Autor Wątek: 1.4 [APE] - nagły wzrost temperatury i ciśnienia w układzie chłodzenia  (Przeczytany 384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marko5599

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4
  • Kod: APE
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DGL
Witam wszystkich.
Mam problem z Golfem IV 1,4 16V (APE) 75 KM a konkretnie z jego układem chłodzenia. Bardzo dziwny przypadek, otóż może ktoś miał podobny problem.
Opis problemu :
Po odpaleniu zimnego auta ( stan płynu chłodniczego w zbiorniczku między max a min) i przejechaniu kilku kilometrów, płyn chłodniczy osiąga swoją temperaturę roboczą, 90 stopni C. Nic niepokojącego a tu nagle podczas spokojnej jazdy temperatura bardzo szybko wzrasta, osiąga prawie 130 stopni C, wskazówka wchodzi prawie na czerwone pole i załącza się czerwona kontrolka płynu chłodniczego i piszczy... Dzieje się to od chwili wzrostu temperatury z 90 stopni C na odcinku ok 400 metrów drogi.
Zauważyłem że wentylatory się włączyły ale nie są w stanie zbić temperatury na odpalonym silniku. Natychmiast zgasiłem silnik i od razu włączyłem sam zapłon ( żeby uruchomić wentylatory). Wentylatory się włączyły i schłodziły silnik do temp ok 95 stopni C.
Zauważyłem że wentylatory włączają się przy około 115 stopni C a wyłączają się przy około 95 stopni C.
Podniosłem maskę do góry... A tu stan płynu chłodniczego w zbiorniczku grubo powyżej poziomu MAX.
Wymieniłem stary termostat na nowy(stary się rozleciał i był w dwóch częściach) i
wymieniłem korek od zbiorniczka wyrównawczego na nowy.
Bez rezultatu - usterka nadal występuje.
Zamierzam przemyć i wypłukać cały układ preparatem K2 Radiator Flush.
Może ktoś miał podobny przypadek ewentualnie podsunie jakiś pomysł.
Z góry dziękuje i pozdrawiam klubowiczów.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: 1.4 [APE] - nagły wzrost temperatury i ciśnienia w układzie chłodzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Sierpnia - 2024 - 23:10:20 »
Może się wirnik na pompie ukręcił, kiedy był rozrząd robiony z pompą wody?
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Marko5599

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Sierpnia - 2024 - 06:40:50 »
@tomnaj84 metodą prób i błędów chyba znalazłem przyczynę problemów. Otóż przy płukaniu chłodnicy przed samym wlaniem preparatu pomyślałem sobie że wyjmę termostat i wtedy przepłukam cały układ. Wyjąłem termostat.
Bez termostatu auto osiągnęło 90 stopni ale to w upale i stojąc na światłach. Jadąc, temperatura znacznie się obniżała.
Nie ma także podniesionego poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym (zwiększonego ciśnienia), płynu nie ubywa.
Wygląda na to że nowy termostat który kupiłem i założyłem okazał się być zepsuty. Jutro kupię innej firmy termostat, włożę i będę obserwował.
Auto mam od niedawna, rozrząd był wymieniany jakieś 5 tys km temu, obieg wody jest to raczej pompa wody sprawna
Pozdrawiam

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Sierpnia - 2024 - 23:17:58 »
Zagotuj wodę,  włóż termostat do jakiegoś pojemnika,  kubka itp.. zalej i zobacz czy się otwiera.  W ten sposób sprawdzisz działanie termostatu. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Marko5599

« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Sierpnia - 2024 - 05:42:21 »
Zamykam temat, problem rozwiązany.
Okazało się że termostat który był w aucie się popsuł a po wymianie na drugi również problem występował. (drugi okazał się być także zepsuty). Po założeniu kolejnego termostatu (sprawnego) wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi.

Na forum nie zamykamy tematów, bo one mają służyć innym. Nie jesteś jedyny z takim problemem a inni użytkownicy Golfa IV, mogą mieć jeszcze pytania.   

Tagi wątku: