Autor Wątek: DOŚWIETLANIE DROGI DO DOMU - Coming Leaving Home  (Przeczytany 170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemke

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.6 ?
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
DOŚWIETLANIE DROGI DO DOMU - Coming Leaving Home
« dnia: 02 - Stycznia - 2017 - 20:34:25 »
Witam,
Poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, po przesiadce z Passata B6 taty, na (w końcu) własne auto, jakim jest VW Bora  :D
Istnieje możliwość ustawienia, aby po otworzeniu samochodu z pilota, włączały się światła, tak jak jest to w Passacie B6 (tzw. leaving home)?
Przyznam,że bardzo mi się to "spodobało"  ;)

Posiadam przewód VAG KKL firmy viaken + program POLSKI VAG/vlds, ew program ESI 2.0 od boscha.
Lub jeśli nie "komputerem" to w jaki sposób?

Dzięki z góry za pomoc ;)
(Jeśli temat zamieściłem w złym dziale to prosiłbym o umieszczenie go w odpowiednim.)

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: DOŚWIETLANIE DROGI DO DOMU - Coming Leaving Home
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Stycznia - 2017 - 23:25:54 »
Nie napisałeś niestety z którego roku jest auto.
Ale podejrzewam, iż auto to nie posiada takiej funkcji oryginalnie i będzie potrzebny zakup odpowiedniego modułu  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 00:39:48 »
Można jeszcze prościej wykorzystując lampkę podsufitową jako sterowanie przekaźnikiem od świateł .Lub jeszcze prościej wykorzystując kondensator jako podtrzymanie przekaźnika .A pojemnością kondensatora dobrać czas jaki potrzebujesz w swoim wypadku . 

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 00:48:10 »
Lampki nie wykorzystasz gdyż po zamknięciu auta lampka w środku gaśnie,

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 07:54:05 »
Naturalnie że gaśnie tylko z opóźnieniem /zwłoką czasową .Pytanie czy taki czas wystarcza autorowi tematu .By go wydłużyć wystarczy dołożyć kondensator a jego pojemnością dopasować czas .

Offline Przemke

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 09:29:47 »
Wyjaśniam, auto z 1999r,  dzisiaj podepne pod komputer i zobaczę czy w module komfortu jest możliwość włączenia.

Co do lampki podsufitowej, gaśnie ona od razu po zamknięciu samochodu.

Jednakże może ma ktoś schemat instalacji takiego modułu co w linku? 
Lub używa ktoś owego z allegro?
Gdyż wolałbym zrobić moduł sam, niż ryzykować chińczykiem :/

Ew. Jak wpiac kondensator w instalację?

Dodano:  03 - Stycznia - 2017  -  09:32:44

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 10:19:49 »
Gdyż wolałbym zrobić moduł sam, niż ryzykować chińczykiem :/
Z tego zdania wnioskuję że nie przeraża cię lutownica i posklejanie kilku elementów.W necie znajdziesz do bólu prostych czasówek .Zastanawia mnie czemu w twoim wozie lampka gaśnie po trzaśnięciu drzwiami .Większość montowanych lampek pod sufitem (w VW ) świeci po otwarciu drzwi ok.10 sekund .Gaśnie jak wsadzisz klucz do stacyjki, lub jak zamkniesz wóz z pilota .Samo otwarcie lub trzaśnięcie drzwiami załącza czasówkę i powoduje świecenie lampki ok.10 sekund.
Co do kondensatora wpinasz go pod uzwojenie cewki przekaźnika zachowując biegunowość .Po zaniku napięcia sterowania przekaźnika kondensator podtrzymuje jego załączenie do rozładowania się .Czym większa pojemność tym dłuższy czas rozładowania kondensatora 

Dodano:  03 - Stycznia - 2017  -  10:29:21
Jeśli nie chce ci się bawić w budowanie czasówki możesz zastosować przekaźnik świec żarowych ze starszego modelu VW .Uzyskasz na nim bez problemu czas około 12-15 sekund i możesz puścić przez niego duży prąd (jest do tego przystosowany ).Opis wyjść znajdziesz bez problemu w necie .

Offline Przemke

« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 11:40:45 »
Nie wyraziłem się jasno,  światło wewnątrz gaśnie po zamknięciu samochodu z pilota.
Jednakże odprowadzanie do domu światłami potrzebne mi nie jest, zależy mi na tzw Leaving Home, czyli zapaleniu świateł po otwarciu auta pilotem.

Rozumiem,  że mogę pociągnąć przewody do lampki podsufitowej? Lecz rozumiejąc muszę dołączyć przekaźnik, bo jak wiem to załączenia reflektora potrzebny jest dużo większy prąd ;)
Z przekaźnika ciągne przewody pod przekaźnik świateł i tyle?

Wybaczcie za możliwie źle zformułowane pytanie,  ale nie siedzę w elektryce zbyt długo :)

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 12:37:43 »
Pytanie zadałeś prawidłowo

Z tego co czytałem opinie ludzi, mają te moduły i nie narzekają na nie.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #9 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 15:01:02 »
Wykonać tego typu przeróbkę można na kilka sposobów.
@Gulasz pisze o rozwiązaniu prostym i tanim w wykonaniu, @przemo poleca nieco droższe ale dedykowane i prostsze w montażu.
Od siebie proponowałbym podłączyć pod impuls otwierania centralnego zamka układ z programowanym czasem (może być nawet przekaźnik z kondensatorem jak pisał @Gulasz) który to układ zapaliłby światła pozycyjne w momencie otwarcia samochodu i przytrzymałby ten san przez powiedzmy 30 sekund lub do włączenia zapłonu - przynajmniej tak zrozumiałem Twój pomysł. Pamiętaj o wstawieniu diód prostowniczych (3A powinno wystarczeć nawet z zapasem) pomiędzy przekaźnik a światła pozycyjne. Impuls z przewodu otwierania a zasilanie robocze z zasilania włącznika świateł oczywiście przez bezpiecznik.

Offline Przemke

« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 16:38:39 »
Czytając to wszystko chyba skuszę się na gotowca :D
III Klasa technikum, a nie mam pojęcia co z czym ugryźć :'( :'(

Tymczasem mówiąc serio, chciałbym zrobić to sam, niżeli kupować  (satysfakcja!!) lecz od czego zacząć?
Zakładając, że sygnał pociągnąłbym od lampki podsufitowej.

Dzisiaj podłączyłem auto pod komputer i niestety w module komfortu nie ma możliwość włączenia świateł, także pozostaje wykonać, bądź ostatecznie kupić, coś,  co da mi takową funkcje.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 02:23:59 »
Napisz precyzyjnie jaki ma być efekt końcowy .Co ma się zapalić , na jak długo ,w jakich opcjach ma się wyłączać a w jakich włączać ,czy czas włączenia ma być regulowany ,czy ma być dość precyzyjny czy różnica 1-2 sekund nie stanowi problemu itd .Czym więcej informacji tym precyzyjniejsza podpowiedź . 

Offline Przemke

« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 10:13:04 »
Efekt końcowy ma być taki, aby po otwarciu auta z pilota zaświeciły się światła,  przez jakiś czas.

Kilka sekund nie zrobi problemu,  dlatego myślałem, żeby właśnie sygnał do zapalenia lamp był z lampki podusfitowej.
Czas odpowiedni oraz gaśnie po otwarciu drzwi/włączeniu zapłonu, co równa się z tym, że czas nie musi być regulowany.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 16:40:20 »
Sterowanie nie musi być koniecznie ciągnięte z pod samej lampki znajdującej się pod sufitem (kabloteka od niej znajduje się przy skrzynce z bezpiecznikami ).Tam też znajdziesz wyjścia kabli idących do lamp .W zależności czy mają się załączać mijania czy pozycyjne i tak warto to co zamierzasz dołożyć /przerobić warto zabezpieczyć oddzielnym bezpiecznikiem naturalnie przez przekaźnik.
Bardziej obrazowo znajdujesz kabelek na którym pojawia się napięcie załączające lampkę podsufitową (lub kabel załączający masę jeśli sterowanie jest minusem w okolicach skrzynki z bezpiecznikami ) i podłączasz do jednego końca cewki przekaźnika .Drugi koniec cewki do plusa lub minusa (w zależności czym sterowana jest lampka ).Na pin od zworki przekaźnika podłączasz stały plus przez bezpiecznik a na drugi pin na kabel od świateł jakie mają się załączyć .
Forma obrazkowa jakby opis był mało zrozumiały.
http://www.fotem.pl/data/aa0447c85e2409408a9e96ba3d7.jpg//Niestety fota znikła a link prowadzi do nikąd!//

Na bazgrołach zapomniałem o bezpieczniku ale chyba raczej wiadomo gdzie ma się znajdować .

Offline Przemke

« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Stycznia - 2017 - 20:20:20 »
Dzięki piękne!
Mam nadzieję że będę miał okazję się odwdzięczyć ;)

Co do stałego plusa, ciągnąć go z aku czy mogę się pod coś podpiąć (wydaje mi się że tak), jeśli tak to pod co najlepiej?
Przekrój przewodu 1.5mm da radę czy użyć grubszego?
Bezpiecznik 5A dałby rade w takiej dokładanej instalacji, czy lepiej grubszy przewód i 10A bezpiecznik?

Co do przekaźnika to zamawiać jakiś z allegro do w/w świec żarowych czy w sklepie z artykułami elektrycznymi jakiś dobrać?

Dodano:  04 - Stycznia - 2017  -  23:42:36
Nie znalazłem opcji modyfikuj przy poście wyżej, dlatego pisze jeden pod drugim.
Jak wpiąć się w przewody od świateł? Z tego co wiem to na prawy i lewy reflektor jest osobny przewód.

Dodano:  04 - Stycznia - 2017  -  23:44:58
W takim wypadku potrzebuje 2 takie instalacje czy jak?
Wybaczcie ale nie jestem jak na razie zbytnio ogarnięty w temacie ;)

Dodano:  04 - Stycznia - 2017  -  23:56:25
.Drugi koniec cewki do plusa lub minusa (w zależności czym sterowana jest lampka )

Czyli wpinam lampkę w obwód przekaźnika, z jednej plus z drugiej minus?

Trudniejsze to niż myślałem :D :D :D

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #15 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 06:13:38 »
Wystarczy jeden zestaw. Jak wepniesz się we włącznik świateł to tam możesz zapalić światła podajac plus na jeden kabelek. Pisałem o tym przy okazji świateł skandynawskich http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1329.0.html
Podpięcie tylko pod lampkę to dziwny pomysł - za każdym razem jak otworzysz drzwi zapalają się światła mijania co na pewno nie będzie bez znaczenia dla akumulatora zwłaszcza w okresie zimowym.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 08:48:29 »
Oj chyba mało precyzyjnie napisałem i zrobiłem małe zamieszanie .Przekaźnik do tego co nabazgrałem musi być zwykły .Jakbyś chciał uzyskać podobny efekt nie wykorzystując instalacji jak i czasówki lampki podsufitowej wtedy potrzebny byłby przekaźnik np.od świec żarowych .W takim przekaźniku znajduje się układ czasowy i można uzyskać podobny efekt jaki chodzi ci po głowie .
Można też zastosować zwykły przekaźnik z dołożonym kondensatorem i w efekcie końcowym uzyskasz to co chcesz .Zacznij od podjechania na szrot i zakupu przekaźnika (zwykłego /standartowego )jeśli chcesz wykorzystać układ czasowy lampki podsufitowej lub takiego od świec żarowych (będzie pewnie droższy )jak chcesz by światła załączały się niezależnie od oświetlenia wewnętrznego .
Tak dla pewności fotka typowego przekaźnika .

Przy szukaniu zwróć uwagę by nie miał dodatkowych (cieńszych) pinów.
Tak dla pewności jeszcze fotka typowego przekaźnika od świec żarowych.

Jak będziesz miał przekaźnik daj znać to dokładnie napiszą /narysuję co do czego podłączyć .

Offline Przemke

« Odpowiedź #17 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 16:01:52 »
Nabyłem to: przekaźnik,  bezpiecznik, konektory, "kostkę do przekaźnika" aby to jakoś wyglądało i żeby potem mniejszy problem z ulokowaniem był oraz przewodu kilka metrów.

https://zapodaj.net/9c0c861f82082.jpg.html//Czy naprawdę ciężko jest zrozumieć, że zdjęcia z tego czegoś zwanego hostingiem - znikają po paru dniach?//

Przewody mniej więcej znalazłem,  stały plus z zapalniczki,  znikające napięcie po zapłonie od lampki, oraz kostkę od świateł, lecz nie wiem które przewody idą do "długich", a chciałbym żeby one się zapalaly.

Dodano:  05 - Stycznia - 2017  -  22:13:01
Jako, że przekaźnik, który kupiłem jest identyczny jak ten http://www.fotem.pl/data/80a8a4d45e0f6acfcd13daf082adf9.jpg//Z tego hostingu też znikają i zostaje nikomu nieprzydatny link!//

To na moje rozumowanie powinno to iść tak:
85- jakaś masa
86- przewód od lampki (ten co podaje napięcie po otwarciu i zanika po zapłonie)
87-przewód do świateł mijania
30-stały plus (oczywiście bezpiecznik)

Lecz czy to będzie w ten sposób?
Skąd będę wiedział, że lampka "odpalana" jest napięciem, a nie masą?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 22:13:19 »
Widzę że poszedłeś po całości na bogato i zakupiłeś wszystko nówka nie śmigana .Co do opcji by zapalały się tylko długie jest jak najbardziej do zrobienia ale z tyłu auta będzie ciemność (chyba że o to chodzi ).By zaświeciły światła długie nabazgrany schemat musisz podłączyć za skrzynką bezpieczników pod bezpiecznik nr 18 lub 19 (bo i tak jest na nich mostek ,kolor kabelka biało/zielony ).Po podaniu plusa powinny odpalić światła długie .Nie wiem czy akurat wybór świateł długich będzie najlepszym rozwiązaniem (tak jak wspomniał Red trochę prądu będzie to żarło )I dodatkowy drobiazg zapalających się świateł długich po otwarciu drzwi mimo włączonych świateł mijania czy pozycyjnych może słabo wyglądać .Bardziej do opcji z długimi wypadałoby sygnał sterowania przekaźnikiem pociągnąć od alarmu z dodaniem kondensatora (dla zwłoki czasowej)lub zrobić to na światłach mijania by nie wyglądało dziwacznie (ale to kwestia gustu ).   

Offline Przemke

« Odpowiedź #19 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 22:19:39 »
To wszystko się dopracuje w przyszłości, jak na razie chciałbym stworzyć jakąś bazę, aby móc potem kombinować ;)
Co do takiego podłączenia:
85- jakaś masa

Będzie ok, czy coś pomerdałem?  :curve:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 22:36:18 »
Zacznij od sprawdzenia czym sterowana jest lampka .Nie jestem pewien na sto procent ale stawiam że minusem .By to sprawdzić miernik w łapki (jak posiadasz ).Ustawiasz go na zakres sprawdzania (20 v )jedną końcówkę do masy (karoseria )a drugą końcówką po kolei do każdego kabelka jaki jest przy lampce .Jeśli miernik pokaże wartość na którymś z kabelków mimo przełączonej pozycji włącznika na 0 (lampka wyłączona )będzie świadczyło że przy lampce jest stały plus a załączanie sterowane jest masą .Jeśli na żadnym z kabelków nie będzie wartości napięcia to sterowanie będzie plusem .Zamiast miernika możesz zastosować próbówkę z żaróweczką lub jak nie posiadasz żadnej z wyżej wymienionych możesz zrobić samemu z małej żaróweczki i dwóch kabelków .Jak będziesz wiedział czym jest sterowana lampka będzie wiadomo co jak połączyć by działało .

Offline Przemke

« Odpowiedź #21 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 22:40:38 »
Dzisiaj już to posprawdzałem, https://zapodaj.net/fe064f8adb632.jpg.htmlNa brązowym jest stały plus, na środku masa, a na błękitnym pojawia się napięcie po otwarciu auta z pilota.

Co do wyboru świateł..
Fakt drogowe mogą trochę tego prądu pociągnąć, jednakże wydaje mi się, że mijania w Basi nie są "wystarczająco" mocne.
Co do tematu red`a http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1329.0.html
Gdybym w ten kabel łączący się podpiął zamiast stricte pod mijania, w przypadku przygotowywanej instalacji :D
Odciążyło by to aku w jakimś stopniu? Gdyż postojówki nie muszą być zapalane.

Dodano:  05 - Stycznia - 2017  -  22:58:51
jednakże, jest to prawidłowe podłączenie?

85- masa

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 10:03:55 »
Jeśli sterowanie jest plusem to tak jak napisałeś powinno zadziałać .Wprawdzie wspominasz raz że mają być długie a raz że mijania ale to mało istotne .Po to masz właśnie przekaźnik byś mógł podłączyć co chcesz bez stresu że padnie czasówka z lampki czy potopią się kabelki .

Offline Przemke

« Odpowiedź #23 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 10:19:16 »
Co do świateł.. Wiem, namieszałem, bi sam.nie jestem zdecydowany pod co podpiąć.

Po pomiarach:

Posprawdzałem, https://zapodaj.net/fe064f8adb632.jpg.htmlNa brązowym jest stały plus, na środku masa, a na błękitnym pojawia się napięcie po otwarciu auta z pilota - czyli pod ten kabelek co chce się podpiąć.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 10:24:34 »
Najczęściej w grupie VW na brązowych kabelkach jest najczęściej masa lub sterowanie minusem .Czy aby na pewno w twoim wypadku na brązowym jest plus?Czy sprawdzałeś to na wtyczce z odłączoną lampką czy wpiętą w obwód ?

Tagi wątku: