Cześć wszystkim,
mam problem z Golfem Sportsvan 1.4 TSI [CZCA] z 2015 roku, przebieg 88 tys. km.
Od jakiegoś czasu wentylator chłodnicy włącza się w dziwnych momentach – często od razu po uruchomieniu silnika, a czasami podczas jazdy potrafi włączać się i wyłączać wielokrotnie. Bywa też tak, że problem znika na 2 dni i wszystko działa normalnie.
Sterownik silnika w różnych odstępach czasu wyrzucił dwa rodzaje błędów:
P011F - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika 2/czujnik temperatury powietrza zewnętrznego – korelacja
P2184 - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika 2 - niski sygnałProszę aby kody błędów i ich opisy, zamieszczać w ramce, dostępnej w menu wiadomości, pod znaczkiem #
Z tego co wyczytałem, mogą one wskazywać na wadliwe czujniki temperatury silnika lub temperatury otoczenia. Samochód nagrzewa się normalnie, do 90°C po kilku minutach jazdy. Wskazania temperatury (zarówno silnika, jak i otoczenia) na desce rozdzielczej są stabilne i wyglądają poprawnie. Mechanik sprawdził wykresy temperatury i też powiedział, że wszystko wygląda książkowo.
Dotychczasowe postępowanie:
- Wystąpił objaw samoczynnie włączającego się wentylatora chłodnicy (brak święcącej kontrolki check engine).
- Komputer wskazał błąd P011F.
- Mechanik wymienił czujnik temperatury silnika i skasował błąd.
- Objaw wrócił po ok. 2 tygodniach.
- Tym razem komputer wyrzucił błąd P2184.
- W czasie wizyty u mechanika wentylator akurat nie wariował, więc nie udało się zaobserwować problemu. Mechanik wymienił czujnik temperatury otoczenia i skasował błąd.
- Niestety, tuż po wymianie problem wrócił, a komputer ponownie wyrzucił P011F.
- Kolejny mechanik zasugerował, że problem może być w okablowaniu.
I tutaj zapaliła mi się lampka w głowie, bo przypomniałem sobie, że kilka miesięcy wcześniej samochód stał nieużywany przez miesiąc (podczas mojej podróży za granicę). Po powrocie odkryłem, że prawdopodobnie kuna dostała się pod maskę – w atrapie znalazłem dziurę i wygryzioną piankę.
Czy to możliwe, że problem z wentylatorem i błędami P011F / P2184 jest skutkiem uszkodzonej wiązki kabli (np. nadgryzione przewody od czujników)? A może raczej szukać błędu w samym sterowniku silnika?
Z góry dzięki za pomoc.