Autor Wątek: 1.6 TDI [CAYC] - silnik szybko się nagrzewa  (Przeczytany 942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobeert

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: SK
1.6 TDI [CAYC] - silnik szybko się nagrzewa
« dnia: 05 - Czerwca - 2024 - 15:40:44 »
Witam.

Pytanie dotyczy VW Jetta VI 1.6 TDI 105 KM, manual 5-biegów, przebieg 195 tys km.

W ostatnich tygodniach zauważyłem, że wskazówka temperatury wody dość szybko pokazuje 90°C. Wystarczy, że na zewnątrz jest 20-25°C i po przejechaniu dosłownie 1 km potrafi już się podnosić, a po 3-4 km już potrafi pokazać 90°C, temperatura oleju również dość szybko dochodzi do tych 90-95°C - nawet po 5 km normalnym tempem jazdy w mieście. Dopiero w tym roku zauważyłem w/w zachowanie. W poprzednich latach nie nagrzewał się tak prędko.
Nawet jak jest zimny po nocy i odpalę silnik, to po 20 minutach stania na luzie potrafi pokazać te 80°C, więc chyba nie jest to normalne

Wg mnie to wszystko ciut za szybko się nagrzewa, więc chciałbym się Was doradzić - gdzie szukać przyczyny? Termostat, zakamieniona chłodnica, czy może wiekowy płyn chłodniczy?
Rozrząd wymieniałem przy 150 tys km w 2020 roku i na pewno był wlany z powrotem ten sam płyn chłodniczy - oczywiście po uprzednim przefiltrowaniu i dolaniu tyle ile powinno być wg wskazania na zbiorniczku.

Jeżeli to wina chłodnicy - jak się zabrać za usprawnienie jej? Czytałem o odkamieniaczach, ale ile ludzi tyle opinii... Jedni mówią, że trzeba zdemontować chłodnicę i pod ciśnieniem ją przeczyścić, inni piszą, że wystarczy wlać konkretny specyfik, przejechać ze 30km i wtedy całość zlać.... Sam już nie wiem.
Termostat - musiałby się zaciąć w jakimś niewielkim otwarciu i większość wody trafia do bloku silnika a nie na chłodnicę....
Płyn chłodniczy - biorąc pod uwagę wiek auta (10 lat) to może przydałoby się jednak wymienić ten płyn...

Jak ten temat ugryźć?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 TDI [CAYC] - silnik szybko się nagrzewa
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 09:49:17 »
Sprawdź interfejsem diagnostycznym rzeczywistą temperaturę płynu bo tak to wróżenie z fusów

Dodano:  07 - Czerwca - 2024  -  09:50:22
Płyn chłodniczy - biorąc pod uwagę wiek auta (10 lat) to może przydałoby się jednak wymienić ten płyn...
Pytanie dlaczego tego jeszcze nie zrobiłeś?! Nie wyobrażam sobie jeździć na jednym płynie chłodniczym 10 lat, wyobrażasz sobie co tam w układzie masz za syf?

Dodano:  07 - Czerwca - 2024  -  09:51:58
W ostatnich tygodniach zauważyłem, że wskazówka temperatury wody dość szybko pokazuje 90°C. Wystarczy, że na zewnątrz jest 20-25°C i po przejechaniu dosłownie 1 km potrafi już się podnosić, a po 3-4 km już potrafi pokazać 90°C

Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego w obecnie panujących temperaturach na zewnątrz.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 13:08:20 »
Rozrząd wymieniałem przy 150 tys km w 2020 roku i na pewno był wlany z powrotem ten sam płyn chłodniczy
Taki zabieg nie powinien mieć miejsca. Jeżeli nie ma  błędów , pokrętła bądz przyciski ,  zależy od wersji, powietrza w kabinie reagują na zmiany temperatury , wentylator się załącza ,nie wybija płynu ,to termostat bedzię ok.
Czytałem o odkamieniaczach, ale ile ludzi tyle opinii...
Są środki do płukania układu chłodzenia, zalewasz , rozgrzewasz i spuszczasz . 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline bobeert

« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 15:29:22 »
Sprawdź interfejsem diagnostycznym rzeczywistą temperaturę płynu bo tak to wróżenie z fusów
W załączniku wrzucam screeny z VCDSa. Każdy zrzut to chwila w której wskazówka temperatury płynu chłodniczego przekroczyła pełne dziesiątki. Wskazówka dobiła do 90 po 22 minutach pracy silnika.
Nie miałem już czasu, żeby sprawdzić po jakim czasie na VCDS pokaże 90°C. Może w weekend to sprawdzę.

Pytanie dlaczego tego jeszcze nie zrobiłeś?! Nie wyobrażam sobie jeździć na jednym płynie chłodniczym 10 lat, wyobrażasz sobie co tam w układzie masz za syf?
Przyznaję się bez bicia, nie pomyślałem o tym przez ten czas :/ Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na podjęcie reakcji....

Taki zabieg nie powinien mieć miejsca. Jeżeli nie ma  błędów , pokrętła bądz przyciski ,  zależy od wersji, powietrza w kabinie reagują na zmiany temperatury , wentylator się załącza ,nie wybija płynu ,to termostat bedzię ok.
Nie wyrzuca płynu, jest natychmiastowa reakcja nawiewów na zadanie wyższej temperatury na Climatronicu, a co do wentylatora - teraz jak jest ciepło to chodzą non-stop, w zimie załączał się tylko jak wypalał (albo skończył wypalać) DPFa

Są środki do płukania układu chłodzenia, zalewasz , rozgrzewasz i spuszczasz .
Hmm.. Zastanowię się jeszcze czy tylko zleję stary płyn i zaleję nowym czy jednak zabrać się najpierw za płukanie.
Podobno po użyciu płukanek po jakimś czasie pojawiają się nieszczelności w układzie - to mnie może powstrzymać przed zastosowaniem płukanki

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 15:35:32 »
Tu nie ma co szukać dziury w całym. Temperatura standardowa i w normie, nic tylko się cieszyć że łapie szybko temperaturę. Ja kilka razy robiłem płukankę w autach i nigdy nic się nie rozszczelniło. Zrób płukankę, wymień płyn, wszystko jest ok.

Dodano:  07 - Czerwca - 2024  -  15:38:30
Wskazówka dobiła do 90 po 22 minutach pracy silnika.
Nie miałem już czasu, żeby sprawdzić po jakim czasie na VCDS pokaże 90°C. Może w weekend to sprawdzę.
22 minuty latem to dość długo, za długo chyba że mówisz o pomiarach na postoju, u mnie w TSI 4 minuty :)  . Co do dobicia do 90 stopni podczas odczytu VCDS to może to nigdy nie nastąpić :)

Offline bobeert

« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Czerwca - 2024 - 16:21:54 »
Porównanie z VCDSem zrobiłem u siebie na podjeździe, tak jak pisałem - w weekend zrobię poprawniejszy test podczas ruchu, ale to musi być ktoś do pomocy kto jeszcze laptopa ogarnie

Tu nie ma co szukać dziury w całym. Temperatura standardowa i w normie, nic tylko się cieszyć że łapie szybko temperaturę. Ja kilka razy robiłem płukankę w autach i nigdy nic się nie rozszczelniło. Zrób płukankę, wymień płyn, wszystko jest ok.
No właśnie trochę mi to nie pasuje, że w czasie jazdy jak jest te 20 parę °C to bardzo szybko pokazuje 90°C na blacie i olej też szybko się nagrzewa..
A propos oleju - odkąd kupiłem Jettę lałem ich oryginalny 5W30. Nawet nie zawracałem sobie głowy tym, że zmienili na 0W30, tylko zacząłem stosować Motul 5W30, oczywiście z normami 504.00-507.00.

22 minuty latem to dość długo, za długo chyba że mówisz o pomiarach na postoju, u mnie w TSI 4 minuty :)  . Co do dobicia do 90 stopni podczas odczytu VCDS to może to nigdy nie nastąpić :)
Wiadomo, że benzyniak szybciej dojdzie do temperatury roboczej.

Dlaczego VCDS może nie pokazać tych 90°C?
A co do płukanki - ktoś coś poleci?  :redface:

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK