Autor Wątek: 1.6 TDI [CAYC] - silnik szarpie i dymi  (Przeczytany 586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Domicar

• :: StartLine
  • VW: Touran I
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: TOS
1.6 TDI [CAYC] - silnik szarpie i dymi
« dnia: 14 - Marca - 2025 - 09:42:22 »
Witam.
Potrzebuję porady w sprawie  Touran I 1.6 TDI 105KM [CAYC] z 2011r.
Jakiś miesiąc temu zaczął się problem, który polega na tym iż przy zmianie biegu z 1 na 2 samochód szarpnie (ewidentnie z silnika - nie z napędu) i puści czarną chmurę (taką naprawdę konkretną). Kolejne biegi już ok. Jeszcze jak na 5 lub 6 obroty spadną do około 1200 obr/min i dodam gazu żeby przyspieszyć zaczyna trząść silnikiem i zaczyna dość solidnie kopcić aż do osiągnięcia obrotów około 1700 obr/min.
Samochód ma normalną moc jak wcześniej, spalanie też nie wzrosło, po podpięciu komputera (VCDS, Delphi czy Autel) żadnych błędów nie wykrywa, jedynie odchyłki dawki wtryskiwaczy są dość wysokie.
Rok temu został usunięty DPF (mechanicznie i elektronicznie) EGR (elektronicznie) + soft na 130KM.
Po wystąpieniu tych objawów zastosowałem dodatek do paliwa LiquiMoly, nowy filtr paliwa, zaślepiłem przewody EGR, wyczyściłem przepustnicę, wymontowałem kolektor ssący (wyczyściłem + nowe uszczelki).
Miał ktoś podobny problem? Wszystko mi wskazuje na wtryskiwacze (ale czemu błędu nie wywala?), ale może się mylę i ktoś ma inne zdanie.
Ewentualnie jest jakiś sposób żeby sprawdzić i mieć pewność że jest to wina wtryskiwaczy bo ich regeneracja do tanich nie należy.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI [CAYC] - silnik szarpie i dymi
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Marca - 2025 - 08:15:40 »
Kolejne biegi już ok. Jeszcze jak na 5 lub 6 obroty spadną do około 1200 obr/min i dodam gazu żeby przyspieszyć
Stosując taką taktykę jazdy świadomie "zabijasz" dwumasę i sprzęgło

Dodano:  18 - Marca - 2025  -  08:18:15
przy zmianie biegu z 1 na 2 samochód szarpnie (ewidentnie z silnika - nie z napędu) i puści czarną chmurę (taką naprawdę konkretną).
Sprawdź parametry wtryskiwaczy, zacznij od korekcji. Skoro puszcza takiego bączka to świadczy o niespalonym nadmiarze paliwa. Wróżąc ze szklanej kuli też stawiałbym na wtryskiwacze tym bardziej że te silniki nie słyną z ich trwałości ale na tym etapie to tylko gdybania. W gniazdach wtryskiwaczy nie ma ropy?

Offline Domicar

• :: StartLine
  • VW: Touran I
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: TOS
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Marca - 2025 - 08:19:31 »
Tu nie chodzi o świadomą jazdę, bo zwykle pilnuję obrotów żeby nie spadło poniżej 1800. Opisałem jedynie co się dzieje przy konkretnym obciążeniu silnika. A takie zjawisko nie jest normalne, wcześniej nawet jeśli obroty spadły to silnik potrafił "wstać".

Z zewnątrz silnik jest suchy, nie wyjmowałem jeszcze wtryskiwaczy. A może przyczyną być wygnieciona podkładka pod wtryskiwaczem? Niby przedmuchów nie słychać, ale łapie się już każdego pomysłu żeby ominąć regenerację wtryskiwaczy - koszt trochę nie ciekawy.

Zastanawia mnie także czy przepływomierz może dawać błędny sygnał i sterownik podaje zbyt dużo paliwa. Ma ktoś jakiś sprawdzony patent na sprawdzenie przepławki? Komputer nie pokaże błędu a ona może źle sterować dawką, ewentualnie drugim EGR-em (przepustnicą).

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Marca - 2025 - 09:52:27 »
Zastanawia mnie także czy przepływomierz może dawać błędny sygnał i sterownik podaje zbyt dużo paliwa
Raczej tnie dawkę paliwa bo uszkodzona przepływka awaryjnie daje tylko około 550 mg/suv. Gdyby ciął dawkę to by nie kopcił.

Dodano:  18 - Marca - 2025  -  09:54:15
A może przyczyną być wygnieciona podkładka pod wtryskiwaczem?
Nie sądzę, pytałem z ciekawości.

Tagi wątku: