Autor Wątek: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji  (Przeczytany 56341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: SM
Czy ktoś z forum miał już może okazję przetestować program "Torque Lite (darmowy) i w wersji "Tarque Pro" (płatne) na Androida ?
Tutaj filmik ktory mnie zaiteresował i opisuje działanie tej aplikacji na smartfonie:

Aplikację w wersji darmowej już pobrałem a Google Play ale do połączenia się z autem potrzebny jest adapter OBD II z Bluetooth i z tu mam problem jaki kupić aby działał w moim aucie ?

Jest tego na Allegra cała masa i ciężko mi wybrać: ELM327 Bluetooth

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Września - 2015 - 21:53:06 »
Aplikacja do diagnozowania różnych parametrów silnika - raczej amatorska, niż dla mechaników.
Pobrałem na próbę wersję "Torque Pro" i coś tam będzie można potestować  ::)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: Interfejs Diagnostyczny BT do OBD2 - wybór i diagnostyka z pomocą aplikacji
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Września - 2015 - 08:37:34 »
Pobawić się warto. Teraz taki BT wpinany w OBD2 to koszt praktycznie żaden. Z tym z ei kable tez zrobiły się w przystępnej cenie. Ja wole laptopa bo widzę więcej i czytelniej. Zapisze sobie to do pliku to w domu mogę sobie to przeanalizować. Zresztą co jakiś czas sobie biorę lapka na siedzenie pasażera, jadę na autostradę i robię logi. Zjazd z autostrady i sobie sprawdzam od razu. Jeśli błędy wyskakują to nie są po to by je kasować. Trzeba i tak auto naprawić zanim się skasuje błąd by zrobić jazdę próbną. W odczyty takich sprzętów tez nie można wieżyc bo też potrafią pokazywać głupoty - ostatnio tak walczyliśmy u kuzyna w Vivaro.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Września - 2015 - 12:04:25 »
Też jako zabawę to traktuję, jak będzie się działo coś poważnego to zawitam do fachowca z VAG-iem ::)
Poza tym ciekawią mnie wskazania doładowania turbo, ilość paliwa w baku i spalanie.
To spalanie szybko zweryfikuje, prowadzę na motostat, dość szczegółowe zapiski spalanego paliwa więc porównam i będę wiedział czy to pic na wodę czy może bliskie prawdy.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Kod: AUY
  • Rej: SM
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Września - 2015 - 00:48:37 »
Przeglądam aukcje na allegro i nie wiem który z tych interfejsów nada się do Sharana z 2001  :curve:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Września - 2015 - 08:07:40 »
Wydaje mi sie ze to nei ma znaczenia czy to bedzie taki za 15 zl czy to bedzie taki za 25 zl czy inny. Jelsi dziala znaczy laczy sie to bedzie to samo w kazdym przypadku.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Września - 2015 - 16:22:54 »
Zakupiłem jeden z najtańszych interfejsów bluetooth - niebieski ELM 327 - czekam na dostawę  :)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Września - 2015 - 11:58:04 »
Skusiliście mnie i też zakupiłem taki interfejs - jak dostanę przesyłkę to przetestuję go u siebie  :vwclubpolska:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 25 - Września - 2015 - 08:46:39 »
Nie doczytałem w aukcji na której zakupiłem ten interfejs: czas dostarczenia 15-30 dni roboczych :(

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 25 - Września - 2015 - 09:10:02 »
To znaczy że chińczyki dopiero pakują do wysłania. ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 25 - Września - 2015 - 09:19:05 »
Zdecydowanie, na to wygląda :(

Offline red

• S7
« Odpowiedź #11 dnia: 25 - Września - 2015 - 09:56:31 »
Ja swój kupiłem we wtorek i dzisiaj mam u siebie  :D
Świadomie przepłaciłem żeby wysyłka była z Polski.
Dzisiaj wykonam testy  :vwclubpolska:

Dodano:  13 - Października - 2016  -  22:33:51

Ja swoje już testowałem i w sumie jestem zadowolony : bez problemów łączy się z telefonem, pokazuje wybrane parametry i błędy też może skasować - tego akurat nie sprawdzałem jeszcze ale zrobię jakiś błąd i spróbuję skasować to się  dowiem.
Z tego co widzę to sprzęt działa tylko ze sterownikiem silnika i żadnego więcej nie widzi - może to wina aplikacji ale jak na razie innej nie testowałem.
Darmowa wersja Torque jest przyjemna dla oka i daje sporo możliwości personalizacji, wskaźniki są przejrzyste i czytelne a możliwość zrobienia wykresu zamiast wskazań zegara po prostu bezcenne do diagnostyki np. turbosprężarki.
Oczywiście możliwy jest tylko odczyt parametrów i wyświetlanie /kasowanie błędów  (sprawdzę czy na 100%) bez możliwości kodowania czy adaptacji.
Moim zdaniem urządzenie jest jak na swoją cenę super - robi co powinno
W tej kategorii cenowej wyjdzie taniej niż jednorazowa diagnostyka i dlatego polecam każdemu właścicielowi samochodu i smartfona

Pobiorę wersję PRO - doczytałem że ma kilka ciekawych funkcji np. pomiar mocy i momentu obrotowego, pomiar ciśnienia doładowania w autach VW (zastanawiałem się dlaczego wskaźnik boost się nie rusza) a do tego brak reklam.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 26 - Września - 2015 - 12:32:34 »
Pobiorę wersję PRO - doczytałem że ma kilka ciekawych funkcji np. pomiar mocy i momentu obrotowego, pomiar ciśnienia doładowania w autach VW (zastanawiałem się dlaczego wskaźnik boost się nie rusza) a do tego brak reklam.

Mam wersję PRO ale nie mam jeszcze interfejsu :(
Niezmiernie ciesz mnie fakt twojej pozytywnej oceny samego programu i niewidzialnego dla mnie interfejsu bluetooth.
Widzę po twoim opisie że zainteresowanie się tą aplikacją i wybór taniego połączenia były strzałem w  :maxpoints:

Offline red

• S7
« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Września - 2015 - 14:55:26 »
Sprawdziłem jak jest z kasowaniem błędów i nie działa to jak pisze w instrukcji  >:(
Wypiąłem kostkę z przepływki - normalnie powinien pokazać błąd przepływomierza - na kompie sprawdziłem i błąd się pojawił więc interfejs w gniazdo i próbuję - komunikat że ECU nie zanotował żadnego błędu - jeszcze po wpięciu kostki próba skasowania błędu i podpinam kompa - błąd przepływki jest dalej ale kompem bez żadnego problemu mogę skasować ten błąd.
Być może w wersji PRO wszystko działa jak należy - darmowa wersja torque nie kasuje błędów  :(
Właśnie kupuję wersję PRO - przetestuję jak działa.

Dodano:  26 - Września - 2015  -  15:29:14
Kupiłem wersję PRO
Jest to zupełnie inna aplikacja niż wersja darmowa.
Mnóstwo możliwych pomiarów, można na podstawie próby drogowej zmierzyć moc i moment obrotowy (zaraz sprawdzę jak działa)
Niestety błędów dalej nie widzi

Offline Kande4r

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4
  • Kod: BUD
  • Moc: 80 KM
« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Sierpnia - 2016 - 13:32:17 »
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jakim programem połączyć się z moje Polo IV 1.4 80 KM z 2006 roku ?
Zakupiłem kabel ELM327 + program SDPROG i nie mogę się połączyć.
Czy kabel jest zły czy może jakiś inny program potrzebuję?
Szukałem w innych wątkach lecz nic nie znalazłem lub nie ogarniam tego.
Pozdrawiam.

Offline magyja

• VW: Passat B6
  • Silnik: 1.6
  • Moc: 105 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Września - 2016 - 10:29:45 »
Witam.
Posiadam interfejs z aukcji i mam problem z podłączeniem go do Passata B6 z 2007r.
Łączy się z komputerem ale nie z autem.
Sprawdzałem go z Mazdą 3 2004r. i Mondeo 2007r. i bez problemów.
Jakim program powinienem spróbować?
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Września - 2016 - 11:58:44 »
@magyja  a jakiego używasz ?

Nie wiem jakim innym interfejsem powinieneś móc połączyć się z Passatem B6, ale ja posiadam najtańszą wersję interfejsu ELM 327.
ELM327 - działa z VW Passat B5 2.8 V6 (99r.) i nie działa z Sharan I 1.9 TDI (99r.).

Używam płatnej wersji Torque Lite PRO pobranej z Google Play.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #17 dnia: 13 - Października - 2016 - 22:41:02 »
Patrząc z perspektywy czasu czy warto kupić sobie taki interface oraz zainstalować aplikację na Smartfona? Czy to się sprawdziło? Czy tą opcję jednak sobie odpuścić. ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #18 dnia: 13 - Października - 2016 - 23:17:11 »
Z perspektywy czasu, używania najtańszego interfejsu BT pod OBD2:
- Sharan I 1.9 TDI [AFN] 99r. - nie działa wcale,
- Passat B5 2.8 V6 99r. - łączy się, widzi auto ale widocznych usterek na wyświetlaczu komputera - nie widzi.

Za to świetnie działa w najnowszym Masterze, widzi usterki i pięknie kasuje błędy które wprowadzają auto w stan awaryjny.
W innych autach nie próbowałem jeszcze ;)

Offline Dziuniek

• VW: Passat B6
« Odpowiedź #19 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 13:50:28 »
Ostatnio kupiłem ELM na WiFi i zainstalowałem sobie Torque(Lite) oraz Piston - obie działają ok. choć nie wszystko się wyświetla na każdej. Przykładowo napięcie na aku pokazuje tylko Piston, a Torque nie widzi. Kody błędów oba rozpoznają i pokazują takie same, ale jeszcze nie wiem czy można kasować błędy. Dziś zainstalowałem sobie OBDeleven - piszą że jest b.dobra, ale dopiero wieczorem będę sprawdzał, i zobaczymy czy działa, bo nie widzę połączenia przez WiFi.

Offline Matthias

• :: TrendLine
  • VW: Fox
  • Silnik: 1.4 TDI-PD
  • Kod: BNM
  • Rej: DE
« Odpowiedź #20 dnia: 18 - Stycznia - 2017 - 16:32:42 »
Również mam taki wtyk tylko na Bluetooth, wtyk w moim aucie (VW Fox 2009 ) działa bez problemu z programem który dostałem razem z wtykiem. Natomiast, gdy probowałem się podpiać pod kolegi auto (VW Touran 2006)nie darady. Nie może się na różne sposoby połączyć z jego autem.
Jedyne czego nie próbowałem to zmiany programu, może pomoże.

Dodano:  23 - Lipca - 2019  -  20:28:55
Sam mam ELM327 na bluetooth i w moim samochodzie wszytsko dziala OK
Mozna odczytywac bledy jak i kasowac - wiadomo tylko z Silnika, calej reszty ABS etc. nie darady tym wtykiem zdiagnozowac.

Offline Wolfer

• VW: Passat B7
  • Silnik: 3.6 R36
  • Kod: BWS
  • Moc: 300 KM
« Odpowiedź #21 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 16:31:37 »
Witam
Czy ktos próbował moze kasowac bledy za pomoca smartphona ?
Jesli tak to jaka jest kompatybilna z VW ?

Offline Wolfer

« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 16:52:26 »
Najlepiej jesli by byl darmowy  :P ale wiadomo co za darmo to nie dziala jak należy a z platnych polecasz cos

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 17:10:47 »
Od ponad roku korzystam z darmowego Torque Lite (OBD2 & Car), wcześniej miałem wersję Torque Pro (OBD 2 & Car) z Black Market ale po pewnym czasie wyzionęła ducha i przestała działać. Ja nie widzę różnicy między nimi ale kolega @red używa wersji Pro i mówił mi, że jest o wiele lepsza. 15 zł to nie majątek a wcześniej można sobie zainstalować wersję darmową i sprawdzić czy wszystko co chcemy i potrafimy obsłużyć działa jak należy.
W moim Sharanie 1.9 TDI 99r. aplikacja nie widzi auta i nie działa wcale w Passacie B5 2.8 V6 99r. od mojego ojca, aplikacja widzi auto i coś tam robi ale błędów nie widzi i nic nie kasuje, więc stwierdzam że też nie działa. Za to w firmowych nowych Reno Masterach aplikacja pięknie czyta błędy i kasuje je bez żadnego problemu, potrafi nawet zaradzić trybowi awaryjnemu, co jest bardzo przydatne na dalekiej trasie.
Aplikacja Torque Lite/Pro (OBD 2 & Car) jest najczęściej wymieniana przez prasę motoryzacyjną jako jedna z najlepszych do takich amatorskich zastosowań. Na próbę zainstalowałem 2 inne aplikacje z Google Play ale szybko z nich zrezygnowałem z powodu dość utrudnionej obsługi.
Spróbuj zainstalować darmową wersję Torque Lite i sprawdź sam czy będzie ci pasować ;)

Offline Wolfer

« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Lutego - 2017 - 17:21:38 »
Dzieki za wyczerpującą odpowiedz jeszcze dzis sciagne darmowke i zobacze czy polaczy sie z autem. :thumbup: 

Tagi wątku:

�adowanie...