Witam.
Potrzebuję porady w sprawie Touran I 1.6 TDI 105KM [CAYC] z 2011r.
Jakiś miesiąc temu zaczął się problem, który polega na tym iż przy zmianie biegu z 1 na 2 samochód szarpnie (ewidentnie z silnika - nie z napędu) i puści czarną chmurę (taką naprawdę konkretną). Kolejne biegi już ok. Jeszcze jak na 5 lub 6 obroty spadną do około 1200 obr/min i dodam gazu żeby przyspieszyć zaczyna trząść silnikiem i zaczyna dość solidnie kopcić aż do osiągnięcia obrotów około 1700 obr/min.
Samochód ma normalną moc jak wcześniej, spalanie też nie wzrosło, po podpięciu komputera (VCDS, Delphi czy Autel) żadnych błędów nie wykrywa, jedynie odchyłki dawki wtryskiwaczy są dość wysokie.
Rok temu został usunięty DPF (mechanicznie i elektronicznie) EGR (elektronicznie) + soft na 130KM.
Po wystąpieniu tych objawów zastosowałem dodatek do paliwa LiquiMoly, nowy filtr paliwa, zaślepiłem przewody EGR, wyczyściłem przepustnicę, wymontowałem kolektor ssący (wyczyściłem + nowe uszczelki).
Miał ktoś podobny problem? Wszystko mi wskazuje na wtryskiwacze (ale czemu błędu nie wywala?), ale może się mylę i ktoś ma inne zdanie.
Ewentualnie jest jakiś sposób żeby sprawdzić i mieć pewność że jest to wina wtryskiwaczy bo ich regeneracja do tanich nie należy.