Krótko - NIE DOLEWAĆ
Przejechałem dieslem z dolewkami 2T około 50 tys km.
Żadnych różnic, poza poprawionym samopoczuciem nie zauważyłem.
Co do samego 2T, to niektóre oleje poprawiają HFRR, niektóre sa obojętne, niektóre wręcz pogarszają ten parametr.
Zostało to potwierdzone wysłaniem kilku próbek ON do laboratorium Orlen.
Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj wspominał, ale ON musi spełniać wymogi normy PN xxx590, która określa maksymalną wartość śladu zużycia próbki w teście tarcia na 460um.
Dlatego też badanie "śliskości" ON w paluchach, mija się zupełnie z celem. Tak nie sprawdzimy smarność "ropy".
Nikt nie udowodnił, że cichsza praca silnika po dolaniu oleju 2T to powód do twierdzenia że coś jest lepsze albo coś jest gorsze, można przypisywać temu setki teorii spiskowych ale dizel to nie jest silnik dwutaktowy. To że się wydaje że jest ciszej to OK, ale to wcale nie znaczy że jest lepiej. ...
Jest to źle ujęte. Po dodaniu 2T do ON, dźwięk jego pracy jest odrobinę inny, łagodniejszy. Nie znaczy to, że jest ciszej.
Wystarczy, że prędkość spalania się zmniejszy, ludzkie ucho już zauważy różnicę, konkretnie w barwie dźwięku.
I zgoda, ciszej, nie znaczy, że lepiej.
... Jaka jest temperatura spalania w komorze? ...
Podobno nieznacznie wyższa niż bez dodatku 2T.
W peugeotach zauważano większe odcinki między wypalaniem FAP (mokry dpf).
... Jakie tworzą się nagary czy też nie tworzą? Jaki to ma wpływ na DPF? ...
Nie tworzą się żadne nagary.
Wpływ na filtr cząstek wyjaśniłem powyżej.
..Czy ktoś "zbadał" i powrówał dwa takie same silniki np. po 200 tys km przebiegu - jeden na 2T, drugi bez? Poza tym inaczej trzeba rozpatrywać zwykłego dizla, inaczej dizla na pompowtryskiwaczach, inaczej na zwykłych wtryskach CR a jeszcze inaczej na piezoelektrykach.
Raczej nikt tego nie porównywał, ale możesz być pierwszy

Reasumując, nie polecam dodawania 2T do ON.
Olej 2T rzeczywiście wykazuje pewnie pozytywne zmiany w pracy silnika, ale na dzień dzisiejszy układy oczyszczania spalin są na tyle zaawansowane, że jest to mocno ryzykowne.
Dodatkowo, samo paliwo się zmienia, jest dostosowywane do ciągle nowych norm EURO, więc na dzień dzisiejszy nie wiadomo, jak zareaguje z takim "dodatkiem".