Autor Wątek: DYSTANSE do felg - wybór, zakup, opinie  (Przeczytany 231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
DYSTANSE do felg - wybór, zakup, opinie
« dnia: 24 - Listopada - 2024 - 15:58:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Dystanse samochodowe to krążki, które zazwyczaj wykonane są z aluminium. Element zakłada się na piastę koła. Dystanse montuje się w samochodzie zazwyczaj z dwóch powodów. Po pierwsze, chodzi o poprawę estetyki samochodu. Dzięki tym elementom możesz poszerzyć rozstaw kół swojego auta od 10 do nawet 60 mm z każdej strony. Pojazd wyposażony w dystanse do felg prezentuje się agresywniej.

Po drugie, ten element może być również przydatny gdy mocowania felgi nie pasują do rozstawu mocowań piasty. Oczywiście możesz problem rozwiązać przy pomocy śrub lub nakrętek pływających, jednak dystans do kół jest lepszym wyjściem w takiej sytuacji. Choć jego zastosowanie nie zawsze jest proste, daje większe poczucie bezpieczeństwa oraz stabilności.

Dystanse do felg aluminiowych mają przede wszystkim poprawić wygląd oraz sterowność pojazdu. Dzięki nim Twoje auto ma bardziej sportowy charakter. Musisz jednak liczyć się z tym, że montaż dystansu może doprowadzić do szybszego zużycia innych elementów m.in. tulei wahaczy czy łożyska. Pamiętaj również, aby kupować wyłącznie markowe produkty. Dystanse od innych producentów mogą nie gwarantować bezpieczeństwa podczas dynamicznej jazdy.

Mam zamiar zakupić dystanse do felg aluminiowych i proponuję aby temat dotyczył każdego z modeli a nie był powielany w każdym z działów.

Do tej pory nie miałem do czynienia z dystansami do felg ale widzę sporą różnicę, pomiędzy moimi felgami aluminiowymi z różnym ET i stąd moje zainteresowanie się tematem.

Po lewej: zestaw letni a po prawej zimowy - ten sam rozmiar opon 235/55 R17 ale różne ET:
ET35 - lato
ET42 - zima

Nie chcę bardzo poszerzać rozstawu kół a tylko minimalnie dla oka - w związku z tym interesują mnie tylko proste rozwiązania i minimalne szerokości dystansów - myślę o max 10-15 mm.

Zastanawiam się na potrzebną mi szerokością ale to sprawdzę jutro - ściągnę felgę i dołożę odpowiedniej grubości podkładkę między felgę a piastę.

Pytanie do ogółu: czy ktoś ma lub posiadał dystanse z aukcji na Allegro:
https://allegro.pl/oferta/dystans-5x112-15mm-57-1-vw-audi-seat-15073828370

Online Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
Odp: DYSTANSE do felg - wybór, zakup, opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 17:21:39 »
Jeśli chodzi o przykręcanie kół to osobiście biorę tylko rzeczy sprawdzone/renomowanych firm. Mam dobre doświadczenie z H&R, które mają też homologację dla wielu modeli. 

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 19:08:51 »
Wiecie że po zastosowaniu dystansów należy zrobić pomiary i ustawienia geometrii? 

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 20:01:46 »
Wydaje mi się że przy tak minimalnym dystansie nie będzie wpływu na geometrie, to tak samo  jak ludzie wstawiają różne felgi z innym ET jak przewiduje producent i nie ma problemu. W AT jak chcesz dać inną felge np większą czy z innym ET musisz to wbić w dowód w TUV , gdzie sprawdzają czy dana felga może być dopuszczona do ruchu w danym pojezdzię , tyczy się to również dystansów , i ani razu nie było mowy o ustawieniu geometri w pojezdzie.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 20:09:04 »
Nie musi ale może mieć, jeśli bez dystansów wartości są już "na skraju" zielonego pola, to po zamontowaniu dystansów mogą już być w czerwonym polu, może to być minimalna różnica ale jednak już wchodząca w "czerwone pole", warto przynajmniej skontrolować. Podobna zasada jak przy ET ale tutaj rzadko wybieramy aż tak wielkie ET rzędu 15 mm i więcej a sumarycznie również wskazana kontrola zawieszenia. Ja dawno temu w Golfie 5 montowałem ET chyba z 49 na 35 i była róznica w wartościach geometrii

Online Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 20:33:24 »
Rozumiem, że dystans tworzy dłuższe ramię, więc mamy większy moment obrotowy na zawieszenie i jeśli nie ma czegoś w stylu podwójnych wahaczy, to trochę zmienia się geometria pod wpływem większego nacisku na sprężyny...
Nie chce mi się w tej chwili liczyć, ale tak "na oko" dodatkowy dorosły w środku auta będzie miał większy wpływ niż wydłużenie tego ramienia o proponowane 15 mm.
PS. przypomniałem sobie co się dzieje z geometrią biednego lekkiego auta, gdy sąsiad zakłada na hak rowery - to jest tragedia widoczna z odległości 30 metrów...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Listopada - 2024 - 21:09:10 »
Zapytałem diagnosty i dostałem takie o to info . "Hej na geo nie ma wpływu , środek ciężkości koła zmieniasz wiec jak będzie za bardzo wysunięte to troche zawias może cierpieć ,z głowa trza zrobić nie za szerokie"
przypomniałem sobie co się dzieje z geometrią biednego lekkiego auta, gdy sąsiad zakłada na hak rowery - to jest tragedia widoczna z odległości 30 metrów...
Tu zawieszenie zmienia się pod obciążeniem tak samo jak na ET 32 czy 41 .   
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #7 dnia: 25 - Listopada - 2024 - 09:05:20 »
Tutaj masz na fotce dystans 10mm który mam u siebie i przyjechał z samochodem. Wyglada solidnie, jest leciutki, nie wiem co to dkłądnie. Są zamontowane ponieważ duży zcisk hamulcowy zaczyna obcierać o ramiona felgi.  Okazało się ze obecne śruby nie są dobre - dokuppiłem nowe dłuższe aby lepiej siedziały w piaście - chyba 65mm gwintu teraz.  Tak że zakładajac trzeba o tym pamietac 

2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: