Autor Wątek: Olej 2T do diesla - dolewać czy nie ?  (Przeczytany 94436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Olej 2T do diesla - dolewać czy nie ?
« Odpowiedź #100 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 19:08:50 »
Nie widzę takiej potrzeby i tyle. Lałem do Polo SDI, lałem do Golfa TDI VP a i zdarzało się do Golfa 5 TDI PD. Do CR nie mam zamiaru bez względu na to co sąsiad taki siaki czy owaki leje. Piszesz że dwa lata leje, ja jeżdżę TDI CR też od kilku lat bez lania 2T i też się dobrze czuję, wtryskiwacze w moich CR też bo nigdy nie odmówiły posłuszeństwa. Niektórzy widzę mają po prostu przyzwyczajenia z dawnych lat i tyle

Offline kerad

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AUY
  • Rej: 2K6
« Odpowiedź #101 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 20:36:00 »
To w Niemczech zaczęto stosować oleje 2t do diesla po tym jak zauważono opiłki w pompo wtryskach i nagle zwiększoną awaryjność silników po odsiarczeniu paliwa, pogorszenie właściwości smarnych. I tam kierowcy zaczęli to praktykować i stosują od około 15 lat, szczególnie taksówkarze.
Dwa lata to mało czasu aby wyciągnąć wnioski, sam to robię trochę krócej ale argumenty w dyskusji mnie przekonały do stosowania tego zabiegu.
Fakt silnik pracuje ciszej, przyjemniej. nie obserwuję mniejszego spalania ani ubytku czy zwiększenia mocy. Odczucia czysto subiektywne ale przekonywujące do dalszego stosowania.
Polecam do przeczytania pierwszy post - https://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/76456-mixol_dlaczego_dolewamy_oleje_2t_ropy_pigulce_.html
Nikt nikogo do niczego nie zmusza. 

Offline wojtek2626

• VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DJ
« Odpowiedź #102 dnia: 07 - Lutego - 2020 - 14:05:07 »
Ja dodam coś od siebie, jak miałem Lagune III 2,0 dci zacząłem dolewac olej 2T, jesli chodzi o spalanie to nie zazuwazyłem róznicy, jeśli chodzi o prace silnika to było słyszalna bardziej miękka praca mimo ze silnik i tak był dośc cicha jednostką.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #103 dnia: 07 - Lutego - 2020 - 17:38:13 »
było słyszalna bardziej miękka praca mimo ze silnik i tak był dośc cicha jednostką.
Nikt nie udowodnił, że cichsza praca silnika po dolaniu oleju 2T to powód do twierdzenia że coś jest lepsze albo coś jest gorsze, można przypisywać temu setki teorii spiskowych ale dizel  to nie jest silnik dwutaktowy. To że się wydaje że jest ciszej to OK, ale to wcale nie znaczy że jest lepiej. Jaka jest temperatura spalania w komorze? Jakie tworzą się nagary czy też nie tworzą? Jaki to ma wpływ na DPF? Jaki wpływ na wtryskiwacze? Czy ktoś "zbadał" i powrówał dwa takie same silniki np. po 200 tys km przebiegu - jeden na 2T, drugi bez? Poza tym inaczej trzeba rozpatrywać zwykłego dizla, inaczej dizla na pompowtryskiwaczach, inaczej na zwykłych wtryskach CR a jeszcze inaczej na piezoelektrykach.

Offline kerad

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AUY
  • Rej: 2K6
« Odpowiedź #104 dnia: 19 - Grudnia - 2020 - 17:46:12 »
Powodem dolewania oleju 2t do nafty sa pompowtryskiwacze.

Offline Venturo

• VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #105 dnia: 30 - Stycznia - 2021 - 23:00:03 »
Takich rzeczy się nie robi. Pakiety dodatków dla obu typów olejów są inne i bardzo łatwo mogą się "pogryźć". Nic dobrego z tego nie wyniknie.

Offline SACZI

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #106 dnia: 03 - Kwietnia - 2021 - 16:36:27 »
Krótko - NIE DOLEWAĆ
Przejechałem dieslem z dolewkami 2T około 50 tys km.
Żadnych różnic, poza poprawionym samopoczuciem nie zauważyłem.

Co do samego 2T, to niektóre oleje poprawiają HFRR, niektóre sa obojętne, niektóre wręcz pogarszają ten parametr.
Zostało to potwierdzone wysłaniem kilku próbek ON do laboratorium Orlen.

Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj wspominał, ale ON musi spełniać wymogi normy PN xxx590, która określa maksymalną wartość śladu zużycia próbki w teście tarcia na 460um.
Dlatego też badanie "śliskości" ON w paluchach, mija się zupełnie z celem. Tak nie sprawdzimy smarność "ropy".

Nikt nie udowodnił, że cichsza praca silnika po dolaniu oleju 2T to powód do twierdzenia że coś jest lepsze albo coś jest gorsze, można przypisywać temu setki teorii spiskowych ale dizel  to nie jest silnik dwutaktowy. To że się wydaje że jest ciszej to OK, ale to wcale nie znaczy że jest lepiej. ...
Jest to źle ujęte. Po dodaniu 2T do ON, dźwięk jego pracy jest odrobinę inny, łagodniejszy. Nie znaczy to, że jest ciszej.
Wystarczy, że prędkość spalania się zmniejszy, ludzkie ucho już zauważy różnicę, konkretnie w barwie dźwięku.

I zgoda, ciszej, nie znaczy, że lepiej.

... Jaka jest temperatura spalania w komorze? ...
Podobno nieznacznie wyższa niż bez dodatku 2T.
W peugeotach zauważano większe odcinki między wypalaniem FAP (mokry dpf).

... Jakie tworzą się nagary czy też nie tworzą? Jaki to ma wpływ na DPF? ...
Nie tworzą się żadne nagary.
Wpływ na filtr cząstek wyjaśniłem powyżej.

..Czy ktoś "zbadał" i powrówał dwa takie same silniki np. po 200 tys km przebiegu - jeden na 2T, drugi bez? Poza tym inaczej trzeba rozpatrywać zwykłego dizla, inaczej dizla na pompowtryskiwaczach, inaczej na zwykłych wtryskach CR a jeszcze inaczej na piezoelektrykach.
Raczej nikt tego nie porównywał, ale możesz być pierwszy ;)

Reasumując, nie polecam dodawania 2T do ON.
Olej 2T rzeczywiście wykazuje pewnie pozytywne zmiany w pracy silnika, ale na dzień dzisiejszy układy oczyszczania spalin są na tyle zaawansowane, że jest to mocno ryzykowne.
Dodatkowo, samo paliwo się zmienia, jest dostosowywane do ciągle nowych norm EURO, więc na dzień dzisiejszy nie wiadomo, jak zareaguje z takim "dodatkiem".

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #107 dnia: 03 - Kwietnia - 2021 - 20:39:00 »
Podobno nieznacznie wyższa niż bez dodatku 2T.
W peugeotach zauważano większe odcinki między wypalaniem FAP (mokry dpf).
Można chiptuning przeprowadzić, rownież uzyskamy wyższą temperaturę EGT i dłuższe odcinki pomiędzy dopalaniem ;)

Tagi wątku: