Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC  (Przeczytany 7116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC
« Odpowiedź #50 dnia: 29 - Maja - 2022 - 14:16:45 »
Na swoje śruby z tym że po ukosie i normalnie wszystkie 5 śrub dam radę dokręcić tak jak należy?
Wg mnie jest to najgorsze rozwiązanie. Śruby pływające stosuje się przy maksymalnie 2 mm różnicy w rozstawie śrub a tu jest 2,3 mm i chcesz na siłę dokręcać zwykle szpilki w aluminiowych gniazdach?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #51 dnia: 30 - Maja - 2022 - 08:03:54 »
Jeżeli chodzi o szkodliwość porad to jest ona potencjalna w następstwie zastosowania czyichś porad. Szkodliwość już na samym etapie niezgodności z homologacją czy wymogami technicznymi dopuszczenia do ruchu jest niepodważalna.
Jak najbardziej jestem skłonny przedstawić inny punkt widzenia ( przy którym wypowiedź mocno "zblaknie") w tej sprawie ale nie w tym temacie by go nie zaśmiecać.

Offline krupski

• :: StartLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Moc: 200 KM
  • Rej: KNS
« Odpowiedź #52 dnia: 12 - Grudnia - 2022 - 21:40:39 »
Czołem grupo!
Jaki rozmiar opon polecacie na zimę do Vw CC 2.0 tsi w rozmiarze 17'? Producent zaleca 205/50/17 lub 235/45/17 z racji, że mieszkam w górzystym terenie gdzie często drogi są białe lub z błotem pośniegowym bardziej skłaniam się do tych w rozmiarze 205, ale bardzo chętnie posłucham waszych porad wynikających z doświadczenia 😉

Offline FigoCC

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CBF?
  • Moc: 211 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: SD
« Odpowiedź #53 dnia: 23 - Lutego - 2024 - 13:30:57 »
Cześć, od jakiegoś czasu posiadam VW CC 2.0 TSI, DSG.
Aktualnie jeżdżę na fabrycznych felgach 17" z czujnikami TPMS.
Na lato zakupiłem sobie nowe 19" i chciałbym do nich również dołożyć czujniki, orientuje się ktoś może czy wystarczy zakupić nowe (bądź używane) czujniki czy trzeba je jakoś dodatkowo kodować?
Zależy mi, abym czujniki miał zarówno w letnich, jak i zimowych kołach  :D

Z góry dzięki za odpowiedź!

Offline kilroy

• :: TrendLine
  • Silnik: 3.6 VR6
  • Kod: CNNA
  • Moc: 280 KM
  • Skrzynia: Tiptronic
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EPI
« Odpowiedź #54 dnia: 30 - Października - 2024 - 00:00:32 »
Witam, mam takie pytanie. Kupuje do mojego CC (3.6 VR6 4motion, więc masa jest + zawieszenie sportowe, może być istotne) opony zimowe. Zamówiłem i się zastanawiam czy to nie byl błąd, bo zamówiłem z Pilot Alpin 5, ale z homologacją dla Mercedesa MO1. Zamówiłem te, bo były lekko tańsze i cichsze. Ale teraz się zastanawiam czy to był dobry wybór, bo opinie są mocno podzielone odnośnie takiego zakupu. Jedni się śmieją, że to tylko chwyt marketingowy, a inni, że to ma rację bytu, szczególnie przy tych bardziej specyficznych homologacjach (MO1 jest dla AMG). Jak jest? Przyznaje, że akurat zimowe to specjalnie kupuje najlepsze na rynku, bo dopłacę z 300 zł, a te 3 metry krótszej drogi hamowania mogą uratować mi życie. No, ale nie wiem czy w moim samochodzie nie przyniesie to odwrotnego skutku i będą gorsze parametry hamowania niż w uniwersalnej oponie?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #55 dnia: 30 - Października - 2024 - 10:36:16 »
To w Twoim przypadku nie ma żadnego znaczenia. To ma znaczenie dla właścicieli jeżdżących danym AMG korzystających z gwarancji, bo w jego przypadku producent wymaga aby jeździł na oponach z oznaczeniem MO1 dlatego Michelin jako firma współpracująca z Mercedesem wyszła na przeciw i stworzyła taką linię opon ale te opony nie różnią się niczym od Michelin PA5 bez MO1, pewnie jak to zawsze bywa jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Koncern Volkswagen nie przewiduje do Twojego auta obowiązku stosowania opon z homologacją V0 więc to nie ma znaczenia.
bo dopłacę z 300 zł,
Do sztuki, bo nie do kompletu

Co do opon MO1, to uważasz że AMG pozwoliłoby sobie na gorsze parametry niż w standardowych? Nie sądzę, są raczej jeszcze lepsze, cichsze itp... droga hamowania też na pewno nie jest dłuższa a wręcz przeciwnie. Moim zdaniem masz pewność wysokiej klasy opon.

Podziękował: kilroy

Offline kilroy

• :: TrendLine
  • Silnik: 3.6 VR6
  • Kod: CNNA
  • Moc: 280 KM
  • Skrzynia: Tiptronic
  • Napęd: 4x4
  • Rej: EPI
« Odpowiedź #56 dnia: 31 - Października - 2024 - 00:59:02 »
No jednak się jakoś muszą różnic bo z MO1 mają 68 dB, a nie 70 dB i efektywność paliwową jest C, a w wersji uniwersalnej jest D. Generalnie jak przeczytałem multum stron i różnych forum (oczywiście nie było wpisów bezpośrednich) to zdania były mocno podzielone.
Oczywiście nikt nigdzie nie udostepni jakie są różnice, ale to co mnie zastanowiło to to, że:
1. Samochody AMG zazwyczaj mają różne opony w zależności od ośki. I czasem wymagają na jednej ośce z MO1, a na drugiej tylko MO.
2. Samochody AMG są zazwyczaj sporo cięższe niż zwykłe Samochody i zazwyczaj masa jest bardziej skupiona na przodzie ze względu na duże silniki. To by miał wtedy logicznie sens parokrotnie przewijany się argument o wzmacnianych ściankach bocznych. Tylko, że wtedy sądzę, że byłoby inne oznaczenie dopuszczalnej wagi, ale nie wiem.
3. Np. PS4S dla Mercedesa OE maja zupełnie inny bieżnik pomimo, że to ta sama niby opona.
4. Widziałem test ze stronki TyreReviews pomiędzy uniwersalna, a opona OE w przypadku BMW jakiegoś M. I tam była różnica.
Więc no to nie do końca jest tak, że nie ma różnic.

Koniec końców anulowałem zamówienie i zamówiłem wersję uniwersalna. Ja wiem, że to nie byłoby tak, że auto zaczęłoby tańczyć, ale nie wiem czy przypadkiem wersja MO1 nie zaszkodziłbym sobie i mając takie opony na swoim samochodzie miałbym parametry hamowania itp. takie jak na oponie tańszej. Co jest bez sensem wtedy tyle wydawać.

A co do ceny to no prawie. Jasne, za 500 zł kupisz opone z niższej średniej półki. Ale taka powiedzmy srednia polka teraz to 650 zł. Załóżmy już nawet niższa srednia to wychodzi 4 x 300 zł. 1200 zl. Podzielić na 4 lata, bo tyle pewnie będę użytkował opony to mam 300 zł rocznie. Nawet jakby było 1000 zł rocznie to to dalej maly koszt za lepsza sytuację w razie kolizji/wypadku (odpukać). A różnie się takie rzeczy kończą.

Offline kamal

• Model: Fastback
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZDA
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #57 dnia: 23 - Stycznia - 2025 - 23:04:48 »