Autor Wątek: Którą generację Golfa wybrać ?  (Przeczytany 287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline berys

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 25 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Którą generację Golfa wybrać ?
« dnia: 02 - Lipca - 2024 - 10:35:17 »
Hej, kwota około 100 tyś. zł - ładne i dobrze wyposażone Golfy 7 (2017r , przebiegi około 110tys km) kosztują około 80-90 tyś. (GTD), Golfy 8 TDI lub TSI 150 KM (tutaj nie wiem co wybrać, w sumie to przemierzam długie trasy) nieco więcej.
Z tego co wyczytałem to VW przyoszczędził na Golfach 8.
Mam dylemat który model wybrać, w Golfach 8 ponoć problemy z elektroniką, czy Golf 8 jest gorzej wyciszony niż Golf 7 - prędkości autostradowe ?
Jak ktoś ma porównanie to proszę o radę.
Dziękuje

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Którą generację Golfa wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 11:35:55 »
Cześć.
Gdybym miał podobny dylemat, to na swoim miejscu, szukałbym auta, przede wszystkim zadbanego pod każdym względem, z pełną historią serwisową, z normalnymi serwisami olejowymi (10-15 tyś. km) a wykluczyłbym te z Long Life.
Jeśli chodzi o generację modelu: bezapelacyjnie Golf VII, który wszelkie bolączki wieku dorastania ma już za sobą i wszystko co sknocili na poziomie projektowania zostało w nim po liftach naprawione. Poza tym środek/wnętrze, jak dla mnie w Golfie VIII nie do przyjęcia ale to kwestia gustu i potrzeb - osobiście nigdy nie kupię auta z wyświetlaczami zamiast tradycyjnych zegarów, bo jestem w tym temacie, tradycjonalnym konserwatystą.
Co do silnika: kwestia gustu, jeździsz trasy po autostradach, to dla mnie bezapelacyjnie - wygrywa diesel.

Oczywiście, to mój punkt widzenia, do którego mam prawo a każdy inny użytkownik pojazdów może mieć inny i niekoniecznie lepszy lub gorszy od mojego.

Podziękował: bocuch5s, ant327, tomnaj84, berys, Aro22

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 12:40:22 »
nigdy nie kupię auta z wyświetlaczami zamiast tradycyjnych zegarów,
Patrząc na to co się dzieje i ładują ekrany gdzie się da to nie będziesz miał wyjścia kiedyś. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: doggie, berys

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 14:25:18 »
Rozumiem oburzenie na to, co VW zrobił w Golfie VIII, gdzie przed niedawnym powrotem do kierownicy z fizycznymi przyciskami, takowych gdzie indziej praktycznie nie można było w samochodzie uświadczyć. Natomiast nie rozumiem tego, że ktoś może nie chcieć cyfrowych zegarów. One są po prostu... lepsze od analogowych. Wszystko widać wyraźnie, dobre możliwości konfiguracji.
Wracając do głównego wątku, to szukając Golfa z tym budżetem, zdecydowanie bym się kierował ku poliftowej 7. Moim zdaniem to był szczyt ergonomii jeśli chodzi o kokpit.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 16:38:07 »
Marudzicie jak kiedyś ludzie, którzy w biurach musieli przesiąść się z liczydeł na kalkulatory a jeszcze bardziej gdy z kalkulatorów na komputery. Pewne rzeczy są nieuchronne i do wszystkiego można się przyzwyczaić i jeszcze jedno - @pretor "nigdy nie mów nigdy".

Co prawda mam kierownicę z fizycznymi przyciskami ale poza tym tylko dotyk na tablecie i nie mam z tym żadnego problemu. To tak jak przejście z komórki z przyciskami na smartfona, chyba przyznacie że większość z Was już nie wróci do klawiszy. Nie chodzi mi o to że w autach nie ma być przycisków wręcz przeciwnie, lepiej jak są ale skoro ich nie ma to też można się do tego przyzwyczaić i przystosować.

@berys człowiek w większej części kupuje oczami a więc kup tego golfa, który bardziej Ci się podoba i którego napęd i wyposażenie Ci odpowiada a czy to będzie G7,5 czy G8 wg mnie nie ma większego znaczenia. Osobiście kupiłbym G8 z 1.5 TSI zamiast G7 z TDI.

Podziękował: berys

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 17:04:37 »
Co do silnika: kwestia gustu, jeździsz trasy po autostradach, to dla mnie bezapelacyjnie - wygrywa diesel.
Mam Golfa 7 1.5 TSI 130KM, który działa w cyklu Mullera i pali naprawdę mało, stąd jest to wg mnie lepszy wybór niż diesel.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Lipca - 2024 - 17:08:58 »
Widzę, że bardziej interesują was moje preferencje, niż temat wątku i pytania zadane przez jego autora.

Podziękował: bocuch5s, berys

Tagi wątku: