Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - wentylator chłodnicy uruchamia się bez przyczyny  (Przeczytany 266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mach92

• :: StartLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KK
Cześć wszystkim,
mam problem z Golfem Sportsvan 1.4 TSI [CZCA] z 2015 roku, przebieg 88 tys. km.
Od jakiegoś czasu wentylator chłodnicy włącza się w dziwnych momentach – często od razu po uruchomieniu silnika, a czasami podczas jazdy potrafi włączać się i wyłączać wielokrotnie. Bywa też tak, że problem znika na 2 dni i wszystko działa normalnie.

Sterownik silnika w różnych odstępach czasu wyrzucił dwa rodzaje błędów:

P011F - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika 2/czujnik temperatury powietrza zewnętrznego – korelacja
P2184 - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnika 2 - niski sygnał

Proszę aby kody błędów i ich opisy, zamieszczać w ramce, dostępnej w menu wiadomości, pod znaczkiem #

Z tego co wyczytałem, mogą one wskazywać na wadliwe czujniki temperatury silnika lub temperatury otoczenia. Samochód nagrzewa się normalnie, do 90°C po kilku minutach jazdy. Wskazania temperatury (zarówno silnika, jak i otoczenia) na desce rozdzielczej są stabilne i wyglądają poprawnie. Mechanik sprawdził wykresy temperatury i też powiedział, że wszystko wygląda książkowo.

Dotychczasowe postępowanie:

• Wystąpił objaw samoczynnie włączającego się wentylatora chłodnicy (brak święcącej kontrolki check engine).
  • Komputer wskazał błąd P011F.
  • Mechanik wymienił czujnik temperatury silnika i skasował błąd.
  • Objaw wrócił po ok. 2 tygodniach.
  • Tym razem komputer wyrzucił błąd P2184.
  • W czasie wizyty u mechanika wentylator akurat nie wariował, więc nie udało się zaobserwować problemu. Mechanik wymienił czujnik temperatury otoczenia i skasował błąd.
  • Niestety, tuż po wymianie problem wrócił, a komputer ponownie wyrzucił P011F.
  • Kolejny mechanik zasugerował, że problem może być w okablowaniu.

I tutaj zapaliła mi się lampka w głowie, bo przypomniałem sobie, że kilka miesięcy wcześniej samochód stał nieużywany przez miesiąc (podczas mojej podróży za granicę). Po powrocie odkryłem, że prawdopodobnie kuna dostała się pod maskę – w atrapie znalazłem dziurę i wygryzioną piankę.

Czy to możliwe, że problem z wentylatorem i błędami P011F / P2184 jest skutkiem uszkodzonej wiązki kabli (np. nadgryzione przewody od czujników)? A może raczej szukać błędu w samym sterowniku silnika?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - wentylator chłodnicy uruchamia się bez przyczyny
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Września - 2025 - 11:26:28 »
Sprawdź łączność wtyczka czujnika -->> sterownik silnika, gdzie wchodzą piny od tej wiązki i zobaczysz czy jest przejście.
Nadgryziony kabel, stykający się z karoserią bądź innym elementem będzie dawał błędy.
Nawet gdy dostanie się wilgoć.
:)

Podziękował: mach92

Offline mach92

• :: StartLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZCA
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KK
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - wentylator chłodnicy uruchamia się bez przyczyny
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Września - 2025 - 15:30:17 »
Update: pod wtyczką czujnika temperatury przy chłodnicy brakowało uszczelki. Ktoś musiał kiedyś coś grzebać tam wcześniej. Zbierała się tam wilgoć i z biegiem czasu uszkodziła czujnik. Czujnik na zimnym silniku wskazywał 120C. Problem póki co zniknął. Zobaczymy czy problem nie wróci znowu. Wrócę za jakis czas z update’m. Wymieniono czujnik i wtyczkę. Pozdrawiam

Podziękował: tomnaj84

Tagi wątku: