Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy III/IV  (Przeczytany 12496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy III/IV
« dnia: 13 - Czerwca - 2014 - 12:58:41 »
Temat na wszelkie zapytania, dotyczące zakupu nowego lub używanego Caddy III/IV
Tutaj możemy wklejać linki, które powinny być opisane - aby było wiadomo do czego prowadzą.

Posty z samym linkiem, prowadzące do nie wiadomo czego, będą usuwane a "spamująy" w ten sposób delikwent, zostanie odpowiednio nagrodzony :evilmrgrin:

Podziękował: ant327

Offline pzawalich

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Caddy III/IV
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Listopada - 2015 - 08:04:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Temat na wszelkie pytania dotyczące zakupu modelu: Caddy III/IV. Możemy w nim wklejać linki do aukcji i prosić o porady zakupowe.
@Gość jeśli masz mniej niż 5-postów, możesz wkleić link między znaczniki [code] link [/code]

Co myślicie o nowym VW Caddym w opcji Highline, czy jakość wykonania jest dużo lepsza od podstawowej wersji?
Chciałbym kupić: 2.0 TDI 150 KM z układem SCR, skrzynią DSG i napędem 4Motion.
Autko będzie używane dla mojej rodzinki, chciałbym wziąć opcje 7-osobową.

pozdrawiam
Paweł

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Listopada - 2015 - 16:43:33 »
Jeśli ma być to nówka to całkiem fajne autko .Jeśli używka to proponuję poczytać odnośnie skrzyni DSG .Najlepiej nie to co pisze producent tylko osoby które mają tego typu skrzynie w autach i użytkują ją w autach po jakimś przebiegu

Offline pzawalich

« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Listopada - 2015 - 17:53:56 »
Caddy będzie nowy tylko nie wiem czy warto dać za taki układ 150 000 zł.
Czy skrzynie DSG są awaryjne?
Będę musiał poczytać o tych dwusprzęgłowych automatach  ::)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Listopada - 2015 - 07:11:14 »
Akurat mój ojciec ma caddy maxi 2012 rok wprawdzie ze 110 konnym silnikiem i z manualną skrzynią biegów ale z napędem 4Motion. Wersja 7 osobowa. Wprawdzie ja miałem okazję jeździć tym autem tylko z przodu ale na temat ostatniego rzędu foteli krążą legendy.
Podobno buja tak mocno że nawet ludzie którzy nie mają choroby lokomocyjnej mają odruchy wymiotne. To nie jest informacja od jednej osoby tylko od kilku które miały to nieszczęście jechać tym autem w ostatnim rzędzie. Sytuacje te miały miejsce na dłuższych trasach dobrymi drogami a nie na jakichś dziurawych lokalnych drogach.

Faktem jest że auto ma nawet przy 7 fotelach całkiem spory bagażnik jednak jeśli chodzi o ilość miejsca dla pasażerów przy sharanie 7M wypada słabo. Jednym lepszym rozwiązaniem jest ilość miejsca nad głowami skrajnych pasażerów w 2 rzędzie - Caddy jest bardziej "kwadratowy" i nie ma trzech pełnowymiarowych foteli a poza tym w drugim rzędzie siedzi się niżej niż w Sharanie.

Caddy to samochód dostawczy i co by w nim nie zamontować to będzie dostawczak.
Jak będziesz miał możliwość to wykonaj jazdę próbną z całą rodziną, przejedź się po jakiejś drodze także jako pasażer ostatniego i przedostatniego rzędu foteli i sam zobacz jak sytuacja tam wygląda  (w Caddy mojego ojca sytuacje tego typu zdarzają się na trasach) ja nie wyobrażam sobie wożenia w ostatnim rzędzie tego samochodu dzieci - moje wprawdzie kilka razy tam jechały ale tylko po mieście.

Co do skrzyni  DSG to nowa raczej nie będzie sprawiała kłopotów a jeździ się tym przyjemnie.
Nie wiem czy na Twoim miejscu nie zastanowiłbym się nad Touranem albo Sharanem - to są samochody osobowe a Caddy to samochód dostawczy.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Listopada - 2015 - 08:42:35 »
Nówka DSG raczej pożyje (jak ktoś ma farta)ale jeśli ktoś ma zamiar kupić takie auto na lata to raczej wypadało by zobaczyć jakie mogą być problemy przy większym przebiegu.No i jeśli nie ma być to wóz na dożywocie to czy sprzedaż auta z taką skrzynią nie ciągnie za sobą ceny sprzedaży .

Offline pablo73kr

« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Września - 2018 - 18:58:20 »
Myślę o nowym Caddy. Co myślicie o ogrzewanej przedniej szybie? Jakieś są z tym problemy?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Września - 2018 - 19:57:33 »
Od ponad 6-lat mam ogrzewaną przednią szybę w Sharanie i kompletnie nie wiem, czym jest skrobanie szyby w zimie. A następne moje auto, też musi mieć taką ogrzewaną przednią szybę.
Problemy? Jedyny problem, to nie zapominać o jej włączeniu zanim zaczniemy odśnieżać resztę auta. Przednia szyba w Sharanie bardzo długo się rozgrzewa i zaraz po włączeniu, nie od razu widać efekt rozmrażania.

Zresztą, tutaj masz na filmie, jak to u mnie działa:

pretor@tapatalk

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Września - 2018 - 20:26:57 »
Ja mam podgrzewaną szyba ale prawie nigdy z tej opcji nie korzystam bo stosuję odmrażacz do szyb. W max. 30 sekund mam szybę czystą. Jedyny problem jaki może wystąpić to przepalenie się obwodu w szybie(i ewentualnie jego uszkodzenie gdy szyba oberwie porządnie kamieniem w trasie).

Offline jkfk

• Rej: KR
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Listopada - 2018 - 08:31:19 »
Cześć,

Miałbym prośbę o pomoc - wirtualne oględziny samochodu :)

Link do oferty:
Cytuj (zaznaczone)
gratka.pl/motoryzacja/volkswagen-caddy-iii-mixt-5-osobowy-1-6-tdi-75-km-krajowy-gwar-fv23/ob/6070833
Nie wiem, czy możliwe jest zauważenie czegoś istotnego ze zdjęć w internecie, ale jeśli tak to uprzejmie proszę o uwagi. Może ktoś go nawet oglądał? :)

Z góry dziękuje za okazaną pomoc :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Listopada - 2018 - 12:29:42 »
Zdjęcia zamieszczone na tym serwisie ogłoszeniowym, są tak małe i niektóre tak kiepskiej jakości, że jedyną wadą jakiej się na nich dopatrzyłem, jest źle spasowany schowek przed pasażerem. Co zresztą widać na załączonej fotce.

Nie widać stanu opon i co najważniejsze, nie wiadomo czy auto było użytkowane na trasach czy tylko jeżdżone po mieście w korkach a to akurat ma dość duże znaczenie dla trwałości silnika i całego auta. W bagażniku widać gumową wykładzinę, co może sugerować: dbającego o auto właściciela - a to duży plus, o ile nie wstawił jej tam sprzedawca a pod spodem jest niezniszczony lakier.

Na plus zaliczyłbym: nie wytartą kierownicę, boczne uchwyty i podłokietnik w drzwiach a także przyciski otwierania szyb ale te elementy przy tym przebiegu tak właśnie powinny wyglądać.

Osobiście przy tej cenie auta, podjechałbym do serwisu VAG-a na pełną kontrolę nadwozia, zawieszenia, silnika i historii serwisowej.
Warto w serwisie dopytać kiedy były zmieniane oleje a także w jakim trybie i kiedy dokładnie w tym silniku i modelu auta wypada wymiana rozrządu.

Może ktoś z kolegów wypatrzy jeszcze jakieś anomalie i dopisze ;)

Offline jkfk

• Rej: KR
« Odpowiedź #11 dnia: 09 - Listopada - 2018 - 15:38:49 »
Dziękuje bardzo za odpowiedź :)

Faktycznie, dziwna sprawa ten źle spasowany schowek.
Przyjrzę się bliżej i zobaczymy co tam na VAG'u powiedzą.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, to chętnie wysłucham  :P

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 09 - Listopada - 2018 - 17:48:51 »
Faktycznie, dziwna sprawa ten źle spasowany schowek.
Czy jest dziwne czy standard w modelu Caddy, tego nie mogę stwierdzić ale wystarczy że któraś z 2-3 śrub mocujących zawias jest nie do końca dokręcona lub sam zawias krzywo przykręcony i pokrywa schowka może tak odstawać. To akurat w przypadku eksploatacji auta typu Caddy, jest bez większego znaczenia o ile nie jest skutkiem poważniejszego zdarzenia drogowego.

Offline Khaito

• Silnik: 2.0 SDI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #13 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 14:20:42 »
Hej :D
Nie mam doświadczenia z kupowaniem używanych samochodów, stąd pytanie może być z kategorii prostych: potrzebuję Caddy, znalazłem w cenie która mi odpowiada, z udokumentowaną historią, jest jeden mankament - rdza w górnym narożniku.

Sprzedający twierdzi że to "nic", wystarczy papierem zetrzeć i przemalować (ogarnąłbym to sobie) - moje obawy są w stylu " a co jeśli" tej rudej jest więcej i jest pod szybą, wtedy musiałbym wyciągać szybę, wycinać/spawać poprawiać - i całość pewnie będzie kosztować i trwać.

Czy to typowa przypadłość tego modelu w tym miejscu?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 16:57:49 »
To na pewno nie jest normalne w tak młodym aucie, ale czy to jest standard w modelu Caddy - tego niestety nie potwierdzę.
Widząc tak zaawansowaną rdzę w tym miejscu (tylko podejrzewam że to nad przednią szybą), osobiście nie byłbym zainteresowany tym autem.

Jeżeli reszta auta jest w dobrym i potwierdzonym stanie a cena jest dla Ciebie satysfakcjonująca, do tego potrafisz sobie to sam porządnie ogarnąć, to nic nie stoi na przeszkodzie aby je brać. Z tego co widzę na fotce i robiąc to u siebie, zleciłbym wyciągnięcie szyby i naprawę blacharską według wszelki prawideł.
Bez wyciągania szyby, to będzie tylko zewnętrzna kosmetyka i za 2-3 lata znowu zacznie wychodzić rdza z pod szyby.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #15 dnia: 31 - Grudnia - 2018 - 17:06:29 »
Bez wycięcia szyby nic z tym nie zrobisz jeśli ma być porządnie. Wycięcie szyby to nic takiego, nawet gdyby to koszt w zakladzie nie jest za to duży. Zrobić zaprawkę i wkleić na nowo. Decyzja należy do Ciebie. VW często gnije w tym miejscu.

Offline Khaito

• Silnik: 2.0 SDI
  • Rej: SK
« Odpowiedź #16 dnia: 03 - Stycznia - 2019 - 23:06:38 »
Zrezygnowałem z tego egzemplarza, niby serwis i książka w porządku, ale rdza na tylnej klapie (ciapy po całości, takie wielkosci grochu), malowanie nieudolne (zaschnięte krople na obrzeżach elementów), i ta rdza w górnym rogu mnie odstraszyły. Koniec końców wpadł Citroen Berlingo od pierwszego właściciela, młodszy i w pięknym stanie :)

Offline Tutek

• Rej: DKL
« Odpowiedź #17 dnia: 30 - Maja - 2020 - 10:01:08 »
Cześć,
szukam użytkowego auta które w większości służyłoby do przewożenia różnych drobnych rzeczy a sporadycznie było by jako auto rodzinne, myślę o Caddy rocznik 2010-2013, i mam pytania:
1.jak trudna/łatwa jest procedura demontażu/montażu wszystkich siedzeń z tyłu?
2.jaka jest przestrzeń ładunkowa z tyłu po wyciągnięciu siedzeń długość i szerokość?

gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć z posiadaczy auta to byłbym wdzięczny.

Offline PowerQ

• VW: Caddy IV
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WN
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Lipca - 2020 - 08:49:35 »
Witam kolegów.
Czy jeździ ktoś może  ww. modelem, niestety bardzo mało informacji można znaleźć w intrenecie na ten temat :(
Z tego co ustaliłem to ten silnik  jest  od 2018 r ...
A ja mam zamiar  kupić...
Pozdrawiam

To znaczy jakim i z jakim silnikiem?

Offline jras

• VW: Caddy II
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: EL
« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Maja - 2021 - 13:01:01 »
Witam wszystkich serdecznie,

Przymierzam się aktualnie do kupna używanego Caddy'iego do firmy - będzie potrzebny do wożenia różnych lekkich szpargałów.

Auto nie będzie wykorzystywane jako "najważniejsze" w firmie, także będę z całą pewnością brać samochód używany.

Bardzo zależy mi na automacie - reszta - wiadomo, tutaj nie ma szału jeśli chodzi o wyposażenie.

Oferta tego typu samochodów z DSG jest raczej bardzo ograniczona, znalazłem coś takiego:

W teorii osoba prywatna, w praktyce handlarz.

Samochód raczej interesujący, pogrzebałem trochę w necie i na pierwszy rzut oka, nie dokopałem się jakiejś ewidentnej historii wypadkowej dotyczącej samochodu.

Auto jest najpewniej sprowadzone z Belgii, aczkolwiek handlarz wspominał coś o Danii (wiadomo, im się często myli...).

Dostałem na maila jakąś tam historię serwisową, niby w porządku, generalnie nie mam się za bardzo do czego przyczepić poza przebiegiem.

Aktualnie auto ma 250kkm, dla mnie przebieg mało realny jeśli chodzi o samochód użytkowy z zachodu.

VIN auta: WV1ZZZ2KZCX120084

Jedyny problem który rzuca mi się w oczy to przebieg samochodu.

Sprzedający podaje przebieg który opisałem powyżej, CEPIK wskazuje, że auto zostało zarejestrowane w Polsce w 2017 roku, natomiast 12 czerwca 2018 roku miało 146.521 km nalotu.

Niestey, udało mi się załatwić przebieg z innej bazy danych - tam mam wskazanie, że w 2016 roku - czyli jeszcze za granicą, samochód miał nalatane 187.461 km w sierpniu 2016 roku.

Tym samym, jeżeli przyjmę prosty szacunek, że od 2012 do 2016 roku, samochód przeleciał 187.461 km = 46.800 km/rok - czyli, szacunkowo, samochód powinien mieć około 421.000 km na dzień dzisiejszy. Można przyjąć, że na liczniku brakuje jakieś 160.000 km które gdzieś zniknęły po drodze.

Dodatkowym dowodem w tej sprawie może być całkiem mocno zajechana kierownica. Miałem już kilka VAGów i wiem mniej więcej jak się starzeją...

W związku z tym, że mam dość daleko do Oławy, zastanawiałem się czy ktoś się już może natknął na ten samochód albo go ewentualnie oglądał. Nie chcę jechać kilkaset kilometrów żeby obejrzeć bubla, także każde info będzie mile widziane.

Może ktoś na forum jest w stanie podpowiedzieć coś więcej na postawie podanego numeru VIN, ogłoszenia itd. :)

Z góry dzięki za wszelką pomoc :) jestem w stanie znieść dodatkowe 100 tyś km przebiegu, ale wtedy cen też będzie oczywiście musiała być odpowiednio dostosowana do parametrów samochodu. Problem pojawi się, jeśli auto ma 160 tyś więcej niż na blacie + zaliczone 3 szkody całkowite i dwa duże dzwony które były pacykowane u Mietka po godzinach :P

Pozdrawiam serdecznie :)

Offline papi3000

• VW: Passat B5
  • Silnik: 2.0 ???
  • Rej: ZKA
« Odpowiedź #20 dnia: 05 - Lipca - 2021 - 07:04:36 »
Witam.
Z jakim silnikiem polecacie wybrać Caddy po 2010r.? Planuję zakup Caddy-ka z 2010-2012 roku najlepiej maxi ale chyba stanie na krótkim kombi. Stąd moje pytanie, auto będzie użytkowane głównie na krótkich dystansach. Dziękuję za wszelkie sugestie.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SM
« Odpowiedź #21 dnia: 05 - Lipca - 2021 - 21:59:26 »
@papi3000
Ja brałbym 2.0 TDI CR , spore spektrum mocy do wyboru ale też każdy po 2010 z DPF
https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,caddy3.html
Szukaj auta w dobrym stanie technicznym a nie najniższej ceny - to będziesz pan zadowolony  ;)

Offline pikciu

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PO
« Odpowiedź #22 dnia: 15 - Listopada - 2021 - 22:35:10 »
Cześć,
proszę o pomoc we wstępnej ocenie auta z ogłoszenia.
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-caddy-vw-caddy-2-0tdi-102km-maxi-bezwypadkowy-serwis-bogate-wyp-alu-ID6EdUIL.html
Próbuję również na forum bez-wypadkowe.net ale tam weryfikacja konta i zatwierdzenie posta trwa kilka dni :(
Po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą dowiedziałem się, że auto miało malowane tylne drzwi. Po numerze VIN WV2ZZZ2KZHX020300 udało mi się zdobyć historię serwisową auta. Samochód faktycznie był serwisowany przez cały okres eksploatacji ale niepokoi mnie ostatni wpis:
Glowica silnika Wymont. i zamont.
Co to może oznaczać? Czy auto miało poważny remont i powinienem je od razu odrzucić?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #23 dnia: 17 - Listopada - 2021 - 13:21:19 »
Co jeszcze wynika z historii w kwestii części, czy są wyszczególnione np. uszczelka pod głowicą a może sama głowica. Usługa wymontowania i zamontowania musi z czegoś wynikać i musi to być wyszczególnione.

Offline pikciu

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PO
« Odpowiedź #24 dnia: 17 - Listopada - 2021 - 19:49:14 »
Całość historii serwisowej jest w załączniku. W dacie tego serwisu nie ma nic poza wspomnianym wpisem

Tagi wątku: