Drobne uzupełnienie:
- niektóre kluczyki (np. mój Tig 2) mają mniejszą CR2025 (niewiele grubsza, pojemniejsza CR2032 niestety nie mieści się)
- baterie keyless czasem padają bez ostrzeżenia, więc warto wymieniać profilaktycznie (ja mam ustawione przypomnienie co 1,5 roku po tym jak czytałem, że niektórym nagle przestał działać kluczyk - zazwyczaj w zimę, daleko od domu - po około 2 latach); dodatkowo w portfelu wożę nową baterię na wszelki wypadek (mam różne kluczyki, ale wożę CR2025 bo wszędzie wejdzie)
- warto też znać procedurę awaryjnego otwierania i uruchamiania, gdy wyczerpie się bateria
- bez keyless wystarczy wymieniać co kilka lat (tu już nie mam jakiejś reguły tylko sprawdzam napięcie i zazwyczaj wymieniam gdy jest < 3.0V, przy czym mam 1 stary kluczyk, który działa dobrze tylko z baterią w super stanie i tam wymieniam częściej)
- różne obudowy otwierają się różnie (klucz do mojego Tiga otwiera się zupełnie inaczej niż na filmie (jest "klapka" otwierana z boku, z drugiej strony przymocowana do obudowy) i widziałem jeszcze inne otwieranie w VAG (podzielić na 2 części wzdłuż osi - jedną był grot z immobilizerem, drugą nadajnik, a później odciągnąć dół nadajnika), więc warto wcześniej sprawdzić (w razie czego jest w instrukcji)
- i zdecydowanie odradzam używanie paznokci

są różne tanie narzędzia do otwierania, choć awaryjnie oczywiście różne rzeczy bywają pod ręką...