Autor Wątek: AKUMULATOR - rozładowywanie na postoju  (Przeczytany 2494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asfmarek

• :: StartLine
  • VW: Crafter II
  • Model: Furgon
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SG
AKUMULATOR - rozładowywanie na postoju
« dnia: 05 - Czerwca - 2025 - 23:04:34 »
Witam wszystkich,

Crafter 2.0 177 KM, wrzesień 2024.
Często otwieram drzwi do przestrzeni ładunkowej (ok. 6–8 razy dziennie).
Akumulator (nowy, 70 Ah) całkowicie rozładowuje się po 1–2 dniach użytkowania.
Zauważyłem, że po każdym otwarciu drzwi przestrzeni ładunkowej aktywują się zegary, oświetlenie kabiny, komputer pokładowy oraz prawdopodobnie pompa EGR, które działają przez około 15-20 minut (15-17 A).
Po kilkukrotnym otwieraniu drzwi w ciągu dnia nie można uruchomić samochodu.

Reakcja ASO: Serwis twierdzi, że jest to „normalne zachowanie pojazdu" i nie wykryli nieprawidłowości podczas pomiarów prądu.

Czy ktoś umie wyjaśnić dlaczego to jest "normalne" że po otwarciu drzwi paki z akumulatora pobierane jest 200w przez 15-20 min ?

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jak wasze ASO reagowało na reklamacje?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
Odp: AKUMULATOR - problem z rozładowywaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Czerwca - 2025 - 23:29:40 »
To że po otwarciu drzwi następuje wybudzenie sterowników w tryb gotowości, to że np. świece żarowe nawet wstępnie grzeją w niektórych autach, to że pompa paliwa w baku zaczyna wstępnie pompować to obecnie standard ale czy taki pobór w tym modelu jest normalny tego niestety nie wiem.

Offline asfmarek

Odp: AKUMULATOR - problem z rozładowywaniem
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Czerwca - 2025 - 23:53:16 »
Czy na pewno to jest standardowe zachowanie, że samo otwarcie drzwi przestrzeni ładunkowej (nie chodzi mi o drzwi kabiny kierowcy!) aktywuje radio, zegary, komputer pokładowy, a nawet pompy?
Przez ostatnie 5 lat używałem poprzedniego vana dokładnie w ten sam sposób, czyli otwierając często przestrzeń ładunkową, a mimo to nigdy nie miałem problemu z rozładowanym akumulatorem.
Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem - ASO nie pomaga  :curve:

Online yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WPR
Odp: AKUMULATOR - rozładowywanie na postoju
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Czerwca - 2025 - 02:02:01 »
Czy ktoś umie wyjaśnić dlaczego to jest "normalne" że po otwarciu drzwi paki z akumulatora pobierane jest 200w przez 15-20 min ?
200W? to prąd ponad 16A!Czy aby napewno watt?
Może chodziło o 200mA?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Czerwca - 2025 - 09:17:42 »
Czy na pewno to jest standardowe zachowanie, że samo otwarcie drzwi przestrzeni ładunkowej (nie chodzi mi o drzwi kabiny kierowcy!) aktywuje radio, zegary, komputer pokładowy, a nawet pompy?
W autach które miałem i mam tak było i jest, otwarcie bagażnika też wzbudzało BCM, podejrzewam że nie ma różnicy czy bagaznik, drzwi czy drzwi przestrzeni ładunkowej.

Dodano:  06 - Czerwca - 2025  -  09:21:17

Przez ostatnie 5 lat używałem poprzedniego vana dokładnie w ten sam sposób, czyli otwierając często przestrzeń ładunkową, a mimo to nigdy nie miałem problemu z rozładowanym akumulatorem.
A ten VAN również był tak nowy jak obecny Crafter II? Z tego co widzę masz 2024 rok. Dawne Lupo żony było z 2005 i po otwarciu drzwi słychać było pompę w baku :)

Dodano:  06 - Czerwca - 2025  -  09:23:20
Zauważyłem, że po każdym otwarciu drzwi przestrzeni ładunkowej aktywują się zegary, oświetlenie kabiny, komputer pokładowy 
Mam tak w Cuprze Formentor, mam w Mini Countryman, miałem w Peugeot 3008 II itd... Odłącz drzwi od "sieci" to przestanie się wybudzać ale wówczas będziesz miał problem z centralnym zamkiem :)

Offline asfmarek

« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Czerwca - 2025 - 10:01:19 »
Cytuj (zaznaczone)
200W? to prąd ponad 16A!Czy aby napewno watt?
Może chodziło o 200mA?
nie ma błędu 15-17 Amper pobiera przez 15 minut to jest 200Wat. Też nie mogłem w to uwierzyć ale zmierzone także w innych Crafterach z tego rocznika.
po tym jak 10-15 razy otworzę drzwi przestrzeni ładunkowej akumulator jest rozładowany i nie można uruchomić samochodu.

Cytuj (zaznaczone)
A ten VAN również był tak nowy jak obecny Crafter II? Z tego co widzę masz 2024 rok. Dawne Lupo żony było z 2005 i po otwarciu drzwi słychać było pompę w baku :)
Był to Crafter z 2020 roku i Ducato. Może się coś włączało. Ale używałem dokładnie tak jak teraz, otwierałem i zamykałem drzwi przestrzeni ładunkowej na pewno więcej niż 20 razy przed uruchomieniem i nigdy akumulator się nie rozładował.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Czerwca - 2025 - 20:30:52 »
Niedawno na terenie firmy widziałem jakiś furgon podpięty do podstawionego panelu fotowoltaicznego. Może to z tego powodu ?

Podziękował: asfmarek

Tagi wątku: