spotkałem już z czymś takim .Podobno jak kupujesz nowe koło z wieńcem to nadlewy (prostokąty )są jest też wyżłobiony trójkąt a GMP nie ma i trzeba zrobić go sobie samemu.

Offline mateusz786

« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 08:13:31 »
Ok. Dzisiaj pokombinuje. Mogę zrobić to zamiast na pierwszym cylindrze to na czwartym ? Dla ułatwienia sobie życia?

Dodano:  11 - Lutego - 2016  -  17:23:17
Wykręciłem wtrysk i cienkim śrubokrętem dotykając do tłoka przez otwór po wtrysku wyczułem GMP i wygląda na to, że ten trójkącik na kole zamachowym to jest właśnie GMP. Teraz biorę się za ustawienie rozrządu od nowa i będę próbował odpalać. Zobaczymy co z tego będzie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 17:29:33 »
Na czwartym zawory są na mijance i patent z wężykiem nie zakoniecznie da radę.Opcja w wykręceniem wtrysku i wsadzenie śrubokręta czy jakiegoś drutu też nie przejdzie bo jest komora wstępnego i nie dojdziesz do tłoka .Jak lenistwo nie pozwala to ustaw kawałek za tym znakiem co go znalazłeś i też będzie chodził.To nie apteka i jak będzie przewalony o trzy stopnie w te czy wewte to będzie git .Jak silnik normalnie pracuje to na samym pasku też rozrząd minimalnie faluje i nikt z tego powodu włosów z głowy nie rwie .Najlepiej widać to przy napinaczach mechanicznych ty masz u siebie zapewne stały raz naciągasz i latasz na nim minimum 60000km a pasek po pewnym czasie wyciąga się (wyrabia,zużywa )i luz jaki na nim powstaje daje właśnie takie odchyłki ,a silnik pracuje normalnie .Przy hydraulicznych czy mechanicznych (sprężyna )wybiera wszelkie luzy z paska .Dość fajnie to widać jak odpalisz silnik i go gazujesz .

Offline mateusz786

« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 22:30:27 »
Cienki śrubokręt przechodzi przez komorę spalania, testowane na starej głowicy >:( Przestawie ten rozrząd na ten znak trójkątny i zobaczymy jakie będą efekty, jak będzie gorzej to najwyżej wrócę do starych ustawień. W innym temacie pisałeś o podnoszeniu dawki na pompie. Mógłbyś tutaj napisać coś na ten temat (jak to się robi, ile wzrośnie spalanie, jakie są po tym efekty itp.) Czy muszę założyć osobny temat ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 12 - Lutego - 2016 - 06:40:12 »
By zacząć dłubać przy pompie najpierw silnik musi chodzić. Jak ogarniesz rozrząd i kąt wtrysku to nowy temat odnośnie dłubania przy pompie .
Jeśli ogarnąłeś sprawdzenie GMP przez wtrysk to znaczy że nie jesteś laikiem i śmiało możesz dłubać przy autach .

Offline mateusz786

« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Lutego - 2016 - 12:13:03 »
Jeśli ogarnąłeś sprawdzenie GMP przez wtrysk to znaczy że nie jesteś laikiem i śmiało możesz dłubać przy autach .

Dzięki. Fajnie przeczytać coś takiego od kogoś bardziej doświadczonego. Wracając do tematu to ustawiłem rozrząd na tym trójkącie i w koncu auto nadaje się do jazdy ( zapłon nie wypada,  silnik normalnie odpala, dobrze reaguje na gaz) Ale dalej pracuje bardzo głośno. Mój wujek ma golfa 3 1.9 td jest to chyba bardzo podobny silnik do mojego 1.6td i jego golf pracuje bardzo cicho, prawie jak silnik benzynowy. Natomiast stojąc przy moim odpalonym silniku nie można normalnie rozmawiać, trzeba krzyczeć żeby coś zrozumieć tak głośno pracuje mój silnik. Spróbuje jeszcze ustawić kąt wtrysku jednak trochę się tego boje bo nigdy tego nie robiłem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Lutego - 2016 - 15:48:03 »
Raczej te jednostki nie słyną z aksamitnej bezszelestnej pracy .Jak opóźnisz lekko zapłon powinno być zdziebko ciszej .Tylko nie przesadź bo zacznie kulawo odpalać i straci na mocy .Najlepiej by zaoszczędzić sobie roboty zrób to na odpalonym jak pisałem wcześniej .

Offline mateusz786

« Odpowiedź #20 dnia: 14 - Lutego - 2016 - 17:39:21 »
Ok, będę próbował zobaczymy co z tego wyjdzie

Dodano:  18 - Lutego - 2016  -  09:28:14
Daję link do filmu z pracą silnika o którym mowa w temacie. Oceńcie czy ten silnik pracuje prawidłowo, a jeżeli nie to co jest do poprawienia ? Na moje ucho pracuje trochę za głośno ale chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.

PS. Nie patrzcie na patyk przy alternatorze :D jest to prowizoryczny napinacz ponieważ mam za długi pasek. Nowy już zamówiony. Z 4 wtrysku trochę sie dymi bo jest tam maly wyciek ropy. Jest to jedno z pierwszysch odpaleń i takie drobne usterki dopiero się pokazują, nie długo się nimi zajmę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #21 dnia: 19 - Lutego - 2016 - 22:16:56 »
Ten film jest prywatny, nie można go obejrzeć :curve:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Lutego - 2016 - 07:18:35 »
Dzięki za info bo myślałem że znowu będę musiał walczyć jak z dodawaniem zdjęć.
Mateusz786 nie wstydź się pokazać swojego wozu nie musi być on nawet ubrany (takie roznegliżowane oglądaliśmy już na forum) :D

Offline mateusz786

« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Lutego - 2016 - 14:14:26 »
Koledzy, przyznam się bez bicia, że nie wiem jak dodać ten film żebyście mogli go obejrzeć :curve:. Pewnie jest to banalnie proste ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak. Może jakaś podpowiedź? :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Lutego - 2016 - 15:02:38 »
Musisz ustawić swój profil lub sam film jako publiczny.
Sprawdzam to teraz i odpiszę tu w temacie ;)

Dodano:  20 - Lutego - 2016  -  15:21:46
Sprawdź jaki masz ustawiony profil Prywatności na YouTube:

Wejdź na YouTube / zaloguj się / po lewej stronie w apli z menu klikasz w "Mój kanał" / na zdjęciem głównym klikasz w "Menedżer filmów" / ponownie po lewej stronie klikasz w "Kanał" / następnie klikasz w "Domyślne ustawienia przesyłania" / Zakładka: Prywatność / z listy przy tej zakładce wybierasz: Publiczne / po prawej stronie pod swoim profilem Google klikasz w niebieski button: "Zapisz"  ;)

Film powinien się pojawić dla wszystkich widzów ::)

Tagi wątku: