Ford Tourneo Grand Connect 2.0 TDI 122KM
EA288EVO 2023r
Na forum przywiódł mnie ten niepotrzebny romans VW i Forda, niestety mam silnik VW 2.0 TDI 122KM i chciałbym od początku poprowadzić go jak najlepiej, żeby może później mniej dokładać.
1. W pierwszej kolejności Ford do silnika VW zaleca olej Castrol 0W20 Magnatec diesel. Przejdę niebawem na Castrola EDGE 0W20 wg zaleceń VW, chyba, że grono szanownych ma lepszy pomysł na olej w tym silniku? Temat rzeka, ale jestem dlatego u Was, bo sprawa dotyczy VW.
2. Oczywiście zalecono pierwszą wymianę po dwóch latach lub 30kkm - tryb LL, co oczywiście mam w poważaniu, olej zmieniłem po 1139km i już był czarny, miał brokat z docierania silnika, sporo gruzu w filtrze oleju. Kolejna wymiana przy 5000km, potem zwiększę interwały na 9-10kkm.
3. Przy 5000km wraz z nowym Castrolem EDGE 0W20 chcę zmienić olej w skrzyni biegów Castrol Transmax Manual V75W80 i zarówno do silnika jak i do skrzyni dodać Ceratec'a z Liqui Moly. Martwi mnie bowiem że olej silnikowy ma właśnie spełniać 0W20 i o ile nie ma problemu z niskimi temperaturami to w upalne dni i nie daj boże szybkiej jeździe autostradą film olejowy może się skończyć, Ceratec zawsze podbije ochoronę i na zimno i na gorąco.

Jeśli ktoś z Was ma jakieś ciekawe podpowiedzi co do tego silnika chętnie poczytam. Na razie będę z przegięciem o niego dbał, życie mnie nauczyło, że szczególnie w przypadku nowego silnika i obojętnie czy to samochód, motocykl, kosiarka czy agregat powinno się dbać wg metod naszych dziadków, niech dociera się i układa na świeżych, czystych olejach.