Autor Wątek: 1.9 TDI - PROBLEMY Z ODPALANIEM  (Przeczytany 18909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
1.9 TDI - PROBLEMY Z ODPALANIEM
« dnia: 14 - Września - 2015 - 06:59:19 »
Myślę, że filmik wyjaśni wszystko :D

To było II odpalenie dziś rano. Pierwsze było o wiele gorsze.... czyli takie falowanie jak w pierwszych sekundach filmiku było dłużej.....

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: Problemy z odpalaniem - falowanie obrotów
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Września - 2015 - 10:56:00 »
Jak już mówiłem przez telefon zacznij od pomiaru ciśnienia na poszczególnych cylindrach i przyczynę znajdziesz.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Września - 2015 - 11:59:55 »
@przemo , wizyta u fachowca od 1.9 TDI cię czeka, na podstawie filmu można tylko wróżyć z fusów.
Nie jedź do pierwszego lepszego wymieniacza, tylko do kogoś sprawdzonego w naprawach diesla VW.
Dowiedz się też jaki jest koszt zakupu i wymiany sprawdzonego 1.9TDI, może się przecież okazać że nie opłaca się twojego remontować. 

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Września - 2015 - 14:31:57 »
Zrobiłem ostatnio logi statyczne i dynamiczne. 

Pliki w załącznikach.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Września - 2015 - 17:23:19 »
turbo nie pompuje.  cos nie tak z suszarką. moze- np zapieklo sie ciegno od zaworu WG w pozycji otwartej albo pół-otwartej. No chyba ze lopatki wywiniete na czesci goracej albo raczej czesci zimnej. Uszkodzenie zaworu WG(pęknięcie)

Dodano:  28 - Stycznia - 2019  -  20:09:05
A jak dodasz nieco gazu ale nawet tylko odrobnke to tez faluja obroty??

Na forum VCP - każdego Usera, obowiązują zasady języka Polskiego i dla nikogo nie ma żadnych odstępstw ani wyjątków! Proszę poprawić wszechobecne błędy i szanować oczy innych. Dziękuję.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Września - 2015 - 18:10:12 »
Obroty przestaly falować. Ale z turbo fakt lipa jest....
Jak na odpalonym silniku otworze wlew oleju to wywala powietrze spod korka.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Września - 2015 - 18:20:19 »
Jak nie jest go drastycznie dużo to jeszcze nie dramat w końcu nie jest to nówka.Jak powietrze będzie dobrze zabarwione na siwo-niebiesko i będzie go naprawdę sporo to trochę lipa.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Września - 2015 - 18:50:29 »
W każdym silniku tłokowym bucha spod korka nawet nowym. Problem w nastawniku pompy no i z tym doładowaniem.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Września - 2015 - 19:57:30 »
Na dniach jadę jeszcze zmierzyć kompresje. A z turbo to zobaczymy na dniach :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Września - 2015 - 16:54:00 »
Te licznikowe 300 tyś. to chyba tylko dla lepszego samopoczucia, auto z tego roku ma co najmniej 200-300 tyś. więcej.

Wszystko da się zrobić, tylko pytanie o stan wszystkich podzespołów. Bo samo padnięte turbo może być tylko skutkiem a nie przyczyną większych niedomagań i ogólnego zużycia silnika.

Pytanie do fachowca: co wspólnego ma niesprawne turbo z słabym zapalaniem i nierówną pracą na zimnym silniku ?   

Po przeanalizowaniu tego filmiku powiedziałbym że słyszę pracę na 3 gary, może się mylę ale ten dźwięk jest dość charakterystyczny i sugeruje jakąś dość poważną niesprawność w którymś z cylindrów.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Września - 2015 - 20:11:36 »
Jak na moje wbrew pozorom ma. Bo jak padło i olej ze smarowania turbiny leje w dolot to trochę słabo. Najczęściej jak turbina jest naprawdę słaba i olej zbiera się w chłodnicy powietrza, wystarczy przytrzymać silnik na wysokich obrotach a wrzuci cały olej na tłok a raczej nie da się go sprężyć jak powietrza i wtedy w najlepszym wypadku krzywi korbę a w najgorszym korba wychodzi bokiem. Jak puszcza niewiele to przy odpalaniu puści niebieskiego bąka bo jest wstanie przepalić niewielką ilość tego co nazbierało się w dolocie a wynikiem może być też trzepanie jak baranem przy odpalaniu.Dlatego wesol wspomina o tej turbinie tym bardziej iż zajrzał w parametry życiowe.

Dodano:  16 - Września - 2015  -  20:14:24
Ja słyszę podobnie ale nagrane z kabiny i nie widzę silnika. Widząc i słysząc było by łatwiej.
Co do tego że łapie na trzy gary to może być nawet banalna świeca żarowa.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: [Sharan 1.9 TDI] Problemy z odpalaniem - falowanie obrotów
« Odpowiedź #11 dnia: 17 - Września - 2015 - 10:40:54 »
Dzięki @Gulasz za info  ;)
Co do niesprawności świecy żarowej, to dość łatwo to sprawdzić. Wystarczy wszystkie świece wykręcić i sprawdzić która jarzy się na czerwono a która nie. Przynajmniej tak sprawdzałem w dizelku mojego dżeepa i bez problemu wyeliminowałem tą niesprawność ::)

Co do nieprawności turbiny: myślę że uszkodzona czy całkowicie niesprawna ma mały wpływ na nierówną pracę i falowanie obrotów na zimnym silniku. No ale ja nie jestem mechanikiem a opieram się tylko na swoich marnych doświadczeniach ;)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 17 - Września - 2015 - 14:34:50 »
Jeśli turbina maiłaby mocno poszczać olej, to auto kopciło by jak parowóz. Zaleganie oleju w intercoolerze praktycznie występuje zawsze, nawet w nowym aucie problem tylko jak dużo tego oleju tam będzie. U jednego mało u drugiego dużo. U mnie w Golfie oleju można by wylać dobry kieliszek albo i dwa z intercoolera. Jakoś korby nie podgina.
Wątpliwa sprawa by z Intercoolera zaciągało tak konkretnie olej. Będą szły owszem ale ilości że tak powiem rozpylone w dolot ale nie na tyle duże by zaszkodzić silnikowi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 17 - Września - 2015 - 16:48:12 »
Nie jednego już reanimowałem po takiej akcji. W słynnym Mercedesie Sprinterze 2.9 TD, jak padnie turbina rozpada się na trzecim garze (ze względu na konstrukcję kolektora). Nie zawsze musi najpierw dymić wystarczy że pęknie wirnik turbiny i długo nie trzeba czekać na zgon. Z drugiej strony czy jak ktoś normalnie jeździ i wszystko jest OKey, zagląda w dolot ile się nazbierało oleju? Może zbierać się latami jak nikt nie grzebie część tak jak mówisz jest spalana wraz z powietrzem ale jak nazbiera się odpowiednia ilość (jazda na krótkich dystansach nie wielkie prędkości) wystarczy dobrze przypałować i pociągnie wszystko na gar i jak masz nie fart to korba bokiem. Nie jednego spotkała taka przyjemność. Uszkodzeń turbiny jest parę opcji a kawałek wirnika wrzucony do cylindra też niezłego bigosu narobi. Nie stawiam że w tym przypadku tak jest bo silnik chodzi tylko na zimnym ma jakiś kaszel. Może dlatego iż wiem jakie mogą być kwaśne tematy z turbiną do mojego Vito nie mam zamiaru tego montować i mam spokojną głowę. Mniej wodotrysków mniej problemów i tego się trzymam. Jak na razie z wynikiem przebiegu zbliżam się pod 600 tyś. km lejąc i się śmiejąc.

Dodano:  17 - Września - 2015  -  18:48:03
@pretor, ja podobnie sprawdzam świece tylko ich nie wykręcam. W niektórych autach wykręcenie grozi urwaniem i kłopoty gotowe . Zdejmuję (odkręcam) przewody zasilające świece żarowe przytykam kabelek do akumulatora na plus a drugim końcem do sprawdzanej świecy jak jest pobór prądu (w postaci iskrzenia przy dotykaniu) świadczy to o tym iż świeca jest sprawna, brak iskrzenia oznacza zgon i ta do wymiany (no chyba że ktoś sobie życzy komplecik).

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 18 - Września - 2015 - 06:33:39 »
Przeżyłem taka akcje u siebie w sharanie. Pękła oska wirnika i wirnik części gorącej latał jak szyszka w kolektorze wydechowym. Olej poszedł w wydech i w zasadzie przez EGR w dolot. Ten olej z filmiku to olej zalegający w wydechu po wymianie turbiny wylatuje. U mnie po wymianie to przez pierwsze 5 minut to łuna dymu niebieskiego była jakbym się palił. Potem przejazd ze 30 km zrobiłem by wypalić resztę. A i po wymianie turbo nie podpinałem węża od turbo do kolektora dolotowego. Wpierw turbo musiało wyrzucić jeszcze resztki oliwy z IC i reszty.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 18 - Września - 2015 - 07:03:27 »
Prawidłowe podejście do tematu.
Podczas każdej wymiany suszary powinno się pomęczyć silnik z rozpiętym dolotem by wypluł z IC ale nie każdy mechanik tak robi. A naprawdę przy dużym niefarcie wymieni suszarę pospina wszystko i pełen but by sprawdzić jak daje i zdziwienie że wrzuci syf i korba bokiem.
Dłubałem już w takim VW 1.8 Turbo gdzie mało rozgarnięty mechanik wymienił turbinę ale nie sprawdził przewodu zasilającego jak trafił w moje ręce to ta nowa nadawała się na złom. Grzebałem i przy takim przypadku gdzie spust oleju z turbiny był zapchany (to co było w silniku ciężko nazwać olejem) i wtedy to dawało dymem z wydechu.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 18 - Września - 2015 - 07:07:13 »
Świece były sprawdzane i są ok. Teraz czekam na termin na zmierzenie kompresji na cylindrach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Września - 2015 - 16:25:41 »
Jak już będziesz miał wyjęte wtryski do sprawdzania kompresji dobrze było by je sprawdzić przy okazji (zawsze to parę złotych mniej za demontaż i montaż z powrotem).
Pod warunkiem że kompresja będzie, bo inaczej to szkoda kasy na sprawdzanie wtrysków jak brak kompresji.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 18 - Września - 2015 - 18:28:08 »
Kompresja będzie okej. Wskazówką do tego jest to że silnikiem nie trzepie jak dodasz troszkę gazu. Jakby któraś korba była podgięta to by silnikiem miotało i na jałowych i na podwyższonych. Braku kompresu na pierścieniach, tłokach, cylindrach nie uważam w dieslach bo to domena raczej benzynowców. W dieslu owszem może tak być ale jak ciało obce dostanie się do cylindra czy coś innego i będzie kuku na tłoku.

A kompresje to powinien raczej chyba sprawdzać z wmontowanymi jeszcze wtryskami, bo wkręca się przyłącze w miejsce świecy żarowej.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 19 - Września - 2015 - 00:09:03 »
Ok a więc już wiadomo co jest nie tak z turbo. Mianowicie są poprzecierane wężyki podciśnieniowe.
Na dniach zmierzone zostaną : kompresja oraz ciśnienie oleju. To da nam większy obraz sytuacji.

Co do problemu z odpalaniem niestety nie wiadomo póki co było przyczyną.
Niedługo skoczę do gości którzy zajmują się wtryskami i pompami i zbadamy czy to jest to. No chyba, że zmierzenie kompresji da nam wiadomość, że to tu jest problem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 19 - Września - 2015 - 10:57:04 »
Takie moje pytanie: Ciśnienie sprężania (kompresja) mierzymy w dieslu na silniku ciepłym czy zimnym ?

Elsa mówi że badanie kompresji powinno odbywać się przy temp. oleju min 30°Celsjusza.
Jak masz kompresje do kitu to na ciepło i na zimno wyjdzie że nie jest tak jak powinno. 
Żeby 1,9TDi nie miał kompresji trzeba mu z pół mln km normalnego użytkowania, albo i sporo więcej. Znam przypadek w taxi z 1.9TDi które po 700 tys. km odpala pięknie w zimie i nie ma jeszcze problemów z kompresją. Oczywiście sprawdzenie kompresji nie zaszkodzi ale raczej poszukiwałbym problemu gdzie indziej.
Jeśli: świece i czujniki są okey, to podjechał bym sprawdzić wtryski i pompę wtryskową tak na początek. A oprzyrządowanie turbiny doprowadziłbym do 100% używalności ;)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 19 - Września - 2015 - 12:08:06 »
Artur z tego co gadałem z gościem który będzie to robił to na ciepłym silniku.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 19 - Września - 2015 - 12:21:09 »
Kontrola kompresji tylko na rozgrzanym, wtedy tłoki są okrągłe a nie jajowate.
Diesel po 1.5 miliona km będzie miał kompresje większą jak producent podaje, no chyba że brakło smarowania lub inny defekt był.
To nie benzyna gdzie po 300 tyś. km jest próg na cylindrze.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 19 - Września - 2015 - 19:06:25 »
Panowie jakieś dziwne te wasze teorie co do sprawdzania ciśnienia sprężania na ciepłym silniku. Najczęściej silnik diesla jak umiera to na zimnym jest problem z odpaleniem a ciepły pali bez problemu. Więc sprawdza się na zimnym jak tłoki są w owalu (bo zimne) i jak wychodzi słabo to wtedy robi się próbę olejową by sprawdzić czy kompresja jest słaba poprzez zawory czy siedzi dól silnika. Po co sprawdzać na ciepłym by zobaczyć że jest okey i mieć lepsze samopoczucie a silnik na zimnym dalej nie będzie zapalał. W starych mercedesach  W 123 (choć nie tylko) modne było stosowanie innego wirnika rozrusznika jak ktoś próbował odwlec remont silnika. Szybciej kręcił i mimo iż silnik przed zgonem to jeszcze odpalał. Co do schodów na cylindrach to i w silnikach diesla one występują tylko później niż w benzynie, bo silnik na ON ma mniejsze obroty a co za tym idzie tłoki wykonują na tym samym dystansie mniejszą ilość suwów a to właśnie tarcie tłoka o cylinder go zużywa. Dlatego benzyna po przelocie np. 300 tyś. będzie miał tak zużyte tłoki jak silnik diesla przy 500 tyś. oczywiście mowa o starych konstrukcjach silników bo te nowe to jednorazówki i dokładnie księgowy wyliczył że ma się rozpaść szybciej by kupić nowy wóz bo zużycie części będzie takie że naprawa jest nieopłacalna.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 23 - Września - 2015 - 00:16:26 »
Ciśnienie sprężania zmierzone i na każdym cylindrze jest 28 bar.
Teraz zostały już tylko wtryski i pompa do sprawdzenia.

Tagi wątku: