Autor Wątek: KODOWANIE: EMERGENCY ASSIST  (Przeczytany 297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
KODOWANIE: EMERGENCY ASSIST
« dnia: 22 - Listopada - 2024 - 14:16:24 »
Do aktywacji Emergency Assist nie jest wymagana kierownica pojemnościowa, nie trzeba jej wymieniać, różnica polega na tym, że zamiast dotknąć kierownicę pojemnościową wystarczy minimalny ruch zwykłą, prawie że dotknięcie, tak aby czujnik skrętu odczytał jakikolwiek jej ruch.
Na początek trzeba zakodować aby podczas prowadzenia w lane assist samochód utrzymywał się po środku pasów. Nie znałem kodowania więc skorzystałem z gotowej aplikacji w OBD eleven jaką jest "Adaptive Lane Guidance", niestety należy wydać 100 kredytów. Po zakodowaniu tej opcji pojawia się w menu multimediów opcja asystenta jazdy "Travel Assist". Jako że Golf 8 jest bliźniaczą konstrukcją, kodowanie można prawdopodobnie przeprowadzić również w nim.

Adaptive Lane Guidance

Nowe menu po zakodowaniu Adaptive Lane Guidance

Następnie w module A5 - Asystenci kierowcy w długim kodowaniu w pozycji "Emergency_Assist" która jest dezaktywowana, należy aktywować "EA_Variant_2", ponadto pozycja "Assistent_for_end_of_traffic_jaam_1.0" musi być "activated" (u mnie była)

W module 5F - Multimedia, przechodzimy do adaptacji, szukamy pozycji "Vehicle function list BAP", rozwijamy ją, szukamy opcji "front_traffic_assist_0x41_msg_bus", która jest nieaktywna, aktywujemy zaznaczając opcję "Terminal_15"

Pojawiła się nowa opcja w multimediach - "Emergency Assist"

Za awaryjne kierunki odpowiada kodowanie w adaptacjach 09-centralna elektryka w pozycji:
 "Flashing Funktion" ->
* Fahrerassistenz_Blinkenfunktionen" wartość "Warnblinke_zulaessing" zmienić na "Wechselblinken_Warnblinken_Bremsblinken"
* "Warnblinken_durch_Fahrerassistenz" zmienić z "not active" na "active"
* Hupen_durch_Fahrerassistenz zmienić z "not active" na "active"
* Travel Assist zmienić z "not active" na "active"

Poniże funkcje:

Zmienić na:

Tak to działa w praktyce (jeszcze bez aktywnych kierunków)
https://drive.google.com/file/d/1oSn2CGVIOn4ytstgd-SvYPCBVC7nwDTF/view?usp=sharing

Podziękował: Marocas

Tagi wątku: