Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - olej, filtry, interwał wymiany [Caddy-V]  (Przeczytany 809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronin78

• :: StartLine
  • Marka: Ford
  • Model: Tourneo
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: RLA
SERWIS OLEJOWY - olej, filtry, interwał wymiany [Caddy-V]
« dnia: 20 - Listopada - 2023 - 13:17:44 »
Ford Tourneo Grand Connect 2.0 TDI 122KM
EA288EVO 2023r

Na forum przywiódł mnie ten niepotrzebny romans VW i Forda, niestety mam silnik VW 2.0 TDI 122KM i chciałbym od początku poprowadzić go jak najlepiej, żeby może później mniej dokładać.

1. W pierwszej kolejności Ford do silnika VW zaleca olej Castrol 0W20 Magnatec diesel. Przejdę niebawem na Castrola EDGE 0W20 wg zaleceń VW, chyba, że grono szanownych ma lepszy pomysł na olej w tym silniku? Temat rzeka, ale jestem dlatego u Was, bo sprawa dotyczy VW.

2. Oczywiście zalecono pierwszą wymianę po dwóch latach lub 30kkm - tryb LL, co oczywiście mam w poważaniu, olej zmieniłem po 1139km i już był czarny, miał brokat z docierania silnika, sporo gruzu w filtrze oleju. Kolejna wymiana przy 5000km, potem zwiększę interwały na 9-10kkm.

3. Przy 5000km wraz z nowym Castrolem EDGE 0W20 chcę zmienić olej w skrzyni biegów Castrol Transmax Manual V75W80 i zarówno do silnika jak i do skrzyni dodać Ceratec'a z Liqui Moly. Martwi mnie bowiem że olej silnikowy ma właśnie spełniać 0W20 i o ile nie ma problemu z niskimi temperaturami to w upalne dni i nie daj boże szybkiej jeździe autostradą film olejowy może się skończyć, Ceratec zawsze podbije ochoronę i na zimno i na gorąco.

Jeśli ktoś z Was ma jakieś ciekawe podpowiedzi co do tego silnika chętnie poczytam. Na razie będę z przegięciem o niego dbał, życie mnie nauczyło, że szczególnie w przypadku nowego silnika i obojętnie czy to samochód, motocykl, kosiarka czy agregat powinno się dbać wg metod naszych dziadków, niech dociera się i układa na świeżych, czystych olejach.

Ford Grand Tourneo Conect 2.0 TDI

Podziękował: pretor

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
Odp: SERWIS OLEJOWY - olej, filtry, interwał wymiany [Caddy-V]
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Listopada - 2023 - 10:54:01 »
3. Przy 5000km wraz z nowym Castrolem EDGE 0W20 chcę zmienić olej w skrzyni biegów Castrol Transmax Manual V75W80 i zarówno do silnika jak i do skrzyni dodać Ceratec'a z Liqui Moly.
Nie zmieniał bym tak szybko oleju w skrzyni manualnej i uważał z cera tekiem. Tam są synchronizatory które mogą źle zareagować na nieodpowiedni olej.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Listopada - 2023 - 13:25:58 »
Swego czasu kolega prowadzący warsztat miał przypadek, że tiptornic klientowi mocno się ślizgał. Skrzynia została zdemontowana i wysłana do warsztatu specjalizującego się w naprawach, gdzie nie stwierdzono większych uszkodzeń mogących mieć wpływ na pracę skrzyni.  jak się potem okazało podczas rozmowy z klientem, przyznał, że wymieniał olej statycznie u jakiegoś kolegi domorosłego mechanika i polecił mu dolać do oleju ATF cera-teca  :evilmrgrin:

Podziękował: Marcino

Offline Ronin78

• Marka: Ford
  • Model: Tourneo
  • Skrzynia: MT
  • Rej: RLA
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Listopada - 2023 - 14:28:14 »
Podziękował za ostrzeżenie w sprawie ceratec'a w skrzyni, zmienię w niej olej bez dodatku. Mam inne auto z 2023, co prawda EV, ale jak zmieniłem w nim olej w skrzyni rozdzielczej po 8000km to już był mocno szary zamiast czerwonego, praktycznie był czarny, a na korkach magnetycznych było sporo opiłków, tam wlałem samego Amsoila bez dodatków. W tym układzie tutaj wleje też poprostu świeży olej.

Co do korków magnetycznych, są takowe do tego silnika VW dostępne?
Ford Grand Tourneo Conect 2.0 TDI

Offline Luke8108

• VW: Caddy V
  • Rej: KOS
« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Grudnia - 2024 - 14:24:23 »
Hej.
Caddy V 2.0 TDI 122 KM z 2023 roku - pierwsza wymiana 1810 km - takie skarby w oleju.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Grudnia - 2024 - 18:22:28 »
- pierwsza wymiana 1810 km - takie skarby w oleju.
Wydaje się to normalnym zjawiskiem w docieranym nowym silniku i dlatego warto po zakupie nowego auta, pierwsze kilometry (1-2 tyś.) przejechać bardzo spokojnie i raczej w trasie a nie po mieście - po tym dystansie, obowiązkowo wymienić olej z filtrem.

Bajki o Long Life i pierwszej wymianie oleju po 30tyś. km nie traktować poważnie i z uwagą a jak dywersję fabryki wobec użytkowników.
Gdyby ludzie ślepo nie wierzyli w te banialuki z reklam, to auta mogłyby przejechać więcej kilometrów bez większej awarii :curve:

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Stycznia - 2025 - 14:41:55 »
Ford Tourneo Grand Connect 2.0 TDI 122KM
@Ronin78   Jesteś w stanie coś na temat użytkowania napisać ? Czy te 122 KM nie są za słabe ? Sam rozważam zakup Tourneo Grand Connect i również w manualu niestety.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: