Autor Wątek: DOŚWIETLANIE DROGI DO DOMU - Coming Leaving Home  (Przeczytany 171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemke

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.6 ?
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: DOŚWIETLANIE DROGI DO DOMU - Coming Leaving Home
« Odpowiedź #25 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 10:48:17 »
https://zapodaj.net/b745cccd2a949.jpg.html
Podłączajac multimetr w ten sposób,  czyli minus do brązowego, odczyt jest na minusie,  co oznacza odwrotne bieguny tak?
Gdy podłączyć się czerwony do brązowego to odczyt jest bez w/w minusa.

Dodano:  06 - Stycznia - 2017  -  11:20:28
Co do podłączenia,  jeśli coś podłącze źle, to po prostu układ nie zadziała czy ew coś gdzieś może się przygrzać?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 15:38:22 »

.Ustawiasz go na zakres sprawdzania (20 v )jedną końcówkę do masy (karoseria )a drugą końcówką po kolei do każdego kabelka jaki jest przy lampce
Naturalnie miałem na myśli samą kostkę z wypiętą lampką .Sorki ale mogło to wprowadzić w błąd .Sprawdzając na samej kostce łatwo popełnić błąd (lepiej jak miernik masą jest do budy ).By sprawdzić czy wyłączenie lampki następuje po zaniku masy czy plusa .Sprawdzając na samej kostce jak na twojej fotce nie jesteś pewien do końca czy zanika plus czy minus dochodzący do lampki a jedynie możesz stwierdzić że zostaje rozłączone napięcie na kabelkach jakie dochodzą do lampki .Dla pewności sprawdź jeszcze raz miernikiem z masą do budy .
Jak podłączysz coś odwrotnie nie powinno nic spłonąć a tylko nie zadziała (mam na myśli sterowanie przekaźnikiem )

Offline Przemke

« Odpowiedź #27 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 15:44:01 »
Podpinajac masę do kawałka metalu przy drążku zmiany biegów,  moim oczom ukazało się to, że w błękitnym przewodzie zanika napięcie po otwarciu auta pilotem, a po zamknięciu powraca do ~12v  :confused:
Środkowy przewód stały plus, brazowy tak jak mowiliscie,  masa!
Jednakże lampka gaśnie po włączeniu zapłonu,  zaswieca się po otwarciu, a nie znalazłem przewodu który by podawał /odcinal napięcie.
Także jak to działa nie mam pojęcia.  :redface:

Dodano:  06 - Stycznia - 2017  -  17:37:52
Jednakże, jutro chciałbym to zmontować.
Lecz jak to poprawnie zrobić?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 19:28:37 »
O widzisz teraz jak sprawdziłeś z masą budy wszystko wygląda bardziej logicznie .Z twojego opisu wygląda to tak .Na lampkę podsufitową idzie stałe zasilanie plusem (czarno/czerwony) po bezpieczniku jak i stały minus (brązowy ) tak byś w każdym momencie mógł sobie włączyć lampkę .Natomiast na błękitnym masz sterowanie z czasówki która podaje minus by zapaliła się lampka (jeśli faktycznie w momencie ryglowania drzwi lub otwierania  z pilota zanika plus na tym kabelku).Odszukaj drugi koniec tego kabelka w okolicach skrzynki z bezpiecznikami (wewnętrzna część słupka ,okolice dźwigni otwierania klapy)i wepnij w niego jeden z pinów cewki przekaźnika ,drugi koniec cewki do plusa (może być ten sam czarno/czerwony który idzie do lampki podsufitowej ).Jeden ze styków zworki do plusa przez bezpiecznik a drugi na bezpiecznik 18 i będziesz miał odpalane długie lub to co proponował Red pod przełącznik świateł i będą odpalać mijania .Jak podciągniesz do awaryjnych mogą odpalać się kierunki itd.

Offline Przemke

« Odpowiedź #29 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 20:12:32 »
Dziękuję bardzo
Także bazując na tym:
http://www.fotem.pl/data/80a8a4d45e0f6acfcd13daf082adf9.jpg
85-kabel od lampki podsufitowej
86-plus
30-stały plus
87-światłą/przewód do odbiornika, który chcę uruchomić

Jestem w 101% pewno, że w ten sposób, ale wole się upewnić.
Co do wiązki od lampki, będzie ona pociągnięta przez słupek w stronę skrzynki, jednakże całe te trio? (brązowy/czarno-czerw/błękitny)
Ew. przy nieudanej próbie lokalizacji owej wiązki, pociągnę przewody od lampki, ale myślę, że się uda.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 20:18:23 »
Tak jak piszesz .
W razie problemów pisz .
Powodzenia

Offline Przemke

« Odpowiedź #31 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 21:20:51 »
Trochę inny temat, ale
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1329.0.html

"Nas interesuje najbardziej 3 i 4 (3 powinien być wolny). Pin wkładamy do otworu na kabel 3 i łączymy z 4. "

Pin nr 3 nie jest u mnie wolny, w takim razie mogę zrobić to samo, nie mając tego pinu pustego?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 07 - Stycznia - 2017 - 08:37:02 »
Machnij fotkę kabloteki włącznika jaki masz .Bo nie mogę zaskoczyć w czym problem.Lub podłącz się za skrzynką z bezpiecznikami na bezpiecznik nr 20 lub 21 bo i tak jest na nich mostek .Dla ułatwienia kolor kabelków szaro/biały .Jak dasz na niego zasilanie (+12 V)odpalą ci się światła mijania bez pozycyjnych .

Offline Przemke

« Odpowiedź #33 dnia: 07 - Stycznia - 2017 - 10:13:49 »
Fotkę wrzucę jak skończę z instalacją.
Jednakże pojawił się hmm. problem natury niezrozumienia.
Jeśli z bezpiecznika wychodzą dwa przewody to mam się podpiąć pod który kolwiek? 
Czy 87- jeden
87a drugi?

Dodano:  07 - Stycznia - 2017  -  11:55:57
Zrobione!
Jak złożę plastiki to podeślę fotkę i podziękowania dla was ;)

Dodano:  07 - Stycznia - 2017  -  15:39:06
Po przeprawie przez schematy, zasady działania  i inne mniej lub więcej potrzebne rzeczy,  to jest!!

https://megawrzuta.pl/download/6c61b5ea73d1a28b3d31c85a0ea7e918.html
Trochę rozkrecania co prawda było, jednakże osoba nie wiedząca o istnieniu mogłaby pomyśleć, że to oryginał ;)
Przekaźnik umieszczony obok reszty fabrycznych,  pod bezpiecznikami , przewody poprowadzone w miejscu fabrycznych, na połączeniach szybko złączki, aby w razie sprzedaży móc gadżet odłączyć ;)

Jednakże nie byłoby to możliwe, gdyby nie owe forum i przede wszystkim, najsamprzód  dzięki Gulaszowi.

Co do zapalenia się długich przy otwartych drzwiach,  problem rozwiązany,  po prostu zająłem suwak z lampki i jedna nóżke tej "zworki"  odgiąłem.

Jak na razie nie ma żadnych problemów z instalacją.

Jeszcze raz stokrotne dziękuje :)

Tagi wątku: