Autor Wątek: Rondo - przepisy a rzeczywistość  (Przeczytany 4876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Rondo - przepisy a rzeczywistość
« dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 21:59:59 »
zasady jazdy po rondzie są akurat dość spójne i jasne co nie oznacza że kierowcy  poprawnie zachowują się na takich skrzyżowaniach.
Na pierwszy rzut oka tylko tak wygląda .Rondo jest skrzyżowaniem dróg jak sam wspomniałeś .Jeśli tego by się trzymać to jeśli jedziesz przez normalne skrzyżowanie na wprost to nie włączasz żadnych kierunków a jak jedziesz przez rondo i zjeżdżasz drugim zjazdem (na wprost )to musisz włączyć prawy kierunek i to według durnego przepisu jak będziesz zjeżdżał z ronda ale tym samym łamiesz przepis mówiący o odległości minimalnej przed jaką musisz zasygnalizować manewr skrętu .A by tego było mało to jeśli na rondzie znajduje się uczestnik ruchu to ma pierwszeństwo przejazdu i w takim wypadku i tak nie możesz wjechać .A jak do tego wszystkiego dołożysz wielkość ronda oraz dozwoloną prędkość to wyjdzie ż matematyki że jak się postarasz to nawet kierunek nie zdąży mrugnąć .I w przypadku ronda możesz dostać mandat za niewłączenie kierunku jak i za włączenie .A niby takie proste i klarowne.   

Dodano:  26 - Grudnia - 2015  -  22:17:15
Na zachodzie jest w ogóle inna kultura na drodze a to co na wschodzie to nam nie grozi.
Każdy z nas musi postępować wedle własnego sumienia. Skoro mamy szybkie samochody i pędząc łamiemy przepisy to sami sobie jesteśmy winni że dostaniemy druczek w postaci mandatu.
I o to chodzi że jak się nie ma kultury to nikt jej się nie nauczy nie tylko poprzez mandaty a nawet batem czy karą chłosty tego nie zrobią .Albo się ją ma albo nie .Jak mamy już te szybkie samochody to zabraniają nimi szybko jeździć to może prościej zrobić zakaz rejstrowania aut które szybko jeżdżą .To wrócimy do syrenek i maluchów .Po co ta cała elektronika co podnosi bezpieczeństwo skoro mamy kulać się jak furmankami .Nie wiem czy tylko ja widzę w tym  że coś jest nie tak.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Rondo - przepisy a rzeczywistość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 22:24:27 »
Na pierwszy rzut oka tylko tak wygląda .Rondo jest skrzyżowaniem dróg jak sam wspomniałeś .Jeśli tego by się trzymać to jeśli jedziesz przez normalne skrzyżowanie na wprost to nie włączasz żadnych kierunków a jak jedziesz przez rondo i zjeżdżasz drugim zjazdem (na wprost )to musisz włączyć prawy kierunek i to według durnego przepisu jak będziesz zjeżdżał z ronda ale tym samym łamiesz przepis mówiący o odległości minimalnej przed jaką musisz zasygnalizować manewr skrętu .A by tego było mało to jeśli na rondzie znajduje się uczestnik ruchu to ma pierwszeństwo przejazdu i w takim wypadku i tak nie możesz wjechać .A jak do tego wszystkiego dołożysz wielkość ronda oraz dozwoloną prędkość to wyjdzie ż matematyki że jak się postarasz to nawet kierunek nie zdąży mrugnąć .I w przypadku ronda możesz dostać mandat za niewłączenie kierunku jak i za włączenie .A niby takie proste i klarowne.
Może to trudne w teorii ale na rondzie włącza się prawy kierunkowskaz jeden zjazd wcześniej - chcesz pojechać prosto to na wysokości zjazdu w prawo włączasz prawy kierunek i analogicznie do każdego zjazdu. Jedynie skręt w prawo na rondzie sygnalizujemy prawym kierunkiem po wjeździe na rondo - spróbuj a zobaczysz że się da a jak wejdzie Ci w krew to inaczej już nie przejdziesz ronda.
Co do prędkości na rondzie to raczej sama konstrukcja wymusza zwolnienie co sprzyja bezpieczeństwu.
Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pierwszenstwo ma pojazd wjeżdżający na rondo chyba że wraz ze znakiem "ruch okrężny" jest też "ustąp pierwszeństwa" (takie połączenie spotykamy najczęściej ) to wtedy pierwszeństwo ma pojazd znajdujący się na rondzie. Co ciekawe przepisy nie zabraniają wyprzedzania na rondzie.
Ale się rozpisałem - mam nadzieję że rozjaśniłem nieco temat ronda i uzbrojony w tą wiedzę będziesz na każdym rondzie świecił przykładem

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 22:51:03 »
Nie wiem jakie ronda są w twojej okolicy .Ale postaram się jutro zrobić fotkę takiego co wjazd od zjazdu to nawet nie długość mojego auta .To może jak będzie widać co mam na myśli to leciutko zmieni się zdanie w kwesti ronda .A przepis odnośnie włączenia kierunku przed zamiarem skrętu nie da się zastosować .No chyba że jest nowelizacja przepisu w zależności od wielkości ronda przepis mówi że raz należy stosować kierunkowskazy" przed"zamiarem skrętu a raz w" trakcie wykonywania manewru"bo inaczej się nie da zrobić tego fizycznie .A co jak jedziemy na wprost ? przecież rondo to skrzyżowanie a jak jedziemy przez skrzyżowanie na wprost to nie włączamy kierunku tak mówią przepisy a że rondo jest jak najbardziej skrzyżowaniem to według tego przepisu nie trzeba włączać kierunków .I jak widać porobili przepisy które zaczynają sobie zaprzeczać

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 23:22:33 »
Ja dla przykładu podam że jeżdżąc trochę po kraju widziałem nie jedno rondo począwszy od tych największych a skończywszy na najmniejszych ( rondo wymalowane biały okręg o niewielkiej średnicy).Na każdym rondzie zachowujemy się podobnie więc nie rozumiem czemu masz problem.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Grudnia - 2015 - 23:23:51 »
Nie wiem jakie ronda są w twojej okolicy .Ale postaram się jutro zrobić fotkę takiego co wjazd od zjazdu to nawet nie długość mojego auta .To może jak będzie widać co mam na myśli to leciutko zmieni się zdanie w kwesti ronda .A przepis odnośnie włączenia kierunku przed zamiarem skrętu nie da się zastosować .No chyba że jest nowelizacja przepisu w zależności od wielkości ronda przepis mówi że raz należy stosować kierunkowskazy" przed"zamiarem skrętu a raz w" trakcie wykonywania manewru"bo inaczej się nie da zrobić tego fizycznie .A co jak jedziemy na wprost ? przecież rondo to skrzyżowanie a jak jedziemy przez skrzyżowanie na wprost to nie włączamy kierunku tak mówią przepisy a że rondo jest jak najbardziej skrzyżowaniem to według tego przepisu nie trzeba włączać kierunków .I jak widać porobili przepisy które zaczynają sobie zaprzeczać
@Gulasz z całym szacunkiem ale nie katuj się takimi dywagacjami w święta bo jeszcze jakiejś niestrawności od tego dostaniesz :D

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Grudnia - 2015 - 08:34:37 »
To nie są tak proste tematy jakby się wydawało .Wspominałem że ostatnio dużo latam i to głównie po mieście a jako zbliża się koniec roku to nasi ulubieńcy muszą wykonać limit .Jest ich w tym okresie zdecydowanie więcej .A tym samym kontroli więcej .Naturalnie i ja się też załapałem .By nie dać sobie wcisnąć mandatu trzeba choć trochę orientować się w przepisach .A rondo jest jednym z przykładów gdzie policjant sam nie wiedział co ma powiedzieć (oni też gubią się w tych przepisach).I jeżeli wiesz który przepis jest najważniejszy to jesteś na wygranej pozycji i nawet wyprzedzanie na ciągłej ujdzie ci na sucho.Dlatego kombinują z kamerami by nie było dyskusji a że przy okazji wyjdą takie fotki jak pokazywali wóz na lawecie dostający mandat za prędkość to już inna bajka.Wracając do ronda to są ci w stanie dać mandat za nie włączenie kierunku jak i za włączenie (bo za późno włączony przed wykonaniem manewru )Po za tym jak jesteś na rondzie to czy włączysz czy nie masz na nim pierwszeństwo i do puki nie zjedziesz z niego nikt nie powinien wcinać się przed ciebie .Czyli teoretycznie włączanie kierunku jest bzdurą .Najlepiej było to widać jak taksówkarze  robili protest i okupowali rondo w Warszawie (wcale nie małe )a jeżdżąc w koło paraliżowali ruch.W moim rejonie większość rond powstało na istniejących skrzyżowaniach a zmiana polegała na postawieniu znaków i na środku donicy z kwiatkiem .Donice długo nie postały bo TIRy z naczepą nie dawały się na nich zawinąć .A to raczej jest parodia bo rondem ciężko nazwać i oprócz znaków jest jak było wcześniej .No ale teraz mają pole do popisu i mogą podreperować budrzecik .

Dodano:  27 - Grudnia - 2015  -  09:10:42
A tu filmik z którego wynika że wszystko jest super.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Grudnia - 2015 - 09:49:30 »
Rozumiem że dostałeś mandat lub wezwanie do sądu grodziego właśnie za niewłaściwe sygnalizowanie zjazdu z ronda.
Jak jesteś niewinny to się wybronisz.
Jak masz filmik to wrzuć - ocenimy, jak nie masz filmiku to zrob zdjęcie lub rysunek sytuacji w której zostałeś ukarany to podyskutujemy o konkretnym przypadku.
Co do absurdów z filmiku - naprawdę gdzie spojrzysz to je widzisz?
Ten kto zrobił ten filmik długo zbierał materiał po calej Polsce a nie wyszedł na spacer z psem i wszystko już sfotografował.
To nie jest tak że każde skrzyżowanie jest złe bo kierowca który akurat przejeżdża zbudował by je inaczej  czy każdy znak bez sensu bo on postawił by inny.
Takie myślenie prowadzi do anarchii i chaosu a tego na naszych drogach raczej wszyscy wolelibyśmy uniknąć.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Grudnia - 2015 - 10:41:11 »
Mandatu nie dostałem bo przepisy są chore i policja nie wie jak je interpretować .Ja osobiście nie włączam kierunków na rondzie przez co nie stwarzam zagrożenia a jak na nim jestem to mam pierwszeństwo i jak ktoś wjedzie i wywalę z nim dzwona to nie ważne czy włączyłem czy nie to i tak będzie jego wina.A zawsze mogę nie włączenie kierunku wytłumaczyć że jeszcze nie zdecydowałem którym zjazdem i przy którym okrążeniu będę zjeżdżał z ronda .Prawda że proste i czytelne są przepisy dotyczące ronda.Z resztą przykład biorę od policji która też nie włącza kierunku na tych pseudo rondach .A oni nie płacą mandatów to i sobie nie daję wcisnąć .I to nie są jakieś pojedyńcze przypadki tylko nagminne z ich strony .A jak masz kamerkę w swoim aucie to nawet boją się zaproponować sąd grodzki bo nie wiedzą co dokładnie zarejstrowałem i czy sposób kontroli wykonany przez nich był do końca tak jak powinien.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Grudnia - 2015 - 10:50:09 »
Mandatu nie dostałem bo przepisy są chore i policja nie wie jak je interpretować .Ja osobiście nie włączam kierunków na rondzie przez co nie stwarzam zagrożenia a jak na nim jestem to mam pierwszeństwo i jak ktoś wjedzie i wywalę z nim dzwona to nie ważne czy włączyłem czy nie to i tak będzie jego wina.A zawsze mogę nie włączenie kierunku wytłumaczyć że jeszcze nie zdecydowałem którym zjazdem i przy którym okrążeniu będę zjeżdżał z ronda .Prawda że proste i czytelne są przepisy dotyczące ronda.Z resztą przykład biorę od policji która też nie włącza kierunku na tych pseudo rondach .A oni nie płacą mandatów to i sobie nie daję wcisnąć .I to nie są jakieś pojedyńcze przypadki tylko nagminne z ich strony .A jak masz kamerkę w swoim aucie to nawet boją się zaproponować sąd grodzki bo nie wiedzą co dokładnie zarejstrowałem i czy sposób kontroli wykonany przez nich był do końca tak jak powinien.
Nie będę tego komentował 

red@tapatalk

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 13:56:56 »

Gulasz Powiedz ty mi ile ty masz? Kolejne watki, kolejne tematy nie raz juz przemilczałem odpuściłem; powiedz mi skad ty bierzesz te wszystkie swoje teorie??
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Stycznia - 2016 - 15:01:25 »
Z życia które uwidacznia że to co proste i logiczne wcale takie nie jest .Wiem że może być to co dla niektórych irytujące .Ale na przykładzie tak prostej sprawy jak rondo widać jak przepisy sobie zaprzeczają i jeśli orientujesz się choć trochę w przepisach to jesteś w stanie zagiąć nawet policjanta (bo oni tak samo jak my widzą buble w tych przepisach ).Przykład podwyżki w ubezpieczeniach niby prosty tylko skoro już spora grupa kierowców nie płaci OC to na pewno będzie ich zdecydowanie mniej jak zrobią podwyżkę (to jest logika firm ubezpieczeniowych , nie ważne kto im zapłaci byle kupka pieniędzy im się zgadzała )Ten co nie płaci nadal nie będzie tego robił a ten co uczciwie żyje jest karany podwyżką (pełna logika )

Dodano:  02 - Stycznia - 2016  -  17:56:08
http://www.ckprawko.pl/kierunkowskaz-w-lewo-przed-rondem/   W temacie ronda noże kogoś to zaciekawi.

Tagi wątku: