Autor Wątek: UKŁAD CHŁODZENIA - różne problemy  (Przeczytany 300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adamo9756

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SBE
UKŁAD CHŁODZENIA - różne problemy
« dnia: 22 - Września - 2024 - 20:03:55 »
Dobry wieczór wszystkim.

Posiadam Golfa VI 1.6 TDI 105 KM z 2009 roku.
Mam problem z układem chłodzenia.
Ponad pół roku temu został wymieniony termostat, ponieważ samochód słabo grzał, po podłączeniu do komputera okazało się, że termostat się nie otwiera. Po wymianie nagrzewał się znacznie szybciej.
Wymieniłem również czujnik temperatury płynu chłodzącego, był problem z włączającym się wentylatorem, nawet na zimnym silniku. Po jakimś czasie pojawił się problem, mianowicie wskazówka temperatury płynu chłodzącego zaczęła pokazywać 110-120°C.
Któregoś razu po tym incydencie odkręciłem korek płynu chłodzącego, wytworzyło się ciśnienie, które wybiło płyn, jak się okazało, nie był on gorący.
Było podejrzenie uszczelki pod głowicą, jednak test na obecność spalin w układzie chłodzenia nic nie pokazał.
Stąd moje pytanie, czy ktoś z Was miał taki problem w tym modelu z tym silnikiem, albo wie co może być przyczyną?
Próbowałem szukać różnych informacji w internecie, jedni pisali, że istnieje szansa, że w tym modelu mogą być 2 termostaty, ale innych informacji na ten temat nigdzie nie znalazłem.

Pozdrawiam.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: UKŁAD CHŁODZENIA - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Września - 2024 - 09:29:02 »
Termostat jest jeden, natomiast pompa wody jest sterowana elektrycznie (nie powiem na 100%) że i u ciebie ona się znajduje.
Do tego dochodzą dodatkowe pompy wspomagające układ chłodzenia to znaczy do chłodnicy spalin i ogrzewania. 
Sprawdź też czy nie masz na pojemniku z układy chłodzenia że zawiera  woreczek z silikatem. 
One lubią się rozwalać i wszystko idzie w układ. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline HoolS

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 MPI
  • Kod: CGGA
  • Moc: 80 KM
  • Rej: KRA
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Października - 2024 - 01:06:45 »
@Adamo9756
Jak rozwiązałeś problem z włączającym się wentylatorem?

Offline Adamo9756

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Rej: SBE
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Stycznia - 2025 - 18:22:31 »
Witam, posiadam golfa 6 1.6tdi 105km. Kilka miesięcy temu opisywałem tutaj swój problem z rosnącą wskazówką temperatury. W listopadzie doszedł problem ubywającego płynu chłodniczego. Test na obecność spalin w układzie chodzenia nic nie wykazał, pod korkiem oleju nie ma tzw. masła.  Spaliny mają normalny zapach. Nigdzie nie zauważyłem wycieku. Mechanik wykluczył problem z nagrzewnicą i chłodniczka egr. Twierdzi, że najpewniej będzie to uszczelka pod głowicą.  Wolałbym jednak mieć pewność, zanim podjął by się zdejmowania głowicy. Może powinien sprawdzić pompę wody, albo coś innego? Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam!

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Stycznia - 2025 - 09:05:16 »
Przydało by się napisać kod silnika jeszcze . Chłodnica jest zintegrowana z kolektorem dolotowym?  Bo tam dochodzi w środku do wycieku.  Można to stwierdzić po wyjęciu rurki doprowadzającej spaliny,  następnie kamerą trzeba zobaczyc na radiator czy nie ma śladów po płynie. 
Co do samego podnoszenia temperatury to może winny jest termostat albo pompa wody . 
Jakieś błędy są po skanowaniu?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: