Autor Wątek: Hałas w kabinie powyżej 80 km/h  (Przeczytany 190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piniop4

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 ???
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Hałas w kabinie powyżej 80 km/h
« dnia: 03 - Listopada - 2024 - 13:18:22 »
Golf 6 2.0 tdi 140KM, manualna 6 biegowa skrzynia, klimatyzacja automatyczna 2 strefowa.
Jakiś czas temu stałem się właścicielem golfa 6. Zauważyłem ze powyżej 80 km/h w kabinie z przodu po lewej stronie [pasażera] włącza mi się "brzęczyk" - coś jakby było niedokręcone. Słychać to na wysokości odpowietrznika - kratki nawiewu. Znajomy rozebrał schowek, jeździł i słuchał skąd ten dźwięk - powpychał jakiś gąbki i twierdzi, że w kabinie nie za bardzo jest co hałasować. Ja wszystkie podejrzane dźwięki w komorze silnika wygłuszałem - tak mi się wydaje.
Nie ma znaczenie czy jest włączona klimatyzacja, nawiew czy nie. Słychać ten brzęczyk zawsze.
Zauważyłem również, że jak na zewnątrz jest 8 C - to ten dźwięk włącza się później - auto musi trochę pochodzić.
No i druga sprawa - jak włączę ogrzewanie powyżej 21C - to brzęczyk po jakimś czasie cichnie -  może nie do końca - ale granica hałasowania przesuwa się do prędkości już ok 140 km/h - tzn. koło 90 słychać naprawdę delikatny szmerek - ale to już nie przeszkadza.

Wyjąłem wentylator, przeczyściłem. Zauważyłem że patrząc od dołu wentylatora - na dziurę gdzie jest zamontowany -  do góry tuż nad nim jest klapka nawiewu - i to ona może hałasować. Dla pewności skleiłem ja na taśmą tak aby sprawdzić. Niestety ten dźwięk był nadal. Może mocowanie z zewnątrz taj klapki lub jakiś mechanizm klapek drga i wydaje taki dźwięk. 

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Znaczy to wersja angielska?  A przy tunelu ,bliżej wnęki na nogi nie ma tego dźwięku?   Raczej taki opis nikogo nie naprowadzi na nic.  Przydało by się  wrzucić nagranie , ale i tu 100% nie będzie bo głos wideo jest inny niż real.   Ale lepszy jak opis.   Mogą wyć łożyska od skrzyni itp.... 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Piniop4

To nie jest wersja angielska.
Nie wiem czy blisko nóg słychać bo przy 90 km/h trudno wypinać się z pasów i nurkować na dół.
Tak jak pisałem - słychać na wprost kratki pasażera - tylko tam. 

To nie są łożyska - bo jak włączę ogrzewanie powyżej 21C to wszystko ustaje.
Zapomniałem dodać ze mam vebasto - ale jak dzwoniłem do warsztatu od specjalisty vebasto - to mówił ze wg niech to nie to.

Nagrałem ten dźwięk. Oprócz szumów powietrza słychać delikatne brzęczenie. Jest spakowany w zip.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
z przodu po lewej stronie [pasażera]
No tak, sorry, odebrałem inaczej.  Po tamtej stornie są ze dwa silniczki nastaw.  Więc może coś z tego . Próbowałeś robić nastawy podstawowe klap i nasłuchiwać dźwięku?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Piniop4