Autor Wątek: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji  (Przeczytany 56324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji
« Odpowiedź #25 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 17:34:00 »
jeszcze dzis sciagne darmowke i zobacze czy polaczy sie z autem. :thumbup: 
Rozumiem że moduł BT do połączenia z wejściem OBD2 masz już też kupiony ?

Offline Wolfer

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 3.6 R36
  • Kod: BWS
  • Moc: 300 KM
  • Napęd: FWD
Odp: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji
« Odpowiedź #26 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 17:45:52 »
No wlasnie nie m swojego ale pozyczony mam przymierzam sie do kupna wlasnego a jaki bys polecal

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Sierpnia - 2017 - 09:54:00 »
Witam.

Zastanawiałem się nad zakupem taniego urządzenia diagnostycznego do Vw Sharana 90 KM lub 110 KM w TDI na bluetooth. W razie potrzeby można szybko łączyć się za pomocą aplikacji w telefonie z autem bez zbędnych kabli. Jest tego na rynku bardzo dużo i wybór jest bardzo ciężki dla zwykłego użytkownika. Zdarza się że kupujemy coś co nam nie funkcjonuje prawidłowo lub w cale. Poniżej chciałem przedstawić urządzenie scaner diagnostyczny firmy Vgate ELM 327 v1.5.

Wybrany został do testu skaner Vgate OBD/OBD2 taki jak na poniższym zdjęciu:

Po przeprowadzonych testach to urządzenie nie łączy się z komputerem ECM z Vw Sharanami z lat produkcji 1995-2000 posiadającymi silniki 1,9 TDI 90 i 110 KM. Zakup tego urządzenia do tych modeli jest bez sensu. Protokoły ISO w jakie te pojazdy zostały fabrycznie wyposażone nie są obsługiwane przez to urządzenie.

Urządzenie bez problemów łączy się i działa z VW Sharan I FL po 2000 roku  ;)

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #28 dnia: 16 - Sierpnia - 2017 - 11:41:24 »
Moim zdaniem to nie jest urządzenie typu scanner a tylko moduł bluetooth z wejściem OBD2, za pomocą którego można połączyć komputer lub smartfona z odpowiednim do tego programem. 

Nie napisałeś jakie urządzenie i z jakim oprogramowaniem chciałeś połączyć tym modułem z autem, to jest dość istotna informacja. 

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #29 dnia: 16 - Sierpnia - 2017 - 22:57:32 »
Niestety z autami sprzed 2000 roku rzadko się te moduły identyfikują. Mi się udało w Focusie 1999 jeszcze. To się nadaje tylko do odczytu. Aby kasować błędy to już nie ta półka cenowa. Sam się zaopatrzyłem ostatnio w takie urządzonko jak na fotce poniżej i bez problemu odczytał wszystko i usunąłem błąd powodujący palenie się kontrolki w ciągu 1 minuty.

Wygrałem na aukcji za niecałe 5€ i stwierdzam że warto.

Lepiej niż miałbym dać w warsztacie każdorazowo 10-15€ za samo podpięcie i  jeszczejechać ekstra 50-60 km.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #30 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 15:35:58 »
W chwili obecnej mój moduł Bluetooth do gniazda OBD działa jak powinien - widzi błędy w sterowniku silnika i kasuje je. Prawdopodobnie funkcja ta aktywowała się po którejś aktualizacji.
Nie jest to może jakiś nie wiadomo jaki kombajn ale jak na taki sprzęt funkcjonalność jest moim zdaniem zadowalająca.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #31 dnia: 17 - Sierpnia - 2017 - 23:18:27 »
Nie napisałeś jakie urządzenie i z jakim oprogramowaniem chciałeś połączyć tym modułem z autem, to jest dość istotna informacja. 
Urządzenie na bluetooth ELM 327  v1.5 połączyłem z aplikacją Torque na androida w telefonie.

Dodano:  17 - Sierpnia - 2017  -  23:23:06
W chwili obecnej mój moduł Bluetooth do gniazda OBD działa jak powinien - widzi błędy w sterowniku silnika i kasuje je. Prawdopodobnie funkcja ta aktywowała się po którejś aktualizacji.
Robert ja testowałem na swoim Sharanie i działa ok tak samo działa w Opel Astra 2. Nic nie aktualizowałem i działało normalnie. Oczywiście moduł kupił kolega @Szaman i dzięki niemu mogłem przeprowadzić test na tych modelach aut o których pisałem.

Podziękował: pretor

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #32 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 00:29:09 »
@Andrzej ja kupiłem tą aplikację we wrześniu 2015 i wtedy na pewno nie czytała ani nie kasowała błędów w sharanie - możliwość ta pojawiła się prawdopobnie po którejś aktualizacji a ja to niedawno zauważyłem.

red@tapatalk

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
« Odpowiedź #33 dnia: 18 - Sierpnia - 2017 - 10:37:23 »
Witam testowałem mini elma 327 na swoim sprzęcie z paroma aplikacjami i działa fajnie łączy się z autkiem pozdrawiam

Offline Tomcc

• VW: CC
  • Rej: LHR
« Odpowiedź #34 dnia: 01 - Lipca - 2020 - 22:05:01 »
Ja ostatnio zakupiłem vgate do sprawdzania dpf ,bardzo ułatwia życiem na bieżącą podgląd do dpf w jakim jest już stanie i kiedy zacznie się wypalanie ,jak już się włączy wypalanie to pokazuje na jakim jest etapie i kiedy się skończy, przyznam że jeszcze nie miałem do czynienia z takim filtrem do tej pory

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #35 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 10:35:28 »
Szukam opinii użytkowników korzystających z aplikacji na smartfony do szybkiej diagnostyki silnika w przypadku świecącej kontrolki Check Engine, lampki MIL w autach bez względu na markę. Hipotetycznie - wuj, brat, dziadek, szwagier, kuzyn itp... :P skarżą się że w ich VW, Toyocie, Subaru, Skodzie, Peugeocie, Renault pali się lampka MIL i nie wiedzą o co chodzi. Podpinam/-asz/ interfejs BT ELM, iCar itp... wyciągasz z kieszeni smartfon, łączysz się z autem i masz to.
Mam Torque Pro ale czy ktoś korzysta z innych aplikacji typu Car Scanner, SDPROG itp.... Z której aplikacji byliście, jesteście zadowoleni a z której niestety nie. Będę wdzięczny za dyskusję

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #36 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 11:03:33 »
Sdprog miałem jakiś czas temu ,może ze 4 lata wstecz i szału nie było,  można było odczytać parametry podstawowe a tak to lipa

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #37 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 11:09:02 »
Oczywiste, że odczytamy tylko błędy ECU, skasujemy je, odczytamy ramki zamrożone, dane z czujników w czasie rzeczywistym itp... ale poza tym z żadnym innym modułem się nie połączymy ale temat właśnie dotyczy odczytu z ECU i wg założeń tematu to wystarczające dla dziadka, wuja, szwagra itp... tak na szybko ;) wyciągasz ze schowka interfejs BT, wyciagasz telefon z kieszeni ....

Offline michalm83

• Clubowicz
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #38 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 15:35:36 »
Polecam aplikacje Carisma. Ma więcej możliwości niż tylko odczyt błędów. Obsługuje nie tylko VAG
Niestety nie posiada polskiego menu.
Ewentualnie taka bardziej uniwersalna po polsku to Piston

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 15:45:24 »
A nie przypadkiem Carista Bluetooth? Obsługuje wszystkie marki a dodatkowe opcje dla konkretnej marki trzeba dodatkowo opłacić

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 15:49:14 »
Ja mam sama apke Carista i do tego iCar3 Bluetooth
Praktycznie każda marka ma dedykowana apke.
Carista "płatna"

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 15:54:11 »
Carista obsługuje zbyt mało marek, nie chcę dedykowanej pod konkretna markę, do VW mam VCDS, do Peugeota Diagboxa, szukam czegoś, co opisuje w pierwszym poście

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 06 - Kwietnia - 2021 - 15:57:09 »
Jako bardziej uniwersalna apka to np. Piston

Offline bocuch5s

• VW: Passat B6
  • Wersja: Comfortline
  • Kod: BMP
« Odpowiedź #43 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 10:56:52 »
Panowie, ktoś podpowie jaki moduł BT kupić do OBD2, tak aby to działało  :question: ::) ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 11:18:37 »
Osobiście używam iCar Pro

Offline t-cross

• VW: T-Cross
  • Model: Crossover
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Rej: WE
« Odpowiedź #45 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 16:05:49 »
Na aledrogo opinie są różne, jedni zadowoleni inni nie a Ty jak go oceniasz w stosunku do np. taniego ELM327 ?

Offline bocuch5s

• VW: Passat B6
  • Wersja: Comfortline
  • Kod: BMP
« Odpowiedź #46 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 16:18:29 »
Sorry za opóźnienie ale zapomniałem o moim pytaniu w tym temacie :redface:
A co poleca @dpf-gpf-app  twórca aplikacji ?

Offline dpf-gpf-app

• Firma
  • Moc: ?? KM
  • Rej: RZE
« Odpowiedź #47 dnia: 18 - Lipca - 2022 - 16:47:04 »
Napisane jest w opisie aplikacji i na stronie powitalnej - tam jest zawsze w miarę aktualne info.

Dla cywila najlepiej iCar PRO na ten moment chyba że znajdę coś lepszego - idealny nie jest, ale nie ma nic lepszego w tej cenie. Umożliwia przechodzenie w tryb uśpienia, inne w tym pułapie cenowym nie. Ewentualnie jak chcesz to na przycisk też jakiś iCar chyba 2. Jak zostawiasz auto na tydzień lub dłużej to i tak polecam wyjąć kostkę żeby nie wyssało akumulatora gdyby ten był słabszy w zimie. Moi testerzy jeżdżą z iCar PRO. Choć ten czasem też potrafi się zwiesić (trzeba go wypiąć na sekundkę) to i tak j/w nic lepszego nie znalazłem póki co.

Jak robisz coś więcej to i tak będziesz raczej wiedział co sobie kupić lepszą zabawkę. Aczkolwiek niektóre najtańsze klony mogą również zadziałać OK, choć ja nie mam do nich zaufania wcale.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #48 dnia: 22 - Lipca - 2022 - 15:05:21 »
Cześć.
Jakiś czas temu (po zakupie Tiga), zakupiłem ponownie najtańszy interfejs diagnostyczny:  ELM327 (niebieski).
Niestety pomimo mrugania różnych kontrolek w tym urządzeniu, nie mogę się z nim połączyć w żaden sposób - może jest niesprawny, nie wiem, bo nie mam innego auta do sprawdzenia tego a patrząc na jego cenę, to nawet nie chce mi się go reklamować.

W takim razie pytanie do Ciebie, bo znalazłem na Allegro dwa podobne urządzenia z różnymi opiniami i nie wiem, który z nich wybrać do mojego auta  ::)

Poniżej obydwa, na moje oko z wyglądu takie same ale różnią się nazwą i ceną:
- Vgate iCar Pro Interfejs Diagnostyczny
- Vgate iCar2 Interfejs Diagnostyczny

Chciałbym go przede wszystkim używać do aplikacji monitorującej DPF w moim aucie ale też innych w podobnym celu.

Offline michalm83

• Clubowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 22 - Lipca - 2022 - 16:37:18 »
Chciałbym go przede wszystkim używać do aplikacji monitorującej DPF w moim aucie ale też innych w podobnym celu.
Spokojnie na twoje potrzeby wystarczy Vgate iCar2. Aplikacja DPF monitor łączy sie bez problemu, Car Scaner, Carista  i kilka innych też działa.

Tagi wątku: