Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 10007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nalepa

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AJM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KTA
ELEKTRYKA - różne problemy
« dnia: 27 - Września - 2015 - 19:04:29 »
Mruga mi podświetlenie kilometrów co to może być ?
Z góry dzięki za odp.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [Bora] 1.9 TDI PD Mrugające podświetlenie kilometrów w liczniku
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Września - 2015 - 19:23:17 »
Jak mruga? Gaśnie całkiem czy tylko przygasa trochę?  Cały czas tak się dzieje czy tylko w jakichś warunkach?
Tylko jeden wyświetlacz czy coś jeszcze? Są inne wyświetlacze?
Jak miga coś jeszcze to sprawdź pokrętło od ściemniania deski rozdzielczej a jak wszystko lekko przugasa i się rozjaśnia to regulator napięcia alternatora do sprawdzenia a jak miga tylko jeden element deski rozdzielczej to prawdopodobnie zimne luty - do przelutowania.
Można samemu jak się ma pojęcie albo dać do serwisu RTV i za ok. 30 zł zrobią i będzie ok.

Offline Nalepa

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Września - 2015 - 16:49:13 »
To po kolei zauważyłem to wczoraj wieczorem a wcześniej było dobrze. Gaśnie i zaświeca się raz szybciej raz wolniej, jak przyjechałem do domu zgasiłem go po jakiś 10 min włączyłem zapłon i światła ekran nie mrugał, zapaliłem go na wolnych obrotach było ok a przy gazowaniu od nowa dyskoteka, pobawiłem się pokrętłem ale nic nie dało. Jest drugi ekran od godziny ale on nie świeci od kiedy kupiłem auto jakieś 2 mieś temu.
Dzięki że się ktoś moim problemem.
A jeszcze przy okazji lampki w drzwiach czasem świecom czasem nie.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Września - 2015 - 17:28:09 »
Jeżeli mruganie nie występuje przy zgaszonym silniku to regulator napięcia raczej do wymiany się nadaje - pojedź do zakladu co naprawia alternatory i sprawdzą Ci dokładnie.
Jeśli chodzi o lampki w drzwiach to sprawdź kable między drzwiami a nadwoziem - one często się przełamują.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Września - 2015 - 19:26:54 »
Możesz sprawdzić "ruską metodą" stukając w niego (nie przesadź tylko) na zgaszonym silniku jak pomruga to będzie świadczyć o słabych stykach (przelutowanie i powinno być git)

Offline Nalepa

« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Września - 2015 - 19:55:01 »
Dzięki, na pewno sprawdzę i będę pisał czy jest lepiej.

Offline bora123x

• Silnik: 2.3 V5
  • Kod: AGZ
  • Moc: 150 KM
  • Rej: FSL
Blad kompa i nie wylaczajaca sie tuba
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Listopada - 2015 - 23:45:33 »
Siema.  taki problem mam montowalem tube aktywna i zapomniałem wylaczyc zaplon i jak grzebałem cos przy bezpiecznikach, to od tamtego momentu pali mi sie ciagle blad air baga, odlaczałem aku i nic, co z tym zrobic. drugi problem mam taki podlaczylem tube aktywna +12 do plusa gnd minus i rem do radia no i chinch i dziwne po wyciągnięciu kluczyka z stacyjki tuba nadal działa.... w hondzie np miałem tak samo podlaczone to samo radio i ta sama tuba i wylaczala sie normalnie a tu nie chce jak rozlacze kabel REM gasnie... ale powinna sie automatycznie wyłączać po wyciągnięciu kluczyka, a sie tak nie dzieje... co robic  :vwclubpolska:

Offline DrDre

• Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AGR
  • Moc: 90 KM
Włącznik światła cofania
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Stycznia - 2017 - 17:07:43 »
Witam

Mam bardzo wkurzający problem. Bardzo często psuje mi się czujnik od światła cofania.
Gdy kupiłem samochód (2015) czujnik nie działał, mechanik wstawił nowy, pochodził rok, w 2016 gdy byłem zmieniać olej wstawił nowy pochodził on 2 tygodnie i się zepsuł.
Jaki jest oryginalny czujnik do tego samochodu? bo nie chcę co chwilę wydawać pieniędzy bezsensu może na oryginale by to dobrze chodziło.
Aktualnie mam coś tego typu

[img]http://test1506.futurehost.pl/bsg/czujniki/02a945413c/images/DSC00927.jpg[/img][gmod]Link nie działa, proszę na przyszłość opisywać części o których jest mowa w temacie: wystarczy producent i nr danej części.[/gmod]

Offline Kristobal

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WG
Odp: Włącznik światła cofania
« Odpowiedź #8 dnia: 25 - Stycznia - 2017 - 10:10:36 »
Według tego katalogu http://catalogo.facet.eu/EPS/EN# powinien być inny. 1.860.215 lub 1.860.266.
Wyglądają tak:
[img]https://naforum.zapodaj.net/images/39d850d5a0a7.jpg[/img][gmod]Proszę nie zamieszczać zdjęć na hostingu zapodaj.net, bo znikają po pewnym czasie.[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Włącznik światła cofania
« Odpowiedź #9 dnia: 25 - Stycznia - 2017 - 17:57:20 »
Warto sprawdzić czy żarówki jakie są od wstecznego nie są zbyt dużej mocy jak i czy na instalacji nie robi się zwara która zabije nawet orginał.

Offline DrDre

Włącznik światła cofania
« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Maja - 2017 - 22:41:50 »
Witam

Obecnie zepsół  mi się kolejny wlącznik, posiadam taki obecnie
http://test1506.futurehost.pl/bsg/czujniki/02a945413c/images/DSC00927.jpg

W katalogach jest  rowniez czujnik tego typu ktory niby pasuje

https://motoneo.pl/img/101/mid/36174_1.jpg

Taki mozna wstawic zamiast tego co mam obecnie?

Silnik 1.9 tdi agr

Offline red

• S7
Odp: Wlacznik swiatla cofania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 - Maja - 2017 - 06:43:38 »
Te czujniki są zupełnie inne i nie zamienne. Ten pierwszy jest zapewne dość drogi.
Sprawdź czy działa ten czujnik bo często czujnik działa ale wyrobiło się miejsce wciskania - da się tam coś podkleić np. kawałek blaszki i będzie jakiś czas działać.

red@tapatalk

Offline DrDre

« Odpowiedź #12 dnia: 30 - Maja - 2017 - 13:53:46 »
A wiesz która firma produkowała na pierwszy montaż , bo ciężko znaleść oryginał.Na jutro mają mi zamówić marki SWAG

Offline red

• S7
« Odpowiedź #13 dnia: 30 - Maja - 2017 - 23:32:51 »
Nie musi być oryginał byle robił co trzeba. To nie ma bezpośredniego wpływu na bezpieczeństwo więc nie musi być jakieś super hiper mega :)
Warto jednak wziąć taki w miarę normalny żeby za parę dni do tematu nie wracać.

red@tapatalk

Offline mion

• :: StartLine
« Odpowiedź #14 dnia: 31 - Maja - 2017 - 09:02:07 »
Zgadzam się z @red - to nie musi być bardzo drogi sprzęt :D Ważne, żeby podziałał kilka lat hehe.

Offline DrDre

« Odpowiedź #15 dnia: 31 - Maja - 2017 - 16:34:00 »
Kupiłem włącznik febi , tylko mnie ciekawi jedna rzecz.Bo w katalogu jest napisany "tryb pracy:elektryczny" a np już w takim topranie co mi się rozwalił był "tryb pracy:mechaniczny"

Offline DrDre

Podgrzewane lusterko
« Odpowiedź #16 dnia: 28 - Października - 2017 - 09:28:48 »
Witam

Mam pytanie , czy jest to normalne że lusterko kierowcy słabiej grzeje niż lusterko pasażera? prawe mam wręcz gorące natomiast lewe czuć lekkie grzanie ale szału nie ma.Wkład kupiłem nowy i napięcie dochodzące do lusterka jest identyczne jak prawego.Myślałem że wkład mam walnięty i kupiłem drugi i to samo.

Offline lukasek2727

• Rej: TK
Czujnik prędkości pojazdu
« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Maja - 2018 - 17:32:13 »
Witam.
Mam VW Bore 2000r 1.9 TDI 116 KM.
Od pewnego czasu podczas jazdy zapala mi sie kontrolka od systemu trakcji i gdy wciskam gaz koła zaczynają mi iść tak jak by było ślisko.

Podłączyłem pod kompa i wyskakuje mi błąd:
P1540 czujnik prędkości pojazdu- błędny/przerwany sygnał.

Podpowie mi ktoś co może być za przyczyna i gdzie znajdę taki czujnik?
Z góry dziękuję za pomoc

[gmod]Proszę kody błędów i opis zamieszczać w znacznikach [code] kod błędu/opis [/code][/gmod]

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
Odp: czujnik prędkości pojazdu
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Maja - 2018 - 20:03:05 »
Może być uszkodzenie czujnika a on sam powinien znajdować się tuż pod kolumną kierownicy.

Offline Grzegorz86

• Kod: AUY
  • Rej: DW
Problem z kierunkowskazami w przyczepce
« Odpowiedź #19 dnia: 22 - Listopada - 2018 - 16:09:24 »
Mam dziwny problem z kierunkami od przyczepki a mianowicie nie świecą, dodam że instalacja fabryczna ale po kolei. Kilka lat temu spalił mi się przekaźnik od świateł w przyczepce aby mieć kierunki w aucie na szybko po prostu odłączyłem wiązkę i problem został zapomniany bo nie używałem haka. Teraz hak stał się potrzebny i problem wrócił. Kupiłem używany przekaźnik podłączyłem wszystko, kierunki w aucie działały normalnie i myślałem, że temat zamknięty, niestety po podłączeniu przyczepki tylne kierunki w aucie świecą dużo słabiej i mrugają 2x szybciej a w przyczepce w ogóle nie świecą. No to miernik w dłoń i mierzę napięcia. Okazało się że na pinach od kierunków w przyczepce pojawia się napięcie ale nie zależnie od włączonego kierunkowskazu zawsze na obu. Stwierdziłem, że może wina przekaźnika i kupiłem drugi, niestety to samo :/ Zwarć nigdzie na pewno nie mam. Dodam, że był wymieniany także przerywacz od kierunków w aucie na ten 7pin (bez sterowania kontrolką od kierunków haka) Dzisiaj zakupiłem przerywacz 8 pin ale to nic nie pomogło :/ Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi?

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Problem z kierunkowskazami w przyczepce
« Odpowiedź #20 dnia: 22 - Listopada - 2018 - 18:40:34 »
Zacznij od sprawdzenia instalacji przyczepki .Z opisu tematu wyglądasz na kumatego . Akumulator,kabelki i sprawdź wszystko po kolei bezpośrednio nim podłączając samą przyczepkę .Po kolei pozycja prawa ,pozycja lewe kierunek prawy, kierunek lewy itd .Mając problem z elektryką w przyczepce możesz ujarać kolejny moduł (jeśli ten co masz jeszcze żyje ).Jeśli masz podbramkową sytuację możesz zrobić prowizorkę biorąc zasilanie oświetlenia przyczepki bezpośrednio z lamp tylnych a nie z wiązki (jeśli nie masz lamp diodowych tylko zwykłe żarówki ) no i naturalnie jak instalacja przyczepki będzie w 100% sprawna (by nie uszkodzić instalacji pojazdu) .Zapewne zapali ci kontrolkę przepalonej żarówki na liczniku ale oświetlenie przyczepki  będzie działać .Naturalnie jak oświetlenie przyczepki też jest żarówkowe a nie diodowe.Innym rozwiązaniem jest samemu sklecić cudowne pudełeczko/moduł do sterowania oświetleniem przyczepki (jak masz już dosyć kupowania kolejnego modułu ) wykorzystując kilka przekaźników omijając " dolinę krzemową" jaką zaserwowali księgowi koncernu .

Offline Grzegorz86

• Kod: AUY
  • Rej: DW
Odp: Problem z kierunkowskazami w przyczepce
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Listopada - 2018 - 07:13:52 »
Dzięki za radę, odnośnie przyczepki to korzystam z wypożyczalni więc sprawdzanie elektryki w niej odpada zwłaszcza że te same objawy były przy kilku różnych. Przez weekend przekopałem chyba cały internet i w końcu się udało. Okazało się że moduły od kierunkowskazów które kupiły potrzebują stałe zasilanie 12V a u mnie było podłączone zasilanie bezpośrednio z kierunków (czyli "przerywane") widać fabrycznemu przekaźnikowi to wystarczało. Podłączyłem odpowiednie zasilanie i teraz jest ok, póki co sprawdzone jedynie poprzez miernik i żarówki podłączone bezpośrednio do gniazda.

Offline GonzoPL

• Silnik: 1.6 16V
  • Rej: SD
Odp: Czujnik prędkości pojazdu
« Odpowiedź #22 dnia: 01 - Grudnia - 2018 - 00:43:30 »
Miałem podobnie. U mnie padł czujnik ESP, który znajduje się w module komfortu właśnie w kolumnie kierownicy. Musisz szukać z identycznym numerem. Mnie używka kosztowała 150 zł.

Tagi wątku: