Autor Wątek: Chiptuning a wizyty w ASO, jak poznać czy było ruszane  (Przeczytany 362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NorbertOS

• :: StartLine
  • VW: Arteon FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DNFG
  • Moc: 390 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
Chiptuning a wizyty w ASO, jak poznać czy było ruszane
« dnia: 29 - Września - 2024 - 16:46:41 »
Witam, mam pytanie :huh: . Czy jeśli zrobiłem chiptuning silnika i skrzyni plus np. było wyłączenie systemu start/stop.
I po wizycie w ASO (była wymiana oleju i akcja serwisowa dot. 91MG sterownik modułu wzywania pomocy i jednostki komunikacji 02), nie dotykali oprogramowania silnika i skrzyni ? :huh:
Jeśli w najgorszym wypadku by nadpisali oprogramowanie to musieli by też wpisać to w papiery ? :huh:
I poznałbym to po tym, że system start/stop znowy trzeba by było wyłączać za każdym razem ?
Człowiek niby pozna po zachowaniu auta ale pewności nigdy nie mam, a nie chcę znowu jechać do tunera pytać, czy dalej mam wirusa, bo nie jestem pewny.

A jak np. ktoś konfigurując auto płaci za ściągnięta blokadę z 250 na 270, a ASO wgrywa aktualizacje oprogramowania to wgrywa ta 1 z konfiguratora, czy może nawet wgrać czysty soft ?.
Pozdrawiam :cool:

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Chiptuning a wizyty w ASO, jak poznać czy było ruszane
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Października - 2024 - 19:54:51 »
I poznałbym to po tym, że system start/stop znowy trzeba by było wyłączać za każdym razem ?
To przecież oczywiste, jeżeli po wizycie w ASO  start/stop działa to znaczy że robili update systemu

Poza tym wszystkie modyfikacje zapisują sie w logach i w najgorszym wypadku tracisz gwarancję jeśli ją masz, jeśli nie masz to przed każdą wizytą w ASO musisz mówić żeby nie ruszali ECU i nie robili aktualizacji

Offline NorbertOS

• :: StartLine
  • VW: Arteon FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DNFG
  • Moc: 390 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
Odp: Chiptuning a wizyty w ASO, jak poznać czy było ruszane
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Października - 2024 - 22:09:47 »
Chodzi o to, że start/stop tak jak był zrobiony u tunera dalej jest tak zrobiony. Czyli nie ruszali ? Ja im wspomniałem oczywiście, że mają nie grzebać w silniku i skrzyni. Jedyne co zrobili to olej i aktualizacje OCU. Dziękuję za odpowiedź

Tagi wątku: